Останахме без газ

Създаден е кризисен щаб, Станишев свиква спешно съвещание в Министерски съвет
225
Останахме без газ
Снимка: БГНЕС

От 3.30 часа тази сутрин са прекратени доставките на природен газ на украино-румънската граница към "Булгаргаз", както  за българския пазар, така и количествата за транзит към Гърция, Турция и Македония, съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката.

В следствие на създалата се кризисна ситуация и с цел недопускане на промишлени аварии, по заповед на министър Петър Димитров от 7.00 е свикан Съветът по сигурност и управление при кризи към Министерството на икономиката и енергетиката.

Съветът е назначил кризисен щаб под ръководството на зам.-министър Галина Тошева, който да следи и анализира ситуацията и да изиска информация от големите потребители на природен газ за възможностите за преминаване към алтернативно гориво.

Добивът от газохранилището в Чирен е увеличен до 4.3 млн. куб. метра за денонощие с цел задоволяване на минималните потребности на страната.

Подготвен е баланс за преразпределение на наличните количества природен газ с цел осигуряване работата на топлофикационните дружества и предприятията с  непрекъсваем производствен цикъл.

Министерството на енергетиката апелира към всички потребители на природен газ да ограничат до минимум потреблението или при възможност да преминат към алтернативни енергийни  източници.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов каза, че причините за спирането на доставките на газ за България не са установени и не знае докога няма да има доставки.

"Булгаргаз" ЕАД ще предложи на министъра на икономиката и енергетиката въвеждането на ограничителен режим на снабдяването с природен газ на територията на страната, съобщиха от пресцентъра на дружеството.

Във връзка със създалата се ситуация в 10:00 часа премиерът Сергей Станишев свиква оперативно съвещание в Министерски съвет.

Всичко за кризата с газа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
184
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
МНОГО СИ "УМЕН" 176! ГОЛЯМА МИСЪЛ! ТИ НЕ МОЖЕШ ДА РАЗБЕРЕШ КАКВО ТИ КАЗВАМ БЕ ПИЧ! ПРОЧЕТИ ВНИМАТЕЛНО ОЩЕ ВЕДНЪЖ И ПАК АКО НЕ РАЗБИРАШ - ТВОЙ ПРОБЛЕМ!ОТ 147НИЕ СМЕ СИ ВИНОВНИ ЗА МОНОПОЛА НА РУСИЯ! ТРЯБВАШЕ ДА СКЛЮЧИМ ДОГОВОРИ ОТДАВНА, НАПРИМЕР ЕГИПЕТ. СЪЩОТО ЩЕ СТАНЕ И С БУРГАС - АЛЕКСАНРУПОЛИС. ЧЕТИ, ПИЧ, ОГРАМОТЯВАЙ СЕ И НА ДРУГИ МЕСТА В ИНТЕРНЕТ... НИЕ НЕ ИСКАМЕ ДА КУПУВАМЕ ОТ РУСИЯ, УПРАВЛЯВАЩИТЕ ИСКАТ. ПРОСТАЦИТЕ НЕ СА ТУК ВЪВ ФОРУМА, ПРОСТАКА СИ ТИ, ЧЕ СЕ ПОЯВИ.
183
0
 
31
 
! Отговори
cv преди 15 години
Дезинформацията по нашите медии е пълна..., а и различните "-фили" и "-фоби", възприемат само това което им се иска...1. Украинците не отказват пазарната цена на газа, но искат със същия каефициент, да се увеличи и транзитната такса! Браво..., въпроса е ЗАЩО НИЕ НЕ ИСКАХМЕ СЪЩОТО!!!2. Газа е спрян на Румъно-Украинската граница, а не на Руско-Украинската... Спрения износ на газ, при ниските цени на нефта е нов тежък финансов удар срещу Русия!3. Премиера от правителството на А.Доганов, излъга Българската нация, че финансово-икономическата криза няма да ни засегне..., не създаде Кризисен щаб, който да осигури финансово, ЕНЕРГИЙНО, суровинно и социално, Нацията и Държавата, с което наруши грубо държавните си задължения съгласно, ..."Чл. 108. (2) Министър-председателят ръководи и координира общата политика на правителството И НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА НЕЯ..." КАКЪВ ПО-СТРАШЕН, ЗА НАЦИЯТА НИ ПОВОД..., ЗА СЪДЕНЕ НА ДЪРЖАВЕН ПРЕСТЪПНИК...
182
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
179. - 13:56 - шмекерите от ГазпромОт: АнонименДа подкрепим Украйна!Утре може шмекерите от Газпром да обвинят България че спира газа за Гърция!Ами вземи им плати 3 милярда борч към Газпром и ще я подкрепиш.Вие искате да ядете по капиталистически а да работите по социалистически.Свърши тая.Сега всичко се плаща.
181
0
 
31
 
! Отговори
? преди 15 години
и къв кХуй като е създаден кризисен щаб
180
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
Русия начело с агента Путин си прави каквото си пожелае, за да докаже,че всички зависим от нея!
179
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
Да подкрепим Украйна!Утре може шмекерите от Газпром да обвинят България че спира газа за Гърция!
178
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
Най-веселото е че газа не е руски, а идва от държавите в централна Азия. Газпром обира печалбите и плаща на марионетните правителства да си мълчат, включително и на Българското.
177
0
 
31
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 15 години
Много ме радва,когато млади,неопитни момченца проявяватполитическа активност,независимо от погрешните им възгледи.Ето и аз съм извадил левското знаме от стария сандък и го развявам,но този път на просветителския фронт.В случая Украйна заслужава поздравления за смелостта да се опълчи на мафиотския гигант "Газпром",а не като нас да търпи монополното издевателстване върху цената и доставките на газа.Украйна не е в състояние да дръпне такива количества газ - простоРусия иска да я компрометира и намалява драстично количествата.И нас иска да ни набута в конфликт с Украйна-нас не ни интересуват техните отношения - ние си искаме газта от прекия доставчик и трябва да съдим Русия.Сега е момента да помислим за алтернативни горива и да скъсамес руския монопол.След като ни съсипаха цялата икономика и държава ние няма даспонсорираме прогнилия бюджет на руската империя...В днешно време илюзиите не са това,което бяха-така,че осланяйтесе на фактите и здравия разум.Желая ви успех...
176
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
do 147какво да направят руснаците като имат газ, да не би насила да карат хората да купуват от тях, или искаш да раздадат на всички газ без пари за да не са монопол, ами ОПЕК - същата работапроблема си е наш, като не си разнообразяваш източниците, така ти се пада, Украйна може да спре газ когато си иска, ей така на пук, ил защото САЩ са им казали, ами не купувай от Русия бе ***, кой те бута, баси простаците има тук, заради твоя кеф едва ли Руснаците ще се оставят толкова дълго да ги крадат, ако искаш, газ на земята колкото си искаш, ама скъп, евтин далеч близо - твой проблем, изкопай си твой газ че и нефт, или пък измисли алтернативно гориво и спаси земята от сигурна гибел
175
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
Останахме без ***
174
0
 
31
 
! Отговори
SAPATA преди 15 години
Преди доста години, един твърд русофил на име Драган Цанков е написал по адрес на руснаците, "Не ви щем ,ни меда, ни жилото".Но той е бил българин и патриот и е разбрал, че *** на руски не е вкусно. Май на вас ви е вкусно, нали?
173
0
 
31
 
! Отговори
ddt преди 15 години
shto me boli kuretz za tebe bre, e kvo da revem li :)) az se toplim na durva, ako svurshat ei ia Vitosha mi e nad kushtata , shte si nasechem :)))))
172
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
Ето иде видов ден и всичко излиза наяве. Сега е момента да се прекъсне договора с Газпром и да се направи нов справедлив и взаимноизгоден договор.
171
0
 
31
 
! Отговори
Чичо Студ преди 15 години
Добре, що не е*ат майката на тия скапани украинци най-накрая. За какви се мислят тия крадливи копе*ета!? Защо нашите не се замислят как да притиснат украинците да си платят, накрая както винаги става ще го изедат нормалните хорица и ще останем на студено!!! Точно това е идеята от самото начало!!!
170
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
Президентът каза, че при тези кризистни обстоятелства присъединителният ни договор с ЕС позволява да отвориме отново 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ Козлодуй! Дано не останат само приказки, защото той е много по думите, ама не и по действийта.
169
0
 
31
 
! Отговори
gonzo преди 15 години
Poludqha s tiq kizi ostava i toka da se vkara v nqkoq kriza
168
0
 
31
 
! Отговори
SAPATA преди 15 години
Ти да не си доволен от ситуацията? Абе, до кога руски *** ще живуркат тук?
167
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
да ги всички руснаци гадни където ги видим,не са по различни от фашистите
166
0
 
31
 
! Отговори
kyky преди 15 години
не разбирам америколизците къде пак намесиха руснаците.подкукуросваните от американците украинци искат да си крадат газ както си искат, а американците подкрепят украинците.и българските америколизци на всяка манджа мерудия - все русия им е крива....а бре, момчета, не става така.... ако приветствате кражбата на украинците - приемате и липсата на газ в българия, ама да дуете приказки че някой друг е виновен освен украинците, подкукуросани от американците и да ми обявявате революции - явно сте доста психически неадекватни.....лекувайте се, с две думи казано, и не ни занимавайте с мокрите си русофобски сънища....
165
0
 
31
 
! Отговори
ddt преди 15 години
mai mai te shte te poebut tziala zima :))) i shte si palish ogun na balkona :)) xaxaxaxaxax a neshtasten

Спонсорирани публикации