Кому е нужно? (видео*)

Федерация "Справедливост - България" иска възобновяване на делото за Възродителния процес
6 ное 2008 14:21,
249

Делото за Възродителния процес да бъде възстановено. За това настояват от Федерация "Справедливост-България".

В декларация на Сезгин Мюмюн, адресирана до депутатите и изпратена до медиите, се посочва, че опитът "да се покрие с давност, прехвърля вината от конкретните виновници върху целия български народ".

Текстът на документа гласи:

1.Осъждаме категорично асимилационната политика на тоталитарния режим спрямо мюсюлманското малцинство в Република България, включително и т.нар. Възродителен процес.

2.Обявяваме прогонването на 400 000 български граждани от турски произход през 1989 г. за форма на етническо прочистване, извършено от тоталитарния режим.

3.Призоваваме българското правосъдие и главния прокурор на Република България да възобновят делото срещу виновниците за т.нар. Възродителен процес.

"Вижте, тази декларация е приготвена много отдавна, понеже сме гражданска организация и срещу нас има информационно затъмнение, не ни се дава възможност да говорим. Понеже и аз съм осъден и лежах в затворите, бях осъден заради Възродителния процес", каза Сезгин Мюмюн пред Dnes.bg.

Все пак нещо ви е провокирало точно сега да пишете тази декларация и да искате възобновяване на делото?

Това не е от сега, този проблем при нас е от 10-15 години. Ама не се дава гласност и изведнъж пак ние тръгнахме да говорим, пък някой други се опитват да манипулират обществото и да пускат декларации в парламента.

Кои са тези други - ДПС или  Бойко Борисов?

Няма да коментирам Бойко Борисов, защото това беше някаква политическа игра, на която ние от малцинствата няма да се поддадем. За нас е много по-важно да се знае истината, а да не се говорят някакви... защото  българският народ не е виновен за Възродителния процес. Просто едва ли не една политическа партия, която се казва ДПС, която също е участник в онези процеси, и лидерът й се опитват да си сплотяват редиците, но това няма да мине.

Какво е за вас Възродителният процес?

Много бой сме яли, много сме били... не искам да се връщам назад. Това беше един позорен акт срещу България и българския народ. Ние искаме истината, не искаме отмъщение, повтарям: не искаме отмъщение, а само истината. Ние си живеем добре в България, защото тя е за нас родина. 

А истината къде я търсите?

В архивите на Държавна сигуронст и в ръководството на ДПС, които трябва да си подадат оставките и да излязат достойно от тази игра.

А тази зловеща игра започва от една реч на Тодор Живков в 1989 година, на 29 май.

"Българските турци могат да изберат родината си и ако сметнат, че това е Турция, да напуснат България".

Думите на Живков стимулират масовото изселване на български турци през следващите месеци, наречено от медиите "голямата екскурзия".

През май-август 1989 г. 300 000-400 000 хил. български турци напускат България.

На 21 август Турция затваря границата си, след като вече са се изселили 344 000 български турци. 


Според доклад на Амнести Интернешънъл от 1986 година, организацията притежава списък с имена на 100 убити и 250 арестувани етнически турци в хода на тази кампания - факти, които се отричат от тогавашните управници.

И въпреки че през януари миналата година зам. главният прокурор Валери Първанов обяви, че е изтекла абсолютната давност за наказателно преследване по делото, сега духът от бутилката е пуснат отново.

На два пъти делото за Възродителния процес неуспешно е внасяно в съда, но е спряно през 98-а заради 126 пострадали, които са изселени в Турция и не могат да бъдат издирени и разпитани, както и заради смъртта на бившия Първи в държавата.

Делото е образувано през 1991 г. срещу бившия вътрешен министър Димитър Стоянов, Тодор Живков, Петър Младенов и Пенчо Кубадински.

В Софийската военноокръжна прокуратура, следственото дело се води под № 780-ІІ/1998 година и се състои от 48 тома.

* умишлено видеото е монтирано без звук от създателите си

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
0
 
0
 
! Отговори
Истински българин преди 15 години
DIVIDE et IMPERA! Разделяй и владей! Сладурчета, сигурен съм, че по-вечето от вас са били още в проект по време на този т.нар. възродителен процес и затова не знаят истинските причини за него. Комунистите го направиха не от патриотизъм( те се кълняха най-напред в СССР, а след това в България), а защото ебания соц. строй отиваше на кино. Точно през тази зима 1984/85 България приличаше на дискотека от космоса, заради режима на тока 2часа има,2 часа няма. Това беше защото Горбачата ни отряза - не искаше да ни дават суровини и енергия срещу ***, които изнасяхме за Съюза. Народът вече негодуваше и ЗАТОВА, С ЦЕЛ ДА СЕ ОТКЛОНИ ВНИМАНИЕТО МУ, беше проведен този процес. Дотогава турците имаха по-вече права от нас - училища, квоти във ВУЗ и т.н. Всичко това им беше осигурени преди от същите тия КОМУНИСТИ! Това забави падането на комунизма с една-две години, а после "Голямата екскурзия" пък ускори края му. КОЙТО ИМА ОЧИ - ДА ЧЕТЕ, КОЙТО ИМА УМ - ДА МИСЛИ!
167
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Най-вероятно те го пишат щото иначе раздават банове за къде къде по-леки работи
166
0
 
0
 
! Отговори
vip преди 15 години
глей сега и да се пънеш и да се посер.ш и да провокираш с обиди ще накривиш на дядо ми калпака -жалък кресльо ,гледай си кръпките по гащите стой си в миризливия град ,яж си овчата лой и да си потрошиш пръстите от писане на простатии -файда йок!!
165
0
 
0
 
! Отговори
Анонимка преди 15 години
Вие четете ли тоя колко глупости изписа или самите вие го пишете това, че да не го триете. Абе докога ще ти чета глупостите, няма ли кой да ти даде хапчето за лека нощ...
164
0
 
0
 
! Отговори
:))))))))))) преди 15 години
Ами като сте толкова добре въоръжени кво чакате бре ваш"та ***...........Викай братлетата си и на орУжие :)))))))))Смешковци, даже бабаитлъка ви е като *** ***...............
163
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Никой не е ревял че всички са за клане бе ***. А само тия като тебе. Погледни се бе, сигурно в момента се тресеш целия.
162
0
 
0
 
! Отговори
До 157 преди 15 години
А бре Димитърчо, а бре Митьо - ти не четеш ли - какъв българин след 10 века ( или 1000 години или само 1 милениум) робство бре шашкънино????????????????? Къде византиец те е шльокал, къде турчин те е клатил, къде *** те е брулил, къде руснак те е гЪзил.................Той *** му с *** - българин, та българин..........Ами вЕрвай си чадо мое, блажени били вярващите казват..............
161
0
 
0
 
! Отговори
Drug преди 15 години
Turciia bila demokratichna dyrzhava - kazvat bylgarskite turci, Bylgariia ne bila - kazvat pak syshtite, zaradi vyzroditelniia proces.*Dobre, pitam az - ami kyde sa bylgarite v Turciia? Na tiah samo imenata im li sa smenili ili prosto sa gi zatrili? Ako samo sa im smenili imenata - zashto i do dnes ne smeiat da si poiskat imenata v demokratichna Turciia? Ta nali v nedemokratichna BG ne samo im vyrnaha imenata, ami dori edin zam-ministryt imashe dve-tri i turski i bylgarski, koito izpolzuvashe spored sluchaia? * Na bylgarite v Turciia ne e nuzhno da se izviniavat, nito da gi obezshtetiavat. Te sa otdavna asimilirani, kakto i armencite, kakto i mnogo drugi. A tezi deto ne sa dostatychno asimilirani sa prosto anihilirani.*Mnogo demokratichna taia Turciia, no turcite v BG si napraviha vilaeti kydeto prilagat taktikata na Turciia. Zatova pyk planinskite turci - kiurdite v demokratichna Turciia dori ne mechtaiat za slobodiite na turcite v nedemokratichna Bylgariia. A, Ganiu dreme li, dreme...
160
0
 
0
 
! Отговори
vip преди 15 години
личи си от сто километра -и простака и *** и серсема с култура колкото на едно шимпанзе!На Доган такива тъпири му трябват ,но вижда му се края на сарая- и като избяга на някой остров да си харчи крадените пари какво ще правите бе сине майчин -ще си останете едни мизерници каквито сте и сега ! А колкото до клане и пр.мечти и въжделения -момче сбъркал си епохата -пък и в населението има към 70 000 единици късо ,нарезно и гладкоцевно оръжие -та ако си решил да размахваш на дяда си ръждясалия ятаган се готви за среща с аллаха!!!
159
0
 
0
 
! Отговори
Смешници преди 15 години
Два шамара и се насрахте...............Почнахте да признавате че и свястни турци имало, а одеве ревяхте че всички са *** само за заколение.........Някои пък така се уплашиха, че и на молби го удариха.........Някакъв пък с негови авери на гости щеше да ми идва, адрес ми иска.........Дадох му го, ама него го няма......нещо го хвана шубето пикльото.....А аз тавата с баклавата вече сложих и чакам ли чакам.......И щял да дойде някакъв месия, май БОЛЕН беше, щял да ви спаси..........Ето в това е нещастието ви - никога не можете сами да си решите проблемите, все чакате някой да дойде и да ви ОПРАВИ.......И наистина - ОПРАВЯТ ви...........Сега малко БОЛЕН, след това много БОЛЕН, та чак размъртафърцан............И горко ви ако се опирате сал на един БОЛЕН..............Л))))))))))))
158
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Е тия като 162 трябва час по-скоро да ги изметем. Заради такива *** и мирните турци страдат
157
0
 
0
 
! Отговори
Димитър преди 15 години
АБЕ В КРАЙНА СМЕТКА ИЛИ *** БУРГИИ И ИЛИ НИЕ! ....само че карабинерите не знаят че българина винаги оцелява
156
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Чвтох по диагонал и се чудя КАК МОЖЕ ДА СЕ ВРЪЗВАТЕ НА ТАЗИ ПРОВОКАЦИЯ!???? ВИ елуди ли сте, ЧЕ ТЕ ТОЧНО ТОВА ЧАКАТ - да почне клането, вижте по-долу какви закани, какво чудо! Айде, уйдисайте им на тъпотиите и почвайте бе! Как не ви е срам! ПОЗОР! МОЛЯ СВАЛЕТЕ СТАТИЯТА< ЗАЩОТО МОЖЕ ДА СТАНЕТЕ СЪУЧАСТНИЦИ В ЕДНО НЕВЕРОЯТНО МЕЛЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!! УМОЛЯВАМ ВИ!
155
0
 
0
 
! Отговори
Димитър преди 15 години
DO 159 ...ето заради такива *** тръгват на зле нещата иначе има и пекани турци...ама заради такива *** и те ще се опарят..
154
0
 
0
 
! Отговори
Ех мечти преди 15 години
Само да пламне нашата мила Родина какво клане ще настане.........Кеф........В Bulgaristan има 1 200 000 турци, почти 2 000 000 роми и около 500 000 помаци.......А вие *** колко сте? Хехехеххехехехеххехее, смешковци....................Час и половина, максимум 2 часа и няма да ви има..........ВИЕ СТЕ СВЕТОВНО ПРИЗНАТА *** БЕ *** НЕЩАСТНИ
153
0
 
0
 
! Отговори
Анонимка преди 15 години
Абе ти не си нормален. Имам познати от турски произход и точно заради такива изостанали и закостеняли като теб, страдат и те. Ама то тоя вашия паша ви почна един по един, който се надигне куршум и то от свой човек. Тоя ви заробва и ако не го смените, ще ви подмени той, защото е отгоре.
152
0
 
0
 
! Отговори
ГЯУРИ преди 15 години
Mи да, нищичко, ама съвсем нищичко не разбрахме.........500 години ви е"бахме, продължаваме да ви Е"БЕМ...........и кой сега е роб и кой ГОСПОДАР?
151
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Я се успокой бе пубер!
150
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ама те турците нищо не разбраха.Те са в България да бъдат роби,а не господари.Не може да бъдеш господар в чужда държава.
149
0
 
0
 
! Отговори
Димитър преди 15 години
да ви вкара малко у правия път...от който сте кривнали в последните 20години :D

Спонсорирани публикации