Съветник да следи равнопоставеността на половете в БА

Жените вече са 12% от общия състав на въоръжените ни сили
12 апр 2010 10:22, Красимир Ангелов
110
Съветник да следи равнопоставеността на половете в БА
Снимка: Булфото

В структурите на Българската армия да се въведе длъжността "съветник по равнопоставеността на половете".

Нестандартното предложение се обсъжда на поредица от семинари, организирани в рамките на проекта "Опитът на НАТО за равнопоставеност на половете в армията", съобщи д-р Светослав Спасов, председател на Движение за обновление на българските региони и общини (Д.О.Б.Р.О).

До този момент няма нито един доказан случай на дискриминация на жени в българската армия, но мнозина признават липсата на равнопоставеност на половете във въоръжените сили, обяви секретарят на Съюза на жените военнослужещи майор Деляна Фурлинска.

По думите й темата за равнопоставеност на половете става все по-актуална, след като броят на жените в армията вече е достигнал 12 на сто от общия състав на въоръжените сили на страната.

Данните сочат, че най-много – 19 на сто, са жените в системата на Военновъздушните сили, 13 на сто – в Сухопътни войски, а най-малко – 8 на сто, във Военноморския флот.

Сред професионалните военнослужещи преобладават жените със звание редник и младши сержант, а намалява броят на тези с офицерско звание.

При това съотношение става все по-наложително да се променят вътрешните правилници и армейските устави.

"Те са правени, когато в Българската армия са служили само мъже, а сега вече говорим за двуполови армейски колективи", отбеляза още майор Фурлинска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ще се изненадаш, но и такива има. Друг е въпросът, че повечето от тях не приличат на жени, щото са 150 кг боркини, ама ги има.
42
0
 
8
 
! Отговори
кеча преди 14 години
Строителна фирма набира куфражисти , бетонжии, арматуристи и общаци по възможност само жени
41
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Бе не знам жените в армията какво искат, ама като гледам колко са комплексирани част от българските мъже! Какво шубе ги тресе само, че жените ще ги изместят! Не е истина просто! И бълват ли бълват *** коментари за да не си личи какъв страх ги тресе! Ами, като сте такива герои каквито се изкарвате, що ви е страх? Нали сте по-добри. Докажете го, ама не на прказки! :-)) Че така и баба ми може! Хайде слагайте минуси сега, да ви видя колко сте смели! За това много ви бива. :-))
40
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ами така трябва. Преди да са мъже или жени те са преди всичко хора и имат право на равни права, без значение дали става дума за армията или за някаква друга работа. Така, че лошо няма. Лично аз не бих работила в армията, но имам приятелки, които биха, така че е напълно нормално да искат да имат същите права като колегите си мъже.
39
1
 
14
 
! Отговори
Военен музикант. преди 14 години
Я да видим как някоя ще вземе тубата.Аз съм 120 кг непушач и за половин час си изплювам дроба, ха да дойде някоя флейтистка, модерная дама да се пробва!!!
38
5
 
4
 
! Отговори
вирус преди 14 години
Тоест търсят се нови началнически длъжности за другарите от ГЕРБ.
37
2
 
3
 
! Отговори
?!? преди 14 години
Какво значи това? Че искат съотношение 50:50. Ами хайде напраете една анкета между 10000 мъже и пак толкова жени и питайте колко от тях искат да са военнослужещи. Да видим дали съотношението ще е 50:50 или около 80:20 в полза на мъжете. В това няма равнопоставеност, просто жените не искат да ходят толкова много в армията и то с право.
36
4
 
4
 
! Отговори
До 37 преди 14 години
МиГ 23 БН е остарял отвсякъде той е започнал да се произвежда през 1970 г. . Да ги разбиват с чукове. Ти ако си мислиш че някой от военните самолети в България има някакъв шанс срещу относително модерни изтребители грешиш. Мисля че си военен загубил работата си при промяната на армията и затова говориш така. СЪЖАЛЯВАМ ако е така но никои не е виновен ако сега си безработен.
35
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Хайде жените да почнат да кадидатстват за работа и на строежа и в мините. Нали искат равенство-добре -имат го равенството-що не заповядат на строежа.И нужно е 50 процента от учителите да са мъже, а не мъжът да е дискриминиран, и да му отказват назначение като учител заради половота дискриминация към мъжете
34
1
 
8
 
! Отговори
мунчо преди 14 години
нужен е още един съветник -да следи за равнопоставеноста на гейовете
33
1
 
10
 
! Отговори
Вайс преди 14 години
До 35. Абсолютно си прав. Специално армията беше целенасочено разбивана в процес на близо 15 години. И най - голям дял в тази подлост имат онези мазни царски плъхове и бандити, както и БСП продажниците. Няма да забравя на летище Чешнегирово как разбиваха самолети МиГ 23 БН, с остатъчен ресурс, буквално с чукове за да откраднат някакви ценни матали говедата им с ***.И сега тези същите *** и Близнаковци се хилят нагло и си гледат старините. И не знам защо новите управляващи мълчат??????
32
2
 
15
 
! Отговори
koko преди 14 години
Мъжете и жените са различни - не могат да бъдат равни във всяко отношение, в което ни скимне да ги сравняваме.Кой знае кой мазен генерал са съкратили и се чудят сега къде да му сковат набързо новата хранилка.
31
0
 
5
 
! Отговори
Синагогски българин преди 14 години
Управляват ни антибългарски продажници. Част от тях въобще не са българи по народност, но се крият зад български имена. Ние знаем какви са и един ден отново ще бъдат публично разкрити и обезвластени.
30
6
 
7
 
! Отговори
pissed off преди 14 години
За каква армия говорите бе,вие в час ли сте?Знаете ли коя година сме???Кой ще ни напада?Ние нямаме армия,имаме прекалено много бездарни хора които вземат заплати за бездействието си.
29
1
 
5
 
! Отговори
an преди 14 години
SKAPANIITE ABSURDISTANSKI, PSEVDO POLITICI, DOKARAHA NE6TATA DO TAM, 4E PORADI BEZRABOTICATA, MOMI4ETATA OTIVAT DA SLUJAT V PI6MAN ARMIQTA NI. MOM4ETATA VMESTO DA SA V ARMIQTA SE DRUSAT NA PORAZIQ. TOLKOVA OBARKANA DARJAVA NQMA NIKADE DRUGADE PO SVETA.
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
В цяла Европа е платена армията. Аз не виждам защо всеки трябва да ходи там. Кой ще управлява танковете като няма достатъчно хора. Не сме пред война успокой се. За последното си прав.
27
3
 
13
 
! Отговори
Вайс преди 14 години
Напълно продажните и бездарни български политици и мижитурките с генералски пагони буквално убиха и разграбиха армията ни. На нейно място "съградиха" тази жалка и смешна "войска",която имаме в момента. Това е позор за България. Отказахме се от танковете, защото били нападателни оръжия, моля ви се, нарязахме самолетите за далавера, нарязахме оръдията - не ни трябвали. И изградихме почти женска армия. Някакви лелки с каски се учат да бъдат миротворци. Смях.Управляват ни ***.
26
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
TAQ S 4ERVENATA KOSA E SLADKA , OT KOE PODELENIE E
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Представям си тази червенокоска как ме командва:"ЗАлееегни""50 к.ремни преси""Ооооще 50 к.р-ем-ни преси""Обратно в строя. Няма цял ден да се занимавам само с теб"Ще е забавно ;))))))))
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Нека се направи ФП изпит и IQ тест с еднакъв критерии и тогава да се говори за равнопоставеността на половете. Нека всяка жаба да си знае гьола.