Учениците ни са в 21 век, учителите - не

Министър Игнатов обясни проектозакона за училищното образование
20 апр 2010 16:44,
202
Учениците ни са в 21 век, учителите - не
Снимка: БГНЕС

„Живеем във време, в което се извършва културна революция“. Това обяви на пресконференция днес министърът на образованието Сергей Игнатов, слагайки началото на компанията „Българското училище през 21. век“.

Кампанията стартира с представянето на проектозакона за училищното образование, който идния месец трябва да бъде подложен на широка обществена дискусия.

Искаме да привлечем общественото внимание към проблемите на училищното образование, учители, родители, ученици... всички активно да се включат в дискусиите, за да предложим в края на май един рамков закон, обясни министърът.

Проектозаконът съчетава традиционните ценности в българската образователна система, съобразен е с времето, в което живеем, като в него са включени и голяма част от европейските практики и изисквания, отбеляза Игнатов.

Основното внимание занапред ще е към детето, ученика, който ще е в центъра на образователния процес, но не като лозунг, а като система от връзки и управления на образователната система, заедно с родителите, учителите, общината. Защото в момента централна е ролята на учителя и администрацията. И защото в крайна сметка цялата образователна система съществува заради ученика, изтъкна Сергей Игнатов.

Законът предвижда включване на 5-6-годишните в образователния процес. Това може да стане още през новата учебна година.

Друга голяма промяна е основното образование да приключва след 7. клас, а гимназиалният етап е от две части – до десети клас и 11. и 12. клас. 

Министърът уточни, че вече има подготвен пакет от социални мерки за разрешение на проблема с училищата до 8. клас в някои населени места, като е възможно някои от тях да се превърнат в гимназии до 10. клас плюс възможност за професионално образование.

Започва и въвеждането на целодневно обучение, като за първолаците то ще е още от следващата година. Целодневното обучение ще е безплатно и незадължително, а целта е постепенно то да стане факт до 7. клас.

Проектът предвижда полагане на специални грижи и внимание за децата със специални образователни потребности, както и индивидуална работа с по-талантливите деца.

Министърът изтъкна още една съществена промяна, а именно отпадане на оценките с числово изразяване на учениците до 3. клас. Освен това учителят ще поставя оценка за потенциала на всяко дете и оценка за поведението.

Делегираните бюджети се запазват и занапред, но ще има периодични атестации на директорите, както и атестат, който оценява качеството на системата и нейните ценности. Целта е също така отделните институции – училище и детска градина, да станат автономни.

„Трябва да има марка „Училище“, каза министър Игнатов. А системата да се управлява с повишаване на ролята на настоятелствата, като в тях ще се включи представител на общината и на обществеността.

Променя се и съотношението в преподаването на нов материал и затвърждаването на стария на 60:40 (в момента то е 80:20). Това ще наложи някои теми да бъдат изключени от учебниците.

Така променените държавни образователни стандарти засягат и учебната програма, и учебниците, като от министерството обявиха, че до 3-4 години ще са готови новите учебници.

Наболял е и въпросът за квалификацията на учителите, защото всички деца са в 21. век, но някои учители не са в 21. век, отбеляза Ингатов.

От образователното министерство смятат, че до края на май ще е готов рамковият договор за училищното образование.

Още по темата

Новият закон трябва да е приложим, а в създаването му да се чуе и мнението на учениците и родителите. Затова от образователното министерство обявиха имейл, на който всички могат да изпращат мнения и препоръки за това кое и как трябва да се подобри в българското училище – uchilishte@mon.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
0
 
3
 
! Отговори
do 160 преди 14 години
ama i sega govedarq vzima pove4e od daskala,a na vas ne vi prili4a da pishete tova
149
6
 
1
 
! Отговори
Бивш учител преди 14 години
109, малка поправка-едно време селските чорбаджии са плащали по-малко на учителя, отколкото на селския говедар, защото говедаря ходи навън в студ и пек, а учителя е на топло...
148
0
 
7
 
! Отговори
Бивш учител преди 14 години
111,безспорно си прав!Но днес в центъра на образователната система е ученика.И не точно ученика, а парите, които той носи на училището,ако все още учи в него.Убиеца на образованието ни е Дани Боцкавия , а оръжието на убийството се нарича делегиран бюджет и принципа парите следват ученика.
147
3
 
2
 
! Отговори
Културната революция преди 14 години
Революцията в технологиите повлия и обществените отношения. Предишните стойности (покорство, йерархичност, патриархалност, праволинейност) бяха сменени от "мрежовост", "хоризонтални" отношения, диалогичност, антиавторитарност. Учителите ще се обрекат на още по-дълбока изолация, ако продължават да се борят срещу този процес. Те трябва да приемат новата ситуация и да се впишат в нея като достойни фигури, насочващи интересите на децата и помагащи им в ориентацията сред морето от възможности.
146
0
 
3
 
! Отговори
do oho преди 14 години
as obicham profesiqta si,no nqma da rabotq za takiva pari.Tova s prizvanieto kolejke,ne mi pokriva samo razhodite za lekarstvata,koito davam vseki mesez.Kogato bah mlada,po zeli noshi ne sam spala da napravq nai dobrite zadachi za dezata i kakvo poluchih-mizerna pensiq,kup bolesti i gram priznatelnost ot darjavata.Obichai profesiqta si,no ne se razdavai bez da poluchavash nisho v zamqna-glupavo e i s takava zaplata she te chaka''chudesna starost''
145
0
 
5
 
! Отговори
Бизнесът иде преди 14 години
Абе тук става дума за друго нещо. Става дума за як образователен далаверджан. Помислете колко струва тази "реформа", от къде ще се вземат парите (които ги няма) и кой ще спечели от всичко. Децата няма да имат детство, ще им промиват мозъците от преди да са развити, ще държат в идеологическо подчинение и деца и учители. А колко ще струва на родителите? Далаверата е ясна - откривайте частни школа, университети и школи за лонг лайф лърнинг. Страшен бизнес иде!
144
2
 
3
 
! Отговори
vanq преди 14 години
Az sam u4itelka i ne moga da priema,4e 6te re6ite dete ot 5 kl. natatak s edna dvoika za godinata da ne ostava v sa6tiq klas.Kakav 6te e togava stimulat na tova dete da u4i po dadeniq predmet?Na tova li 6te zalojim v dne6noto ni obrazovanie?Mnogo 6te e jalko ,ako go priemete!
143
0
 
6
 
! Отговори
Бивш учител преди 14 години
133, съгласен съм с написаното, но ще добавя-сина на мутрата ще напсува учителя,после мутрата ще го напсува втори път пред сина си, после директора , след като е прибрал рушвета от мутрата ще напсува учителя пред мутрата и ученика.Лично съм го изпитвал, но не беше с мутра, а със семейство следователи .Ученика от среден 3,00 завърши след няколко повишителни изпита с отличен 5,90, което не му попречи да изкара слаб 2,00 на изпита по Български в Симеоново.
142
2
 
2
 
! Отговори
Културната революция преди 14 години
Аз преди 12 години учих, че неутриното НЯМА маса. Днес нямалка част от "знанията" ми по физика или биология са с главата надолу. Сега INTERNET е господар, GoogleEarth смени глобуса, а Брауновия газ опроверга половината квантова физика. За жалост в тези условия учителите не съумяха да се адаптират и класната стая стана арена на сбълък между две епохи. Не ги виня - те са продукт на предишната епоха, в която постоянството, йерархичността и праволинейността се тачеха.
141
1
 
2
 
! Отговори
Културната революция преди 14 години
Наистина е революция, защото само за 20 години се случи епохален преход от индустриално-патриархалната ера към технологично-информационната ера. В историята такива епохални преходи са отнемали век(ове), а интернета ускори това до мижавите 15г. Индустриалната ера се характеризираше с йерархично-патриархални отношения, работническата лоялност, ученическо покорство пред неоспоримия учителски авторитет и неопровержимите постулати на Физиката, Географията, Биологията...
140
0
 
7
 
! Отговори
Бивш учител преди 14 години
Но пък знаят кой е Азис, коя е Златка Плеймейтката, знаят да правят секс от 11 годишни, знаят какво е трева и екстази...Страхотен напредък, и то само за 20 години демокрация.Представете си какво ще е след още 20, когато днешните деца станат родители.
139
0
 
5
 
! Отговори
fuck-ана работа преди 14 години
Късно е вече да се мисли!
138
0
 
10
 
! Отговори
Учител-21 век преди 14 години
Никъде в новините на Днес.бг не прочетох, че ДНЕС СЕ НАВЪРШВАТ 134години от ИЗБУХВАНЕТО НА АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ...Елена Хайтова: Баща ми си отиде обезнадежден от този свят, когато видя деца, които не знаеха кой е Бенковски
137
1
 
4
 
! Отговори
ano преди 14 години
Всеки министър е по-калпав от предходния - нещо като теорема за нашето образование в годините на прехода. Министър Игнатов хал хабер си няма от средно образование. А замисляте ли се над идиотската идея образованието да е на две степени в горен курс - до 10 и до 12 клас. Тези, които имате малки деца, като станат диви тийнейджъри, точно пък в 10 клас хич не им се учи и никак няма да можете да ги накарате да завършат и 12, за да могат евентуално да учат висше. Но то това е целта на проекта де.
136
2
 
4
 
! Отговори
Да е ЦЕЛОДНЕВНО !!! преди 14 години
Едно време аз ходех на училище целодневно- от 9 до 18ч. с обедна почивка. В училището имаше условия за многообразни занимания- плуване, физк. салон, творчески кръжоци по техника и изкуства, танци и т.н. Така на децата не им оставаше време да мислят за алкохол, наркотици и вандалщини, когато родителите им са на работа. Работния ден се покриваше с учебния.
135
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Прав е!
134
1
 
4
 
! Отговори
Сияние преди 14 години
Да,нямат родителите много време,та те изобщо нямат време!Съгласна съм,някои работят по 12 часа на ден и изнемогват.А някои имат време само и единствено за себе си.Защото нали децата им за това ходят на училище,за да ги учат и възпитат учителите,които ревът!За мен учителската професия е призвание,независимо,че сме хулени и от ученици и от родители!И ще работя за тези 248 лв защото обичам своята професия!
133
1
 
5
 
! Отговори
учител преди 14 години
Господин Министър,вярно е,че има различни учители,както има и различни хора. Но как ще ги разпознаете !? Много ми е интересно какви критерии ще измислят Вашите "експерти", за да махнат от училище неудобните и да назначат удобните, по-ниските от тревата, кротките и послушните. Някъде прочетох да се махнат всички с дипломи след 1995 год. Това, може би, е верен критерий. Защото тези от по-предните поколения имат наистина друг морал, могат да носят други отговорности. ИМАТ И ДРУГИ ЗНАНИЯ, НАИСТИНА.
132
0
 
3
 
! Отговори
Nabludatel преди 14 години
oho boho, ne gi razbira6 ti tiq ne6ta...
131
5
 
1
 
! Отговори
oho преди 14 години
ob6testvoto,si misli razni ne6ta,faktite oba4e kakvo pokazvat 550lv zaplata ,2meseca v god otpusk,4isti4ko ,topli4ko,vseko 15 chislo parite na smetkata,osigurovki....da izbroqvame li,a REZULTAT nula,a vse revet i vse roditelite,roditelite,ami te RODITELITE nemat mnogo vreme 6toto trebva da izkarvat pari ,4e da pravqt zaplatite na o6te pone 5 dr po hranitelnata veriga,mila