Само ако можеха да говорят...

"Венецът на природата" е по-жесток, отколкото можем да си представим. Ще дойде ли ден, когато мъчителите на животни ще влизат в затвора?
19 мар 2009 19:15,
389
Само ако можеха да говорят...
Снимка: Булфото

Материалът съдържа потресаващи примери на жестокост към животни. Въпреки че част от текста не е подходящ за хора със слаби сърца и деца, редакцията на Dnes.bg вярва, че единственият начин тази нечовешка практика да бъде ограничена до минимум, е като се дава публичност на всички подобни случаи. 

“Всеки ден получаваме сигнали за случаи на грубо нарушаване на Закона за защита на животните в цялата страна и все по-често сигнали за използване на огнестрелно оръжие срещу животните.

В повечето случаи това остава безнаказано”, обяви на пресконференция днес Явор Гечев от Организацията за защита на животните „Четири лапи“.

“За съжаление, в България не е проблем човек да се снабди с огнестрелно оръжие и да го използва. Това се доказва напоследък не само с използването му срещу животни, а и срещу хора”, продължи той.

“И когато става въпрос за престъпления срещу животни, институциите за защитата им - Националната ветеринарно-медицинска служба и органите на МВР - остават безучастни.

Те отказват да изпълняват Закона за защита на животните дори и в случаи, когато става дума за използване на огнестрелно оръжие, което като проява би трябвало да се санкционира от МВР”, възмути се Явор Генчев.

Фондация „Четири лапи“ е ангажирана със Закона за защита на животните и изпълняването му. Хората там са изключително притеснени, че зачестяват случаите на малтретиране не само на бездомни, а и на домашни животни.

Законът за защита на животните от една страна е много добър като текст, но от друга - не се прилага и доказателство за това са стотиците ненаказани извращения с животни

Фондацията, съвместно с организацията "Град за отговорни хора", стартира кампания за въвеждане на промени в наказателния кодекс, които да класифицират особено жестокото отношение към животни (убийство, осакатяване, боеве с животни) като престъпления и за тях да се предвиждат освен големи санкции, и затвор.

„Вчера в парламента промените в Наказателния кодекс са били включени за разглеждане на второ четене“, заяви Надина Тошева, представител на организацията „Град за отговорни хора“.

Тя допълни, че в европейски страни като Великобритания такива закони са приети и действат още от 19 век и е крайно време да се приложат и у нас.

"Отдавна е доказана връзката между малтретирането на животни и насилието над хора", каза ветеринарят д-р Бобадова, като цитира световни проучвания, сочещи именно това.

Тя сподели, че в клиниката, в която работи, постоянно водят наранени по особено жесток начин животни.

Кадрите и видеоматериалите на малтретирани животни, които показа на пресконференцията, бяха потресаващи, а историите, които разказа - разтърсващи.

Пред очите й деца нападат бездомно куче, а после и клошар с дървени пръти. За забавление.

Видяхме снимки от нейната всекидневна практика:


- куче, залято с киселина. Спасено от ветеринарите.
- котарак, застрелян с арбалет – стрелата го е пронизала от хълбок до хълбок. Спасен от ветеринарите.
- котка, подпалена за забавление. Спасена от ветеринарите. Три дни е била в кома, сега е добре, но когато спи - пищи. Психическата травма е завинаги.
- снимки на бой с кучета. /По изоставени площадки и строежи в района на София редовно се организират боеве с коне и кучета, обясни д-р Бобадова/.

„Много често, ако кучето загуби в боя, главата му демонстративно се отсича на сцената. Боевете завършват с травми за животните, често водещи до смърт“, допълни тя.

- коте, което баща убил пред очите на детето си
- кадри на серийни убийства на котки в Русе (изкормени)
- куче, минало последователно през прегазване, пребиване от бой, осиновяване и после застрелване
- прострелян два пъти котарак. Остава инвалид.
- отвратително прерязани с въже гърла на кучета. Някои не оцеляват.

Д-р Бобадова не спести и потресаващия клип с мъж, който пребива до смърт коня си с дървен прът (конят е вързан късо, а мъжът го удря в главата, докато пада в предсмъртни гърчове).

Както и клиповете, заснети от вече станали известен с навиците си Евгени Андреев (Аспидов), който взема животни, обявени за осиновяване, за да храни змиите си с тях (боа удушвач, тигров питон и две силно отровни гърмящи змии).

Аспидов с наслада изчаква змията да инжектира отровата си и детайлно заснема ухапването и предсмъртните гърчове на жертвите.

Протяга ръка и бие закачлив чимбер на полумъртвото хамстерче, около което е обвита змията, тананика „Зайченцето бяло” на агонизиращото зайче...

След смъртта ръката му ритуално погалва главата на змията. После дере, разфасова и предлага храната на змиите.

Истинският му мотив не е просто да осигури евтина храна за екзотичните си любимци, а да изпита патологично удоволствие от мъчителната смърт на животинките.

Той описва екзекуциите си във форуми, публикува заснетите клипове в сайтове, хвали се, като не крие задоволството си от липсата на действащи закони, които да му попречат.

Ще излезе ли прав, че е недосегаем?, питат в сайта на организацията "Град за отговорни хора".

Интернет пространството се взривява от възмущението на хората. Сайтовете и клиповете започват да изчезват, а той - видимо стреснат, трие сам всичко публикувано.

Следва проверка на адреса му в софийското село Горни Лозен, но се окзава, че той вече не пребивава там и с това всичко приключва.

„Законът за защита на животните не работи“, заключи Явор Гечев.

„Дори след купищата жалби, няма нито един наказан по закона“.

Това, което очакват от „Четири лапи“, е до края на месеца на второ четене да бъдат гласувани промени в НК, които предвиждат затвор и по-високи глоби за убийство на животни по мъчителен начин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


389
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
279
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
дано всички комплексари нещастни, които извършват насилие върху животните си получат наказанието!!!тези ненормални хора трябва да озъзнаят проблемът си да се лекуват!дано съвестта им проговори!!!
278
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
N 277 има нужда от лекарска помощ, моля прегледай се, притесняваме се за теб...
277
0
 
0
 
! Отговори
Vinkela преди 15 години
157 на брутална ли се прайш бе ***, да не би газово пиштаче да си имаш? гледам мераклия си за клатене ***, че те клатим и аз и доготата ми. като те събора че те дерем с голи ръце разбираш ли ***? че те изкормим с голи ръце п утко заспала. айде са дай некви координати и да се видиме верно.
276
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Намирам всички тези действия за страшно гнусни, а хората, които казват, че измъчват животни, за да се защитят - жалки и смешни.
275
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Хората, които измъчват животни/или други хора, еднозначно са психично болни. Съжалявам, ако някои потребители на сайта се познаха, но си е истина.
274
0
 
0
 
! Отговори
Johnkata преди 15 години
270. - 12:37 - От: Анонименпесове и природозащитници нямат място в града. Или на село, или в приют.Kakto i prosti hora kato TEBE ..... za da nqma bezdomni ku4eta,trqbva da nqma takiva kato TEB i poluvinata bokluci deto se vodqt za 'hora'
273
0
 
0
 
! Отговори
миш преди 15 години
Мисля, че за да се промени тази ситуация първо са нужни: 1. средства за място където да отсядат тези животинки,2. хора, които да се грижат да правата им3. медикаменти за отстраняване на заразни болести, пренасяни от бездомните животниТова са трите най-важни неща, които по мое мнение ще намалят броя на бездомните животни и ще решат проблема с агресията към тях.Собственик съм на коте и никога не бих му посегнала по такъв жесток начин. Била съм свидетел обаче на хора, които гледат животни и се отнасят към тях като към *** - ЗАЩО ГО ВЗИМАШ, КАТО ГО ТОРМОЗИШ??? Против съм към всякакви подобни гадости към което и да е животно. Защо тия хорица не се поставят на тяхно място - ПОЖЕЛАВАМ ИМ ГО!!! Те не са виновни за нехайството на правителство, община, съд и т.н. и т.н. институции, които в България НЕ СЪЩЕСТВУВАТ, за да помагат на хората, а да ги ограбват...
272
0
 
0
 
! Отговори
Сретко преди 15 години
Ми да таке е не се бесат до смърт ама, както каза някои си там нещастни случай стават за радост на тъплата. А пък до този с ТКЗСто нямам какво да му кажа освен да започне да чете нещо поне малко от малко. Не съм споменавал за удряне на кон по главата с дървен кол, но пък мога да ти изредя куп примери когато се колят, агнета, петли, телета и т.н. и това ли не е хуманно, а и то няма как да е хуманно, хуманно идва от human, а това са животни нали така не хора.
271
0
 
0
 
! Отговори
Мими преди 15 години
Много жалко, че всяка статия, под която се коментира, се превръща неминуемо във вечния спор "Кой от София, кой от провинцията".Отс всичките 250 е коментара не знам дали имаше 2 адекватни мнения, всичко са някакви комеплексирани, озлобени, неадекватни, и в повечето случай безсмислени изказвания - пък аз пред блока, ако знаете, какви *** има, пък баба на село да знаете как си коли кокошките.......ит.н.Нито едно смислено мнение, нито една градивна критика, нито едно добра идея за разрешаване на проблемите, само търкане на клавиатури, чешене на езици и избиване на комплекси.....Мисля, че все пак в България, и в частност в този форум, има и интелигентни хора, които биха могли да направят една истинска доскусия, от която биха се родили идей и евентуално дори резултати, но не вие пак типично по български почвате да се плюете, да се обиждате, да се заплашвате....Докога така?
270
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
песове и природозащитници нямат място в града. Или на село, или в приют.
269
0
 
0
 
! Отговори
aaa преди 15 години
250 и 251 - напълно ви подкрепям ! :)
268
0
 
0
 
! Отговори
an преди 15 години
i nesretko , pieneto i nasilvaneto na megdana niamat obshto s bulgarskata mitologia , otkudeto idvat sveshtennite ni praznici..ne si uchi decata na gluposti , deto sa gi praktikuvali udarnicite ot mestnoto Vi TKZS...
267
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Винаги има какво да се направи, Сретко ;). Нали знаеш. Стават нещастни случаи. Особено с пияни неубоздани хора. Е, после ще пише тук, че X, Y и Z от село Бояново са се задушили при пожар или са се обърнали в реката и удавили, но коментарите отдолу ще гласят "Така им се пада на пияните ***" :). Така че мерси за информацията.ПС: Не съм Веско.
266
0
 
0
 
! Отговори
an преди 15 години
nesretko ,purvo kuchetata ne se besiat do smurt , tova e neshto simvolichno koeto za tvoe sujalenie NE vodi do smurtvtoro haide vzemi si nauchi nai-nakraia bulgarskite obichai i koi jivotni tochno za kakvi obredi se izpolzvat , zashtoto ne sum chula za bulgarski obichai da nalagash konia s durven prut po glavata dokato ne pukne!?!
265
0
 
0
 
! Отговори
Сретко преди 15 години
мислиш че ще направиш, *** нали ти казвам къде село Бояново, елховска област, на сирни заговезни *** да им направиш забележка да ти изтръгнат гръкляна по не особено жесток начин и да го дадат на кучетата. Жална му майка. Жалък си бе, какво ще направиш на група пияни българи насред празника на селото им бе, ще те осакатят завинаги, ще те влачат по мегдана и ще те изнасилват един през друг.
264
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Хммм понеже ми изтриха последната дума... мамини синченца...о.л.и.г.о.ф.р.е.н.и!!!!
263
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Тия хора са извратеняци, психари!!!! Сигурно като малки са били зверски пребивани от родителите си простаци без образование, или пък са мамини синченца.... !!!!
262
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
БРАВО НА 250 и 251!
261
0
 
0
 
! Отговори
an преди 15 години
mnogo jalko za vsichki hora , sposobni na agresia ...za problema s bezdomnite kucheta - to e iasno , kuchetata ne sa divi jivotni prevzeli grada i tova che sa na ulicata e otgovornost izcialo na horata..! mnogo mi se iska sushto da se reshi i problema s ciganskite kone - zashtoto takava potresavashta gledka na iztormozeni jivotni niama! NE sluchaino si ima prikazka za tova koi e nai-dobria priatel na choveka , no samo ako otsreshta sedi chovek , zashtoto nie mai veche NE sme hora!
260
0
 
0
 
! Отговори
Веско преди 15 години
"*** на песпонеделник ж странджа да видиш, как дедите ти са бесели кучета да гонят злото. И това ли да забранят?"Да, това трябва да е забранено и ако видя видя някой с очите си да беси куче, жална му майка!

Спонсорирани публикации