Без фундаментализъм, разпени се Башев

Имаме модел за етническа толерантност не само в България, но и в света, каза кметът на Гърмен
22 мар 2009 19:06,
88
Без фундаментализъм, разпени се Башев
Кметът на община Гърмен Ахмед Башев. Снимка: БГНЕС

"В община Гърмен не само, че няма ислямски фундаментализъм, а има модел за етническа толерантност не само в България, но и в света".

Това каза на пресконференция кметът на общината Ахмед Башев.

Той коментира, че десетилетия наред са се мъчили да създават толерантност в община Гърмен, а безотговорни политици като Яне Янев я съсипват с цел постигане на користни политически интереси.

"Моите врагове не са на политическа основа, а чисто личностни и се ръководят от егоизма”, коментира кметът на Гърмен.

Той посочи, че населението на общината е от 16 хиляди души.

60% са мюсюлманите, 30% са християните и по пет процента са групите на турците и ромите.

"Всички те от години живеят мирно и съвместно", каза той.

Според него случаят "Гърмен" е започнал с предстоящото уволняване на учител от село Рибново "уличен, че се нахвърля да задоволява сексуалните си потребности с прислужничка в училището".

„За съжаление вече шест месеца този учител не може да бъде уволнен, защото е в болнични“, заяви Башев.

По думите му, така се стига до сценария за етнически проблеми, за ислямски фундаментализъм и радикален ислям в село Рибново.

И тъй като населението в селото е сто процента мюсюлманско, се намесва учителят по религия, върху него и директора на училището се хвърлят обвинения, че проповядват ислямски фундаментализъм и радикален ислям, за да може да се разчистят сметки и да се избегне уволнение, заяви Башев.

Що се отнася до шалварите и кърпите в селото, тях ги е имало откак съществува селото и със сигурност ще продължава да ги има. Ако преди години имаше сто процента шалвари и кърпи, сега са 50 на 50%“, отбеляза кметът.

На въпрос дали заедно с учителя по религия в СОУ "Йордан Йовков" в с.Рибново Мурад Бошнак са давали обяснения в ДАНС  за заплахи за убийство, Башев отговори:

"Подписал съм предупредителен протокол, но не защото съм заплашвал Яне Янев с убийство, а че няма да разпространявам насаждане на омраза между различните религии и етническите групи на територията на общината", каза той.

Само преди седмица Ахмед Башев бе на разпит и даде показания пред агентите в централата на ДАНС заради сигнал за разпространение на радикален ислямизъм.

"Това са инсинуации и лъжи. Тези, които го казват, не знаят какво значи радикален ислям, няма камикадзета, няма убийци, няма хора, които искат да правят държавни преврати. Всички спазват законите на Република България, каза преди седмица в интервю за Dnes.bg Башев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ахмед Башев е от тези хора - "Според най-разпространената версия българи мюсюлмани е обобщаващо название на всички българи приели исляма по време на османското владичество. В подкрепа на тази версия е огромният брой исторически източници, между които и пътеписите на прочутия Евлия Челеби из цялата Османска империя и големия държавник и велик везир Мидхат паша. Последният, в своята статия Турция: Минало, настояще, бъдеще, публикувана във френското списание Научен преглед за Франция и чужбина, No 49, 1878 г., с. 1152, пише: Първо трябва да се има предвид, че между българите, към които се проявява толкова жив интерес, има повече от един милион мюсюлмани. В това число не влизат нито татарите, нито черкезите. Тези мюсюлмани не са дошли от Азия, за да се установят в България, както се вярва повсеместно: те са наследници на потурчени българи, приели исляма по време на завоеванието и след това. Те са синове на тази страна, на същия народ, излезли от същите социални слоеве. Между тях има и такива, които говорят само български."
67
0
 
0
 
! Отговори
старселянин преди 15 години
Този е ясен.Не му е чист косъма ,от километри се вижда.И той и безпросветниците около него са червиви ябълки.По не ми е ясен Яне.Харесва ми Янето.Като гледам от село,хубави работи прави.Но като се замисля:1.Информацията му е такава ,че би могъл да я има само от ДАНС или от службите;2.ДАНС реагират САМО на неговите сигнали!Проверяват ,но за проверяваните няма негативни последици!3.Изводът е ,че полза от вдигането на рейтинга му имат сегашните крадци,защото той ще дръпне 2-3% от опозицията им.Дори да влезе щом му правят имидж, сигурно го държат някак.Селската ми логика говори ,че ако не влезе в десницата,работи за червените !!! Дано да не съм прав!
66
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Гласувай за Атака ,ама ние знаем кой им е спонсура :))
65
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Никаде не мърдаме ,ако теб не те изнася кръгом и по степите на хан Аспарух в Средна Азия ::)))
64
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
При комунистическия режим до 1989 г. всички тези турци и помаци бяха тихи и незабележими и не смееха да се обадят! Комунизма им сложи дори българтски имена!А какво виждаме сега - новини на турски по националната телевизия, про-турска партия е мандатоносител, засилен строеж на джамии и ислямски центрове в цялата държава (скоро ще са повече от църквите - може и да са повече вече), турските казина се пренесоха в България )понеже забраниха хазарта в Турция - и добре направиха!), турци купиха много български предприятия и земи - въобще нещата отиват на зле и дано от Атака да са поне малко искрени защото мисля за тях да гласувам!
63
0
 
0
 
! Отговори
МИСИОНЕР преди 15 години
РАЗПАСАЛ СЕ ПИСКЮЛ БАШЕВ,КАКЪВ МОДЕЛ ЗА ТОЛЕРАНТНОСТ МОЖЕШ ДА ПРЕДЛОЖИШ ТИ?ДА НЕ СИ МИСЛИШ ЧЕ С ЦВЕТНИТЕ ДРЕХИ И ШАЛВАРИ ЩЕ СЕ ВПИШЕШ В ЕВРОПА С БИТОВИЯТ СИ КОНСЕРВАТИЗЪМ И ИЗРОДЕНИТЕ КАПСУЛИРАНИ ВЗАИОТНОШЕНИЯ?В ПИСКЮЛСКАТА ТИ КРАТУНА ДАЖЕ НЕ МОЖЕ ДА РАЗБЕРЕ В УСЛОВИЯТА НА НЕВИЖДАНА СВЕТОВНОИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА КАК ЩЕ ОЦЕЛЕЕТЕ БЕЗ БЪЛГАРИЯ С ЦВЕТНИТЕ СИ ПРАШКИ?
62
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
С този скандал Ахмед Башев ще е сигурно доживотен кмет на селото.*** Янев каква услуга му направи само.ха -ха -ха ....
61
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ТУРЦИИИИИ като не ви изнася се махайте тук е БЪЛГАРИЯ заминавайте си не виждате ли че ви мразим е много сте нахални като *** сте после защо ви викали *** ами такива сте от дума не разбирате.
60
0
 
0
 
! Отговори
Родолюбец преди 15 години
ДПС работи за превръщането на България в двунационална държава, както стана в Македония. Пътят за това минава през осейването на съответната стрaна със стотици джамии, задължителното им посещаване, гласуването под строй за силна етническа партия, която в страна в която никой не ходи на избори придобива голяма политическа тежест. На едно следващо преброяване гранични групи като помаци и *** ще се пишат турци и това ще вдигне процентът на "турците" до над 25% При намаляващо българско население това няма да е изненада. И тaка ще се постави въпросът за втори език турски в училищата, турски универиситет, цял ден новини на турски и България ще се обособи по етнически признак на анклави, защото и досега ДПС продължава в смесените райони да дава работа на турците и да гони българите.
59
0
 
0
 
! Отговори
PARS преди 15 години
vtoroto stom prodiljava da ima kat tebe da ima maloumni , vinagi ste ima etniceski problemi bilgaria
58
0
 
0
 
! Отговори
PARS преди 15 години
pirvo ne sim se pisal na bilgarin proceti pravilno angutin ...
57
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Доста евтино му стъпиха на Доган ,тези 2-3 хиляди нови гласа.Но какво да се прави- нали и Яне сака да е от екипажа на летящата чиния на Ахмед.
56
0
 
0
 
! Отговори
pevecat преди 15 години
О Яне лудо Яне шалвари плета за твоята жена ,оо яне лудо яне :)))
55
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ахмед Башев ми прилича на *** още като му видя физиономията и пръстените по ръцете!
54
0
 
0
 
! Отговори
лилов преди 15 години
Срам за България,бкп и дпс използваха данс за да подплашат хората в рибново и те да гласуват за тях,това е безочие,но има и съд.Това са непозволени прийоми.Всички на изборите срещу 3 главата ламя.
53
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 15 години
tova 4e ahmed bahev e otkral pari da ne mislite 4e vaste kmetove ne kradat pari jestoko se lajete samo4e te kradat ama ni6to ne pravqt za va6eto selo,grad ili ob6tina ama ahmed ba6ev e napravil mnogo za tazi ob6tina i djemii i 4erkvi e napravil i horata si jiveqt mirno i si4ki imat rabota za6toto kmeta e zainteresovan za horata a tova 4e QNE QNEV e re6il da provokira horata tova si odelen vapros toi e resil tvardo da spe4eli tezi izbori i vie ste mu edi plus za da se prebori nqmam ni6to protiv QNE QNEV ama da svalqt i negovite kerlivi rizi da vidim i toi kakvo prestavlqva.a tova 4e tezi hora si nosqt tezi drehi e tehen izbor nali jiveem v demokrati4na BALGARIA as ako iskam 6te hodq i gol nali QNE QNEV 6e ima ne6to protiv ili vie deto si nqmate rabota i se 4udite kade da si zavrete prastite apak ako iskate da jiveem da jiveem ako ne da se biem kato ludi za ne6to koeto otdavna e preklu4ilo ili da si jiveem jivota mirno i spokoino za da napravim ne6to za na6ta darzavica e da izberem na tezi izbori pravelnite hora koito 6te no dadat edno po dobro bade6te za nas i za na6ite deca....
52
0
 
0
 
! Отговори
desi преди 15 години
страдат всички хора а оправляващите се наслждават на неволята на бедните имали значени какъв си българин турчин или ром важно е да има работа заплати и най важното ездравето изборите ще минат и всичко щеси бъде същото
51
0
 
0
 
! Отговори
ata преди 15 години
vij kvo be bg smotan ganiovski sarvul pises se na balgarin no nesi nau4il na kiriisa da pises
50
0
 
0
 
! Отговори
PARS преди 15 години
tuk procetoh nakoi komentari koito ne si zaslujava de se cetat .Neka danesi razvalim bratskite otnoseniya za polzata na nqkoi politici koito sa sram za bilgaria . Az vipreki cesim turski nacionalist nikoga ne bih iskal da nise razvalqt otnoseniata , tova ne e polza za naroda ...Neka nacionalistite v bilgaria da se otnasqt po smisleno kim etniceskite grupi te sa cast ot tozo narod i imat pravoto v tazi dirjava
49
0
 
0
 
! Отговори
Асен преди 15 години
Има етнизиране в България и то е направено като етническа партия. Това каза в предаването Пропаганда на Дарик известният склуптор Вежди Рашидов. По думите му сегашната политика в страната е необходима, за да може да се консервира в даден вид един електорат. От ефира на Дарик Рашидов се запита как преди не е имало толкова джамии, а изведнъж, в България, в 21 век джамиите стават толкова много и толкова посещавани. По думите му българските деца от Рибново, Сърница, Гърмен могат да се върнат като приемат правилата на светския живот в училищата. Според него религията не трябва да се учи, защото се усъвършенства в джамията, а който иска да служи на Бог до края на живота си трябва да отиде в Духовната семинария. Вежди Рашидов коментира още, че учителя по ислям се е появил от политическите касти, защото не може да си обясни кой му дава заплата и на какъв щат е назначен. Ето какво още каза Вежди Рашидов: Да вземем пример от една ислямска държава като Турция училището, улицата е светско място, вкъщи можеш да правиш каквото искаш, можеш да вярваш в който си искаш Бог, защото това е свещено право на всеки. Запитан дали тези деца са лишени от свободен избор, Рашидов отговори така: Фактът, че им набутваме в училищата, в ръцете по един Коран, мисля че това ги лишава автоматично от свобода. Помолен да коментира задружното посрещане на кмета на Гърмен Ахмед Башев, Вежди каза: Безсилието на обществото ражда героите. Населението в тези региони е много добре икономически хванато. Според него българският турчин не е агресивен човек, но преди всичко е наплашен човек. По думите на Вежди Рашидов ислямските фондове не спят, защото не може да си обясни как в България няма пари за строеж на църкви, но има пари да се строят джамии.