Кому е нужно? (видео*)

Федерация "Справедливост - България" иска възобновяване на делото за Възродителния процес
6 ное 2008 14:21,
249

Делото за Възродителния процес да бъде възстановено. За това настояват от Федерация "Справедливост-България".

В декларация на Сезгин Мюмюн, адресирана до депутатите и изпратена до медиите, се посочва, че опитът "да се покрие с давност, прехвърля вината от конкретните виновници върху целия български народ".

Текстът на документа гласи:

1.Осъждаме категорично асимилационната политика на тоталитарния режим спрямо мюсюлманското малцинство в Република България, включително и т.нар. Възродителен процес.

2.Обявяваме прогонването на 400 000 български граждани от турски произход през 1989 г. за форма на етническо прочистване, извършено от тоталитарния режим.

3.Призоваваме българското правосъдие и главния прокурор на Република България да възобновят делото срещу виновниците за т.нар. Възродителен процес.

"Вижте, тази декларация е приготвена много отдавна, понеже сме гражданска организация и срещу нас има информационно затъмнение, не ни се дава възможност да говорим. Понеже и аз съм осъден и лежах в затворите, бях осъден заради Възродителния процес", каза Сезгин Мюмюн пред Dnes.bg.

Все пак нещо ви е провокирало точно сега да пишете тази декларация и да искате възобновяване на делото?

Това не е от сега, този проблем при нас е от 10-15 години. Ама не се дава гласност и изведнъж пак ние тръгнахме да говорим, пък някой други се опитват да манипулират обществото и да пускат декларации в парламента.

Кои са тези други - ДПС или  Бойко Борисов?

Няма да коментирам Бойко Борисов, защото това беше някаква политическа игра, на която ние от малцинствата няма да се поддадем. За нас е много по-важно да се знае истината, а да не се говорят някакви... защото  българският народ не е виновен за Възродителния процес. Просто едва ли не една политическа партия, която се казва ДПС, която също е участник в онези процеси, и лидерът й се опитват да си сплотяват редиците, но това няма да мине.

Какво е за вас Възродителният процес?

Много бой сме яли, много сме били... не искам да се връщам назад. Това беше един позорен акт срещу България и българския народ. Ние искаме истината, не искаме отмъщение, повтарям: не искаме отмъщение, а само истината. Ние си живеем добре в България, защото тя е за нас родина. 

А истината къде я търсите?

В архивите на Държавна сигуронст и в ръководството на ДПС, които трябва да си подадат оставките и да излязат достойно от тази игра.

А тази зловеща игра започва от една реч на Тодор Живков в 1989 година, на 29 май.

"Българските турци могат да изберат родината си и ако сметнат, че това е Турция, да напуснат България".

Думите на Живков стимулират масовото изселване на български турци през следващите месеци, наречено от медиите "голямата екскурзия".

През май-август 1989 г. 300 000-400 000 хил. български турци напускат България.

На 21 август Турция затваря границата си, след като вече са се изселили 344 000 български турци. 


Според доклад на Амнести Интернешънъл от 1986 година, организацията притежава списък с имена на 100 убити и 250 арестувани етнически турци в хода на тази кампания - факти, които се отричат от тогавашните управници.

И въпреки че през януари миналата година зам. главният прокурор Валери Първанов обяви, че е изтекла абсолютната давност за наказателно преследване по делото, сега духът от бутилката е пуснат отново.

На два пъти делото за Възродителния процес неуспешно е внасяно в съда, но е спряно през 98-а заради 126 пострадали, които са изселени в Турция и не могат да бъдат издирени и разпитани, както и заради смъртта на бившия Първи в държавата.

Делото е образувано през 1991 г. срещу бившия вътрешен министър Димитър Стоянов, Тодор Живков, Петър Младенов и Пенчо Кубадински.

В Софийската военноокръжна прокуратура, следственото дело се води под № 780-ІІ/1998 година и се състои от 48 тома.

* умишлено видеото е монтирано без звук от създателите си

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Абе никой не се сърди че си говорите на турски бе. Ако щете на патагонски си говорете между вас. Въпроса е по телевизия, митинги и други обществени места да се говори на официалния език иначе излиза че се опитвате да потурчите държавата. Това е.
187
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Явно са турчета щото българите отнасяме банове и ни трият като луди, а иначе гледай кво става.... Тоя шамари щял да удря. Ахахахаха е сега турция ще се изсипе на страна от ЕС ***.До масови кланета едва ли ще се стигне, но хора като Доган, Кюнгюн и е тоя определено трябва да се вкарат в затвора иначе ще патим всички.
186
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
*** щели да нападнат.Абе ей,никой няма да позволи тази ниско-еволюирала *** маймуни да тръгне да завладява.Ще ви ударят всички велики сили.Единствената причина за съществуването ви е,че вече сме 21 век и не може да се заличи дадена нация.Иначе бяхте пътници.
185
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Българите палят фетила и после казвате на нас турците защто се зомбираме,погледнете добре кометарите и тогава приказваите.Ако почнем ние на сериозно да го взимаме какво щте стане анархия,в Турция същто има българи но те несе оплакват и говорят си на каквто език си искат!Нормално ние турците помеждуси да разговаряме на нашия език,като видя приател българин няма да говоря на китаиски естествено на родния щте приказваме
184
0
 
0
 
! Отговори
Ahmed преди 15 години
Аз съм "ЗА" българските реклами, мой човек! Но е глупаво да се сърдиш когато чуеш някви си там да си говорят на друг език.
183
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
гьггьгьрезания бил по-хубав от нормалния хахахахаххкат си тръгнал да режеш,режи нацяло бе нигаа нашите жени че са го знаем,но не да ми разправяш за по-хубави
182
0
 
0
 
! Отговори
хахахаххаха преди 15 години
400,000 хора са били изселини в TYRK CUMURIETI но най-малко 800,000 Турски Бебенца са направени на български жени хахахахх и продалжават да се правят щтото *** е по сладак от вашите вмерисани саламури лешовеее кихнете и ще ви ударят такъв шамар че краката ще им цункате хахахахах
181
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ае за кво триете коментарите ве!!аз тая наредба преди малко за ко си играх да я пиша?тука админите да не са турченца?
180
0
 
0
 
! Отговори
buba4ko преди 15 години
zna4i trqbva da se kaje 4e pri izselvaneto si turcite ne sa prieti mnogo dobre v turciq, nari4ali gi bylgari, a tuka pak negi premame shtoto sa turci - typa rabota e...qsno e 4e vyzroditelniq proces e losho, ama e priznato no nqma se namei vinovnik...pri polojenie 4e tuciq oshte ne e priznala za genocid, izbivaneto na 25% ot armenskiq narod...a tuk ima izbiti 0.000001% i nqmakvo da o4akvame...no trqbva da govorim i za totalnata de-bylgarizaciq v tiq rajoni, koeto e typo, i zatova bylgarite sme negativno nastroeni - ne moje da pomagame na tiq rajoni a te da ni zabivat noj v gyrba...drugo...kolko ot turcite sa dobronamereni? kolko? moje bi 70%, a bylgarite 95% sa dobronamereni. neka turcite slojat ryka na korana i da si kajat 4e nikoj ne gi e presiral, a 4e samo mislqt zulumi pove4eto...
179
0
 
0
 
! Отговори
cv преди 15 години
Уважаеми 172,Те си мюсулманин, аз съм атеист, в България има много християни евреи и други по-малобройни вярвания, но мисля, че е дошъл момента да седнем на идна маса и без предваретелни условия и предрасъдаци да решим!!!ИСКАМЕ ЛИ ДА ЖИВЕЕМ ЩАСЛИВО И ОХОЛНО В ЕДНА ПРОСПЕРИРАЩА БЪЛГАРИЯ, КАТО НЕЙНИ ГРАЖДАНИ ИЛИ ЩЕ СЕ ОТДАДЕМ НА ЖИВОТИНСКИ ИНСТИНТКТИ И ЩЕ СИ ПРЕГРИЗЕМ ГЪРЛАТА ОТ ЗЛОБА..., за забавление и удоволствие на днешните "политици"!!!
178
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ами след като са "улиците НИ", ти какво правиш по въпроса?
177
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ти си *** човек каква *** немога да разбера,тва да не черно море:)
176
0
 
0
 
! Отговори
Ahmed преди 15 години
А на английски ще ми позволиш ли да говоря? Не ти ли прави впечатление, че повечето рекалмни табели по улиците НИ са на английски? Това е така, защото българинът е дупедавец. Той държи тениската му да носи надписа "гей" на английски, отколкото "мъж"на български.
175
0
 
0
 
! Отговори
vip преди 15 години
Уважаеми ,знаеш ти къде е заровено кучето !Като карат хората да се мразят ,политиците работят по модела "разделяй и владей" -след което си пият заедно кафето в кулоарите на парламента!
174
0
 
0
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 15 години
154. - 20:14 - ---Кафанъ серсемлар,сикими ананъ анадолоулу.Домуз койрук агалар ешек,ур ананъ....
173
0
 
0
 
! Отговори
Ваид (Русе) преди 15 години
Грамотен си (като мен), но каква истина още ти трябва? Ето ти една: "ДПС е проклятието на България!"; "Всички във върхушката му са били в ДС и са топили близките си-даже и пари са вземали за това (Юнал Лютфи)!"; "Всички от върхушката уж защитници на права и свободи, а за 17-18 години успяха да изолират в анклави и зомбират хората от този етнос!"."Как елита на тази партия забогатя, (бяха "***"), а хората гласуващи за тях в по-голямата си част са по-бедни и без препитание от преди 18 г.?" Ерхане, ако си член на тази партия - язък за теб! А иначе форума наистина е успешен - политиците ни биха били доволни от написаното.
172
0
 
0
 
! Отговори
СЕГА СЕРИОЗНО преди 15 години
Доста сериозен репертоар от идиотизми предложих тази вечер....Идеята ми беше да накарам онези, който искат "колене и бесене" да се спрат с техните простотии и да разберат че наистина са НЕАНДЕРТАЛЦИ.............Аз като БЪЛГАРИН (макар да нося мюсюлманско име) се гордея с ФАКТА, че моята Родина е баща на т.нар. Етнически модел - това не е куха фраза - това е мирно съжителстване между етноси и религии.....Такова нещо няма никъде по света!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Аз самият живея сред граждани от българския етнос и християни.....Никога и по-никакъв повод не е имало и няма да има конфликтни ситуации. Изключая битовите такива, но те не могат да се преекспонират върху цели общности.........Няма нужда да се връзваме по болните бръщолевяния на още по-болни политици. Доказано е че никога, ама никога масите (разбирай народа) нямат възможността да определят своите управници......Всичко друго е една илюзия.................Игнорирайки политиката ще се види, я и вярвам сами ще се убедите, че нито Иван пречи на Хасан, нито Хасан пречи на Иван.........Така е още от времето на Османското (не на турското!!!!) робство..........И ако някои комплексирани и умствено недоразвити екземпляри (те не могат да са индивиди, още по-малко граждани) с цел да угодят на собствените си недостатъци се подведат по политиците - горко й на тази страна, горко ни и всички нас. Кому е притрябвало да се спекулира с т.нар. Възродителен процес????????? Уважаеми, ние сме в 21 век, в условията на така бленуваното реално членство в ЕС.....Проблемите, респ. приоритети ни са съвсем други, а не какво е било преди 20, 200 или 1000 години............Трябва да мислим за след 20, 200 или даже 1000 години..........За да не се занимава народонаселението със злободневната проблематика излиза един недодялан и неграмотен *** и размахва скелети...........И се почва едно "бесене, колене..........." по форумите...................Явно и ние , обикновените хора доста сме изпростяли............
171
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
na tozi apartament nyama osvetlenie i jiva du6a,no 6te bude pod kontrol
170
0
 
0
 
! Отговори
cv преди 15 години
Да разграничим нещата!!!1. Икономическото загиване на комунизма от 1980-85г,;2. Организираните от Държавна сигурност атентати от "турски екстремисти;3. Смяната на имената, наречена от комунистическата пропаганда "възродителен процес" и;4. "Голямята екскурзия";ТОВА СА ПОСЛЕДОВАТЕЛНИ СЪБИТИЯ, НО НЯМАТ ОБЩ ЗАМИСЪЛ!ЗАЩО?За да оправдаят икономическото сгромолясване, комунистическите "гении", Д.Стоянов и П.Кубадински, намират "обяснение" - етническите турци саботират държавата!Доказатилства няма, но Д.Стоянов, намира "Гениалното решение" -вербува десетина турски младежа, обучава ги за "терористи" и те започват с пропаганда. От тогава изгрява звездата на Меди Доганов и "борците" от ДПС, но се появява проблем. Освен тях, се активират и "самодийци" и започват атентатите, повечето са истински и...от страх, Д.стоянов бие отбой, но е късно..., тероритичните настроения се разрастват, а и МИТ не спи, а помага активно... и процеса става неуправляем, за ДС.Втората фаза - започва с изпълнение на плана на Д.Стоянов, с мълчаливото съгласие на П.Младенов и със знанието на Т.Живков, целящ "омиротоворяване", който е почти успешен, но последната фаза - насилствена смяна на имената, обръща нещата и отприщва масовото и справедливо недовоство на засегнатите...ИДВА СЛEДВАЩИЯ ПРОБЛЕМ- заради диващината на комунистическата върхушка, наистина се предизвиква масово недоволство и истински икономически саботажи...Фаза последна - Българското и Турското правителства се споразумяват, от различни съображения, но и двете са притиснати от "големите си братя", да предотвратят масово проливане на кръв, защото "ГОЛЕМИТЕ БРАТЯ", се се споразумели вече, как ще падне комунизма!!!! ГОЛЯМЯТА ЕКСКУРЗИЯ, започва с изказването на турския посланник, че в българия само той о консула в Пловдив са турци и с призива на Т.Живков за избора...
169
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ще се изкефя тия да се окажат някакви откачалки и верно да му отидат но гости в кърджали. ааахахахахахаа

Спонсорирани публикации