Почват ни скоро. МВР на пазар за техника за подслушване

Наредба 40 тръгва догодина, но още отсега Миков се запасява с техника за следене на телефони и IP адреси
23 окт 2008 16:06,
47
Почват ни скоро. МВР на пазар за техника за подслушване
Снимка: БГНЕС

След огромния скандал за следенето на депутати и журналисти, разтърсил ДАНС и МВР, ведомството на Михаил Миков реши, че сменя техниката за следене.

Мащабната поръчка за закупуване на техническите средства вече е факт.

За да проследява по–лесно телефонни разговори и IP адреси, МВР купува:

- 11 компютризирани централни съоръжения;
- 3 концентратора;
- 37 конвертора за отдалечена връзка;
- 270 комуникационни платки за едно събитие;
- 470 комуникационни платки за шест събития;
- 26 устройства за отнемане на телефонен чифт;
- 36 работни станции;
- обектова платка за ІР адреси;
- 40 алармени комуникатора и 2 ІР централни станции.

"Очевидно това са устройства за подслушване", категорични бяха за Dnes.bg от интернет компанията "Спектрум Нет".

Според тях цялата тази техника би позволила на МВР да си изгради собствена интернет мрежа за прехващане на разговори.

Друг източник, пожелал анонимност, потвърди пред Dnes.bg, че устройствата са стари, но добре работещи.

Новост при поръчката на МВР обаче била обектовата платка за IP адреси.

Нашият източник твърди, че досега МВР не е разполагало с такава техника, която позволява при слагането на алармена инсталация към нея да бъде свързана IP платката, интернет, а оттам директно информацията да се подава към IP приемник в полицията.

Въпросът, който възниква тук, е дали с този си акт Миков пуска в ход прословутата Наредба 40, която трябва да влезе в сила догодина.

А, както знаем, с нея МВР директно:

- ще събира данни за кореспонденцията между едно или няколко лица;
- ще събира лична информация за тях;
- ще проследява начините им на комуникация;
- ще събира "анонимните", според тях, предплатени карти.

Наредба 40 предвижда още операторите (мобилни и интернет доставчици - бел. ред.) да пазят и предоставят на МВР данни за всички номера, от които е имало обаждания, до кого са били, името и адреса на абоната, посещавани сайтове, начало и край на връзката. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Всеки има какво да крие. Пример: аз съм обикновен човек, не съм престъпник или терорист. Имам си примерно любовница или друга тайна, и ме назначават на някаква длъжност с някаква власт - съдия, прокурор, следовател, някакъв държавен служител. Някой на който му трябва моето разрешене независимо че искам да съм честен просто се обажда на дадения човек в МВР , той ме разследва за минути и може да каже даже къде живее любовницата и аз съм готов опечен. А за фирмен шпионаж - не ми се мисли. Митничарите ще са бедни като църковни мишки в сравнение с тези с достъп до тази информация. ПАРИТЕ СА В ИНФОРМАЦИЯТА
25
0
 
0
 
! Отговори
maketo преди 15 години
Какво като ме, следят и подслушват.Няма какво да крия.Но ще доиде и видов ден за вси4ки ***.
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Исках да кажа да снимам всички пeдaлu в този град...
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Глупости говориш, да речем че искам да снимам всички в този град, мен няма да ме интересува как се обличат и с какво пътуват, ще сложа камера на заведенията където се събират (ще следя определени места или сървъри в мрежата). Освен това в тези заведения може да се сложи човек който да им подарява значки със безобидно съдържание (да слага cookie) след това където и да пътуват и както и да се обличат (четеш съответното cookie от безобиден сървър/скрипт) и веднага ги снимаш :) Лесно е нали? А ти се обличай и наричай както искаш.
22
0
 
0
 
! Отговори
Ernesto 'Che' Guevar преди 15 години
Имало едно време ДС,сега пак има,само,че се казва ДАНС.Сега вместо доносници само ще подсушват с кого говорим и какво правим.Е на това му се вика ДЕМОКРАЦИЯ.Преди 19 години зор за демокрацията ето ни сега мечтата се изпълни.
21
0
 
0
 
! Отговори
Az преди 15 години
както винаги, министерството купува (стара) техника, а тепърва ще обучава хора които да оперират с устройствата.... ама трябва да почакат щото Cisco-то за тази година вече почна.... мазниците да знаят че има такова нещо като DMZ, и пренасочване на портове. Освен това, както прочитам и от коментарите по-долу, това следене не е приоритет на народа, следователно министъра (думата министър идва от "мини" - служител на множеството) трябва да се вслуша в народа, ка който уж служи...
20
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
podslu6vat ni vsi4kite ot godini, prosto sega bez da iskat izpusnaha informaciata na qve. Tova e ne6to suvsem normalno, navsqkude po se sveta horata se podslu6vat za da moje da se izbegnat teroristi4ni aktove. Zatova vseki, koito ima da krie ne6to trqbva da znae kak da se pokrie :)
19
0
 
0
 
! Отговори
Tehnik преди 15 години
Gluposti na turkaleta. Nishto ot tova ne moje da se polzva za sledene. Tova sa prosto gluposti. Edin laptop vurshi 100 puti poveche rabota za sledene otkolkoto tova cqloto oborudvane. Kakvo, shte mi slojat LAN na domashnata alarma i pri tqh shte izliza koga sum se pribral ;)Ae gluposti. Da ne govorim che terminite sa ujasno netochni i nqmat nishto obshto s deistvitelnosta. Trqbvashe dosta da se napuna za da zacepq kakvo e imal vpredvid avtora, pri vse, che tova mi e rabotata....Ako bqha kazali: Mikropredavateli, infracherveni wireless cameri na baterii ili mikroroboti za pronikvane prez trubi - shtqh da se suglasq. Prosto porednata partenka..
18
0
 
0
 
! Отговори
DevilishSoul преди 15 години
Само да обяснят какво ще правят в публичните wireless мрежи и елементарната смяна на MAC адресите под всички масови OS... Да не говорим и за лаптопи с по две три инсталирани операционни системи... портативни wireless-и от тип "флашка" за по 30 лева и т.н... Който иска да крие нещо пак ще го крие... И ще го направи по логистичен начин, а не токлова по технически...
17
0
 
0
 
! Отговори
rumen221 преди 15 години
Хайде да разграничим нещата...1.Всяка тайна служба, за да си върши работата възможно най-добре, СПАЗВАЙКИ ЗАКОНИТЕ, има нужда от възможно най-съвременна техника...2.НЕЗАКОННОТО ПОДСЛУШВАНЕ, следене и т.н., е днешно ежедневие и е въпрос на предстояща регламентация и сериозен вътрешен контрол...3.Това което разбрахме до сега и което с право ни вбесява е факта, че Премиера(и очевидно не само той) с устно разпореждане получава "всичко и за всеки" и то, без да остават съответните материални следи за контрол!!!Така ДАНС стана "Министерство на мисълта"...
16
0
 
0
 
! Отговори
spass преди 15 години
ДС!!!
15
0
 
0
 
! Отговори
мишо преди 15 години
нямам нищо против да ме следят. има ли нещо лошо в това?
14
0
 
0
 
! Отговори
X преди 15 години
Явно някой здраво им бърка в здравето като изнася факти, които хич не харесват на мафията и на политическото й представителство. Ми то как да харесаш някой дето ти разваля сделките. Направили са си службите всичко необходимо по живков модел, откраднали са, замазали са, легендирали са софтуер, дори са го продали и тепърва чакат да станат господари на света и изведнъж някой вижда прилика между фалита на българските банки 1996 и сегашната криза. Излиза, че не просто се досеща, а и знае пътя на крадения софтуер през легендираната фирма до системите за изчисляване на риска при кредитиране, например. Е как да не го засечеш по адрес! Май не е много лесно, щом се налага да плашат.... Май са в позиция вместо да плашат да вземат да се скрият, щото после ще е късно.
13
0
 
0
 
! Отговори
Нестороф преди 15 години
Хайде тогава всички да вземаме PGP и да се мисли някаква анонимна мрежа :)
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Земи тоя гугъл транслейт... 470 комуникационни за шест събития... хахахахаха
11
0
 
0
 
! Отговори
edna tam преди 15 години
Абе, хора,дали това не е поредната мнима заплаха от правителството...Как ще следят 4млн души постоянно..Плюс това, ако въпросната наредба 40 стане факт, това означава, че в гейм клубовете също трябва да ни искат лични карти.Според мен това е практически невъзможно.По скоро ще следят само определени лица и хората с които те имат контакт.Няма как полицията да стане Биг брадър.А Ако пък стане има цял куп програми които сменят ИП-то и лъжат сървърите.. има и виртуални машини и маски и кво ли не, начини да се скриеш бол.И все пак ако я приемат наредбата, с чиста съвест напускам България и отивам някъде, където личното пространство и човешките права не са отживелица.
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
парите ( моите, вашите - нашите ) с които ще купят тази техника, лично на мен и на всички останали хора какво ще донесе? Сигурност? Спокойствие? Ами не! Не искам да ме следят, ако ще и да чета вицове или да играя в мрежа в нета. С тази ситема невярвам да хванат и един бандит, мутра, крадец и т.н., освен ако поръчката не е политическа, мафиотска и т.н. По този начин аз започвам да се безпокоя за моята сигурност, защото всъщност тя изобщо не е важна за МВР, държавата, политиците и т.н. Искам си парите обратно! Аз не желая такава система!
9
0
 
0
 
! Отговори
a4o преди 15 години
Ама само как сте превели артикуите :-)))))Copy-paste и през някой речник ли ги прекарахте?"270 комуникационни за едно събитие" и "обектова за Р адреси"ХАХАХАХАА
8
0
 
0
 
! Отговори
галфон със саксофон преди 15 години
от кого е тази наредба?и от кога с наредба могат да се нарушават конституционни права?няма ли кой да сезира конституционния съд?
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
значи все пак някой който има тази власт го е истрах данесе ооака със тъмните сделки:-)