Николета вече в чужбина. Полското посолство: България така реши!

Бащата: Ники е изведена зад граница от майка си през нощта
29 май 2009 18:58,
300
Николета вече в чужбина. Полското посолство: България така реши!
Според бащата, Николета е изкарана от България със самолет, през нощта, без документи. Снимка: Булфото

Драмата с насилственото отнемане на две деца от баща им - 7-годишния Павел и 8-годишната Николета, предизвика неописуем обществен отзвук.

Случаят се разви буквално за един ден, след като снощи цяла България видя как полякинята Барбара, подкрепена от полиция и съдия-изпълнител, се опита да отведе двете деца от баща им Тодор Василев, с когото те живеят в Асеновград през последната година и половина.

Надали има човек, който да е останал безучастен към потресаващите писъци на децата, които молят баба си за помощ, докато майка им се опитва да ги натика в колата.

В цялата суматоха по-малкото дете - Павел, успя да избяга, и Барбара отпътува само с дъщеричката си. 

Репортажите в медиите взривиха обществото.

Вече има създадена Петиция за връщане на двете деца при баща им, в социалните мрежи за споделяне вече има създадени групи от хора, които настояват за същото, а основните въпроси, които се разискват в интернет форумите, са за това кой е отговорен за безумната ситуация.

Очевидно обществената реакция е накарала полското посолство в София да излезе с официално съобщение във връзка със станалото. Ето какво казват оттам:

Причините за връщането на децата на майката са вследствие на две решения на българския съд. Това се казва в официално изявление на полския посланик в София - Анджей Папиеж.

От посолството заявяват, че са съдействали на майката само при изпълнението на решение на българския съд.

По думите им, две инстанции на българския съд са решили, че децата трябва да се върнат на мястото, от което са били отвлечени против волята и в отсъствие на един от родителите.

„Решението на българския съд съответства на предписанията на "Хагската конвенция за гражданските аспекти на международните отвличания на децата'', която e ратифицирана от Република България”, казва Папиеж.

„Посолството на Република Полша в София, което не е страна в спора, изразява мнение, че в името на спазване на закона, второто отвлечено дете трябва да бъде върнато на майката”, допълва той.

Междувременно бащата на двете дечица – Тодор Василев, заяви за Дарик радио, че 8-годишната Николета, която снощи бе отнета от него насила, вече е извън страната.

Момиченцето вероятно е било изведена от страната през нощта, със самолет.

По думите на бащата, Николета е изведена зад граница от майка й Барбара без необходимите за това документи и неясно как е преминала граничния контрол.

Бащата допуска, че това е станало със съдействието на полските дипломати у нас.

В момента той е пред посолството на Полша у нас и ще иска обяснение от полския консул.

По рано днес Тодор Василев се е срещнал с министър Гергана Паси, където е видял снимки на дъщеря си. По думите му, момиченцето е било видимо упоено. Бащата не е наясно как тези снимки са попаднали у министър Паси.

Днес прокуратурата в Асеновград и Окръжна прокуратура в Пловдив са образували проверка за това дали действията на длъжностните лица са били правомерни и дали те не са превишили правата си при отвеждането на децата. 

Прокуратурата ще разследва дали по време на инцидента в сряда, 27 май, когато Николета Василева е била насила взета от баща си Тодор Василев, а братчето й е успяло да се скрие, не са били замесени трети лица, чиито действия са били опасни и са могли да наранят децата.

В момента тече проверка и в регионалната служба на Националната агенция за защита на детето. Очаква се тя да приключи до събота. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


300
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Поляците са ... и има рима:) Същите са като шумадийците до нас и до сага са окупирали изконни немски земи, само защото са били на страната на победителите в двата световни конфликта иначе, ако бяха 1:1 щяха да ядът яко дръвцето, както Фюрера ги смля за няколко седмици.
198
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
До скоро ги съжалявах поляците заради това, че са ги мачкали руснацие, но вече не е така. Май малко са ги мачкали. Още е трябвало. От днес за мен "поляк" е *** дума. А "полски посланник" - още повече!
197
0
 
0
 
! Отговори
БОДИГАРД НА КУЧЕТА преди 14 години
Горката България! Какво я очаква с такива управници дето подхвърлят децата като непотребни отпадъци!
196
0
 
0
 
! Отговори
ехо преди 14 години
Ти как видя и чу когато бащата е "настройвал" децата и как премери, че тоя баща "НЕ е невинен". Щото като те чета, много прозрачно личи твоята "настройка" да се изказваш неподготвен - пет за четири..
195
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
БЪЛАГРСКИТЕ ДЕЦА ЗА БЪЛГАРИЯ !!! ДЪРЖАВАТА ГНИЕ - КАКВО ПРАВИМ НИЕ ?!
194
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Поляците изглеждат доста учудени от развоя на нещата/Трудно им е да повярват.Че могат толкова лесно да си разиграват коня в чужда държава
193
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
защо съдите след като не сте чули и двете страни.Истината е че бащата е отвлякъл децата без съдебно решение.А децата пищяха защото бяха уплашени и настроени от бащата.Бащата не е невинен .Горките деца.Какво ги очаква с такива родители.
192
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Пожелавам на продажните съдии толкова пъти да им се случи това, което са причинили на другите от некадърност, за пари или облаги. Ако не им стигне техния живот - греховете им да изкупват техните деца и внуци!Амин!
191
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Гергана Грънчарова също е от Асеновград. Дано тя помогне на децата да са там където те искат. От видето се видя как крещеше за помощ момиченцето. Що за хора сме ,ако не помогнем за този случай и на този баща Тодор Василев ,който със зъби и нокти се бори за децата си ?
190
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Проклети да са полицаите и всички други, които помагаха тези деца да бъдат отвлечени! Господ да ги накаже, бял ден да не видят повече!
189
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Tazi Gergana Gran4arova ,koja e ? Da ne bi da e sadija-izpalnitelkata sas lilavata bluzka i sas nazistkite metodi !?! Vaob6te kade sa gragdanite na Asenovgrad vav tozi forum ? Za6to ne protestirat pred sada i polizijata vav Asenovgrad !???
188
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Balgarski polizai ot tova video bieha taka balgarski ba6ta , ako be6e ziganski ba6ta ili zigansko semeistvo ,te njama6e da se namesjat..
187
0
 
0
 
! Отговори
scum преди 14 години
кой е тоя болен мозък който измисля такива простотии, който и да е явно няма работа и се чуди с какви тъпотии да занимава народа
186
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Да запалим съда.Кой съд е взел решението.
185
0
 
0
 
! Отговори
сто преди 14 години
Гергана Грънчарова е от Асеновград. Ако тя не си мръдне пръста и не върне детето, тая държава не е вече България.
184
0
 
0
 
! Отговори
Сатанаил преди 14 години
Каква ли ще е съдбата на това дете??? С майка алкохоличка и наркоманка ще е цяло чудо ако не завърши като донор някъде...Да се вдигнем на протест и да спасим децата си!!!!!!Сега това дете - утре може друго да отвлечат...А Полицаите...храбри мъже, нали... :) Ушевитееее в неделя на Геренааааа да видим кой е по-мъж и кой по- БЪЛГАРИН
183
0
 
0
 
! Отговори
СвЗдрОрганизация преди 14 години
Може и ТРЯБВА да се поиска кръвна проба за Николета в Полша, да се докаже дали или дали не е била наистина УПОЕНА. Това може да се постигне със съдействието на властите в Полша, ако съответните органи от България ИЗОБЩО се трогнат да поискат такова съдействие.
182
0
 
0
 
! Отговори
wild преди 14 години
podkrepqm vi bezuslovno...dnes si mislih i za Suvestin i za tova detence,kak li osumva i kakva shte mu e sydbata natatyk s toz urod majkata,za Ana Mariq ot Plovdiv (oSHte q izdirvat maj)i ne shte zaspq,neka da se prati videoto 4ak v bratska Amerika,4e kakvito zakoni imat tam maliiiiiiiii da pomagat!da se napravi bankova smetka i daritelska kampaniq za bashta im,za da si gi vurne,tova mom4ence,pavel,kude li spi,qlo li e?nqmam dumi,a tuk na moreto mutrite si pravqt zari za hilqdi...otkrivat si dnes hotelite,barovete Dnes v den na traur,tova e ploda na Demokraciqta...a toj e bil s 4utovni anomalii,no nie go turpim,neka tova SPRE!da gi unishtojim tez ***,politicite s dqvolskata si sistema....ubivat ni...a jivota e tolkova kratuk,,,ve4e 20 g nashite zaplati i parite na bg narod otivat za zarite im....plakah dnes cql den,kato dete,za vsi4ko....iskreno sujelqvam,4e sum se rodila tuk,i mi e mu4no ,4e tova ne se promenq okolo nas,a dali nie sme si vinovni?
181
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Mislja 4e edna petizija nikoi njama da ja 4ete......videoto trjabva da se izla4i po 4ugdite medii...az ottuk 6te go naprjava za da pomogna , no neka balgarite vav Balgarija da organizirat masovi protesti !! Balgarija trjabva da prestane da bade unigavana !!
180
0
 
0
 
! Отговори
Срам за Варшава преди 14 години
Нито един клип не се отваря. Покрай клипа за децата, уж че не е спрян нарочно, са спрени и всички останали клипове. в бокс7.