Под бъдещото трасе на метрото - Град на мъртвите

Продължават интересните открития срещу ЦУМ в столицата
21 апр 2010 07:11,
153
Под бъдещото трасе на метрото - Град на мъртвите
Около храмовете са извършвани множество погребения. Снимка: Валерия Ноева

Два некропола са сред най-значимите до момента открития на терена, обект на археологически разкопки, намиращ се срещу ЦУМ (бъдещата метростанция 8).

На гръцки думата „некропол” буквално означава град на мъртвите. Двата некропола се развиват около разкритите църкви под настилката на източното платно на бул. „Мария Луиза”.  

Множество погребения са извършвани около храмовете, като най-предпочитаното място за намирането на вечен покой е в близост до апсидата на църквите.

Значителен брой гробове се откриват около втората, по-късна църква, същестувала в продължение на няколко столетия, и която е била действаща до последното десетилетие на XIX в.

Стенописите и архитектурата на църквата вече са обект на консервация.

За погребения е била отредена голяма част от двора на храма, като мястото със сигурност е било едно от най-предпочитаните в самото сърце на града.

Още по темата

Многобройните препогребвания в едно и също гробно място, както и откритите следи от наследствени заболявания по костите на погребаните, говорят за наличието на семейни парцели, в които лежат останките на поколения. Нерядко са откривани положени едновременно възрастни и деца, вероятен белег за епидемии и периоди на висока смъртност сред населението.

Според антрополозите „костите помнят”. След внимателното им изследване могат да се установят наличието на множество заболявания, специфики в начина на живот и често извършваните физически дейности от някогашното население (като например: езда, специфични пози на стоеж, извъшвани продължително време и дори трудни раждания).

Погребалният ритуал е близък до този в нашето съвремие. Мъртвите са полагани с глава на запад и ръце най-често скръстени върху гърдите. Често множество накити и дребни монети ги съпътстват в последния им дом. Открити са десетки бронзови пръстени, както при жените, така и при мъжете, има още гривни най-често стъклени, медальони, мъниста от нанизи.

По-голяма рядкост са намираните кръстчета, въпреки безспорната християнска принадлежност. С бижута са погребвани дори и някои от децата.

За „гиздави” дрехи говорят пайетите и шевиците върху частично запазани тъкани. Монетите, някои от които сребърни, обикновено са поставяни при главата на мъртъвците.

Многобройни останки от съдове и други предмети на бита има в насипа на гробовете. Сред най-впечатляващите за епохата преди Освобождението са красиво изработените глинени лули.

Различни на цвят с изящни форми, лулите са били изработвани в калъпи, а тютюнът е бил пушен с дълги дървени чибуци (цигарета). Не са рядкост и т.нар. „филджани” – малки стъклени чашки за ракия. Те обаче не са „гробни дарове”, а предмети от бита, по-скоро случайно попаднали в пръста, с която са засипвани гробовете.

След като към средата на XIX в. извършването на погребения в рамките на града вече е забранено, постепенно около гробищния църковен двор изникват жилищни сгради.

За една от масивните постройки се предполага, че е била един от хановете, намиращ се до разположените недалеч тържища. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Всички тези народи говорят почти един и същ език и спокойно се разбират без преворачи а почти всички пишат и на Кирилица. Чудно как така, татарски и турски владетели на България са наложили чужда за тях азбука и език в собствената си държава а и после тоази писменост е възприета от почти всички единородни тракииски(славянски) племена. Това е все едно турците да се откажат от турския и да мината на Български с кирилица, абсурд. Българите а и всички славяни са Траки, това е истината.
111
1
 
5
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 14 години
Ти сега още малко ще изкараш, че българите научили и приели езика на т.нар. македонска нация...? Аман от вашите глупости, толкова ли ви е шубе, че България може да се окаже малко по-голяма, отколкото са я кроили в края на XIX век "Великите" сили?
110
2
 
2
 
! Отговори
РАЗЧИСТВАНЕ НА СМЕТК преди 14 години
РАЗЧИСТВАНЕ НА СМЕТКИ 31 юли 2005 г. Антон Милтенов-Клюна убит пред сладоледена къща "Джимис" на ул. "Ангел Кънчев" 24 октомври 2004 г. Дмитрий Минев-Руснака застрелян на бул. "Витоша" 31 август 2004 г. Асен Петров-Шаки и полицаят Кирил Живков убити в кв. "Княжево" 30 септември 2004 г. Милчо Бонев-бай Миле и гардовете му разстреляни в ресторант-градина "Славия" 20 юли 2004 г. Сириецът Локман Ибрахим убит в кв. "Зона Б-5" 26 юли 2004 г. Бранимир Григоров-Бранко разстрелян в София 14 юни 2004 г. Петър Илиев-Кучето гръмнат на паркинга пред магазин "Билла" в кв. "Лагера" 4 юни 2004 г. Димитър Христов-Митко Малкия и гардовете му убити в кафене "Арт Декор" 22 март 2004 г. Стефан Касамаков убит на ул. "Опълченска" 3 април 2004 г. Николай Добрев разстрелян в кв. "Стрелбище" 10 февруари 2004 г. Костадин Костадинов разстрелян пред "Макдоналдс" до НДК 19 януари 2004 г. Стоил Славов взривен в асансьора на бизнес центъра на бул. "Джеймс Баучер" 87 18 декември 2003 г. Николай Петров-Колята гръмнат в жк "Младост" 6 декември 2003 г. Константин Димитров-Самоковеца разстрелян в Амстердам, Холандия 13 ноември 2003 г. Николай Зарев-Данкина гръмнат в кв. "Надежда" 5 ноември 2003 г. Евгени Стефанов-Женята разстрелян бул. "Ситняково" 19 август 2003 г. Филип Найденов-Фатик убит на бул. "България" 18 април 2003 г. Иван Тодоров-Доктора взривен в мерцедеса си на бул. "Цариградско шосе" в София. Той оцеля, но загина бодигардът му Йордан Спасков 8 март 2003 г. Молдовецът Степан Рибаков бе разстрелян до хотел "Амбасадор" 7 март 2003 г. Илия Павлов убит с един куршум в сърцето пред офиса на "Мултигруп" 28 януари 2002 г. Димитър Димитров-Маймуняка бе разстрелян в кв. "Стрелбище" 16 септември 2001 г. Леонид Фотев-Льонята Джуджето убит в кв. "Красна поляна" 9 март 2001 г. Поли Пантев разстрелян на остров Аруба 16 ноември 2000 г. Момчил Бенев убит в кв. Бояна 20 декември 1998 г. Иво Карамански застрелян в кв. Симеоново 12 февруари 1996 г. Валентин Алексиев-Лисицата разстрелян в София 10 юни 1995 г. Георги Николов-Мечката убит в Бургас 25 април 1995 г. Васил Илиев убит край ресторант "Мираж"
109
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Тюрките живещи по на изток с присъщата им злоба и арогантност са наричали рези племена с името болгари, болги или балти, тове е било обидено название, *** или нещо такова. А римляните с името склави (роби). Така тези траки останали в пределите на римската империя са станали склави а онези на север и изток от Ч. Море са станали Болгари. Интересен е произхода на думата Сърби. Предполага се, че идва от серв, слуга прислужник, а Хървати от Кроати (Кубрати).
108
0
 
3
 
! Отговори
Rizov преди 14 години
Този надпис е от Битолският надпис е надпис на старобългарски език от времето на Иван Владислав (1015-1018), който криете в мазето на музея от страх да го покажете , защото ще затрие цялата вистория
107
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Чакай сега,ти нали беше сръбско ***??? Ти така каза- майка сръбкиня и баща българин дето не го познаваш. Та какви македонци те гонят???
106
0
 
2
 
! Отговори
Rizov преди 14 години
Panko я ти заблудено *** на чети : През годината 6523 (1015-1016) от сътворението на света обнови се тази крепост, зидана и правена от Йоан, самодържец български, с помощта и с молитвите на пресветата мъченица наша Богородица и чрез застъпничеството на дванадесетте и на върховните апостоли. Тази крепост бе направена за убежище и за спасение и за живота на българите. Започната бе крепостта Битоля през месец октомври в 20 ден, и се завърши в месец () в края. Този самодържец беше БЪЛГАРИН по род
105
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Оххххххх, боже. Ама ти верно не разбираш от дума.Айде дай да видим тая ваша история.Ясно е че за България нищо не знаеш дай да видим какво знваеш за македонците.Айде ограмоти ни македонки мъдрецо.
104
2
 
1
 
! Отговори
Panko преди 14 години
6ovinistiiii
103
5
 
2
 
! Отговори
Panko преди 14 години
Makedoncite sa narod mnogo predi Aleksandar Makedonski. Pro4eti i se ogramoti koi e purvi na6 car i koga e caruval toi. Togava v sveta bugari ne e imalo oste
102
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Термина българи се е формирал доста късно. Предполага се че идва от тюркската дума болга (смесица). Така са наричани племената който се населват в пределите на Кубратовата България след разпада на Хунската империя на Атила. Основната част от тези племена са били Скити, Сармати, Беси, Даки и др. все с тракииски произход. И все омразни за гърци и римяни. Населението в Мизия, Тракия и Македония е било етнически същото но похристиянчено. Днешните славяни са потомци на тези народи, траките.
101
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Македонците са прави за едно, че са местно население от времето на оня *** Сашо Великиот. Само дето той е бил с илирииска кръв, демек албанец. А местното тракииско население са му били поданници. Сега макетата се гордеят, че са му били роби а нас техните кръвни братя наричат с обидни думи, татари и не знам си какви. Не братя македонци, не сме били и никога няма да сме татари и турци. А вие сте неразумни ***, Пайсии го е казал въпреки, че е македонец от Банско.
100
1
 
1
 
! Отговори
magi преди 14 години
Ot vsi4ko napisano do tuk ustanovih 4e TI PANKO si nai-tupoto *** v tozi forum....i stiga si plqmpal ami vij purvo koi e napisal istoriqta i kato ustanovi6 ,4e tova sme na6a gordost BULGARITE padni nakolene i otdai po4it na tozi velik narod......gnido takava....
99
2
 
0
 
! Отговори
Pitane преди 14 години
Знаете ли най-престижния ресторант в София посещаван от политическия "елит"? Интересува ме името,благодаря :)
98
0
 
4
 
! Отговори
Азъ преди 14 години
Абе нема такива *** като вас. Хората направиха генетични изследвания и доказаха, че македонци няма и че цялото население от българското землище (Мизия, Тракия и Македония) както и това от Влахия, Молдова и Бесарабия заедно с Украйнците и Руснаците са с единен генетичен маткер с днешните Иранци и Пущуни. А Това, че Българите са тюрки е измишльотина на ония шпиони Шкорпил. Целяли са да откъснат българите от Русия, политика. Ама е имало *** дето са им се вързали.
97
0
 
0
 
! Отговори
an преди 14 години
NALI TOVA TI KAZVAM. 4E OT HAN ASPARUHOVOTO PLEME, JUREVCITE PO4TI SA NA IS4EZVANE. V BG IMA SLAVQNI OT TEZI DETO HAN ASPARUH GI E ZAVARIL PO TEZI ZEMI.
96
0
 
4
 
! Отговори
на Панко психиатъра. преди 14 години
Панко,Панко кога избяга пак от лудницата? Нали ти казах да не влизаш по форуми,че ти се обостря състоянието и после трудно се действа с електрошоковете.Върни се до 18 ч. на 4-ти километър за визитацията.
95
4
 
0
 
! Отговори
Panko преди 14 години
Ha-ha tia 6ovenisti pak edno si znaat ma kak moze narod s 400 veka istoria u Evropa da e edin narods toa deka predi 12 veka e dosal tuka ot Azia i sa e narekal Bugari i koi na6ete slavni care kat Alexandar Makedonski sa gazili kat mravki iz Azia predi da se digna i da dirat spasenie i milostinja ot Vizantia
94
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Е по твоята логика и Гоце Делчев и Даме Груев са били същите. Пий си хапчетата редовно,че ти хлопа дюшамето.
93
0
 
0
 
! Отговори
magi преди 14 години
Ako be6e taka 6te6e da go pi6e be gnus ....q se skriii v izmislenata si strana i si ebvai maikata v guza........ne me karai da stavam i po-gruba 6toto ako si pred men 6te grumna i okoto nqma da mi migne.....pliumka...