Забраниха на царя да залага и сече гори, а и да строи

Парламентът наложи мораториум върху имотите на Сакскобургготски
18 дек 2009 12:34,
143
Забраниха на царя да залага и сече гори, а и да строи
Снимка: БГНЕС

Царят няма право да строи, продава, залага, сече, а само да разполага с върнатите му земи и гори.

Това прие мнозинството в Народното събрание, гласувайки решение за налагане на мораториум върху имотите на наследниците на бившите царе Фердинанд І и Борис ІІІ.

В защита на Симеон Сакскобургготски се хвърлиха бившите коалиционни партньори от БСП и ДПС. Михаил Миков нарече решението на десницата евтино.

"Нищо не правите, създавате проблем на държавата и го хвърляте в правния мир", обърна се към депутатите социалистът.

От ДПС също се включиха в защитата. Четин Казак смята, че за това решение ще бъде сезиран Конституционният съд или някой от наследниците на Борис и Фердинанд ще го атакува в Страсбург.

Александър Радославов от БСП пък смята, че темата изобщо не е важна за хората.

"Чист популизъм. Най-малко това ги интересува българите, които мислят как да изкарат зимата. Това не е наша работа, а на съда – има си заведено дело, съдът ще реши. Затова ще ви пада рейтингът, защото се занимавате с неща, които не са ви работа", разпалено обясни Радославов.

Още по-интересно заключение направи Михаил Миков. Въпреки че БСП беше част от тройната коалиция, Миков упрекна "Синята коалиция" за действията на Симеон Сакскобургготски.

"Вие, десницата, докарахте този политик в България", обяви Миков от трибуната.
 
По време на дебатите Яне Янев, който е вносител на проекта за решение, съобщи, че има документи, които категорично доказват конфликт на интереси на бившия министър-председател.

През 2002 година Симеон Сакскобургготски сам е внесъл на правителствено заседание  предложение имотите, получени по-късно от него, да бъдат превърнати от публична държавна в частна държавна собственост.  

Въпросът бил поставен на заседание на комисията, която се занимаваше с казуса в 40-ото народно събрание, но до решение не се стигнало.

"Искаме незабавно да се вземе това решение, за да се прекрати поголовната сеч в горите, които са държавна собственост, и да се прекрати възможността Симеон Сакскобургготски да залага и продава горите, които не са негови", аргументира предложението си за мораториум Янев.

Неправомерното връщане на имотите на Симеон Сакскобургготски е лош знак за българското общество, каза съпредседателят на "Синята коалиция" Мартин Димитров.

Когато виден политик злоупотребява и парламентът не вземе решение – губи страната, твърди депутатът. Тогава хората щели да си кажат "защо ние да спазваме законите".

За пореден път народният представител призова Сакскобургготски сам да намери сили и да върне тези имоти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
32
 
! Отговори
еоs преди 14 години
Дано само Симеон не се обиди и да ни напусне!
17
0
 
31
 
! Отговори
бай Йух преди 14 години
От няколко дни едно нещо ми прави голямо впечатление. Появи се някоя добра новина за хванат престъпник..или за далаверите на някой от бившите крадци...или за новините на турски, за които толкова много мрънкахте преди време...абе за АБСОЛЮТНО ВСИЧКО което прави новото правителство и хоп, появи се някой червен *** и то винаги с едно и също клише: "Темата не е актуална за хората". Абе мамка му стара, Вие ли бе, *** неземни ще ми кажете кое е актуално за мен? Точно това е актуално и точно това искам да чувам. За кражбите ви, далаверите ви и всички мизерии дето ги сътворихте. Ама ви показа ГЕРБ как се лови престъпна група - "Наглите", която си вирееше много добре при вас, нали? Ама сигурно и това не е актуално? Нали вие не сте ги хванали. А кое е актуалното, нагли другари? Вие имахте 4 години възможност да покажете нещо актуално, но освен кражби във Вселенски мащаби (единственото което можете де) нищо друго не видях...
16
0
 
31
 
! Отговори
Петрол преди 14 години
Правилно са сторили! Не бива дас е правят компромисси, с много неща. Миков е прав.
15
0
 
31
 
! Отговори
. преди 14 години
Taka e,urok koito trqbva da bude daden na vsi4ki mafiozi,4e rano ili kusno,kolkoto i bogat da si,kolkoto i da si misli6 4e si nepobedim,jivota obru6ta ne6tata.Ne znaq dali tozi slu4ai 6te bude sus sigrunost takuv,no ostava da vidim
14
0
 
31
 
! Отговори
GOSHO преди 14 години
А с МУРГИНА и МАРГИНА какво става питам аз ??
13
0
 
31
 
! Отговори
SS gestapo преди 14 години
NOMER 9 IMASH NUJDA OT PROFESIONALNA POMOSHT !!!
12
0
 
31
 
! Отговори
Макаров преди 14 години
Вие от БСП сте *** забравихте,че баща му Борис даваше по 50 х.лв. за всеки убит нелегален на времето т.е. вашите бащи и дядовци .Престъпна клика беше тройната коалиция и продължават колективно да защищават ограбеното.Възмутен съм.
11
0
 
31
 
! Отговори
jiko преди 14 години
sega veche moje da vi se stori zimata po-topla
10
0
 
31
 
! Отговори
da преди 14 години
AHHAAHAHAHAHA KWO ZARSTWO BE NESTASNIK AHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH
9
0
 
31
 
! Отговори
ZARSTVO BALGARIA преди 14 години
otnovo hvyrlqt prah v ozite na naroda i nastroivat OBZTEZTVENOto mnenie protiv naz zakonen ZAR! zemite na ZARSTVO prinaldejat samo na ZAR i ZARstvo balgaria, a kogato gorite v ZARSTVOTO sa bili 9000000 hektara v nazaloto na 1900-te AAA HUUUAAA ze pevqtavt izvednaz republikanskite OTREPKI za da laqt v zinhron pROTVI ZAR! BAlgariq iska nezabvano vyztanovyavane na TURNOVSKA KONZTITUZIA i ZAR NA VLAST!
8
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Залага се в игралната зала.Земите се ипотекират,дават се под аренда и т.н.Я се махайте оттам бе,редактори-***.
7
0
 
31
 
! Отговори
nytc преди 14 години
Аз подкрепям това решение!!!!!И мен ме интересува, ако БСП не ги интересува!
6
0
 
31
 
! Отговори
зъбатия преди 14 години
Добре, сега това е друго!
5
0
 
31
 
! Отговори
ha преди 14 години
bravo bravo, razkageto mu igrata na durtia bezo4liv kradec
4
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Шантав дърт Кобург!
3
0
 
31
 
! Отговори
Ми преди 14 години
БРАВО!!!БРАВО!!!БРАВО!!!БРАВО!!!БРАВО!!!БРАВО!!!БРАВО!!!БРАВО!!!БРАВО!!!
2
0
 
31
 
! Отговори
Разумен преди 14 години
Ха-такааа....Крадлив Дедо гризна ле дръвцето ?
1
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ало,редакцията,стига с този ***,пуснете нещо за Спаска.