Съветник да следи равнопоставеността на половете в БА

Жените вече са 12% от общия състав на въоръжените ни сили
12 апр 2010 10:22, Красимир Ангелов
110
Съветник да следи равнопоставеността на половете в БА
Снимка: Булфото

В структурите на Българската армия да се въведе длъжността "съветник по равнопоставеността на половете".

Нестандартното предложение се обсъжда на поредица от семинари, организирани в рамките на проекта "Опитът на НАТО за равнопоставеност на половете в армията", съобщи д-р Светослав Спасов, председател на Движение за обновление на българските региони и общини (Д.О.Б.Р.О).

До този момент няма нито един доказан случай на дискриминация на жени в българската армия, но мнозина признават липсата на равнопоставеност на половете във въоръжените сили, обяви секретарят на Съюза на жените военнослужещи майор Деляна Фурлинска.

По думите й темата за равнопоставеност на половете става все по-актуална, след като броят на жените в армията вече е достигнал 12 на сто от общия състав на въоръжените сили на страната.

Данните сочат, че най-много – 19 на сто, са жените в системата на Военновъздушните сили, 13 на сто – в Сухопътни войски, а най-малко – 8 на сто, във Военноморския флот.

Сред професионалните военнослужещи преобладават жените със звание редник и младши сержант, а намалява броят на тези с офицерско звание.

При това съотношение става все по-наложително да се променят вътрешните правилници и армейските устави.

"Те са правени, когато в Българската армия са служили само мъже, а сега вече говорим за двуполови армейски колективи", отбеляза още майор Фурлинска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Зарежи равнопоставенноста ... В момента знаеш ли каква армия те пази а? Никаква! Банда мързелуващи по цял ден пиклювци взимащи 700-800лв. и нагоре кинти.Стане утре война ще пуснат автоматите дим да ги нема.Блъскайте ми минусчета войничета!Професионални войници ... бегай че иде уредени на лека държавна работа женички...И ще разчитам аз да ме пазят тия нехранимайковци... В една Турция им скъцват задниците на войниците в армията всеки ден от тренировки... Нашите тука меки китки...
82
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Baa...s tazi ravnopostavenost ...po-poleka...Ce ste se setiat i geicetata, ce vidite li-triabva da sme ravnopostaveni s tiah. Niama samo tiahnite dupki da sa kato na betonovoz trubata...K'O ste P'raim togaz... Abe tez samo nedemokraticen kiutek gi opravia, ce inace mogat da ni o'raviat nas...
81
1
 
4
 
! Отговори
мунчо преди 14 години
бай добри е късметлия иначе щеше да получи инфарт
80
3
 
4
 
! Отговори
ИМА преди 14 години
Равнопоставеност между половете в БА вече ИМА..Бойните готовности и на нежните редници и на "другите" редници вече са оборудвани еднакво..За дамите-червило,лак за нокти,спирала,дамски превръзки ,а за гейовете,които са по-голям процент -вече изброените неща,но без превръзки,а с вазелин..И това ,ако е армия
79
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
male-taz s cervenata kosa...Bai Dobri/Dziurov/da mozese da ja vidi kakuv rednik go dava-stiaha da mu okapiat t_sacite...
78
1
 
7
 
! Отговори
до 81 преди 14 години
е, да ама жените в армията използват друго оръжие - кревата на командира
77
2
 
7
 
! Отговори
ПРАВА? преди 14 години
Не дискриминирам жените но ...да вземем леката атлетика, спортовете като цяло, жените не могат да постигнат резултатите на мъжете.На полето при една война, силите не са равни. Каква равнопоставеност, какво нещо. Сами казват, че няма случаи на дискриминация до сега. Какво майната си искат - това жената - все недоволно, все още иска!
76
2
 
2
 
! Отговори
123456 преди 14 години
Сега разполагаме с по-модерни самолети. Доколкото икономиката ни позволява. Имаме MiG 21S, Mig 29S, и Su25S. Вярно че са малко в бройка и едва ли ще опазим АЕЦ-а при война. Но също така едва ли ще водим война. Не може народа да гладува а да се дават пари за керосин който не е евтин за ежедневни полети с остарели самолети. И пак казвам че не ме интересуват политически партии. Не защитавам тройната коалиция защото според мен всичките ни политици са еднакви.
75
2
 
2
 
! Отговори
123456 преди 14 години
Не знам кой ги е разглобил и не съм поддръжник на никоя партия. Може и да си прав но много остро се изказваш. Хората може да си помислят че сме разглобили нещо модерно. А не е така. Проверих кога са произведени тези самолети и видях че всички са произведени през периода 1980-1985г. Съгласен съм че по-добре с тях отколкото без тях. Но обучението на един пилот не е евтино както и поддръжката на самолетите.
74
4
 
4
 
! Отговори
Цецо преди 14 години
Предполагам всеки знае, кои и какви точно жени се натискат да служат в армията. Не се иска много акъл да се сетиш.
73
2
 
1
 
! Отговори
педи с ПРАВА преди 14 години
Евалла,брато!:)))))))))))))))))
72
3
 
3
 
! Отговори
ТОЙ преди 14 години
12% ЖЕНИ 80%*** И 8% ГЕЙОВЕ..Нищо чудно ,че ни търсят само за теляци на американците..
71
1
 
6
 
! Отговори
учуден преди 14 години
А, ама ние армия ли сме имали?
70
0
 
10
 
! Отговори
mi преди 14 години
Хубаво бе аз съм за, ОБАЧЕ. Нали не забравяте че освен права и равнопоставеност има и задължения??? Е ами извинете но ако каките са годни да си изпълняват ЗАДЪЛЖЕНИЯТА в Армията аз съм ЗА. Но до тук съм видял само такива дет правят кариера с задни части. Апропо за госпожата Деляна легенди се носят, така че аре моля.
69
1
 
7
 
! Отговори
nana преди 14 години
Не е лошо да има жени в армията, но да им дават служба, което отговаря на възможностите им. Една жена няма силата най-малко за 90% от нуждите на редовия войник.
68
1
 
11
 
! Отговори
babait преди 14 години
до 45 кой го е шубе, че жените ще го изместят.Ти в час ли си.Шест години бях Кадрови войник имахме шест жени телефонистки трябваше да копаят 3 километра канал в гората познай кои го копаха мъжете или жените(мъжете).Какво равноправие кви пет лева като почнат да копаят канали и окопи тогава ще се съглася че имат място в армията.
67
1
 
12
 
! Отговори
Митко преди 14 години
Защо се оплакват ... Дискриминация ??? В карловското поделение дискриминирани са мъжете - Всички канцеларски места са заети от жени , като искат равнопоставеност да вземат да покрият нормативите и да работят наравно с мъжете . Банкомата не пита какъв си дава енакво . /Евала на еманципираните кото се справят,много са малко/ .
66
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Абе, не виждате ли, че цялата армия е станала за смях, вие с жените се занимавате. Каквито и да са, все пак не те ръководят армията, така че правете си изводите колко е кадърно ръководството й. Проблемът не опира до пола, а дали човек е професионалист или не е.
65
2
 
12
 
! Отговори
Бивш наемник преди 14 години
Господа напълнихте армията ако това жалко формирование може да се нарече така с долни *** Стигна се дотам че любовницата на командира командори всички останали офицери Срам и позор15628
64
1
 
5
 
! Отговори
БГ преди 14 години
до: Joe Le Taxi ........ и в мешката да бойна готовност дамски превръзки, червило, лак , пила за нокти и епилатор