Само ако можеха да говорят...

"Венецът на природата" е по-жесток, отколкото можем да си представим. Ще дойде ли ден, когато мъчителите на животни ще влизат в затвора?
19 мар 2009 19:15,
389
Само ако можеха да говорят...
Снимка: Булфото

Материалът съдържа потресаващи примери на жестокост към животни. Въпреки че част от текста не е подходящ за хора със слаби сърца и деца, редакцията на Dnes.bg вярва, че единственият начин тази нечовешка практика да бъде ограничена до минимум, е като се дава публичност на всички подобни случаи. 

“Всеки ден получаваме сигнали за случаи на грубо нарушаване на Закона за защита на животните в цялата страна и все по-често сигнали за използване на огнестрелно оръжие срещу животните.

В повечето случаи това остава безнаказано”, обяви на пресконференция днес Явор Гечев от Организацията за защита на животните „Четири лапи“.

“За съжаление, в България не е проблем човек да се снабди с огнестрелно оръжие и да го използва. Това се доказва напоследък не само с използването му срещу животни, а и срещу хора”, продължи той.

“И когато става въпрос за престъпления срещу животни, институциите за защитата им - Националната ветеринарно-медицинска служба и органите на МВР - остават безучастни.

Те отказват да изпълняват Закона за защита на животните дори и в случаи, когато става дума за използване на огнестрелно оръжие, което като проява би трябвало да се санкционира от МВР”, възмути се Явор Генчев.

Фондация „Четири лапи“ е ангажирана със Закона за защита на животните и изпълняването му. Хората там са изключително притеснени, че зачестяват случаите на малтретиране не само на бездомни, а и на домашни животни.

Законът за защита на животните от една страна е много добър като текст, но от друга - не се прилага и доказателство за това са стотиците ненаказани извращения с животни

Фондацията, съвместно с организацията "Град за отговорни хора", стартира кампания за въвеждане на промени в наказателния кодекс, които да класифицират особено жестокото отношение към животни (убийство, осакатяване, боеве с животни) като престъпления и за тях да се предвиждат освен големи санкции, и затвор.

„Вчера в парламента промените в Наказателния кодекс са били включени за разглеждане на второ четене“, заяви Надина Тошева, представител на организацията „Град за отговорни хора“.

Тя допълни, че в европейски страни като Великобритания такива закони са приети и действат още от 19 век и е крайно време да се приложат и у нас.

"Отдавна е доказана връзката между малтретирането на животни и насилието над хора", каза ветеринарят д-р Бобадова, като цитира световни проучвания, сочещи именно това.

Тя сподели, че в клиниката, в която работи, постоянно водят наранени по особено жесток начин животни.

Кадрите и видеоматериалите на малтретирани животни, които показа на пресконференцията, бяха потресаващи, а историите, които разказа - разтърсващи.

Пред очите й деца нападат бездомно куче, а после и клошар с дървени пръти. За забавление.

Видяхме снимки от нейната всекидневна практика:


- куче, залято с киселина. Спасено от ветеринарите.
- котарак, застрелян с арбалет – стрелата го е пронизала от хълбок до хълбок. Спасен от ветеринарите.
- котка, подпалена за забавление. Спасена от ветеринарите. Три дни е била в кома, сега е добре, но когато спи - пищи. Психическата травма е завинаги.
- снимки на бой с кучета. /По изоставени площадки и строежи в района на София редовно се организират боеве с коне и кучета, обясни д-р Бобадова/.

„Много често, ако кучето загуби в боя, главата му демонстративно се отсича на сцената. Боевете завършват с травми за животните, често водещи до смърт“, допълни тя.

- коте, което баща убил пред очите на детето си
- кадри на серийни убийства на котки в Русе (изкормени)
- куче, минало последователно през прегазване, пребиване от бой, осиновяване и после застрелване
- прострелян два пъти котарак. Остава инвалид.
- отвратително прерязани с въже гърла на кучета. Някои не оцеляват.

Д-р Бобадова не спести и потресаващия клип с мъж, който пребива до смърт коня си с дървен прът (конят е вързан късо, а мъжът го удря в главата, докато пада в предсмъртни гърчове).

Както и клиповете, заснети от вече станали известен с навиците си Евгени Андреев (Аспидов), който взема животни, обявени за осиновяване, за да храни змиите си с тях (боа удушвач, тигров питон и две силно отровни гърмящи змии).

Аспидов с наслада изчаква змията да инжектира отровата си и детайлно заснема ухапването и предсмъртните гърчове на жертвите.

Протяга ръка и бие закачлив чимбер на полумъртвото хамстерче, около което е обвита змията, тананика „Зайченцето бяло” на агонизиращото зайче...

След смъртта ръката му ритуално погалва главата на змията. После дере, разфасова и предлага храната на змиите.

Истинският му мотив не е просто да осигури евтина храна за екзотичните си любимци, а да изпита патологично удоволствие от мъчителната смърт на животинките.

Той описва екзекуциите си във форуми, публикува заснетите клипове в сайтове, хвали се, като не крие задоволството си от липсата на действащи закони, които да му попречат.

Ще излезе ли прав, че е недосегаем?, питат в сайта на организацията "Град за отговорни хора".

Интернет пространството се взривява от възмущението на хората. Сайтовете и клиповете започват да изчезват, а той - видимо стреснат, трие сам всичко публикувано.

Следва проверка на адреса му в софийското село Горни Лозен, но се окзава, че той вече не пребивава там и с това всичко приключва.

„Законът за защита на животните не работи“, заключи Явор Гечев.

„Дори след купищата жалби, няма нито един наказан по закона“.

Това, което очакват от „Четири лапи“, е до края на месеца на второ четене да бъдат гласувани промени в НК, които предвиждат затвор и по-високи глоби за убийство на животни по мъчителен начин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


389
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
379
2
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Поздрав за всички кучкари, и за всички работещи в "4 лапи" и всички помиярозащитници, пишещи тук---.---.---..-.-.-.-.----.-..-.--.----Пожел авам ти от все сърцекуче да нахапе твоето дете.Съседа ти отгоре и отстранилаещо куче да държи.Като се прибереш у дома,да завариш кучешки ***.Когато съзерцаваш синьото небепсе на обувката ти да се изсeрe..---.---.---.-.---.-.---.-,--.-.-Мечтая за един квартал-гето, ограден с висока стена. Примерно Красно село, ама да не обиждам нормалните хора, живеещи там. Мечтая в един такъв квартал да се заселят всички кучкари на София. Просто който има куче - живее там. Който няма - излиза оттам и освобождава място. И всички улични кучета - в гетото. На входовете на гетото охрана и не пуска куче да премине. А всички заловени кучета от града се предават в гетото. В гетото ще има ветеринарни лекари, магазини за кучешка храна, приюти и изобщо всички екстри. Между блоковете - кучешки колиби, градини. Ау-ау-аууу! Кефф!
378
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
До всички, kоито пускат редоно подобни "новини" в този сайт, и тези, които имат доходи на длъжнoст Помиярозащитник, като тоя *** друга новина:"... si imam rabota i to otlichavashta se s izkluchitelno moralno blagorodstvo. Osven udovolstvieto ot spasenite jivoti, tq mi nosi takiva prihodi, koito ti samo po nashite filmi si vijdal nakup." И за какво ти дават тия пари? За да работиш против България, за това да живеем в мръсотия, ***, *** и т.н. Колко сте такива? Къде сте? Нямате дори кирилица, плащат ви да следите коментарите по медиите и да отговаряте. Който сега се засегне, той е кучкap, *** и ***.
377
0
 
0
 
! Отговори
Dido преди 15 години
Тези мили животинки са там, където са, именно заради комплексирани парцали като тебе алексчо. И както каза едно момиче от друга тема в този форум 'Скоро такива мизерници(тебе визира алексчо), ще се радват на изтънчени мъжки ласки по градските зандани, след поправките в НК'. Алелуя! Аз пък от сърце ти пожелавам да не доживееш този момент и някой психар като тези по долу да те пречука доста преди това.
376
1
 
1
 
! Отговори
Alex преди 15 години
Лично аз мисля че трябва да се изтребват, тези "мили животинки" разпространяват болести зарази и нападат хората ( случая в студентски град не е единствен) Хора обеденете се и ги избийте тези кучета! Заради децата - бъдещето на България! ( който не е съгласен да напише в гугъла -кучешка тения и да почете!)
375
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ей *** оная *** като пише рецепти за приготвяне на отрови и разправя как се разхожда 'въоръжен' и трови наляво и надясно, що не го триете бе ? Или и вие сте същата *** ?
374
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
346. написа "....трябва да се измисли начин за справяне с тях."Справянето с тях господине/жо трябва да започне първо в нашите глави. Да не изхвърлят кучета и котета на улицата хората. Невежите стопани да не развъждат излишно животинки, защото трябвало да роди един път животното, а не са чували сигурно за кастрация. И най-накрая да видим как се справят на запад, а не разни психопати да ми казват, е като изтровят тези животинки дето виждат в момента ще решат проблема.
373
0
 
0
 
! Отговори
Маги1974 преди 15 години
Ами аз искам само да кажа, че съм потресена от това, което чета тук. Понеже живея в близост до парка чух за този човек, когото бяха наръгали и пребили до блатото. Не знам дали е тровил кучета или каква е била причината, но мен лично ме ужасява мисълта, че такива изверзи се разхождат безнаказано и дори се хвалят със стореното. Защото това, което видях на снимката във вестника беше Бога ми ужасяващо... Ако наистина този 'Винкел' или какъвто е там го е направил този човек е не за затвор, а за психиатрия, това наистина животно дори не може да го стори! Този индивид пък с антифриза той е друг клиничен случай, харесвал котки, а пък пръска отровни салами, е те котките салам не ядат ли бе господине ? Ами ако някое от децата ни види саламчето и като всяко дете първо в устата или пък прегладнял бездомен човечец ? Какви *** виреят в тази държава, просто умът ми не го побира, наистина читавата част от нацията се изнесе зад граница и тук останаха само утрепките. Тъжно.
372
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
haha Vinkel tvoq chovek deto pisa nali sushto imashe heckler tochno ama boen. Kaji mu ne da mu pruska kapachkite kakto vika a v tikvata da go gurmi! smurt za tova pederastche grozno!
371
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Kато го пребиете оня *** моля ви се, накарайте го да си изяде саламите сам!
370
0
 
0
 
! Отговори
страх преди 15 години
Обичах кучетата. Но два пъти ме нападат кучешки глутници в центъра на София. Вече не смея да ходя по улиците. Видя ли куче изпадам в ужас! Оплаках се в общината, но не последва нищо.
369
0
 
0
 
! Отговори
Сигoтypи Нaкyрa преди 15 години
Ами аз тази сутрин ходих да тровя с антифриз *** точно в южния парк. Доста се разхождах, но никакви "Винкел"-и не срещнах. Навярно Винкела заедно с аверите си Болта (с обратна резба) и Ряпата са предпочели да ме заобиколят от далеч... Благоразумно от тяхна страна, като се има предвид, че носех любимия си H&K P7M13 с патрон в патронника, зареден с 13+1 THV в разкопчан :) Утре сутрин мисля пак да съм там, да заповядат, ако им стиска. Само по-добре преди това да си направят по една клизма, защото ги предупредих - ако не искат по един THV във всяко коляно, ще им се наложи да се опрашват един друг и после да си дyxат взаимно. И не искам да чувам "Чекай, бате, че ми влезе люспа от домат между зъбите" :)))))))
368
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
haha sigoturi mishko, nali shteshe da hodish da se vijdash s Vinkela i s negovite hora kvo stana ? ^ ^ Hvana te shubeto che shetigoturat na tebe nali haha Vqrno si strahliva nedoebana mishka kakto kazaha toi i priqtelite mu tuka haha
367
0
 
0
 
! Отговори
Човек преди 15 години
Йовков няма нищо общо с тая история както и прозиведението му! Не слагай такива заглавия!!!
366
0
 
0
 
! Отговори
Сигoтypи Нaкyрa преди 15 години
Не разчитайте на разни организации като "4 лапи" и "Еко... н'ам кво си". Това са хора, които заработват заплатите си от проблемите с улични кучета. При това печелят едни доста добри пари... Елементарно е да се сетите, че нямат никакъв интерес проблемът да бъде решен окончателно, те сами да отрежат клона, на който седят и след година-две да останат без работа. На всяко кастрирано и евтаназирано от тях куче се падат поне по 10, които пускат на свобода само с маркер, че е кастрирано, за да поддържат популацията и доходите си.А на кучелюбците мога да кажа само едно: вземайте си питомците и се връщайте на село, от където сте дошли. Или вървете с тях в гората, ако щете. Градът не е място за глутници полудиви хищници, които да се налага да омилостивяваме с храната на децата си, за да не ни разкъсат.
365
0
 
0
 
! Отговори
Сигoтypи Нaкyрa преди 15 години
Между котки и кучета има разлика, точно както между българи и *** :) Категорично против съм всякакво насилие спрямо котки и мисля, че извършителите на подобни садистични убийства трябва да получават ефективни присъди и да лежат в затвора с години. Защото котката на никого с нищо не пречи, никого не застрашава и е чисто животно, което само зарива екскрементите си. Т.е. единственият мотив да убиеш котка е, че си извратен садист.Но кучетата са съвсем друго нещо. Това са близки роднини на вълците, т.е. стадни хищници, чиято естествена плячка в природата са животни с размерите и теглото на хората. При това са склонни да нападат най-беззащитните жертви - болни, слаби и възрастни индивиди. Само въпрос на време и глад е за всяко улично куче да се събере в глутница със себеподобни и да застраши здравето и живота на жените, децата и старците по улиците. Освен това кучетата нямат хигиенни навици и покриват улици, тротоари, градинки и детски площадки с изпражненията си, заразени с ***, тения и десетки други болести и ***. За това смятам, че уличните кучета трябва да бъдат избивани с всички средства, без да се взема предвид размера или характера им.За всички, които мислят като мен и желаят да вземат решаването на проблема в свои ръце, а не да чакат, докато жените, децата и родителите им станат жертва на озверели ***, предлагам личната си рецепта за бързо, евтино и ефикасно тровене на кучета:Купува се връзка кренвирши или евтина наденица и литър антифриз. Колбасите се обелват и се накисват в антифриза за една нощ. На следващия ден се накъсват на парчета с дължина по 4-5 см и се гощава кварталната глутница с тях. До вечерта проблемът е решен по метода на другаря Йосиф Висарионович - няма кучета, няма проблеми :)))))ВНИМАНИЕ: нормалният антифриз съдържа ЕТИЛЕНГЛИКОЛ, който е силна кръвна и клетъчна отрова. За съжаление вече се предлага и антифриз, съдържащ напълно безвредния ПРОПИЛЕНГЛИКОЛ. Прочетете внимателно етикета, преди да купите от първия. И се запасете добре, не се знае до кога ще се предлага по магазините, а глутниците диви *** по улиците едва ли ще изчезнат скоро.Друга добра идея е, ако ставате рано за работа, да разхвърляте парчета отровни колбаси на най-близката поляна, където местните кучкари си пускат питомците сутрин "да се изтичат". По закон абсолютно всяко куче, пуснато на обществено място, трябва да е с намордник. И няма да може да изяде отровния колбас, дори и да не е обучено, както е редно, да не взема храна от земята без команда. Ще пострадат само непредвидимите, необучени и неконтролирани ***, чиито собственици нарушават законите и застрашават с поведението си безопасността на гражданите.Не разчитайте на разни организации като "4 лапи" и "Еко... н'ам кво си". Това са хора, които заработват заплатите си от проблемите с улични кучета. При това печелят едни доста добри пари... Елементарно е да се сетите, че нямат никакъв интерес проблемът да бъде решен окончателно, те са
364
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"И за да заключим тази тема - нека така наречената "журналистка", безпристрастно да изложи и проблемите на другата страна! Да напише една статия и за ухапаните, заболелите и травмираните от безпризорните кучета. Да напише как деца дестки години са длъжни да правят операции за да прикрият белезите. Как се бие инжекция против бяс-в корема и то многократно. Колко души са заболелите от кучешка тения и дали има излекувани! Колко са хората с психични травми от кучета? дали някои са се излекували от това, ама наистина?Хайде безпристрастна "журналистке" - отрази и другата страна!
363
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"Преди 1 месец в западния парк съпруга в ми го ухапа куче посред бял ден, без дори да е имал контакт с него - просто така отзад го доближава и захапва десния крак. Започна ходене по мъките, не в тази поликлиника, не в тази болница и най-накрая следобяд в Първа градска му сложиха инжекция против тетанус.И от тук започна комичното - за да не се слагат инжекции против бяс ще следим кучето 2 седмици дали е живо !!????? И той ходеше на същото място през 3-4 дни да го търси !!!Разгеле *** била бременна и родила, та си стояла в района и така я наблюдаваше до 15 дни. После трябва да се обади пак в Първа градска, че кучето е живо / за тях явно не беше важно дали той е жив /и така отпадна окончателно противобясната ваксина. Е , кажете ми "мили" хора от 4 лапи нормално ли е това да се случва в 21 век в ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА ????Обичам животните и съм против мъченията им, но помислете си защо се получават. Махнете бездомните животни от улиците и ще спрат и гаврите с тях. Винаги ще защитя човек или дете от тях, защото са по-скъпи и по-важни от куче и котка !!!! А само като допълнение.....за пенсионерите няма толкова пари дневно, колкото за животните под закрила и още по-гадното е , че и за деца в тази държава също няма средства /говоря за детски и майчинство /,а за "любимите" никому не нужни *** има пари за приюти,храна,персонал и т.н.""Д-р Бобадова, Недина Тошева, Явор Гечев и организациите, с които са свързани, би трябвало да знаят, че има ветеринарна полиция/разбира се, не у нас/,която следи за спазването на правилата при отглеждането на животни - не само да не бъдат малтретирани,а и да не заплашват по никакъв начин хората. Това се постига с контрол върху популацията,никой не може да си размножава кучето само защото е невежа или спестява пари, не може да го натири на улицата,защото то е регистрирано и се следи. Въпросните потресени защитници на животните със сигурност знаят това, защото вероятно активно контактуват с европейски фондации,откъдето идват част от парите, разбираемо оформящи тази позиция на съкрушени от човешката жестокост любители на животните. Евтините им фокуси са насочени към публиката, която трепери над ***, защото така избива комплексарските си проблеми на хора, които не могат да се реализират, да общуват, изобщо не знаят какво да правят със себе си, а животните наистина не могат да говорят и затова са принудени да търпят любовта им. Д-р Бобадова,защо не проверите и не направите публична дискусия по въпроса каква е таксата за домашни любимци и колко такива са платени в София?Питайте кмета,може и за Вас да е изгодно да си плащат за удоволствието да осират софийските улици безразборно.А задали ли сте този въпрос на стопаните на Вашите пациенти,настоявата ли да си плащат таксата или си правите сметка, че това ще намали паричния поток към Вас?"
362
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"А на всички "природозащинтници", които имат наглостта да пишат тук, искам да кажа само едно: Идете в някоя детска хиругия в София, където режат за опреден път корема на поредното дете, хванало кучешка тения, погледнете родилите му в очите, и им кажете, колко трябва да сме хуманни, така смело, както се изказвате тук! Значи според вас, нашите деца са безлична маса и заслужава да бъде хапана, наричана *** и какво ли не, но милите *** с пръчка не бива да се пипат, защото душа носят?? Еми съжалявам, но който разсъждава по тоя начин, за мен е един човешки ***.""Интересно, защо смятате кучетата за беззащитни ? Все пак те имат зъби и нокти, с които нееднократно са убивали хора ! Т.е. нападение от куче към човек според закона би трябвало да се тълкува , като нападение със смъртоносно оръжие . Все едно към теб да тича луд с нож ! В една нормална държава не би трябвало да има подобни ситуации . Но тук , кой знае защо някой има интерес това да не стане . Ако изчезнат кучетата от улиците децата няма да има върху какво да издевателстват , за разни психо и социопати ( Мария 159 и други) няма да има повод да избиват хора с голи ръце по улиците. Ще забравим какво е тения , бяс и други екзотични болести . Но така ще пресъхне кранчето на куп организации за " защита на животните" . През соца да видиш куче на улицата беше изключение . Значи има начин . На запад всички бездомни кучета се прибират и ако не се потърсят до определено време се убиват . Тук ги пускат !!! Пак на запад - тежко ти и горко ако се отнасяш жестоко към домашното животно . Защото там за да имаш домашен любимец означава и да носиш отговорност за него . Освен за начина му на живот , но и за постъпките му . Не дай боже домашния любимец да ухапе човек . А тук ......""... нормалните хора трябва да помислят за хората и най-вече за децата. Против всякакво насилие съм но досега два пъти са ме нападали глутница *** и ако имах пистолет веднага с мир и любов щях да ги застрелям. От 4 лапи вместо да изразяват загрижеността си към кучетата с медийни изяви да съберат бездомните кучета и да им направят резерват някъде извън градовете.""Уважаеми откачени *** от Организацията за защита на животните Четири лапи",вас хапал ли Ви е ***? Нападала ли е подивяла глутница от "нещастни" бездомни кучета жената и децата Ви? Хората започнаха да трепят *** защото им писна. Когато пострада някой той може да съди само този дето духа. РАЗБЕРЕТЕ - *** И ХОРА НЕ МОГАТ ДА ЖИВЕЯТ ЗАЕДНО. Като искате да ги развъждате си ги дръжте в къщи. В противен случай трябва да бъдете съдени като престъпници които поставят живота на хората в опасност...""Преди 1 месец в западния парк съпруга в ми го ухапа куче посред бял ден, без дори да е имал контакт с него - просто така отзад го доближава и захапва десния крак. Започна ходене по мъките, не в тази поликлиника, не в тази болница и най-накрая следобяд в Първа градска м
361
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Жено, ядеш ли месо на убити по жесток начин животни (прасета, пилета и др.)? Голям грях е! Чакай наказание от Всевишния!
360
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"Аве *** хора , защо говорите само за кучета, котки, коне...?А горките прасета и агнета ги колят всеки ден и ги ядат дори....ужасс...и по магазините има заколени пилета и децата гледат. Затвор трябва! доживотен....как може такова отношение към беззащитните пилета и прасенца да ги убиват ...Прокуратурата да се самосезира у накаже виновните!!!""Какво ще кажете тогава за затвор за тези, които си изритват кучетата на улицата, и глоба за собствениците на кучета, които *** по тротоарите, глоба за собствениците, които разхождат големи кучета без намордник, глоба за тези, които оставят кучето да тича без каишка извън обозначените места, глоба за тези, които отглеждат огромни кучета в апартаменти, глоба за който си затваря животното на балкона... Като сме почнали с глобите, да го направим както трябва""Затвор за хората, които измъчват и убиват животни!!!""Затвор трябва да има за тебе защото развъждаш опасни животни/***/ и не плащаш на държавата данък за това.Трябва и да бъдеш глобена от ХЕИ за това че замърсяваш детски площадки.Моля,напишете трите си имена и ЕГН за да бъдете глобена.Ако не направите това, по компютъра ще разберем коя сте и ще понесете завишена санкция. Данъчно управление.""много ми е интересно защо почти всеки счета за нормално да се тровят плъховете, а кучето се смята за някакъв вид свещено животно? Уличните кучета са просто друг вид гадни ***, цяла София е покрита с , нощем глутници от по 10 парчета се забавляват да лаят с часове, има десетки нахапани хора и редовно отнакъде изскачат *** да лаят по теб и да те стряскат, обаче, миличките животинки... *** бабички се разсипват да ги хранят и да им се радват, и даже са склонни човек да убият заради тях. Ненормални хора, ненормална държава"