ДПС искат ислямски университет у нас

Висшият ислямски институт ще може да стане университет според промени в Закона за вероизповеданията
28 фев 2009 09:34, Петя Славова
213
ДПС искат ислямски университет у нас
Лютви Местан. Снимка: БГНЕС

Висшият ислямски институт, който обучава младежи за имами, ще може да стане университет. Това предвиждат промени в Закона за вероизповеданията, предложени от депутатите от ДПС Ахмед Юсеин и Лютви Местан, пише вестник „Новинар”.

Преди дни ръководството на ислямския институт обяви, че има амбиция да превърне института във висше учебно заведение, като кандидатства за акредитация.

С промените, внесени от двамата депутати, това ще стане още по-лесно, тъй като тази възможност ще бъде записана като отделна точка в Закона за вероизповеданията.

От поправката обаче ще могат да се възползват само духовни институти, които са одобрени от Министерския съвет, предвижда проектът.

"В момента това са Висшият мюсюлмански институт, евангелският институт „Логос”, презвитериански колеж и семинария, както и теологичният колеж „Стефан Константинов” на адвентистката църква", обясни депутатът Ахмед Юсеинов.

В същото време обаче Софийската духовна семинария и богословските факултети на акредитираните висши училища издават дипломи за завършено средно и висше образование, равностойни на тапиите от другите гимназии и университети.

Според председателя на парламентарната комисия по вероизповедания Огнян Герджиков е необходимо първо да се поиска становище от просветното министерство.

За да се разкрие един университет обаче, трябва да има определен брой доценти и професори. „Откъде ще ги вземат? От Сирия и Турция дори да ги доведат, там няма такива звания и съответно те няма да отговарят на изискванията”, категоричен е заместник - председателят на парламентарната комисия по образование и наука Димитър Камбуров.

"Такова предложение е опасно и заради голямата автономия на висшите училища у нас, която вече се е превърнала в свободия", коментира още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ТАКОВА ЧУДО И ПО ВРЕМЕ НА ТУРСКОТО РОБСТВО НЕ Е ИМАЛО.НЯМА РЕАКЦИЯ И ОТ ПЪРВАНОВ ЗАЩОТО ТОЙ Е МНОГО ЗАЕТ С НЕГОВИЯ АЙРО ТУРИЗЪМ .МЕСТАНЧО СИ РАЗВЯВА ЕТНИЧЕСКАТА КАРТА И ВИКА" дръжте крадеца" ПОЗОР ЗА НАШИТЕ ЕНИЧЕРИ.
132
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
i tuk na zapad - nikoy ne go interesuva. mynata mu!...
131
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Няма какво да се пеним по форфумите. Просто следващия път всички ДО ЕДИН на ИЗБОРИ да гласуваме. Защо е тая гнус - т.нар. тройна коалиция на власт? Щото всеки каза "ам че мен не ме интересува, аз няма да гласувам, не ме занимавайте." Браво бе братя българи!!! Брао! И какъв е резултатът? Че ни управляват един турчин, единболшевик и един немски непрокопсаник. За това: Юни всички на избори!!
130
0
 
0
 
! Отговори
Д Добрев преди 15 години
Ориана Фалачи - Силата на Разума
129
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
го искат арабите, а не турците! не се заблуждавайте!
128
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
разни тъпнари като им крякат - "в анадола", така вас ще ви е страх да живеете в кърджали! успокойте топката и ще установите за своя почуда, че всъщност няма проблеми с турците, а с парите, които са без националност!
127
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Виждате ли този на снимката???ТОЙ СЕ ЧУВСТВА ТУК КАТО ЛЪВ В ДЖУНГЛАТА. Нашите депутати му целуват краката без да бъдат измити пред джамията която гради и Б.Б.Само с АТАКА НАПРЕД.
126
0
 
0
 
! Отговори
nikoq преди 15 години
islqmski universitet v islqmska strana tuk e Bg
125
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Нали е българска партия ДПС? А, България е християнска държава! Значи ДПС доказва,че защитава чужди интереси.
124
0
 
0
 
! Отговори
sd преди 15 години
Честно да ви кажа,тук в кърджали отдавна е турция,хасан от години говори на празника,и така го изкривяват че не може да се разбере какво се празнува всъщност!Хората ги е страх да кажат-ОСВОБОЖДЕНИЕ ОТ ТУРСКО РОБСТВО,страх щото тука сме една шепичка останали.Гледайте и по новините,и там ги е страх да го кажат......
123
0
 
0
 
! Отговори
tur4in преди 15 години
NIKOY DA NE SE ZAPISWA W TOZI UNIWERSITET(sorry,nemam kirilitsa dnes)
122
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
как постепенно, малко по малко, бавно, но затова пък необратимо, България, он независима християнска държава, се превръща в турската провинция ***. Строят се нови и нови джамии, имамите вият от минаретата, половината държавна власт вече е в турски ръце, новини на турски по телевизията, сега и турски университет ще се открие... Сбогом Българийо, напразно умряха борците за твоята свобода! Онези, в името на чието благоденствие те легнаха в гроба, сега ги предават, зовейки се "етнически толерантни". Срамувам се, че съм българин! Пфу, че гадост!
121
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Защото тапията ще е магистър или бакалавър, а не мюфтия. Това шега, или всъщност-не, а съвсем сериозно.... Апоропо в 21-ви век някой да познава религиозем човек? Аз познавам *** (той се има за турчин обаче), койото празнува коледа и яде свинско, имам приятели християни, които ходят в черква редовно и парадират с това, но също нито постят, нито спазват някакви канони, макар да се имат за много праведни. Аз също съм кръстена в черква. Та идеята ми е, какво освен нечия облага е всичката тая шумотевица? В крайна сметка още древните са измислили религията с цел страх и подчинение на по-необразованите!!!! Та питанката ми е от всички тук, кой точно е религиозен или познава наистина искрено вярващи хора? Хвала на ДПС и ако е удобно за тях Крумови закони, щото неговата религия е отричана и от християни и от мюсюлмани ДЕМЕК (каква хубава турска дума) справедливост по човешки!!!!
120
0
 
0
 
! Отговори
az преди 15 години
а какво пречи въпросните религии да се изучават само в софийския?
119
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
как пък ДПС нямат грешен ход,бе... С този ход има възможни 2 варианта - да се разкрие университет, което е в полза на техните симпатизанти, или - нахъсване на Атака и на национализма на българите, от което пак печели ДПС, защото мюсюлманите ще се консолидират още по - здраво около тях... Зад този ход стоят много умни хора... Жалко, че сред българските политици няма такива....
118
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
izberete pak sergei da stabilizira vrazkite s azia i da izlezem vednaj za vinagi ot evropa i da se zali4im ot kartata na sveta
117
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
изберете волен и ще видите как ще се разпадне милата родина като косово!
116
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
АБЕ ДОКОКА ЩЕ СЕ НАДУПВАМЕ ЗА ПАРИ Е НИЕ БЪЛГАРИТЕ СТАНАХМЕ НАЙ ДОБЛИТЕ
115
0
 
0
 
! Отговори
Mimi преди 15 години
Predtsite ni sa prolivali krav za svobodata na rodinata ni, a tapite komunisti ni prodadoha darzavata ... da puknat vsi4ki do edin, zaedno s vsi4ki, koito sa glasuvali za tiah!
114
0
 
0
 
! Отговори
зъбатия преди 15 години
джунгалитe-как се прави баклавакак да се кланят до земи на по дъртите амуджикак да изберат правилният пискюл за фесакак се каносват пръстите на ръцете и кракатакак се мият краката на агата в легенкак пингвините да изглеждат по прелестни и ефирни в чаршафитекак се прави дълбок ибрик, в случай че се очаква визита от Доган бей и ред други важни неща за турската наука!

Спонсорирани публикации