Съветник да следи равнопоставеността на половете в БА

Жените вече са 12% от общия състав на въоръжените ни сили
12 апр 2010 10:22, Красимир Ангелов
110
Съветник да следи равнопоставеността на половете в БА
Снимка: Булфото

В структурите на Българската армия да се въведе длъжността "съветник по равнопоставеността на половете".

Нестандартното предложение се обсъжда на поредица от семинари, организирани в рамките на проекта "Опитът на НАТО за равнопоставеност на половете в армията", съобщи д-р Светослав Спасов, председател на Движение за обновление на българските региони и общини (Д.О.Б.Р.О).

До този момент няма нито един доказан случай на дискриминация на жени в българската армия, но мнозина признават липсата на равнопоставеност на половете във въоръжените сили, обяви секретарят на Съюза на жените военнослужещи майор Деляна Фурлинска.

По думите й темата за равнопоставеност на половете става все по-актуална, след като броят на жените в армията вече е достигнал 12 на сто от общия състав на въоръжените сили на страната.

Данните сочат, че най-много – 19 на сто, са жените в системата на Военновъздушните сили, 13 на сто – в Сухопътни войски, а най-малко – 8 на сто, във Военноморския флот.

Сред професионалните военнослужещи преобладават жените със звание редник и младши сержант, а намалява броят на тези с офицерско звание.

При това съотношение става все по-наложително да се променят вътрешните правилници и армейските устави.

"Те са правени, когато в Българската армия са служили само мъже, а сега вече говорим за двуполови армейски колективи", отбеляза още майор Фурлинска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
18
 
! Отговори
factotum преди 14 години
То и без тва нямаме армия,да я направят само от жени амазонки :)))
2
2
 
22
 
! Отговори
sgt.Hale преди 14 години
Мухахаха-равнопоставеност!Лесна и сигурна заплата и социални облаги ,това е което привлича в БГ армията.Превърнали са го на санаториум за социално слаби и полуграмотни.
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Глупост след глупост :)