Покланяме се пред Апостола на свободата

Възпоменателната церемония пред паметника му е в 18 часа
19 фев 2010 09:16,
136
Покланяме се пред Апостола на свободата
Снимка: БГНЕС

Възпоменателна церемония по повод 137-та годишнина от гибелта на Васил Левски организира Столичната община.

В 17.00 ч. в храма "Света София" ще бъде отслужена панихида в памет на Васил Левски от Знеполския епископ Йоан.

В 17.40 ч. от храма ще тръгне литийно шествие до паметника на Васил Левски.

Възпоменателната церемония пред паметника на Апостола ще започне в 18.00 ч.

На церемонията ще присъстват президентът Георги Първанов и премиерът Бойко Борисов.

За първи път в официалната церемония ще се включат и ученици от столично училище. Възпитаниците на 91-а Немска езикова гимназия "Проф. Констатин Гълъбов" ще прочетат есе за Апостола на свободата.

Заради възпоменателната церемония се въвеждат редица ограничения в движението.

От 15.00 до 20.00 ч. се забраняват влизането на превозни средства в двете посоки, престоят и паркирането по бул. "В. Левски" между ул. "Оборище" и бул. "Дондуков", бул. "Я. Сакъзов" между ул. "Кракра" и бул. "В. Левски", ул. "Московска" между бул. "В. Левски" и ул. "Г. С. Раковски", ул. "Оборище" между бул. "В. Левски" и ул. "Г. С. Раковски", ул. "11-ти  август" между бул. "Дондуков" и пл. "Св. Ал. Невски", ул. "15-ти  ноември" между бул. "Цар Освободител" и пл. "Св. Ал. Невски",  ул. "Дунав" между пл. "Св. Ал. Невски" и ул. "Московска".

От 15.00 до 20.00 ч. се забранява влизането на превозни средства  по бул. "В. Левски" при бул. "Цар Освободител" в посока ул.  "Оборище" с изключение на линии с номера 9, 280 и 306, по бул.  "Я. Сакъзов" при бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" в посока ул.  "Кракра" с изключение на трамвайните мотриси от линии с номера  20 и 22, както и по ул. "Врабча" при ул. "Дунав" в посока бул.  "В. Левски".

От 8.00 до 20.00 ч. се забраняват престоят и паркирането на  превозни средства на северната част от пл. "Св. Ал. Невски", ул.  "Московска" между бул. "В. Левски" и ул. "Г. С. Раковски", ул.  "Дунав" между пл. "Св. Ал. Невски" и ул. "Московска" и се  закрива базарът за художествени тъкани.

От 16.00 до  20.00 ч. се променят частично маршрутите на  тролейбусни линии с номера 1, 2, 4 и 11.

Тролейбусите по линии с номера 1 и 2 ще се движат от бул. "В. Левски" обратен завой при кино "Одеон", бул. "П. Евтимий" и по  маршрута си, по линии с номера 4 и 11 - от бул. "Цариградско  шосе" по бул. "В. Левски", ул. "Ген. Гурко", бул. "Евлоги и  Христо Георгиеви", бул. "Цариградско шосе" и по маршрута си. 

Тролейбусните линии с номера 1, 2 и 4, които остават в участъка от ж.к. "Х. Димитър" до ж.к. "Левски Г" ще се движат от ж.к. "Х.  Димитър" по ул. "Ильо войвода" до ж.к. "Левски Г".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
7
 
! Отговори
помня! преди 14 години
Поклон Апостоле!Българи, помнете кои са вашите предци.Вдигнете главите си гордо и винаги помнете от какъв народ произлизате.
104
0
 
8
 
! Отговори
Теодора преди 14 години
Поколк пред светлата му памет! Сигурно се обръща в гроба като вижда какво става с любимата ни България, и как отчаяно се нуждаем от втори ЛЕВСКИ! Поклон !
103
0
 
5
 
! Отговори
ЦИТАТ преди 14 години
"...Но той с ужас видя, че Левски, вместо да се изсули тихичко, обърна се с лицеправо към турчина, изтърси се и взе да плаща на момчето. Али чауш неволно сеобърна и го погледна. Сивите, ясни, спокойни очи на Апостола се спосрещнаха сАлиовите.На Ковачева космите щръкнаха на главата.Но той се окопити завчас.- Наздраве! - поздрави той Левски учтиво, по обичая.- Честито, челеби! - поздрави го и Али чауш е едно небрежно, широко темена, пасе извърна пак към събеседника си и продължи ..."
102
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
поклон и вечна памят.
101
0
 
7
 
! Отговори
zetxx преди 14 години
neka za napred budem po dobri edin kum drug i da se wodim wse powe4e ot negowite ideali!mir na praha mu
100
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Мир на праха му , един велик Българин който е дал живота си за България.Жалко е че днес няма такива хора.
99
0
 
8
 
! Отговори
Станислав преди 14 години
Все си мисля, че единствената причина да се чества смъртта на дадена личност се прави поради следната причина - никой не избира кога и къде да се роди, но всеки избира пътя, по който да върви и как да УМРЕ (разбирай не да бъде обесен, а коя кауза да защитава, като рискува всичко, което притежава). След това лирично отклонение - Поклон!!!
98
0
 
6
 
! Отговори
АЗ преди 14 години
Разбира се, заради това написах (респективно възкресението), но двете вървят едно с друго и ако го нямаше едното, нямаше да го има и другото. Както и да е. Темата е за Левски. Но е факт, че ние го възприемаме като Спасителя. И както вече няколко души ти отговориха на този ден се отдава почит на делото му, живота му, личността му. И би трябвало да е ден, в който всеки да се замисли колко трябва да си велик и да обичаш хората, за да дадеш живота си за тях.
97
0
 
3
 
! Отговори
До мен преди 14 години
Щото тогава се е саможертвал за народа бе . Колко пъти ще ти обясняват хората . История не си ли учил за какво умира Левски .
96
3
 
2
 
! Отговори
мен преди 14 години
ДО: АЗНа Исус се Чества Възкръстването, а не смърта!!!
95
0
 
11
 
! Отговори
nedko todorov преди 14 години
ДЪЛБОК ПОКЛОН ПРЕД ЕДИН ОТ НАЙ-ВЕЛИКИТЕ БЪЛГАРИ ПОЧИВАЙ В МИР!!!!!!!
94
2
 
1
 
! Отговори
мен преди 14 години
А защо само ние го правим?И все пак не разбирам, ЗАЩО да ЧЕСТВАМЕ, че сме загубили един от най-великите хора в нашата история. Аз предпочитам да ЧЕСТВАМЕ, ПРАЗНУВАМЕ като хората РОЖДЕНИЕТО.
93
0
 
6
 
! Отговори
АЗ преди 14 години
Защото Левски за нас българите е почти като Исус и се възприема като спасител, Месия, Негов преобраз. А на Исус честваме и раждането, и смъртта (респективно възкресението). Вероятно това е една от причините.
92
0
 
9
 
! Отговори
Soldier преди 14 години
Левски се е борил за българския народ и дал живота си за него поклон пред светлата му памет ! И дано накаже от ония свят тези които съсипват народа !
91
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Направо издивях сега, като с по-голяма картинка и с по-големи букви се мъдри "новината" за мартеничките с лика на "обичаните" Мехмед и Инджи - абе Днес.бг, нямате ли срам бе ! Абе ей, българи !!!!Пфу.
90
0
 
8
 
! Отговори
!?!?! преди 14 години
Саможертвата и Гибелта за отечеството е най-голяма висота, която човек може да достигне! За това се чества датата на гибелта - да се преклоним пред Саможертвата на Апостола на българската свобода!
89
0
 
9
 
! Отговори
Васил преди 14 години
Рождената дата на Апостола се чества - всеки 18 юли. А денят, в който е обесен по-скоро се отбелязва, а хората не би трябвало да казват "честит празник". Обесването на Апостола е паметна дата в българската история и тя трябва да се помни и да се знае защо и за какво е дал той живота си!
88
0
 
6
 
! Отговори
manuelche преди 14 години
Поклон пред паметта му. Най-великият ни революционер и идеолог на Освобождението!
87
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Рождение се празнува, смърт се чества.
86
6
 
1
 
! Отговори
men преди 14 години
Защо. питам честваме смърта!!!!Защо. не честваме рождението!!!Бих разбрал, ако Турция честват обесването. Но ние Българите!!!