Първи май – Ден на труда

През 1886 г. работниците са се борели за 8-часов работен ден
1 май 2010 08:17,
154
Първи май – Ден на труда
Снимка: БГНЕС

На днешната дата много страни в света честват обществените и икономически постижения на работническото движение. Първи май е и един от официалните празници и в България.

Първи май е честван у нас за пръв път през 1890 г. от Топографското дружество. През 1939 г. е обявен за официален празник, а от 1945 г. комунистическата власт започва да го чества всяка година.

След края на комунистическия режим през 1989 г., 1-ви май продължава да е официален и неработен ден, но държавната власт не се ангажира с организирането на масови прояви, както по времето на социализма.

Историята на празника се свързва с международното социалистическо движение през XIX в. и работническите протести за зачитане на елементарните социални права.

Началото се поставя на 1-ви май 1886 г. в САЩ, когато профсъюзите провеждат неофициална национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден.

След тридневни протести в Чикаго полицията и частните охранители разпръсват протестиращите, раняват около 200 души и убиват поне четирима.

На 4 май, по време на последвалия протест срещу полицейското насилие, сред полицията е хвърлена бомба, при която загива един полицай и шестима са ранени. Набързо са осъдени и екзекутирани седем анархисти, впоследствие оправдани като невинни.

През 1889 г. учредителният конгрес на Втория интернационал, проведен в Париж, призовава за международни демонстрации в знак на солидарност към протестите в Чикаго.

През 1904 г. Международната конференция на социалистите в Амстердам призовава "всички социалдемократически партии и профсъюзи от всички страни да демонстрират енергично на Първи май за официалното признаване на 8-часовия работен ден, за права на пролетариата и за световен мир."

Тъй като най-ефективният начин за демонстрации е стачката, конгресът решава, че е "задължително за всички пролетарски организации от всички страни да спрат да работят на 1-ви май, навсякъде, където е възможно без негативни последици за работниците."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
15
 
! Отговори
петран преди 13 години
Честит празник на труда! И да са извоювали привилегии в миналото, то сега в много фирми това не се спазва. Така, че гаврата с българите си е наистина голяма. Да ви са честити управниците, от 1989 година, насам! Сегашните ще ги видим, но предишните ни разказаха играта! Честит ви празник на труда, българи! Бачкайте, за да храниме ***, депутати и чужденци-колониззатори! Да живее - труда!
7
9
 
15
 
! Отговори
русофил преди 13 години
ВЕЛИКА РОССИЯ НАВСЕГДА!!!
6
8
 
17
 
! Отговори
Жо преди 13 години
ПЪРВИ МАЙ е денят, в който се отбелязва годишнината от протестите за права на работещите хора в САЩ през 1886 година. Съветските комунисти "яхнаха" това събитие, обвивайки го с марксенгелска идеология и дълги години го представяха като "Ден на международната работническа солидарност". Тази измислена "международна работническа солидарност" така и не се случи, защото просто не е нужна никому. Напр.- Гърция се тресе от стачки, а ние ги псуваме за затворената граница...
5
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Днес всички *** от Варна са в морската градина както всяка година. Помня времето когато *** не стъпваше на километър от центъра а камоли в морската. Честит празник !
4
0
 
28
 
! Отговори
големия нос преди 13 години
Честит празник на всички трудещи се! Обаче снимката е просто трепач!
3
6
 
30
 
! Отговори
лили преди 13 години
Честит празник трудещи се! Преди двадесет години на този ден празнуваше целия народ. Сега много от нас са на работа , а празнуват тези, които въобще не се трудят. Честит празник на Народното събрание , на Министерски съвет, на Президентството. Много работите и от положението , в което се намираме в момента това си личи. Честит празник мила България!
2
18
 
10
 
! Отговори
01.05.10. преди 13 години
Как не ви е срам да споменавате такъв празник! Долните частници знаят ли за съществуването му? Нали сме капитализъм-кой ти брои работника за човек.
1
4
 
35
 
! Отговори
Салахадин преди 13 години
Честит празник на тези ,които се чувстват трудещи се.И на тези ,които в момента също са на работа.:)

Спонсорирани публикации