Невиждани красоти от 1 век сл. Хр.

Находките са от Източната могила край Караново
18 ное 2009 09:38,
40

Сребърните чаши с позлата и Ероси по тях. Снимка: Булфото 

Уникални нови находки в Източната могила край Караново бяха показани за първи път във вторник.

След сребърните чаши с позлата, открити от археолозите в екипа на Веселин Игнатов, на бял свят излезе и уникален стъклен ритон с неизвестно животно, златен пръстен със скъпоценен камък и монети, които отнасят възможната датировка на гробницата в първи век от новата ера.

През 2008 г., при спасителни разкопки след иманярски набези на Източната могила, археологът Веселин Игнатов разкри останки от четирикола антична кола с впряг от два коня и куче. Колата се отличава с големия размер на колелата – диаметър 1,20 м.

Запазените следи от дърво дават представа за нейната конструкция и общ изглед. Впечатляваща е декорацията от бронзови апликации на коша на колата. Още по-богато са украсени яремът и сбруите на конете.

През октомври 2009 г. екипът продължи разкопките на Източната могила, при които откри зидана сводеста гробница на тракийски аристократ с размери 4 на 3 метра.

Гробният инвентар е изключително богат:
- комплект бойно въоръжение: дълъг меч, къс меч, кама, плетена ризница, копия-5 броя, 3 щита
- глинени, стъклени (между тях рядко срещан ритон), бронзови съдове (ойнохое, патера, леген, кана, касероле, съд с чучур изобразяващ глава на глиган)
- стригилодържач със стригили
- бронзов канделабър с лампа
- две сребърни чаши с фигурални изображения с позлата.
- тоалетно съндъче с бронзова украса
- накити: сребърни фибули, златни пръстени с геми, коланни сребърни апликации и др.
- сребърни монети (на Август и Тиберий)

Стъкленият ритон е вторият с украса, който съществува в България, има още два с по-опростена форма.

Подобни уникати от стъкло са изключителна рядкост в световно отношение и могат да се видят само на няколко места като Британския музей и музея в Кьолн.

Мечовете на знатния тракиец са във фрагментирано състояние в земята, но реставраторката Силвия Борисова си е поставила амбициозната задача да ги извади цели оттам.

За целта екипът в продължение на дни обработва металните останки в гроба със специални препарати, които да стегнат и съберат в едно тънките люспички метал, преди мечът да бъде отделен от въглените и пепелта от кремацията.

Единият от намерените златни пръстени е с аметист. Скъпоценният камък е с изключителна чистота и прозрачност, каквито са рядкост и в наши дни.

На основата на откритите материали погребението може да се датира към средата на І в. след Христа. От положените дарове става ясно, че покойният е член на фамилия, която принадлежи към богатата върхушка на тракийската одриска аристокрация.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Смятам, че с тези открития трябва да бъде запушена тъпата и воняща уста на очилаткото с ляв гласец Мони Дянков !!!!
37
0
 
1
 
! Отговори
Димитър преди 14 години
До 33, прав си, че дадените до тук пари не са достатъчни. ОББ, по публикации от медиите, са дали пари за старта на разкопките, и за покриването на обекта за зимата, някъде към 30 000 лева. За другото, не знам дали са намерили пари, дано да има...
36
0
 
1
 
! Отговори
Cool преди 14 години
Наистина ходим върху богатство,както казваше Ванга! Пожелавам успехи и занапред на археолозите,но се моля всичко открито в разкопките да си остане в България.Има с какво да се гордеем,че сме потомци на велики БЪЛГАРИ ! Нека повече очи се наслаждават на тези невероятни творения,прекрасни са!
35
0
 
1
 
! Отговори
+_+_+_ преди 14 години
Zasrmi se! Kakvi gluposti pishesh vdekidnevno tuk pod razni imena!Istoriqta ni e VELIKA,imali sme silni i umni upravnici,ama predi vekove.A takiva kato teb i v kamennata epoha edva li e imalo.dosta si stranen.:))))))))))
34
0
 
1
 
! Отговори
археолог преди 14 години
Прекрасен късмет,колега Игнатов! Още много такива открития желая от сърце!
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
do 23, da pi6e 4e nqkoi e dal pari no dali sa dosaty4ni a??? Pomisli mnogo e vajno kolko 6te sa parite a edni takiva razkopki ne struvat mnogo. Neka ob6tina Nova Zagora dade nujnoto, 4e ina4e nikoi nikoga nqma da gi 4ue s drugo osven ako ne e s arheologiq, ni6to drugo mai ne ostana v tozi grad, s koeto da se pohvalqt. Kmete pomisli si. A nahodkite 6te ostanat v novozagorskiq muzei po4ti sigurno.
32
0
 
1
 
! Отговори
nature преди 14 години
Въпросът е дали намереното ще остане в България, за да му се радваме в музеите или ще бъде изнесено в чужбина и разпродадено? ...както става обикновено...
31
0
 
1
 
! Отговори
петров преди 14 години
Тази твоя македонска версия вече я чета няколко пъти. Теб може и да те излъже човек - разбирам няма да е трудно. Но май пропускаш факта, че тези места се посещават освен от туристи, и от чужди учени. Представят се в чужди музеи. Тези находки се представят пред специалисти от цял свят. И те ли се лъжат толкова лесно!
30
0
 
1
 
! Отговори
аз преди 14 години
България има история с която трябва да се гордеем , за съжаление в днешно време са малцина хората , които се интересуват от това .Гордостта ни трябва да е покрита със знания , които се обогатяват с археологичните разкопки , макар по това време да не сме населявали тези земи .Земи с история , но " ЗАРОВЕНА" !
29
0
 
1
 
! Отговори
Лайкучка преди 14 години
Карановската могила е невероятно място. Само че има една заключена сграда до нея, в която австрийци са събирали експонати. Какво има там, или по-точно - колко е останало - знае ли някой? Разказваха ми, как предишния отговорник за разкопките е влизал сам вътре и излизал с чанта...
28
0
 
1
 
! Отговори
Takawa преди 14 години
Как да се коментира показаното на снимките... просто.. ПОКЛОН пред предците ни
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
БИЛ САМ НА ИЗЛОЖБИ В ЗАПАДНА ЕВРОПА-ТАЛПИ ЗА ДА ВИДЯТ 4-5 НЕЩА В ОБЩИ ЛИНИИ РЕСТАВРИРАНИ ОТ НИЩОТО(Т.Е. ОТ ОРИГИНАЛА ПОЧТИ НИЩО)А ПРИ НАС СЕ ВАДИ ТАКОВА НЕЩО И РЕАКЦИЯТА Е СЯКАШ СА КУПЕНИ ВЧЕРА ОТ СУПЕРАТОЛКОВА ЛИ Е ТРУДНО ДА СЕ НАХРАНЯТ МАЛКО ЖУРНАЛИСТИ ОТ ЗАПАДА ЗА ДА ГРЪМНАТ ВЕСТНИЦИТЕ ИМ
26
0
 
1
 
! Отговори
ТРИФОНАКИС НАРЕЗАНИС преди 14 години
абе имам съмнения че тези ''открития'' са измаисторени наскоро и всичко е една бутафория , а тоя град перперикон лие кво - -през 80-те беше военен обект и усилено се строеше,а беше забранено за хора 5 години.. Все едно днес да кажете че стените в царевец са истинските оригинални стени от 13 век. - аххаха ами нали бяха реставрирани и достроявани и боядисвани по комунизма за 1300 годишнината - всеки помни онези клипове със светещия царевец от тогава....но няма лошо,ис измама пройзвеждаме открития
25
0
 
1
 
! Отговори
Красота ! преди 14 години
А пръстена с аметист е .......направен през първи век след Христа !!! Красота ! И всичко това по нашите земи ! Боже , а сега каква твар се ражда....
24
0
 
1
 
! Отговори
до Svilen75 преди 14 години
Пич, само да ти кажа че науката и БАН се връзват единствено по последната дума от абревиатурата. Науката трябва да е в университетите, но наистина там а не както е сега и в БАН и в университетите има група весели старчета, които си веят гащите насам натам по единствената причина че са професори ... но са спрели развитието си преди доста години ...
23
0
 
1
 
! Отговори
Димитър преди 14 години
Не съм съласен, че никой не дава пари. Специално за тези разкопки ОББ е направила първоначалното финансиране, а общината е поела някакъв ангажимент да се включи. Поне така пише по вестниците. Дано не се отметнат.
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Истина е , е който смята че има нещо с траките е *** ! Находката е прекрасна поздрави !
21
0
 
1
 
! Отговори
н.с. преди 14 години
Ами така ще е докато министър Дянков натиква науката в миша дупка...Щото от откриването на тези красоти той не печели, да не се ядат я, нали не са чупки и домати...Пък и като не може да ги изтъргуват "бизнесмените", значи полза няма...
20
0
 
1
 
! Отговори
Svilen75 преди 14 години
Добре, че археолозите са ги открили преди да ги докопат иманярите. Нашите земи са пълни с подобни съкровища. Истински съкровища за хората, които ценят историята и културата. Трябва да има целенасочена държавна политика в тази област, но за съжаление като гледам изказването на Дянков за БАН и науката пари трябва да се дават само за дейности, които носят доход. А иманярството винаги е било по-доходно, поне за отделни хора от археологията и запазването на историческите паметници.
19
0
 
1
 
! Отговори
Тракийски конник преди 14 години
харесва ви моята земя, нали ! кога ще проумеете произхода си ? македоните отдавна узряха, а вие се инатите да повтаряте, че идвате от татарстан...сърдечно благодаря на археолозите !да живее Тракия !