Останахме без газ

Създаден е кризисен щаб, Станишев свиква спешно съвещание в Министерски съвет
225
Останахме без газ
Снимка: БГНЕС

От 3.30 часа тази сутрин са прекратени доставките на природен газ на украино-румънската граница към "Булгаргаз", както  за българския пазар, така и количествата за транзит към Гърция, Турция и Македония, съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката.

В следствие на създалата се кризисна ситуация и с цел недопускане на промишлени аварии, по заповед на министър Петър Димитров от 7.00 е свикан Съветът по сигурност и управление при кризи към Министерството на икономиката и енергетиката.

Съветът е назначил кризисен щаб под ръководството на зам.-министър Галина Тошева, който да следи и анализира ситуацията и да изиска информация от големите потребители на природен газ за възможностите за преминаване към алтернативно гориво.

Добивът от газохранилището в Чирен е увеличен до 4.3 млн. куб. метра за денонощие с цел задоволяване на минималните потребности на страната.

Подготвен е баланс за преразпределение на наличните количества природен газ с цел осигуряване работата на топлофикационните дружества и предприятията с  непрекъсваем производствен цикъл.

Министерството на енергетиката апелира към всички потребители на природен газ да ограничат до минимум потреблението или при възможност да преминат към алтернативни енергийни  източници.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов каза, че причините за спирането на доставките на газ за България не са установени и не знае докога няма да има доставки.

"Булгаргаз" ЕАД ще предложи на министъра на икономиката и енергетиката въвеждането на ограничителен режим на снабдяването с природен газ на територията на страната, съобщиха от пресцентъра на дружеството.

Във връзка със създалата се ситуация в 10:00 часа премиерът Сергей Станишев свиква оперативно съвещание в Министерски съвет.

Всичко за кризата с газа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
0
 
31
 
! Отговори
rusnak преди 15 години
DGD mom4eta
203
0
 
31
 
! Отговори
Bulgarin ot Germania преди 15 години
Problemite za gazta idvat ot Ukraina. Ako si spomnjate predi 1 godina imashe problem i togava Rusia i Ukraina se razbraha za novite ceni. No 1 godina izmina, a Ukraina ne reagira, kara ja po staromu, t.e. na 1/2 otcenite za EU. Sega Ukraina spira kran4eto (po-to4no namalava naljaganeto) na transita kam BG i Ro, za da predizvika konflikt m/y tezi darzavi i Rusia. Tova predadoha po Deutsche TV predi 2 dni.Naljaganeto za West Europe sashto e namaleno ot Ukrainska strana, no WE izpolzva i gazoprovod prez Polsha, taka 4e sa po-nezastrasheni. Germania ima hranilishta sas zapasi za 60-90 dni, podobno na Bulgarskoto v Chiren.
202
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
как най лесно???се сваля комунист от дърво?Като прережещ въжето разбира се
201
0
 
31
 
! Отговори
ПИСНА МИ преди 15 години
ЛОШО! Че ще мръзнем насред зима, че ще прекъсне учебнияТ процес, че ще спрат плановите операции в болниците, че бакшишите ще използват кризата, за да вдигнат цените на таксиметровите услуги, че отново ще ни друса режим на тока, че ще гърмят трафопостове, защото монополистите не са вложили стотинка инвестиции в мрежата, а абонатите са се увеличили, че... Все лошо! Но най-лошото е, че се оставяме да ни управляват *** - хора, които нямат един ден трудов стаж като управленци, хора, които не са построили един клозет, хора, които пишат неграмотно, държат се просташки, бъркат дипломацията с разнасяне на куфарчета, КРАДАТ КАТО ЗА СВЕТОВНО и още, и още... Все лошо! Съдба българска и търпение волско!Но трябва да признаем, че в цялата ситуация има и нещо хубаво. Обърнете взор на север и вижте как една държава, Украйна, защитава достойнството и интересите си пред наглостта на монополиста Газпром. А последният не е просто държавна компания! Той е маша в ръцете на една мафиотска империя. И се сетете как нашата гадина, наречена министър, при това в оставка, подписа много по-робски договор. Сега хем няма газ, хем цената му расте. Да ни е честито, другарки и другари! ДО КОГА?
200
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
се сваля комунист от дърво?Като прережещ въжето разбира се
199
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
От всеки 1000 м3 неподадени към Европа Украйна губи около 30 долара, а Русия над 400... А магаретата като нас ще тракат зъби...
198
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
При вземането на всички решения България ще има реално влияние, защото при договорното съотношение не може да бъде пренебрегвана българската страна, подчерта Станишев, като изтъкна личния принос на президента на Руската федерация за постигането на този резултат. Премиерът подчерта, че споразумението по проекта Южен поток" е от стратегически интерес за България, тъй като диверсифицира пътищата за енергийни доставки и придава по-голяма тежест на България на енергийната карта на Европа.
197
0
 
31
 
! Отговори
Тони преди 15 години
Станишев. Взе ли си еднопосочен билет за Русия?
196
0
 
31
 
! Отговори
Газчо преди 15 години
Сега Р. Овч. да каже какъв договор е подписал в братския съветски съюз!, а серьожа да ходи да проси...
195
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
Къде ви е газа? баба ви все с газ е живяла!
194
0
 
31
 
! Отговори
GB преди 15 години
Има воина срешу терористите в Газа! Ето как Русия им помага!
193
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
великата нация с великия си Вожд пак се изяви. И пак - типично по руски. :)
192
0
 
31
 
! Отговори
boristodorov56 преди 15 години
Втасахме я!Да видим сега кви са ги надробили - Ременчо и Сергейчо подкрепяни от Гоце Трипера - какъв договор са сключили с Кремъл!Обикновено, когато едната страна не изпълнява поетите задължения - възстановявява щетите и равенството! Или нашите кремълски еничари ги е било страх да искат такава клауза в Договора .Станишев да не се прави на улав - да излезе и да говори или дапубликува договора - стига са го крили - там процентите комисиона не се отбелязват.ВИНОВНИ ЗА НАС СА ТЕЗИ, КОИТО НЕ ОСИГУРЯВАТ ГАЗТА СЪГЛАСНО ДОГОВОРА - НАШЕТО ПРАВИТЕЛСТВО И РУСИЯ.ЗА НАШИТЕ - НЯМА ОПРАВДАНИЕ! РУСНАЦИТЕ МОГАТ ДА СЕ ПРАВЯТ НА АБДАЛИ, КОЛКОТО СИ ИСКАТ - ЦЕНАТА НЯМА ДА СЕ ВЪРНЕ НА ЛЕТНИТЕ СТОЙНОСТТИ. УМРЯ МАРКО!Освен всичко друго - миналата година бяхме пред подобна криза - нашите управляващи трябваше да имат готовност за подобен развой.Абе, знам си аз - човек дето няма семейство, къща и деца - неможе да нарежда свястно нещата в държавен мащаб!супата - сами си ги избрахте!НА 14 ЯНУАРИ ДА ГИ ПОЧЕРПИМ С КОКТЕЙЛ - ама "***"!
191
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
Комунистите са идoти така че не ги винете че направиха от България най-гадното място в Европа.
190
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
Комунистите са така че не ги винете че направиха от България най-гадното място в Европа.
189
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
CV и Странджата, кажете му на големия форумен четец на европейски вестници Trapper - # 186 къде е истината.
188
0
 
31
 
! Отговори
147258 преди 15 години
abe *** 6to vse komunistite sa vi krivi.koi sprq gasta sega danebi stalin.ne vijdate li ce kapitalist.svqt si zaminava.zmiqta hape nai mnogo kogato 4ustva 4e umira.
187
0
 
31
 
! Отговори
europe преди 15 години
Старата истина на нов глас...БС(К)П = режим на тока. От тук нататък на всеки член на Партията и на всеки гласувал за нея трябва автоматично да се открива картон в местния психодиспансер.
186
0
 
31
 
! Отговори
Trapper преди 15 години
Ако пък ти се смяташ за грамотен))).Изобщо нямаш представа за това, какво представлява Украйна.Крадливо племе- #1 е Премиершата и американска марионетка- Президента....Чети малко европейски вестници....да видиш, че всички обвиняват Украйна...и това е ИСТИНАТА!!!
185
0
 
31
 
! Отговори
Младок преди 15 години
177. - 13:54 - КОГАТО УМИРАТ ИЛЮЗИИТЕ. . .От: СТРАНДЖАТАМного ме радва,когато млади,неопитни момченца проявяватполитическа активност,независимо от погрешните им възгледи.Ето и аз съм извадил левското знаме от стария сандък и го развявам,но този път на просветителския фронт.В случая Украйна заслужава поздравления за смелостта да се опълчи на мафиотския гигант "Газпром",а не като нас да търпимонополното издевателстване върху цената и доставките на газа.Украйна не е в състояние да дръпне такива количества газ - простоРусия иска да я компрометира и намалява драстично количествата.И нас иска да ни набута в конфликт с Украйна-нас не ни интересуват техните отношения - ние си искаме газта от прекия доставчик и трябва да съдим Русия.Сега е момента да помислим за алтернативни горива и да скъсамес руския монопол.След като ни съсипаха цялата икономика и държава ние няма даспонсорираме прогнилия бюджет на руската империя...В днешно време илюзиите не са това,което бяха-така,че осланяйтесе на фактите и здравия разум.Желая ви успех...Не е лошо да слушаме хората с акъл !!!

Спонсорирани публикации