Подземни съкровища в центъра на София

Или какво разкриха разкопките за метрото
18 мар 2010 09:51,
128
Подземни съкровища в центъра на София
Снимки: Dnes.bg

Строежът на втория лъч на софийското метро доведе до разкриването на нови факти от многолетната история на града.

Изненадващо, първите останки от миналото (гробове от периода на българското Възраждане) „лъснаха” буквално на сантиметри от асфалтовата настилка на столичния булевард Мария Луиза.

Извършваното в момента археологическо проучване по трасето на големия инфраструктурен проект е планирано и няма да стане причина за забавяне на пуска на метрото.

Още по темата

Въпреки многото строежи и изкопи, извършавани многократно и на голяма дълбочина, в самия център на столицата вече са разкрити останките от сгради и структури от три различни епохи.

В списъка на откритията са две средновековни църкви, два некропола (около тях), засечени са сгради от периода на късната античност (IV –VII в.) и антична улица, подобна на запазената частично в подлеза между Президентството и Министерски съвет.

Откритите в близост архитектурни детайли (част от колона, база и архитрав) говорят за наличието на представителна антична сграда или сгради в близост до извършваното проучване, което попада и в рамките на крепостните стени на Сердика.

Особен интерес представляват и пластовете от периода на Средновековието. Поради продължителността на живота в голям град като София често средновековните останки са разрушвани от по-късни сгради, изникнали на тяхно място.

И двете разкрити цъкви са запазени частично, разсечени от прокарания водопровод и колектор на кабели през 50-те години на миналия век, когато археологическите проучвания не са били обвързани с изграждането на подземната инфраструктура.

По тази причина изненадващо откритие се оказаха запазените стенописи и в двете църкви.

В първата по-малка църква (която вероятно датира от XIII – XIV в.) те още не са разкрити, заради трудния достъп и опасността да бъдат увредени от атмосферните влияния.

Вторият слой стенописи на втората, по-голяма църква, предизвика възхищението на специалисти, които го сравняват по качество и цветове със стенописите на Боянската църква.

Един от най-неотложните проблеми, чието разрешаване предстои е как и къде ще бъдат запазени стенописите, които е възможно да датират още от края на XII в.   

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
2
 
7
 
! Отговори
Веско преди 14 години
Майната му на метрото, съхранете това което е уникално и се цени. Спасете Месемврия от търговците!
121
1
 
0
 
! Отговори
foxi преди 14 години
do 114защо си пуснал водата си през кен...а си бе селски слуга?Да си чувал за болярите от Търново бе *** от зида на северната стена от моя външен к...ф
120
0
 
4
 
! Отговори
Червената помия преди 14 години
Не бързайте с разкопките и строителството,Царя още търси нотариалния акт на дядо си, който е купил някога точно този терен!
119
0
 
17
 
! Отговори
българин преди 14 години
абе да ни е жива и здрава страната... като се откриват такива неща и човек малко си дава сметка, че 20 години преход и 45 години комунизъм са нищо на фона на вековната история на нашата иначе никак нелоша България!
118
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Браво брат, напълно съм съгласен с теб
117
2
 
7
 
! Отговори
FeN4e_92 преди 14 години
До Иво."Селяни, които говорян да диалект"!? Добре, че сте вие да говорите правилно. :)Само софиянци ли са в тая държава, че каквото и да стане се гледа вашия кеф...стига сме се дедили на провинционалисти и софиянци! Много ясно, че идват хора от провинцията...като се гледа само за София...пък другите....те ще се оправят нали? Не става така...мислиш ограничено.
116
3
 
2
 
! Отговори
Зиги преди 14 години
До 114: Реституте, и какво се оказа сега? Че вие 10 века сте живели в провинцията?
115
0
 
1
 
! Отговори
чоки преди 14 години
Иво, какво повече можеш да кажеш за гроба на Левски? Какво си видял?
114
2
 
12
 
! Отговори
Dadan преди 14 години
Хора,днес в 12:20 часа на обяд в Плана планина над село Кокаляне беше изхвърлен строителен *** от бяло бусче "Nissan" с рег. СА 23 94 НТ Сигнала е подаден и в полицията ! А стига вече тарикати на дребно !
113
0
 
20
 
! Отговори
men преди 14 години
И пак спор Пловдив - София в тея коментари. В класацията за най-древните градове на планетата Пловдив е на 6-то място (основан преди около 6000г.). Пловдив е в България и там живеят Българи - София също, така че престанете с тези глупави спорове. Всички сме Българи и трябва да сме единни!!!
112
0
 
5
 
! Отговори
bzb преди 14 години
"Поради продължителността на живота в голям град като София често средновековните останки са разрушвани от по-късни сгради, изникнали на тяхно място."Аъъ?!?
111
12
 
1
 
! Отговори
Реститут преди 14 години
Моят род живее в София от времето на цар симеон първи-моите прадеди са били боляри,и са управляващи целия софийски регион. Ерго-откритите находки -крепостни стени древни къщи в центъра на софия познайте на кого са !
110
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ъ що се чудят бре? Да питат Лили Иванова! Тя ще знае що има там!
109
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Трябва да се съхрани всичко на всяка цена, за да знаят и бъдните поколения кои сме, от къде идваме и че ще пребъдем. Изключителни артефакти. По- добре да оцелеят те, отколкото метро. може да се намери решение на проблема, каквото и да струва. Парите са нищо пред историята.
108
6
 
4
 
! Отговори
иво преди 14 години
те бяха разкрити при строителството на Цум и аз лично с баща и ги посетих. Тогава арехеологът отговарящ за разкопкитеб, покани баща ми да види гробът ба ВАСИЛ ЛВЕСКИ.По късно по нареждане на В.Червенков, всичко беше затрупано иза щастие запазено до наши дни. Впротивен случай целият "модерен център" отиваше на кино. Това бяха неповторими арки , близко да земята, спомням си, че имаше и открити монети и сега се учудвам на изненадата , че всичко отново е "открито" Господи, колко малко софианци са
107
14
 
6
 
! Отговори
иво преди 14 години
Пука ми мнението на провинциалистите заселили София през последноте години. Вярно е Йовков, Елин Пелин и много други са се заселили от провинцията в София, но това са били изключително даровити творци и за всеки софианец е било чест да му свали шапка. Но да свалям шапка или да уважавам селяни, които говорят на диалект, обслужват ме на диалект или ги пускат по рекламите с техният диалект, най добре е да се върнат от там където са дошли. А, що се касае за старините открити в района между бившия
106
0
 
12
 
! Отговори
Отр преди 14 години
Преди всичко сме българи. Айде стига с това делене. И сред софиянци има много ***. Може да си роден в правителствената болница, да си кръщават в катедралата Невски, но пак да си селянин по душа.
105
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Всички мразят София. Защо е това? Никой до сега не е дал някъв смислен отговор ("Софиянците са надути селяни" не е особено смислен). Аз като съм от София и се опитвам да съм миролюбив човек... някой от провинцията се намира да почне да соли София. Какво да направя са? И всяка новина за София изведнъж се превръща в спор София-провинцията. Ами аз не съм виновен за тея, дето ви наричат селяни. Аз не съм от тях и съм от София, така че ако ще солите София, солете само тея хора. Ае
104
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Пловдив е производно на Пулпудева и е от най-старите градове ЗАЩОТО НЕ Е ОСНОВАН ОТ ФИЛИП а това си е една гръцка "уйдурма".Евмолп е основал Пловдив,ако не греша разбира се!Колко са знаещи пищещите учебници видях от учебник за 4-ти клас"НЕСЕБЪР Е ОСНОВАН ОТ ГРЪЦКИ КОЛОНИЗАТОРИ',да ама не-НЕСЕ-БЪР Е ОСНОВАН ОТ ТРАКИЕЦА МЕЛСА И ОТ ТАМ МЕЛСА/БРИЯ/град и после МЕСЕБРИЯ,МЕСАМБРИЯ,МЕСЕМ-ВРИЯ изговаряно от гърците,МЕСИМВРИЯ ДО НЕСЕБЪР!!!Трябва да се учи после да се пише.
103
0
 
2
 
! Отговори
Мнителна преди 14 години
Вярно, че Ротондата има много ранен пласт под средновековните икони. Но в статията пише, че двата храма са от XII-XIII век. А църквата св. Петка в подлеза на ЦУМ със сигурност е от Средновековието. Боянската църква също. Не забравяй, че през IX век приемаме християнството, а учениците на Кирил и Методий идват тук в 886. Едно от непопулярните предположения за района около ЦУМ е, че св. Иван Рилски може да е живял на това място. (Днешният Рилски манастир е построен през XIV век около Хр. кула.