Студентите тръгват

3000 души в поход от Студентския град към парламента под мотото "Колко още трябва да умрат, за да ни чуете?!?"
19 дек 2008 07:09,
232
Студентите тръгват
Снимка: Булфото

Седмица след като с гневни упреци и плакати в ръце обходиха улиците на Студентския град, приятелите на зверски убития студент по фармация Стоян Балтов отново ще се съберат, но този път няма да се задоволят с кварталните улички, а ще тръгнат на протест към парламента.

Очакванията са за над 3000 протестиращи студенти. Шествието им ще тръгне в 11 часа от зала "Христо Ботев" и ще мине през ул. "8 декември", парк "Студентски", ул. "Проф. Георги Брадистилов", бул. "Св. Климент Охридски", бул. "Драган Цанков", бул. "Васил Левски" и Народното събрание.

"Поради отказа от диалог на отговорните институции със студентите, ние пристъпваме към тези действия с ясната идея, че желаем проблемите ни да бъдат решени", казват организаторите на шествието в писмо до редакцията на Dnes.bg.

Трета седмица след убийството на Стоян... Трета седмица промяна няма!

Колко още трябва да умрат, за да ни чуете?!?

Сега е моментът да надигнем глас, така че да ни чуят всички, категорични са студентите.

Вън мутрите от Студентския град!

По думите им опитите за дискусия с властимащите се са провалили главоломно заради незаинтересуваността им към студентските проблеми или заради интереса им да не се конфронтират с бизнесмените, държащи заведения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
211
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ПО БТВ. НЯКЪФ ОЛИГОВРЕН СОБСТВЕНИК НА ДИСКОТЕКА ЩЕ МИ РАЗПРАВЯ КОЛКО БИЛ ДОБЪР ЧЕ СЛОЖИЛ ДВЕ ЛАМПИ ПРЕД ДИСКОТЕКАТА СИ ЗА ДА СВЕТЯТ НА ВСИЧКИ АМИ КАТО ПЛАЩАШ НАЕМ 200 ЛВ. КАК НЯМА ДА ДАДЕШ 1000ЛВ. ЗА ДВЕ ЛАМПИ... ЕГАТИ *** МАЗНИ. ***!
210
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
pirinski i maznika ku6lukov sa mi nai protivnite deputati lainovozi-a na vas koi?
209
0
 
0
 
! Отговори
Astarot преди 15 години
И ако няма дискотеки в Студентски град? Студентите ще излизат на други места. Сцената ще се промени, действащите лица НЕ! Управляващите винаги са се облагодетелствали на гърба на народа. Така е било и така ще бъде, докато този социален строй съществува. Не е в това причината за всички беди. Причината е в обществото и възпитанието. Причината е в това, че след втората водка всеки див селянин може да скочи и да ти размаже главата в камъните, без да се замисли, защото не му е харесало как си го погледнал. Кой и как може да промени тази агресия в хората? Тук не става дума за закони. Закони има. Но каква полза от това, че единият ще лежи в затвора, след като другият лежи на два метра под земята? Нима само в Студентски град е така? Нима е само София? В България има милиони хора и хиляди заведения. В почти всяка селска дискотека става бой през вечер. Колко хора са го отнесли в тях... Кой невинен, кой виновен, но фактите са си факти.
208
0
 
0
 
! Отговори
Хан преди 15 години
Логично е да се провери кой е виновен. Но понеже корупцията е двупосочна, защо когато стане напечено ощетените търсят логика да се опрат на нея? Логично ли е всичко да е пазар? НЕ! Пазарът не е панацея. За колко продаваш майка си, децата си? Ами ако има търсене?
207
0
 
0
 
! Отговори
Astarot преди 15 години
"3. Няма значение кой е виновен за организацията в СГ в момента, това вече е лов на вещици. Има значение кой трябва да промени нещата, и това да се изиска!"Не е ли логично да се установи първо кой има вина за състоянието на студентски град, за да се разбере кой трябва да промени нещата? Защото така изглежда, че в две последователни изречения си противоречиш коренно.Друг е въпросът, че тези които трябва да променят нещо са студентите. Ще има ли пране на пари, алкохолизъм и сбивания, ако студентите не ходеха в кръчмите на мутрите? Това е икономика. Има търсене, има предлагане. Защо пък всички заведения да са на мутри. Ами и аз да имам 100-на хиляди за инвестиране и аз ще направя кръчма в Студентски. По-сигурно вложение от това, че студентите ще я пълнят няма. Какво се предлага като решение? Вечерен час на пълнолетни хора? Рутинни проверки за оръжие и наркотици?Това че студентите са се организирали да протестират само по себе си е нещо чудесно. Но това е моментът, в който като едни мислещи млади хора, бъдещето на държавата, трябва да се замислят върху същността на проблемите и начините за тяхното решение.
206
0
 
0
 
! Отговори
Злобомир преди 15 години
Пропуснах... И не се лъжете да разводнявате темата, аз се поставах да пиша стегнато, без да обиждам никого. И няма да трупам коментари тук повече... Ако някой желае да дискутира с мен, да ползва хъба.
205
0
 
0
 
! Отговори
Злобомир преди 15 години
Дълго се чудех има ли смисъл да коментирам, но може би този път ще има истинска промяна... Затова и смисъл има.1. Този протест, според мен, е съвсем естествен. Който твърди, че е гавра с паметта на Стоян и е опит да се използва за политически цели, да си спомни думите на неговата майка, които й бяха "простени" толкова "великодушно". Гавра беше това, което стана със Стоян, с живота на един млад и интелигентен човек. Всяко действие след това, което цели отстраняване на предпоставките, довели до "инцидента" (мутри > дискотеки > пране на пари > депутати), е правилно и основателно! Това е и единственият начин, колкото и зле да звучи, смъртта му да не е напълно безсмислена.2. Няма червени и сини, има използвачи и нагаждачи. Против всички тях трябва да се протестира, докато не се предадат! По същия начин, абсурдно е разни провокатори да разделят студентите на провинциалисти и софианци. Няма значение къде си се родил, важно е как си възпитан! Дали за мутра, дали за престъпник, дали за достоен гражданин на България.3. Няма значение кой е виновен за организацията в СГ в момента, това вече е лов на вещици. Има значение кой трябва да промени нещата, и това да се изиска! Не е вярно, че без дискотеки студентите ще се напиват и правят сбивания по общежития, не и с контрол и охрана. А като има контрол и охрана, манталитетът се променя от само себе си, за добро! Всяка истинска държава има университетстки район или градче, и за това ли да сме изключение? Дори какво пречи на алкохолните напитки да има предупредителен надпис, подобно на цигарите?4. Пак малко за морала на студентите, ами той е такъв, защото такива ги искат мутрите и управляващите. Верижката се затваря... А ние искаме ли мутрите и управляващите? Този протест отговаря с "НЕ"!5. Защо студентите си празнуваха на 08.12 - за другите не знам, аз не съм празнувал. И без тази случка, състоянието на нашата страна и общество не ме настройват празнично. За трагедията разбрах чак на 11.12, от позната в Скайп. Оттогава досега следя и подкрепям протестите според силите си. А министърът защо нищо не спомена? Ето конкретен пример защо рибата се вмирисва и чисти откъм главата.6. МНОГО Е ВАЖНО ДА НЕ СЕ ОТКАЗВАМЕ, независимо колко дълго депутатите се крият от нас. Медиите, вярвам, все още не са докрай покварени, особено чуждите. Няма смисъл да се троши и руши. Достатъчно е държавата да спре отново, както когато си отиде др. Виденов.7. Подозирам, че ако протестът продължи дълго, ще се опитат да ни "заглушат", включително да дезорганизират комуникацията. Можете да използвате ДЦ++ хъба ми, tcd.zapto.org:411 Копие на хъба се намира в няколко хоста извън България, в случай че някой дойде на гости.
204
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
NAPRAVETE SI INTERNETSAIT !!! TRIABVA VI KOORDINACIA!! STUDENTI!!!
203
0
 
0
 
! Отговори
Astarot преди 15 години
Поредното недомислие! Събрали се едни деца, дето не им е ясно какво точно искат и тръгнали към Парламента, щото натам е модерно. Самият факт, че тръгват без ясна позиция освен "Нещата да се оправят" и то точно към Парламента е показателен, че са като мухи без глави. И всички са се струпали в шествието, не защото им пука за убитото момче, та нали 50% се бият през вечер я по дискотеки я по тротоари, ами заради панаира. Щото на българина му дай сеир да гледа и да прави. Ама вместо да пишете от Днес.бг статийки пратете двама репортера в шествието да го отразят. Питайте "бъдещето на България", под формата на лека анкетка, какво точно смятат да постигнат с шествието, какви са проблемите на България, искат ли да се закрият дискотеките и кафетата в Студентски град и дайте данните тук, ако не сте си теглили куршума от отчаяние преди това...
202
0
 
0
 
! Отговори
Sava преди 15 години
Kakto se vijda izpulzqha 4ervenite agenti vuv forumite! Kakvo sa vi napravili studentite,4e gi mrazite taka. Kakvi sa tezi komentari za narkotici i durgi podobni gluposti. Tezi mom4eta i momi4eta otgovorno zaqvqvat mnenieto si. Ne se kriqt po forumi kato vas, dolni 4erveni agenti!!!! Bravo na na6ite mladeji. Vsi4ki 4estni istinski bulgari vi podkrepqt. Neka gi nakajem 4ervenite bokluci!!!!!!!
201
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Вън мутрите от Студентския град!-------4e koi 6te osttane tam togava be@@@@
200
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
НИКОИ ОТ ТЕЗИ СЕЛЯНЧЕТА НЕ ПОДКРЕПЯМ НЯМАТ ОСНОВАНИЕ ЗА ПРОТЕСТ. ЗА КАКВО ПРОТЕСТИРАТ ?, ЧЕ ПРЕКАЛЯВАТ ДЕНОНОЩНО С АЛКОХОЛ И НАРКОТИЦИ, ЧЕ САМИТЕ ТЕ СЕ ИЗБИВАТПОМЕЖДУ СИ, ЧЕ КАНЯТ СЕЛСКИТЕ СИ ПРИЯТЕЛЧЕТА НА ГОСТИ СЪС СЕДМИЦИ В ПОРУТЕНИТЕ СТАЙ ДАНЕ БИ СЛУЧАЙНО ДА УЧАТ СЕРИОЗНО МОЙЕ БИ 7,8 % СЕ ЗАНИМАВАТ АКТИВНО С УЧЕНЕ ОСТАНАЛИТЕ ИЗЛИЗАТ НЕПОДГОТВЕНИ ГЬОТФЕРЕНИ КОМПЛЕКСУРАНИ ОТ СТАНДАРТА В СОФИЯ И ГОТОВИ НА ВСИЧКО ДА ГО ПОЛУЧАТ И ОЩЕ КУП ДРУГИ ПРОСТОТИИ КОИТО СА ЕЖЕДНЕВИЕ В СТУДЕНСКИ ГРАД. ПРОЕСТИРАТ НА ГЪРБА НА ЕДНО НЕЩАСТНО ЗАГИНАЛО МОМЧЕ. ВИДЯХА ГЪРЦИТЕ ДА ПРОТЕСТИРАТ И ХАИДЕ ЮРУШ НА МАСЛИНИТЕ. И ДОВЕЧЕРА ВСИЧКО ПО СТАРОМУ АЛКОХОЛ НАРКОТИЦИ И ПРОСТИТУЦИЯ. РЕШЕНИЕТО Е ПРОСТО ЯСЕН ЗАКОН И САНКЦИИ. КОИТО НЕ ГО УСТРОЙВА НА БОСТАНА С МОТИКАТА.
199
0
 
0
 
! Отговори
ЕВАЛА преди 15 години
НИКОИ ОТ ТЕЗИ СЕЛЯНЧЕТА НЕ ПОДКРЕПЯМ НЯМАТ ОСНОВАНИЕ ЗА ПРОТЕСТ. ЗА КАКВО ПРОТЕСТИРАТ ?, ЧЕ ПРЕКАЛЯВАТ ДЕНОНОЩНО С АЛКОХОЛ И НАРКОТИЦИ, ЧЕ САМИТЕ ТЕ СЕ ИЗБИВАТПОМЕЖДУ СИ, ЧЕ КАНЯТ СЕЛСКИТЕ СИ ПРИЯТЕЛЧЕТА НА ГОСТИ СЪС СЕДМИЦИ В ПОРУТЕНИТЕ СТАЙ ДАНЕ БИ СЛУЧАЙНО ДА УЧАТ СЕРИОЗНО МОЙЕ БИ 7,8 % СЕ ЗАНИМАВАТ АКТИВНО С УЧЕНЕ ОСТАНАЛИТЕ ИЗЛИЗАТ НЕПОДГОТВЕНИ ГЬОТФЕРЕНИ КОМПЛЕКСУРАНИ ОТ СТАНДАРТА В СОФИЯ И ГОТОВИ НА ВСИЧКО ДА ГО ПОЛУЧАТ И ОЩЕ КУП ДРУГИ ПРОСТОТИИ КОИТО СА ЕЖЕДНЕВИЕ В СТУДЕНСКИ ГРАД. ПРОЕСТИРАТ НА ГЪРБА НА ЕДНО НЕЩАСТНО ЗАГИНАЛО МОМЧЕ. ВИДЯХА ГЪРЦИТЕ ДА ПРОТЕСТИРАТ И ХАИДЕ ЮРУШ НА МАСЛИНИТЕ. И ДОВЕЧЕРА ВСИЧКО ПО СТАРОМУ АЛКОХОЛ НАРКОТИЦИ И ПРОСТИТУЦИЯ. РЕШЕНИЕТО Е ПРОСТО ЯСЕН ЗАКОН И САНКЦИИ. КОИТО НЕ ГО УСТРОЙВА НА БОСТАНА С МОТИКАТА.
198
0
 
0
 
! Отговори
Пирински преди 15 години
Аз вече не съм в парламента
197
0
 
0
 
! Отговори
orange преди 15 години
Евала на София!Крайно време беше гласът народен да се чуе, та и Бог да проговори белким!С вас съм студенти,пътувам дне за София, за да се включа в единственото смислено нещо случващо се тук през последните години. За съжаление не така мислят и в др.градове на България или поне не ни стиска достатъчно заропвени в битовизми и индивидуална борба за "всеки сам да се спасява-който, както може"Каква е цената на българската нация,раждана и растнала с цената на мн мъки и кръв, та взехме да я крадем от ближния и брата?
196
0
 
0
 
! Отговори
МИЛАН преди 15 години
НИКОИ ОТ ТЕЗИ СЕЛЯНЧЕТА НЕ ПОДКРЕПЯМ НЯМАТ ОСНОВАНИЕ ЗА ПРОТЕСТ. ЗА КАКВО ПРОТЕСТИРАТ ?, ЧЕ ПРЕКАЛЯВАТ ДЕНОНОЩНО С АЛКОХОЛ И НАРКОТИЦИ, ЧЕ САМИТЕ ТЕ СЕ ИЗБИВАТПОМЕЖДУ СИ, ЧЕ КАНЯТ СЕЛСКИТЕ СИ ПРИЯТЕЛЧЕТА НА ГОСТИ СЪС СЕДМИЦИ В ПОРУТЕНИТЕ СТАЙ ДАНЕ БИ СЛУЧАЙНО ДА УЧАТ СЕРИОЗНО МОЙЕ БИ 7,8 % СЕ ЗАНИМАВАТ АКТИВНО С УЧЕНЕ ОСТАНАЛИТЕ ИЗЛИЗАТ НЕПОДГОТВЕНИ ГЬОТФЕРЕНИ КОМПЛЕКСУРАНИ ОТ СТАНДАРТА В СОФИЯ И ГОТОВИ НА ВСИЧКО ДА ГО ПОЛУЧАТ И ОЩЕ КУП ДРУГИ ПРОСТОТИИ КОИТО СА ЕЖЕДНЕВИЕ В СТУДЕНСКИ ГРАД. ПРОЕСТИРАТ НА ГЪРБА НА ЕДНО НЕЩАСТНО ЗАГИНАЛО МОМЧЕ. ВИДЯХА ГЪРЦИТЕ ДА ПРОТЕСТИРАТ И ХАИДЕ ЮРУШ НА МАСЛИНИТЕ. И ДОВЕЧЕРА ВСИЧКО ПО СТАРОМУ АЛКОХОЛ НАРКОТИЦИ И ПРОСТИТУЦИЯ. РЕШЕНИЕТО Е ПРОСТО ЯСЕН ЗАКОН И САНКЦИИ. КОИТО НЕ ГО УСТРОЙВА НА БОСТАНА С МОТИКАТА.
195
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
BRAVO,BRAVO!!!!STUDENTI SABUDIHTE SE NAI NAKRAJ?!!!!AZ SAM OT POKOLENIETO NA 89 GODINA KOGATO I NIE BJHME NA BARIKADITE,A ETO SEGA PAK MU DOIDE VREMETO.ZASTO,ZASTO SPAHTE BE DECA CELI 18 GODINI!!???PARLAMENT PADA I GO E STRAH SAMO OT MLADI HORA,6OFIORI I ZEMEDELCI-MISLJ 4E RAZBIRATE.PO-DOBRE BEZ KOLEDA I NOVA GODINA OTKOLKOTO OSTE 1 GODINA S TEZI SAMOZABRAVILI SE NARODNI IZBRANNICI.ISKAITE VSI4KO I SEGA,NE V KRAJ NA JNUARI,KAKTO SA OBESTALI -SEGA NAI KASNO DO 3 DNI I 4AKAITE TAMVIE STE MLADI I IZDRAJLIVE STE USPEETE,NE OTSTAPVAITE!!!!!!!!
194
0
 
0
 
! Отговори
Goldy преди 15 години
Единственият начин за оправия в тази ситуация, са единството и неспирните протести...важно е в такъв момент да сме единни и да действаме с постояннство...ако и това не доведе до желания резултат..то значи е дошъл момент ДА ХВАНЕМ ПО ЕДИН КАЛАШНИКОВ И ПРАВО В ПАРЛАМЕНТА...сеч и плячка и това е !!!
193
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Успех мили деца. Подкрепям ви!
192
0
 
0
 
! Отговори
Maria преди 15 години
Студентски град е една хубава идея, която са съжаление има лоша реализация. Много хора са минали от там и пазят светли спомени за студентските години. Нека не го превръщаме в гето и бунище. Има начин да се сложат нещата в ред, затова протестират. Защото студентите сами трудно могат да наложат спазването на закона от хора, които са решили на всяка цена да печелят и не се интересуват от нищо. Студентски град просто е оставен на самотек, саморегулация и се е превърнал в един хаос, в който всеки се оправя сам и важи закона на по-силния. Тя цялата ни държава е така, но точно на това място в София, нещата са най-красноречиви. В началото беше забавно заведения, купони, млади хора, мизерията не им пречи, те не се интересуват от битовизми, те са широкоскроени и са дошли да откриват живота. Обаче в един момент играта загрубя твърде много. Всичко стана прекалено чалгарско, пошло и кално, нямащо нищо общо със светлото бъдеще на нацията. А тези приказки, че студентите били селяни и простаци и така нататък са най-глупавото нещо, което може да се каже за цялата ситуация. Това са децата на България, дошли от най-различни краища. Именно това е интересното. Те са ценни, именно защото носят нещо различно. Много по-добре отколкото до 30 години да си живееш при мама и татко. Какво може да се направи:-Проверка на всички нощни заведения в Студентски град за нивото на шума; разрешителните за строителство; -Повишен контрол от полицията нещо много престъпен контингент е взел да се навърта в Студентски град, какви са тия лъскави коли и джипове? Студентите ли пак са виновни? Сега не казвайте, че са студентките. -Проверка на строежите на територията на Студентски град всички ли са с изрядни разрешителни, а работниците имат ли трудови договори; при какви условия на труд работят и т.н.-Улично осветление и камери на повече места-Да се почисти калта и мръсотията ей тук вече могат здраво да се включат и студентите както са излезли на протест така имат време и за малко физически упражнения по почистването, че те иначе много добре знаят как се цапа и как се хвърлят найлонови торбички по дърветата -Бездомните кученца ще ме прощават обаче или те или ние. В случая ние. Подкрепям протеста, защото трябва да се обърне внимание и от управляващите. Студентите сами няма да се справят.