Шефът на Дарик, Тома Спространов, Данчо Стълбицата – агенти на ДС

Лъснаха част от имената на ченгетата в електронните медии
3 авг 2009 19:21,
160
Шефът на Дарик, Тома Спространов, Данчо Стълбицата – агенти на ДС
Снимка: Булфото

Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия е проверила 2366 лица от 273 частни електронни медии.

За 102-ма души е установена принадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. Един от тях е починал.

1263 лица не подлежат на проверка, защото са родени след 16 юни 1973 година.

Ето и по-популярните имена:

Георги Симеонов Агафонов - Управление 03-ДС, отдел 10, отделение 04 – агент - псевдоним: Здравков

Петър Атанасов Манджуков - ДС, ПГУ; управление II-IХ-V - секретен сътрудник; агент - псевдоним: Омортаг

Божидар Радев Томов (БНР) - ДС, управление VI-I-IV; управление VI-I-II – агент – псевдоним: Панталеев

Виктор Витков Ангелоев - ДС, управление III-IV-I – агент – псевдоним: Панайотов

Йордан Иванов Георгиев (БНР) - ДС, управление II-IV-I; управление II-IV-II; СГУ на МВР-ДС-VI-II по линия на управление VI – агент – псевдоним: Луи

Николай Анастасов Анастасов (БНР) -  ДС, управление ІІ-ІІІ-ІІ – агент – псевдоним: Настев

Тома Георгиев Спространов (БНР) - ДС, ВГУ-II-II – агент – псевдоним: Ян

Владимир Бернард Береану (БНТ) - ДС, управление VI-IV-III – агент - псевдоним: Георгиев

Владко Данаилов Мурдаров - ДС, управление VI-I-III; ПГУ - агент; секретен сътрудник – псевдоним: Драган

Николай Руменов Априлов - ДС, управление VI-I-II – агент – псевдоним: Орис

Петър Иванов Вучков (БНТ) - ДС, управление II-VII; ; управление II-VIII-I; СГУ на МВР-ДС-VI-II по линия на управление VI – агент – псевдоним: Балкански

Радосвет Крумов Радев (Дарик) - ДС, управление VI-I-V – агент – псевдоним: Карак

Велизар Пенков Енчев - Щатен служител - ПГУ-ДС, ХVІІ отдел

Красимир Петров Гергов - Щатен служител - ДС, УБО

Владимир Димитров Танев - ДС, управление VI-I-V – агент – псевдоним: Спасов

Константин Тодоров Тилев - ДС-управление VI-II-I; ПГУ-ДС, отдел ІV - агент; секретен сътрудник – псевдоним: Първан

Петър Евтимов Пунчев - Щатен служител – РУ-ГЩ;  ДС, ВГУ-III-III – агент – псевдоним: Троянски

Георги Стоянов Коритаров - ДС, управление VI-II-I; ПГУ - агент; секретен сътрудник – псевдоним: Алберт

Веселин Асенов Дремджиев - ДС, управление VI-II-II – агент – псевдоним: Богдан

Красимир Асенов Узунов (агенция Фокус) - ДС, управление III-Х-I - агент - псевдоним: Завадски

В понеделник пред Дарик радио Радосвет Радев коментира:

Още по темата

"Опитах се да се върна назад във времето, 21 години. За мен случаят е повече от ясен. Това беше неуспешен опит за вербоване, защото аз отказвах да давам информация за това, за което настояваха тогава службите, най-малкото заради това, че като достатъчно информирани хора, журналистите отпреди `88 година знаеха какво се случва, а и заради невъзможността или неспособността на част от хората, които бяха вербовани, да изпълняват каквито и да било задачи.

Не мога да доноснича за никого

Куриозното в тази работа е, че един от аргументите, с които отказах сътрудничество, е, че съм голям карък и не мога да доноснича за никого, се е превърнало в мое агентурно име.

От друга гледна точка, по начина, по който е създаден законът, комисията, спазвайки го, е била принудена да оповести, за съжаление, за мен - тези позорящи факти, които са позорящи не заради това, че аз съм свършил нещо, тоест, аз за първи път в живота си трябва да нося отговорност за нещо, което не съм свършил."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
0
 
0
 
! Отговори
milka mavrova преди 10 години
aman ot qnica kordov stoyanka mutafova nikolai tabakov cigarata orchi rangel valchanov dule i koki plamen oresharski amet naiden milkov 4o4o popiordanov
164
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
като са толкова невинни защо предварително не оповестиха - така и така, опитаха се да ме вербуват ама аз не се дадох, може при проверка името ми да изскочи
163
0
 
2
 
! Отговори
Bojidar преди 13 години
Писах, но забравих да се подпиша. Отбелязан съм като анонимен преди малко. Божидар Томов съм. Много отдавна си ми писала това, извинявай, не съм забелязал.
162
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не е точно така. Всичките ми "интервюта" са били по служебен път, на официално мястоили когато съм се връщал от чужбина - от Португалия, от Франция, Турция, СССР, най-вече от Полша и от Словакия. Не съм подписвал декларации, не съм писал доноси, но ме разпитваха и явно са си ме окичили за агент. И е много по-отрано от годината, в която се пише в справкатал
161
0
 
2
 
! Отговори
китаеца преди 14 години
Абе хора, та ние сме една държавица от има-няма 8 милиона, какво да кажем за един кмет на среден китайски град, та той управлява чрез общински съвет само и с контрола на държавата. Ние контрола сами си го "нахлузихме" от ЕС и НАТО. Те тогава за какво ни е парламент и другите структури с подобаващите към тях задължителни доносници.Всички знаем и всички се знае. Ще ми е интересно някой журналист да вземе интервю от кмет на среден град в Китай и в подробности да разберем как, този кмет управлява.
160
0
 
1
 
! Отговори
KOKO преди 14 години
Радосвет Крумов Радев (Дарик) - ДС, управление VI-I-V агент псевдоним: Карак...че съм голям карък и не мога да доноснича за никого, се е превърнало в мое агентурно име...Da mi se ob'asni- Карак lie Радосвет Крумов Радев ili e nesto po-otgovorno takova kato da se deresh w derek, darek durek, Biurek dorede se iztropas u nekoi direk ama direktno i s Карак-a i sys карък-a ..wah mu zakodiranite agnenti
159
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
аа,*** не си прав..има и погдан *** от комунистите...сегашните политици ги бият отсекъде...
158
0
 
1
 
! Отговори
озлобен преди 14 години
Доносник да ти изкара сливиците *** ! А на доносниците .. с автомат калашников, *** да им изкарат зъбките.
157
0
 
1
 
! Отговори
озлобен преди 14 години
абе я си *** майката нещастна, ти го начукам в тъпата тиква.
156
0
 
1
 
! Отговори
Мишо преди 14 години
Прав си, че пишещите в Днес Бг са с купени дипломи. Голяма част от тях обаче са на възраст 14-18 години, тинейджъри и дори не са завършили гимназия. И въпреки това списват статии. А по закон непълнолетни лайнца не трябва да работят в медии.
155
0
 
1
 
! Отговори
Фактофил преди 14 години
Не си озлобен,*** си...Мисли преди да пишеш..ако има със какво...
154
0
 
2
 
! Отговори
BF преди 14 години
Абе,какво очаквате,нали ако не са били агенти, нямаше да са известни,нямаше да са богати, нямаше да са безделници в телевизията! Щяха да са съсипани в някое далечно забравено село и в най- добрия случай щяха да бъдат бригадири по окопаването на "кукуруза" в н-ското АПК!!! Всички днешни ИМАЩИ са закърмени с имането си от Партията чрез нейната дясна ръка- Държавна сигурност! Демокрация ли,Б Булгарисан тя свърши преди да започне! Гешев е бил прав, че 100г. ще ни управляват кондурджии, за назидание!
153
0
 
0
 
! Отговори
озлобен преди 14 години
баси мамата ! Хора 'икони' се оказаха долни уродливи нещастници ! Ама така е ! Ако бяхме направили като ръмунците да ги разстреляме докато беше време, сега щяхме да сме с 15 години напред. пфу!
152
0
 
0
 
! Отговори
Мунчо преди 14 години
А Томата Спространов и Данчо Стълбицата ни учеха на хубава музика през годините, божке ,божке, на кой му притрябва да вади *** скелети от гробищата ...По гадна *** от комуноидите е нямало и няма да има по тази изстрадала българска земя.
151
0
 
1
 
! Отговори
кларита преди 14 години
Направо не мога да повярвам!!! Владко Мурдаров, Боби Томов...
150
0
 
1
 
! Отговори
Митко преди 14 години
А едно време вярвахме на ДАРИК, които ни учеха на демокрация - жалко, много жалко ... Агентите на ДС са внедрени навсякъде, това е и една от основните причини България вече толкова години да тъпче на едно място и да се върти в кръг.
149
0
 
0
 
! Отговори
Мурджо преди 14 години
Мурдаров - използвал правилата на езика ни да ни разработва и вербува! Епизод: -Мурдаров -пред дума започваща с буква "с" се пише съюза "със"....Вучков - публични разпити пред камерата на БНТ! Ха-ха-ха! "Коя е най-високата планина на Балканския полуостров?" - и хоп - отговарящия е вербуван!!!! Ще се попикая от смях! На кой болен мозък му хрумна този списък???????
148
0
 
0
 
! Отговори
Георги преди 14 години
Много *** че и голяма част от тях са забогатяли благходарение на това че са били доносници и агенти на ДС - като Радосвет Радев и Красимир Гергов!Трябваше да покажат и поне част от доносите им, макар че вероятно по-голямата част от тези доноси е унищожена....
147
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 14 години
Не знам кой е писал статията,но е пълна с правописни грешки!!!Всяка уважаваща себе си медия,би трябвало да има по-голям контрол върху правописа на начинаещите журналистчета с купени дипломи.ДЕРЗАЙТЕ!!!
146
0
 
0
 
! Отговори
Тит преди 14 години
Кучетата си лаят, кервана си върви!Като нямаше лустрационен закон, и най-вече - като я няма нетърпимостта на обществото - файда никаква!Ама какво общество - нали Обществото са ТЕ!Обикновените хора са "Неудачници", "Мързеливци" и "Некадърници"!