136 години от гибелта на Васил Левски

На 19 февруари (6 февруари по стар стил) 1873 г. Васил Иванов Кунчев е обесен в околностите на София
19 фев 2009 08:01,
262
136 години от гибелта на Васил Левски
Снимка: БГНЕС

Днес отбелязваме 136 години от гибелта на Васил Левски – Апостола на свободата, идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация и на Българския революционен централен комитет.

Васил Иванов Кунчев е роден на 18 юли (6 юли стар стил) 1837 г. в Карлово в семейството на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова. Има двама братя — Христо и Петър — и две сестри — Яна и Марийка.

На 7 декември 1858 г. приема монашеството и името Игнатий в Сопотския манастир „Св. Спас“ под мантията на йеромонах Кирил, а през следващата 1859 г. пловдивският митрополит Паисий го ръкополага за йеродякон. През 1861 г. под влияние на Георги Сава Раковски, Левски се посвещава изцяло на революционното дело. Той владее отлично няколко езика: турски, гръцки и арменски, които се оказват полезни в революционната му дейност.

На 3 март 1862 г. заминава за Сърбия и взема участие в Първата българска легия на Раковски в Белград. Запознава се отблизо с бунтовните среди на българската емиграция. Заради своята ловкост и храброст по време на сраженията с турците за белградската крепост Васил получава името Левски – според легендата е направил „лъвски“ скок по време на военни упражнения. На този етап изпитва силното влияние на Раковски и възприема идеята за организиране на чети, чрез които да се вдигне народът на въстание.

През 1867 г. по предложение на Раковски е определен за знаменосец в четата на Панайот Хитов, която се подготвя за прехвърляне в България. Заедно с четата изживява всички трудности и разочарования по време на похода в Балкана през 1867 г. После заедно с четата преминава в Сърбия и постъпва във Втората българска легия на Раковски (1867–1868). След разтурянето й той заболява и остава 2 месеца в с. Зайчар. През това време преосмисля изминатия път.

Към края на 1871 г. изградената ВРО е единствената реална сила, способна да постави на дневен ред българския национален въпрос. Комитетите започват активна работа за привличане на привърженици, за събиране на средства и закупуване на оръжие. Когато работата нараства, БРЦК изпраща двама помощници на Левски през втората половина на 1871 г. – Димитър Общи и Ангел Кънчев. Същата година изработва програма и проектоустав на БРЦК. Инициатор и участник е на първото общо събрание на БРЦК в Букурещ (29 април–4 май 1872 г.). В края на юни 1872 г. напуска Букурещ и като пълномощник на БРЦК пред комитетите в България започва преустройство на Вътрешната революционна организация. Създава окръжни комитети.

На 22 септември 1872 г. Димитър Общи организира обир на турската поща в Арабаконак. Левски е против, но е подкрепен единствено от поп Кръстю Никифоров. Залавянето на участниците нанася тежък удар на революционната организация. Левски получава нареждане от БРЦК и Каравелов за вдигане на въстание, но отказва да го изпълни и решава да прибере архивите на ВРО от Ловеч и да се прехвърли в Румъния. На 27 декември 1872 г. бива заловен от турската полиция до Къкринското ханче - източно от Ловеч.

При залавянето му Левски притежава редовно тескере за пътуване, дадено му от Малък Добри Койнов от ловешката махала Дръстене, но го гълта, за да го скрие от турците. Предполага се, че причината за неговото залавяне е предателство от съмишленик.

Спори се за името на предателя – Поп Кръстю – съучредителя на комитета в Ловеч, или Марин Поплуканов – председателя на комитета. През 1925 историкът Димитър Страшимиров публикува обширен труд, в който представя доказателства, че именно поп Кръстю става доносник на турските власти и дава сведения за местоположението на Левски.

На 19 февруари–6 февруари по стар стил 1873 г. присъдата е изпълнена в околностите на София. Мястото на обесването на Васил Левски се намира в центъра на днешна София, където е издигнат неговият паметник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ако Левски не беше ценен нямаше да го възпее Ботев , а стиховете на Ботев са написани със златни букви на Сорбоната - признат от цял свят. Ако Левски не беше ценен нямаше всички след него да вървят по неговите стъпки и той да им е за пример. Дякона е споменаван във всички хроники и исторически документи дори след смъртта му и това говори колко е бил ценен за изстрадалите българи. А колкото до другите незная дали знаеш, че много от историческите личности в световната история са например с обратна сексуалност, но кой си ти , че да оспорваш картините и таланта на Леонардо, ако си чувал за него, което ме съмнява.
222
1
 
0
 
! Отговори
Tina преди 15 години
Чува се само: "дрън-дрън-дрън"...
221
1
 
0
 
! Отговори
Рамбо преди 15 години
Ей,светна ми от последния пост на калинчото!С него доказа ,че е чист македонец-не защото си го признава,а понеже македонците пишат така несвързано,недопълнено(недопълнени думи)и с такъв наивинитет(от македонския по-голям няма)и упоритост.Писал ли ви е македонец по скайп?!Е,все едно такъв гледам,само че с по-малко правописни грешки.КАЛИНЧО,У СКОПИЕ НЕ СПИТЕ ЛИ ВЕЧЕ?АЙ МАРШ ОТ БЪЛГАРСКИЯ ФОРУМ.
220
1
 
0
 
! Отговори
kalin преди 15 години
А и да добавя,каде по света Честват,както се изразяват разни хора *** на националните си герой.При това на грешна дата?И обвинявате мен и ,каквъл ли не ме наричате.Айде много моля!
219
1
 
0
 
! Отговори
Tina преди 15 години
218,След теб остава само: "дрън-дрън-дрън"...
218
1
 
0
 
! Отговори
kalin преди 15 години
Последно какъв съм сега.Каде съм плюл по Левски ,че лъжа ли е.Влязал е в чужд дом заедно със съратник хванали са го и е убил детето.Светец ще ми го изкарвате.Има много достойни българи и ако ще наричате някой Апостол на Свободата,наречете ги тях но Апостоли на Свободата.Всяка едно уважаваща се страна има и почита свойте фигори от миналото.Тук не е така до там сте я докарали да имате нужда да благовеете пред някой.Ами ще ви се смеят ,ще ви правят смешни и смешниците.Какво сте се наежели срещу мен Маке съм бил ,ми половината ми род е от там.Другата половина е от Източна Тракия.Какъв ви е проблема?Не не считам и не смятам ,че е редно Левски да се окачествява за Светец и наричан Апостол на Свободата.Намирам това за глупаво и за обидно не само ,към Него.Ми ,че другите какви са?Ботев бил комунист айде социалист.Сергей Станишев го изтипоса в книгата си.*** убиха племенника на Иван Вазов,Вкараха в затвора и затриха Димитър Талев за тези се сещам в момента а колко други има.Но Калин бил всякакъв и се гаврил.Историята ви е много лъжлива и не отговаря на историческата истина.Сам Николай Хайтов,който също търка занданите на Съветска *** ..що то това тогава и сега трудно може да мине за държава в смисъла на тази дума.Та обвинявате и съдите мен.Да забравиме,че Убиеца Въпцаров е богоравен по логика ,че починал на христова възраст.Поемите на Смирненски са от световна величина.А Вазов иначе бил починал от сифилис лепнат от млада .А романа Тютюн е класика на соца за него ми е беден речника толкова отвращава.Та смешки мен ли обвинявате и в какво.Заревали по митоализирани образи.Предате им едва ли не ангелски ореол.Злета сте ако се опрели до там да имате тази нужда.И не се надявайте ,че ще промевните нещо не и с подобна безмисъл в главите си.Нищо хубаво няма да оставите след вас.Децата ви ще избягат сега лесно ,те няма да искат да се побъркат във вашето безвреmие и нищета.Те ще се съротивляват и това е присъщо на човека,когато вижда нещо нередно и глупаво.
217
1
 
0
 
! Отговори
Bulgarin ot Germania преди 15 години
Bulgaria dnes njamashe da sashtestvuva, ako vsi4ki bjaha kato vas.
216
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
az 6te vi kaja ne6to no nikoga nedeyte da go zabravqte:4OVEK VINAGI STAVA GEROY KATO UMRE KAKVTO 6TE DA E,na 1000 godini edin pat se rajdalo boje
215
1
 
0
 
! Отговори
Bulgarin ot Germania преди 15 години
Blagodarja na vsi4ki istinski bulgari v tozi forum za dobrite dumi izkazani kam nashata SVETINJA VASIL LEVSKI. Po4uvstvach se gord, 4e vse oshte sme MNOGO horata, koito uvajavat 4istata li4nost na Apostola, slujeshta ni za primer. Ubeden sam, 4e ako sledvame negovia primer,Bulgaria she se opravi. A na glupacite i provokatorite vav foruma moga da kaza, 4e samo gi sazaljavam tezi zalki zivotinki.Setih se i za edin citat na John Kennedy:" Ne pitai kakvo darzavata ti e dala, a se zapitai parvo kakvo si napravil ti za neja".Vse pak se radvam, 4e kovarnia zagovor sreshtu Bulgaria ot na4aloto na 1990, skroen ot Richard Rahn i Ronald Utt, s u4astieto na Sorros i na prodaznite bulgarski politici, ne e oshte uspjal da nasadi NIHILIZMA pri mnozinstvoto ot Bulgarite i 4e sme zapazili cennostite koito sa ni krepilii opazili prez vekovete. Da zivee Bulgaria !
214
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Като не можете да ги празнувате обършете си зад... с тютюнево листо и идете да плачете в анкара.
213
1
 
0
 
! Отговори
Tina преди 15 години
Четейки коментарите на 198 и 200, се убеждавам в правотата на едно от мненията изказани по темата. А именно, че други народи и етноси завиждат на българите за Левски, защото техните нации никога не биха могли да родят такива велики личности и герои, каквито са Левски и Ботев!За Левски не би могло да се каже, че човек като него се ражда веднъж на 100 или 1000 години. Той се ражда веднъж и се помни докато свят светува! Поклон!
212
1
 
1
 
! Отговори
Рамбо преди 15 години
Един огромен пропуск от страна на Калин....Забрави да спомене ,че Левски е македонец и заради това е убил българско момче.А пък турците понеже са състрадателни към македонци и българи,разрешили да го съдят сънародниците му и тия на които е посегнал-българите.Каква турска справедливост,достойна за уважение
211
1
 
0
 
! Отговори
bubata18 преди 15 години
Драги ми българи искам само да споделя с вас едно мнение отностно мнението на Калин. Това чивтокопитно си няма и на идея какво означава да се чества деня, в който е загинал един човек показал на всички какво означава да носиш истински национален български дух. Докато някой не му обясни всичко това създание бедна на сиво мозъчно вещество все ще е пълна малката му главица с глупости, а устата му все ще бълва подобни врели-некипели
210
1
 
0
 
! Отговори
Рамбо преди 15 години
Наскоро водих разговор с македонченце на 35 години...само.Питам го :Я кажи Кирил и Методи смяташ ли ги за българи.Македончето:Я па с мен ли се майтапиш.Те са си македонци!Коментара е излишен
209
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
poklon pred nai VELIKIQT BYLGARIN
208
1
 
0
 
! Отговори
Рамбо преди 15 години
Ти не разбра ли ,че не е българин тоя?!Чист Македонец и нищо повече!Водила ли си разговори с македонци?ОЙ,по-зли са по отношение на "кое е българско и кое не",даже и от турците.
207
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"Хитрецо", дори не съзнаваш, че точно ти си фанатизирания кумоноид! Абсолютен зомбиран и перчещ се с шарените си пера папагал. Или си просто лицемерен двуличен негодник.Казвам негодник, защото човек, поне малко уважаващ себе си, не би приел подобна роля за нищо на света.И няма се оправиш- не ти е писано- все слепец ще си ходиш! И колкото и да ни провокираш,няма да успееш да ни отродиш от род и Родина. Ти си вредният пришълец,който се опитва да ни внушава собствения си псевдоморал .Но - не нам ! Падни на колене пред паметта на Апостола,и се помоли Бог да ти прости сквернословията, защото ако не го е имало него и българи като него, тебе изобщо нямаше да те има, за да цапаш тука нета и земята ни.
206
1
 
0
 
! Отговори
Maya преди 15 години
Защо все повтаряш: вие, вие, вие...? А ти кой си? Кой си ти, Калине? Не си европеец, защото се срамуваш от рода си. Никой, който не може да живее в мир със себе си и с родината си, не може да е гражданин на света. Ти си един самотник. Ще се побъркаш, да знаеш..
205
1
 
0
 
! Отговори
Рамбо преди 15 години
И аз си мислех за това ,че е Македонец.Само такъв,ще е .Турчин да е ,трябва да е доста израстнал по отношение на начина на разсъждаване, спрямо другите турци пишещи във форума.Може и такъв да е ,но малко вероятно!Македонец го наречи ,и не го обиждай повече,Учителю!Това е най-голямата обида.
204
1
 
0
 
! Отговори
iceman1.blog.bg преди 15 години
no