"Не щем ГМО", скандират протестиращи

Десетки граждани се събраха пред сградата на Народната библиотека
31 яну 2010 13:28,
343
"Не щем ГМО", скандират протестиращи
Снимка: Dnes.bg

С лозунги: "Не щем ГМО", „България е свободна от ГМО“ и „Ние сме истинското МОСВ“, започна протестът на гражданските и екоорганизации пред Народната библиотека.

Десетки граждани се събраха на мястото, като сред протестиращите има деца и майки с колички. По този начин родителските организации също изразяват протеста си.

Още по темата
Адвокат Свилен Овчаров, от Сдружение „Зелени адвокати“, коментира, че решението за приемането на Закона за ГМО ще се отрази на рейтинга и резултатите на депутатите от НС, както и на изборите за всяка една партия.
„Колебая се дали става дума за некомпетентност от страна на МОСВ, които са решили да хармонизират европейските директиви по най-лесния начин – като либерализират всичко“, коментира още адвокатът.

Според него вече има консенсус от страна на ПГ на ГЕРБ да се приложат ограничителни мерки по отношение на приложението на закона. Той призова да се осигури възможност на гражданското общество да участва във вземането на решение при създаването на конкретни хибриди.

„В момента никой няма доверие на изпълнителната власт по тези така важни въпроси, защото ефектите от тези неща се изследват в продължение на десетки години, а мандатът на един екоминистър е четири, максимум пет години", каза още той.

Шествието на протестиращите неправителствени организации се отправя по ул. „Шипка“ към „Сан Стефано“ и се предвижда да приключи пред НС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


343
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
338
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
do kritika ако беше хубаво нямаше да забарнят гмо в няколко държави! пък ,че са хвърлени много пари, и в европа , и в нас за приемане на подходящо законодателство не се съмнявам!
337
0
 
17
 
! Отговори
AMIN преди 14 години
PROSTESTITE SA NAI NEIFIKASTNATA FORMA NA PROTEST VUZMOJNA NAI DOBRATA E BOIKOT DA SE ORGANIZIRAT ZDRAVO MISLISHTITE HORA DA SPRAT DA KOPUVAT MASLO, SIRENE, OLIO I DRUGI RASTITELNI I JIVOTINSKI PRODUKTI DA VIDITE KAK SHTE IM SE CHUIAT ISKANIATA CHAK I V AMERIKA AMA IAVNO NIAMAME DOSTATUCHNO ZDRAVO MISLESHTI HORA ZASEGA.
336
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Докато Бойко обяснява безкръвната хирургия/ виж в.Сега/, Цецо копае с багер трупове по полянките, Стефчо размахва постни пици, Румето Желева праща Грузия в Близкия изток, Нанев качва болните на бойни хеликоптери, тези партии, които в недотам далечното минало се биеха в гърдите и наричаха себе си десни и демократични, раболепничат, поддържайки изцяло тази некадърност и фактически съдействайки за тежката рекомунзация, която се провежда у нас в момента.
335
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Остави ни критико,да си тънем в невежество! Яж си "прекрасните" ябълки с големина на тиква и вкус на каучук!
334
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Имам приятели в чужбина. ...ако ти завържа очите и ти дам да опиташ кромит лук, чушка или домат, на вкус няма да ги различиш......обрахме червените ягоди, утре ще почиваме, да да ама не, има нова поръчка. Вечерта пръскат ги и на сутринта са големи и червени... брали са, ама ягоди ли са!? Ядът само в България!Део редовно ходи на ЕКО-ресторант. 1-на пълнена чушка , ЕКОлогично чиста, 8 лв. Малки и вкусни, 1 порция колко чушки има няма значение, защото са истински! ЕКО-ресторант му е любим, редовно ходи там!
333
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Всъщност, има доказан случай на забременяване след орална любов.
332
0
 
17
 
! Отговори
До критика преди 14 години
Ти искаш май да блеснеш с познания по въпроса но всъщност си абсолютен невежа.Това ,че примерно на ягоди се присаждат гени от риба ,която издържа много на студ и така ягодите стават също устойчиви настуд и вкуса им на нищо може и да не е проблем.Проблема на тия ГМО-та ,че после се третират само с определени пестициди ,които се произвеждат само от една компания.А генните изменения ще се видят не утре ,а след 30-40 год когато внукът ти се роди с морков вместо нос
331
0
 
17
 
! Отговори
критика преди 14 години
Ще ви разкажа един виц и ще ви оставя да си тънете в невежество и тъмнина :)"Една мадама отишла на лекар и го попитала: - Докторе правих орална любов? Ще забременея ли?!"Пичове и мадами, вие сте в същото положение, бращолевейки за "влиянието" на ГМО върху човека и световния заговор, който е направен срещу геномната цялост и безприкословенност на човечеството :)Хайде чао от мен......
330
0
 
17
 
! Отговори
критика преди 14 години
"Неизвестни причинители" в БГ няма, всичко е описано в каталози. Чети, образовай се :) Изобщо знаеш ли какво значи използвания от теб термин "отключване на автоимунни заболявания при човека" !? :)
329
0
 
17
 
! Отговори
критика преди 14 години
Християнино, много сладкодумно проповядваш, но защо усещам гняв в теб. Прекалено много удивителни използваш!? Пази се, може би дявола се мъчи да те превземе.
328
0
 
17
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 14 години
Отговора ми е логичен аз съм човек създаден по Божие образ и подобие каквите сте и всички вие но за разлика от някой аз знам кой иска да промени структората на организмите името му е "луцифер"целта му е тотално подчинение на всякакъв вид който Бог е създал и е дал ние хората да притежаваме и ръководим,сиреч ние сме отговорни за всичко което се случва на земята и ако се водим от Божието слово Библията ще ни се продължат дните и ще живеем в хармония с природата и в цветущо здраве.Християни!!!!!!!
327
0
 
17
 
! Отговори
до критика преди 14 години
Не говоря само за търговската страна,а за скапването на реколтата с ГМО от неизвестни причинители и отключването на автоимунни заболявания при човека!!! Говоря и за фалшифицирането на доклада на норвежните учени спрямо ефекта на ГМО върху човешкия организъм
326
0
 
17
 
! Отговори
Монсанто преди 14 години
Забравете протестите! "Монсанто" плаща много!
325
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Забравяте нещо много конкретно: установено е по безспорен начин, че култури, засети върху площи, съседни на полета с генно модифицирани растения, след известно време придобиват същите свойства, т.е. "заразяват" се или както искате научно го обяснявайте. Във всеки случай те вече не са натурални. Доказано е, много се пише по този въпрос и не знам защо нашите учени го избягват. За влиянието на храни, приготвени от генно манипулирани продукти, няма какво да говорим. Вероятно и за това вече има данни
324
0
 
17
 
! Отговори
критика преди 14 години
Съгласен съм с част от написаното от теб. Ще ти поставя няколко въпроса, опитай се да намериш верния отговор :)Ябълки с плодов червей в тях или череши с ларва на черешова муха, чисти ли са от пестициди?Облъчените с радиоактивно лъчение картофи вредни ли са за човека?И накрая искам да знаеш, че ГМО не значи фалшиво :)
323
0
 
17
 
! Отговори
критика преди 14 години
Хайде сподели твоите опасения?! Интересно ми е да ги чуя...................аргументирай се!?
322
0
 
17
 
! Отговори
критика преди 14 години
Говориш за търговски отношения, а не за ползите от ГМО. Лично аз искам да видя висококачествени сортове лози, които са устойчиви на мани и не се пръскат с химикали, културни раст.видове, които влизат в симбиоза с азотфиксиращите почвени бактерии и не се нуждаят от високи количества азотни торове. Всичко това е възможно, чрез изулирането на гени от изходните сортове (дива лоза, бобови култури) и включването им в сортовете с висок търговски и социален ефект. Това са само част от примерите!
321
0
 
17
 
! Отговори
до критика преди 14 години
Разбрахме каква е целта,само че ефекта от използването на ГМО е катастрофален,според фактите!!! В продължение на милиони години растенията са се запазили и без помощта на терористите произвеждащи генномодифицирани семена,биха се запазили още милиони години и бе "помощта" на "Монсанто!!! Само не ми стана ясно,защо като толкова е хубаво ГМО-то,защо от въпросната банда задължават фермерите да купуват само от тях,защо не им оставят избора какви посеви да използуват?????
320
0
 
17
 
! Отговори
абе.. преди 14 години
трябва да си абсолютен наивник и *** за да не виждаш огромната опастност от ГМО!
319
0
 
17
 
! Отговори
1 BG преди 14 години
Като малки хапвахме: баница със сирене, истинско сирене(а не с извара и какво ли не), кисело мляко(трайност 3-5дни), истинска бира(трайност 3-7дни), истинско вино(с което и се лекувахме), яйца, плодове и зеленчуци... Всичко, истинско с малко качество.А сега: баница със сирене няма-свърши изварата, сирене-с извара-гипс-растително масло, кисело мляко(10-30дни), бира от някакъв прах(някои да е виждал това растение за бира, трайност 3-6месеца), вино(спирт, аромати и вода), яйца(дете, сега ако хапне истинско яйце, се обрива), плодове и зеленчуци(Българските лекари препоръчват за нашите деца изгнили плодове и зеленчуци, защото са изтински). Всичко, фалшиво с много качество.