Само ако можеха да говорят...

"Венецът на природата" е по-жесток, отколкото можем да си представим. Ще дойде ли ден, когато мъчителите на животни ще влизат в затвора?
19 мар 2009 19:15,
389
Само ако можеха да говорят...
Снимка: Булфото

Материалът съдържа потресаващи примери на жестокост към животни. Въпреки че част от текста не е подходящ за хора със слаби сърца и деца, редакцията на Dnes.bg вярва, че единственият начин тази нечовешка практика да бъде ограничена до минимум, е като се дава публичност на всички подобни случаи. 

“Всеки ден получаваме сигнали за случаи на грубо нарушаване на Закона за защита на животните в цялата страна и все по-често сигнали за използване на огнестрелно оръжие срещу животните.

В повечето случаи това остава безнаказано”, обяви на пресконференция днес Явор Гечев от Организацията за защита на животните „Четири лапи“.

“За съжаление, в България не е проблем човек да се снабди с огнестрелно оръжие и да го използва. Това се доказва напоследък не само с използването му срещу животни, а и срещу хора”, продължи той.

“И когато става въпрос за престъпления срещу животни, институциите за защитата им - Националната ветеринарно-медицинска служба и органите на МВР - остават безучастни.

Те отказват да изпълняват Закона за защита на животните дори и в случаи, когато става дума за използване на огнестрелно оръжие, което като проява би трябвало да се санкционира от МВР”, възмути се Явор Генчев.

Фондация „Четири лапи“ е ангажирана със Закона за защита на животните и изпълняването му. Хората там са изключително притеснени, че зачестяват случаите на малтретиране не само на бездомни, а и на домашни животни.

Законът за защита на животните от една страна е много добър като текст, но от друга - не се прилага и доказателство за това са стотиците ненаказани извращения с животни

Фондацията, съвместно с организацията "Град за отговорни хора", стартира кампания за въвеждане на промени в наказателния кодекс, които да класифицират особено жестокото отношение към животни (убийство, осакатяване, боеве с животни) като престъпления и за тях да се предвиждат освен големи санкции, и затвор.

„Вчера в парламента промените в Наказателния кодекс са били включени за разглеждане на второ четене“, заяви Надина Тошева, представител на организацията „Град за отговорни хора“.

Тя допълни, че в европейски страни като Великобритания такива закони са приети и действат още от 19 век и е крайно време да се приложат и у нас.

"Отдавна е доказана връзката между малтретирането на животни и насилието над хора", каза ветеринарят д-р Бобадова, като цитира световни проучвания, сочещи именно това.

Тя сподели, че в клиниката, в която работи, постоянно водят наранени по особено жесток начин животни.

Кадрите и видеоматериалите на малтретирани животни, които показа на пресконференцията, бяха потресаващи, а историите, които разказа - разтърсващи.

Пред очите й деца нападат бездомно куче, а после и клошар с дървени пръти. За забавление.

Видяхме снимки от нейната всекидневна практика:


- куче, залято с киселина. Спасено от ветеринарите.
- котарак, застрелян с арбалет – стрелата го е пронизала от хълбок до хълбок. Спасен от ветеринарите.
- котка, подпалена за забавление. Спасена от ветеринарите. Три дни е била в кома, сега е добре, но когато спи - пищи. Психическата травма е завинаги.
- снимки на бой с кучета. /По изоставени площадки и строежи в района на София редовно се организират боеве с коне и кучета, обясни д-р Бобадова/.

„Много често, ако кучето загуби в боя, главата му демонстративно се отсича на сцената. Боевете завършват с травми за животните, често водещи до смърт“, допълни тя.

- коте, което баща убил пред очите на детето си
- кадри на серийни убийства на котки в Русе (изкормени)
- куче, минало последователно през прегазване, пребиване от бой, осиновяване и после застрелване
- прострелян два пъти котарак. Остава инвалид.
- отвратително прерязани с въже гърла на кучета. Някои не оцеляват.

Д-р Бобадова не спести и потресаващия клип с мъж, който пребива до смърт коня си с дървен прът (конят е вързан късо, а мъжът го удря в главата, докато пада в предсмъртни гърчове).

Както и клиповете, заснети от вече станали известен с навиците си Евгени Андреев (Аспидов), който взема животни, обявени за осиновяване, за да храни змиите си с тях (боа удушвач, тигров питон и две силно отровни гърмящи змии).

Аспидов с наслада изчаква змията да инжектира отровата си и детайлно заснема ухапването и предсмъртните гърчове на жертвите.

Протяга ръка и бие закачлив чимбер на полумъртвото хамстерче, около което е обвита змията, тананика „Зайченцето бяло” на агонизиращото зайче...

След смъртта ръката му ритуално погалва главата на змията. После дере, разфасова и предлага храната на змиите.

Истинският му мотив не е просто да осигури евтина храна за екзотичните си любимци, а да изпита патологично удоволствие от мъчителната смърт на животинките.

Той описва екзекуциите си във форуми, публикува заснетите клипове в сайтове, хвали се, като не крие задоволството си от липсата на действащи закони, които да му попречат.

Ще излезе ли прав, че е недосегаем?, питат в сайта на организацията "Град за отговорни хора".

Интернет пространството се взривява от възмущението на хората. Сайтовете и клиповете започват да изчезват, а той - видимо стреснат, трие сам всичко публикувано.

Следва проверка на адреса му в софийското село Горни Лозен, но се окзава, че той вече не пребивава там и с това всичко приключва.

„Законът за защита на животните не работи“, заключи Явор Гечев.

„Дори след купищата жалби, няма нито един наказан по закона“.

Това, което очакват от „Четири лапи“, е до края на месеца на второ четене да бъдат гласувани промени в НК, които предвиждат затвор и по-високи глоби за убийство на животни по мъчителен начин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


389
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
359
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Имаше преди години един, който ЗАСТРЕЛЯ НАИСТИНА НА МЯСТО току-що родила квартална *** - ей така пред входовете на 4-те блока. КУРШУМЪТ БУКВАЛНО Я РАЗКЪСА - кървища, писъци на ужасени деца, сълзи на жени, псувни на мъже - вдигнаха я с една кола до ветеринарната лечебниза, но животното умря. НЯКОЛКО ДНИ ПО-КЪСНО ЖЕНАТА НА *** ПОМЕТНА НА ШЕСТ МЕСЕЦА. А дълго бяха чакали деца. И сега нямат.
358
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"Абе изкукала нация. Събрали се някакви ***, да обясняват, как да пазим душевното равновесие на ***, докато ни изпохапват по улиците и изпонасират градинките на децата.Искрено се надявам "природозащитниците", които кометират тук, да са просто 2-3 недорасляка и още толкова стринки с разклатен хормонален баланс, които пишат с по няколко ника. Щото в противен случай, това означава, че са се намерили над 100 човека, които застават зад каузата "Нека кучетата изпохапят децата ни". Което вече просто не знам с какви думи да го опиша""абе Марче, ти имаш ли възпитание, че искаш да убиваш хора с голи ръце? Нали обичаш много животните, а обичта към животните според твоите приятелки зоофилки трябва да възпитава нежно отношение към човека...""Значи заклано пиле или прасе няма проблем да се изложи на витрината, не е престъпление. Но...заклано куче е престъпление ....така ли?Каква е разликата, нали е все животно. Наистина не схващам логиката...""Пилетата ги убиваме за да се храним с тях...""бездомните кучета ги убиваме, за да се отървем от вредни и опасни ***"
357
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Айде прочетете го пак, но по-внимателно:"извращенията описани в статията са недопустими, но отговорността за бездомните учета е на общината, ... тогава хората следва да вземат инициативата. ... но какво да кажем повече? къде е природата в града и кое защитава природозащитника? мястото на кучетата не е там, в града до кофите за смет. проблема не може да се реши и с кастрация, защото същите тия възрастни хора, който ги хранят по улиците, най-често са и причината за самия проблем. те са тези, които лятото ги използват за пазачи по лозя и вили а зимата ги пускат за да не ги хранят да скитат. дори и да се кастрират то винаги има ново"освободени" по улиците. решението е наистина поставянето на чипове и много много строги глоби за псунато куче. но такава мяврка би работила в дълъг период а за решаването на проблема сега има само един изход и това е умъртвяването им, най-добре от съответни органи. залавят се всички кучета и до 2 седмици ако не ги осинови някои се умъртвяват, това е правилото. тогава който иска нека си вземе куче а природозащитниците нека си вземат по 10, защото градската среда не е естествен ареал за тях и тук няма нищо естествено и природно.""Нямам нищо против да се защитават животните - но когато им дойде времето. За какви приюти говорите бе откачалки - то за хората нищо не е направено ние животните мислим. Приютите и домовете в България са в окаяно състояние - (ако има приюти), бездомници и клошари навсякъде, децата от домове няма къде да живеят ,а вие кучета.Трябва драстично да се намали броя на бездомните животни- като се избият, другите варианти са налудничаво скъпи за да се реализират. Много данни са поместени в материала но аз ще ви дам други: - най малкото дете оперирано от ехинокок е на 8 месеца- заразоносителите (хора) за миналата година са хиляди- хиляди са и носителите на токсоплазмоза- рецидивите след операция от ехинококова киста са 90%- след прием на очистително животното изхвърля паразита но не мъртъв, заразното начало остава в почвата, в градинките, парковете, пясъчниците,където им падне да ***. До сега не съм видял някой да почисти на домашния си любимец след като се изсере.От Плевен съм и сутрин на път за работа съм като на слалум - *** навсякъде - по тротоари, стълбища, детски площадки. Нямам намерение да се съобразявам с *** и кучкарите и техните защитници, след като не са създадени условия за отглеждането и приютяването им - строго да се редуцира броят им."
356
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Kotkite sa sve6tenni jivotni,oba4e ti 310 Vlady si qvno nqkakyv bezmozy4en i bezsyrde4en ne6tastnik koito pravi problemi i trqbva da byde6 zaloven i izgoren na kladata pybli4no za nazidanie.Hora kato teb pravqt problemi,a ne Kotkite.
355
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Някой да е чул в Америка или Европа да избиват улични животни? Не. Там ги приютяват, строят им приюти, хранят ги, обичат ги, грижат се за тях. А, да, забравих, че ние не се стремим да се развиваме, а да западаме. Въпреки, че и в страните от Третия свят има закони за животни. Човеколюбци, радвайте се на България, все пак няма чак толкова пропаднали държави!А вие, които мразите животните сте УНИКАЛНИ!!! Уникално е как човек се ражда с мозък, който мухлясва с времето! Не е лесно човек да стане толкова *** като вас!!
354
0
 
0
 
! Отговори
зрител преди 15 години
А в пясъчниците си "вършат работа" не бездомните, а охранените, тлъсти и невротизирани домашни песове, които стопаните им по тъмно (!) пускат свободно, без каишка, защото "кучето трябва да се изтича!" На тях пък съвсем нищо не казваш, а подмилкващо хвалиш кучето му. Защото ако му кажеш нещо, като нищо ще си го получиш яко. Но оня, гладния, с подвитата опашка пъзльо - него искаш ДА ГО СТРЕЛЯШ НА МЯСТО. Имаше преди години един, който ЗАСТРЕЛЯ НАИСТИНА НА МЯСТО току-що родила квартална *** - ей така пред входовете на 4-те блока. КУРШУМЪТ БУКВАЛНО Я РАЗКЪСА - кървища, писъци на ужасени деца, сълзи на жени, псувни на мъже - вдигнаха я с една кола до ветеринарната лечебниза, но животното умря. НЯКОЛКО ДНИ ПО-КЪСНО ЖЕНАТА НА *** ПОМЕТНА НА ШЕСТ МЕСЕЦА. А дълго бяха чакали деца. И сега нямат.
353
0
 
0
 
! Отговори
зрител преди 15 години
Много правилно го казваш - освирепяло от ГЛАД куче... Ами просто му хвърли залък, бе човеколюбецо ... просто му хвърли залък от скъпоценния сандвич за 3.50 (децата от нашето училище, което е в краен, непрестижен квартал, не ядат по-евтини, "нашата" баничка презрително наричат "пенсионерската манджа"). Тъкмо ще намалиш 10 грама от наднорменото си тегло. И още по-просто - НЕ СЕ НАВИРАЙ ПРИ КУЧЕТАТА, НЕ СЕ ПРАВИ НА ГЕРОЙ, НЕ ГИ ДРАЗНИ. МНОГО РЯДКО ЖИВОТНИТЕ НАПАДАТ ПО СВОЯ ИНИЦИАТИВА. Обичам животните, но съм предпазлив, не бъдете предизвикателни, не ги карайте да се чувстват застрашени. Те имат усет, който ние нямаме, за характера и намеренията на хората. Засега се получи така, и то изцяло по наша, на хората вина, че в населените места има много изхвърлени кучета. Е, какво, тяхното ли място да заемем - ДА ОЗВЕРЕЕМ ЛИ, но те не са зверове, а само едни нещастни животни, благодарни за подхвърления залък или поразваленото парче месо, което вместо да хвърлим да смърди в кофата за ***, може да го дадем на тях. Тогава те няма да са ОЗВЕРЕЛИ ОТ ГЛАД, ще те гледат като "онова, голямото божество" и ще те радват с предаността си. Но, за да стигнеш до това трябва голямо човешко сърце, трябва доброта, а не пренебрежение към живота, трябва отговорност и преди всичко - култура, човешка, природна култура, трябва *** и баща ти да са били почтени и добри хора. МНОГО СИ СИЛЕН СЪС "РАЗСТРЕЛА НА МЯСТО" (у бре, запри за малко, войводо!), И ДЕТЕТО ТИ ПО ВЪЗМОЖНОСТ ДА ГЛЕДА, НАЛИ? И УТРЕ ДА НАПРАВИ СЪЩОТО С ПРИЯТЕЛЧЕТО СИ ИЛИ С ДРУГОТО ТИ ДЕТЕ - ТО ВЕЧЕ Е ВИДЯЛО КАК ЛЕСНО СЕ ОТНЕМА ЖИВОТ! Болестите на кучетата ги предаваме и причиняваме ние, хората, с безпримерната мръсотия, която правим - НЕ СИ ЛИ ВИЖДАЛ ДЕСЕТКИТЕ МАРЛИ С ГНОЙ, ПАМУЦИТЕ С КОЗМЕТИКА, ИЗПОЛЗВАНИТЕ КЛЕЧКИ ЗА УШИ, ДАМСКИ ПРЕВРЪЗКИ, ей-така изхвърлени на тротоара от тебеподобни. А красивите ХРАЧКИ? ИЗСЕКНАТИТЕ сополи? А изплютите, след 3-4-часово обиране на гадостите из устата, ДЪВКИ - само погледни в центъра на града. И УПОТРЕБЕНАТА ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ, която се замотава в обувките ти на улицата? Припиканите от мъже и пияници стени? А пластовете от ОТРОВНИ с никотина си ФАСОВЕ? - Кучетата май не пушат. А също така ОТРОВНИТЕ МАСЛА И АНТИФРИЗ от паркираните върху зелените площи и тротоарите коли - на собствениците им не им се дават 20 лева за паркинга на 50 метра от блока? Кажи им нещо на тях, де! Или на ония дето си мият колите, балконите, магазините с химически препарати и изливат помията (въпреки забраните) на улицата? После детето ти получава алергия или задух. И на тях нищо няма да кажеш. Или и ти си от тях? Ти колко пъти се наведе да прибереш хвърления от детето ти *** в градинката или на тротоара? Или да почистиш споменатата по-горе мръсотия? И не си забелязал например, че кучетата ненавиждат пияници, усещат крадците и прикритите агресивни хора, хвърлят се срещу промъкващи се престъпници? ТОВА ИМ Е ДАДЕНО ОТ БОГА И ЗАТОВА СА ДО НАС ОТ МИЛИОНИ ГОДИНИ. А
352
0
 
0
 
! Отговори
критик преди 15 години
,,комунални евреи,, това е безмислено!
351
0
 
0
 
! Отговори
Александър преди 15 години
http:// .city4people.eu/%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BE-%D0 %B7%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D0% B2%D1%8A%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%B8
350
0
 
0
 
! Отговори
EMIGRANT преди 15 години
KOGATO HORATA UMIRAT V MIZERIA , NIKOI NE MISLI ZA HAMSTERI I KOTKI . V NENORMALNA DARJAVA , TOVA E NORMALNO ! GLASUVAITE !
349
0
 
0
 
! Отговори
Агнес преди 15 години
Жалката истина е ,че в тази неуредена държава всичко е в това положение.Повечето хора са вече така озлобени и комплексирани че не биха и помислили да вземат улично кученце за любимец.Те искат някой пит бул ха ха..А пускат кучето си да гони кучките като отвързано по квартала и после откъде идвали тези малки нещастници у живота - на които хората изливат злобата си.Защото животните не обиждат...в момента имам 2 кучета природно интелигентни които съм прибрала от улицата не е защото не мога да си позволя да си купя някое скъпо куче с родословие ами просто така се получи и са толкова умни и знаят толкова много как да оцеляват в живота... ОБИЧАМ ЖИВОТНИТЕ ОБИЧАЙТЕ ГИ И ВИЕ И НЕ БЪДЕТЕ ЖИСТОКИ ЗАЩОТО АКО НЕ НА ВАС ЩЕ СЕ ВЪРНЕ НА ДЕЦАТА, ВНУЦИТЕ ВИ...
348
0
 
0
 
! Отговори
gost преди 15 години
Поздрав на номер 318!Тези,които си позволяват жестокост към безащитните животни ги 4ака същата съдба след време,защото има възмездие!Преди години един мой съу4еник късаше езиците на малките пиленца и когато му се родиха собстевените ДЕЦА близнаците -ТЕ БЯХА БЕЗ ЕЗИЦИ-НЕМИ!!!БОГ СИ ЗНАЕ РАБОТАТА!
347
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
В името на хората бездомните кучета трябва да бъдат елиминирани на всяка цена. Ако имате пари им плащайте приют, ако не... Никаква омраза не изпитвам, даже ми е жал за тях, но така не може да се живее. А собствениците да си ги водят на каишка и с намордник. И да чистят след тях. Аз не разрешавам на децата си да акат по тротоарите, нали!
346
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Мен ме е страх да се движа из улиците с глутници които не знам кога ще им скимне да ме нападнат, трябва да се измисли начин за справяне с тях.
345
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
vsi4ki ku4kari ste da vi podpaliat s gaz,barabar s dobitaka vi
344
0
 
0
 
! Отговори
Ама разбирасе преди 15 години
Ама мноо ясно, че сме човекомразци! Какъв порив на мисълта! Каква мощ на логиката!
343
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ето каква е била работата. Що не казахте в самото начало? ВСИЧКИ ЗООФИЛИ ВСЪЩНОСТ СА ЧОВЕКОМРАЗЦИ!
342
0
 
0
 
! Отговори
4a4e преди 15 години
ще дойде и вашия ред.такова същество кат човека нема.можеби той е най-голямото животно.обаче поради това че е на върха на хранителната верига му дава право да се отнася така с по-слаби от него.а колко е жалък само като новороден.няма никакъв инстинкт за оцеляване.това означава че съдбата му е в други ръце,а това 4е притежава всички смъртни грехове-завист,похот,лакомия,алчност,злоба,гняв.ср ам ме е да го коментирам повече.всичко случващо се е в резултат на грешките допуснати от човеците.жалка картинка.попитали един сляп човек как вижда света ,а той отговорил със съчувствие.и докато има кланници ще има и войни.ще дойде и вашия ред гърчещи се в агония жалки създания.въпрос на време.часовника тик-така.боклуциииииииииии
341
0
 
0
 
! Отговори
Анчо преди 15 години
тук никой не го спомена, но тези, които гледаме животни знаем, че ТЕ СА РАЗЛИЧНИ, КАКТО СА РАЗЛИЧНИ И ХОРАТА. Имам една мила писанка, която е умна, възпитана и няма нищо общо с уличните котки. Малко досажда понякога, но аз затова я обичам. ;)При кучетата е още по-сложно, защото невъзпитаните сред тях са и агресивни. По мои преценки дори тези, които са с размер около 0,3 х 0,5 метра са най-опасни. Мен точно такова куче ме е ухапа преди години. Но от лабрадори, шпаньоли и подобни не ме е страх, просто защото те не нападат хора (или поне го правят на високосна година веднъж).
340
0
 
0
 
! Отговори
Bob преди 15 години
ТАМ Е МЯСТОТО НА ВСИЧКИ ***, КОИТО СЕ ЧУВСТВАТ СИЛНИ КОГАТО ИЗДЕВАТЕЛСТВАТ НАД ПО-СЛАБИТЕ! *** И ИЗВЕРГИТЕ НЕ ЗАСЛУЖАВАТ ДА ЖИВЕЯТ СРЕД НАС! ТЕ СА ОПАСНИ ЗА ОБЩЕСТВОТО! ПЪРВО ПОСЯГАТ НА ЖИВОТНИ, ПОСЛЕ И НА ЧОВЕШКИ СЪЩЕСТВА! КАКТО ВСИЧКИ УБИЙЦИ!ТЕ ВЕЧЕ НЕ СА ХОРА!!!