Първи май – Ден на труда

През 1886 г. работниците са се борели за 8-часов работен ден
1 май 2010 08:17,
154
Първи май – Ден на труда
Снимка: БГНЕС

На днешната дата много страни в света честват обществените и икономически постижения на работническото движение. Първи май е и един от официалните празници и в България.

Първи май е честван у нас за пръв път през 1890 г. от Топографското дружество. През 1939 г. е обявен за официален празник, а от 1945 г. комунистическата власт започва да го чества всяка година.

След края на комунистическия режим през 1989 г., 1-ви май продължава да е официален и неработен ден, но държавната власт не се ангажира с организирането на масови прояви, както по времето на социализма.

Историята на празника се свързва с международното социалистическо движение през XIX в. и работническите протести за зачитане на елементарните социални права.

Началото се поставя на 1-ви май 1886 г. в САЩ, когато профсъюзите провеждат неофициална национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден.

След тридневни протести в Чикаго полицията и частните охранители разпръсват протестиращите, раняват около 200 души и убиват поне четирима.

На 4 май, по време на последвалия протест срещу полицейското насилие, сред полицията е хвърлена бомба, при която загива един полицай и шестима са ранени. Набързо са осъдени и екзекутирани седем анархисти, впоследствие оправдани като невинни.

През 1889 г. учредителният конгрес на Втория интернационал, проведен в Париж, призовава за международни демонстрации в знак на солидарност към протестите в Чикаго.

През 1904 г. Международната конференция на социалистите в Амстердам призовава "всички социалдемократически партии и профсъюзи от всички страни да демонстрират енергично на Първи май за официалното признаване на 8-часовия работен ден, за права на пролетариата и за световен мир."

Тъй като най-ефективният начин за демонстрации е стачката, конгресът решава, че е "задължително за всички пролетарски организации от всички страни да спрат да работят на 1-ви май, навсякъде, където е възможно без негативни последици за работниците."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
10
 
! Отговори
омбре преди 14 години
Както винаги в форума има много *** като тия които ни докараха на тоя хал.Олигарсите-неприлично богатите дърпат конците а марионетките им управляват.Да живее празника на труда,
27
3
 
5
 
! Отговори
sameca преди 14 години
"Набързо са осъдени и екзекутирани седем анархисти, впоследствие оправдани като невинни."Хайде сега ми обяснете този участък от статията. АААА разбрах те посмъртно и сигурно са ги върнали и сега се пекът някъде на хаваите.
26
9
 
8
 
! Отговори
георги преди 14 години
вижте само снимката.........сърп и чук, баси комунистите
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ДО 22доходи и стандарт на живот...това е непознато понятие за финансовия гимнастк Дянков!!Дянков е Гении и заслужава Нобелова награда за икономика !
24
3
 
12
 
! Отговори
Стеностен преди 14 години
Не бехме *** баьо Тодоре, задето го правихме. така системата си беше правилна. Бяхме ***, дето оставихме *** тарикати да ни управляват и преди и до сега. Затова се провалихме като народ. Но за мъртвите не бива да се говори само лошо, а само хубавото и най-лошото! За да се знае сегашните да не грешат! Ако не кажеш грешките, няма как да се избегнат, наново. та *** сме си бии и сме такива, но вие *** ни провалихте! Корейците, КНР, да не са ***. Космонавти станаха, а ние загиваме
23
1
 
7
 
! Отговори
Стеностен преди 14 години
Новите акцизи ще понапълнят бюджета, но той лесно се изпразва, от паразитни ползватели, от непредвидени разходи, от надценки и надписвания по услуги и материали. Не зная какви цели имат сегашните управници, но не си ли стабилизираме сами, икономиката, без да продаваме на чужденци, то пак ще я закъсаме по-яко. И не напразно старите са се борели за независимост, защото знаят, че да си роб е гадно нещо. А нас ни направиха такива. Е, винаги си зависим и от другите страни, но не бива да е във всичко.
22
3
 
5
 
! Отговори
jackbg преди 14 години
Честит празник на всички трудещи се.Разбира се празника няма нищо общо с комунизма.Честит празник АНАРХИСТИ.И НИКОГА повече селски капитал-комунизъм
21
1
 
8
 
! Отговори
VAGINUS преди 14 години
DQNKOV E PEDERAST IMA LI NYAKOY ,KOYTO NE SPODELYA MOETO MNENIE HAYDE MINUS4ETA VA6TA MAYKA DEBILNA DA ***.
20
1
 
6
 
! Отговори
ДЕДОТО преди 14 години
Дянков е измислил нов вид макроикономика!НЕРАЗРИВНАТА САМООБВЪРЗАНОСТ !!Повишаването на акцизите води към ръст на икономиката и обратното, като расте икономиката растат и акцизите!Производство е безсмислено !Внос и износ също!Има митници...ама и те не трябват !само ръст на акцизи и икономика и обратно!Валутен борд е излишен !!!Другаря Дянков е изразител на националната идентичност, разбирана като единство на материално и нематериално културно наследство и съвременно художествено творчество.
19
2
 
17
 
! Отговори
Петран преди 14 години
не си прав! Сърпа е символ на жътварството, на прибирането на реколтата, на хляба, от посевите. А *** е символ на изкованите блага, на дрехите, на металите, на промишленността. Да торичаш този символ, азначава да отричаш труда и да живееш като дивеч, без къща, без дрехи, без произведени блага. Правилно е поставен този знак на почит.Това е символа на труда, на човека. Не бива да го отричаш!
18
5
 
6
 
! Отговори
ДЕДОТО преди 14 години
Ние с нашите другари от БСП начело с нашите вождове Другаря Първанов и Другаря Станишев сме твърдо Против Съвременният капитализъм, Съвременната глобализация, Сегашната тенденция на Борисов и Костов към фашизъм и реваншизъм!!Да спрем ограбването на България !!!
17
12
 
9
 
! Отговори
Боро преди 14 години
Болезнена смърт за *** на снимката, който държи най- гнусния символ от човешката история !
16
8
 
2
 
! Отговори
ДЕДОТО преди 14 години
до Др Тодор ЖивковБЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ - свободни граждани - справедлива държава - солидарно общество НАШАТА ПАРТИЯ ДНЕС Е ЕДИНСТВО НА СЪЩНОСТ, ЦЕННОСТИ !! Против сме Съвременният капитализъм, Съвременната глобализация, Сегашната тенденция към фашизъм !! БСП НОСИТЕЛ НА ЛЕВИЯ ПРОЕКТ ЗА БЪЛГАРИЯ
15
6
 
10
 
! Отговори
Др. Тодор ЖИВКОВ преди 14 години
Да ви е честит бойниа празник на труда, уважаеми другарки и другари. Помните ли, как се подписвахте "доброволно", че ше дойдете на манифестациа и ше ми скандирате "Винаги верни на Партиата"? Помните ли, как ви черпееме /с пари от вашиа членски внос в профкомитетите/ с кебапче в хартийка, преди партийниа секретар на предприатието да поведе стадото към Мавзолея? Ама, *** си бехте, ха-ха-ха...
14
1
 
9
 
! Отговори
присмехулник преди 14 години
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК! НАЗДРАВЕ!
13
2
 
12
 
! Отговори
Петран преди 14 години
Нека Руссия, будет навсегда! И мъдри и патриотични управници да я ръководят! И да не правят грешки и компромисси, защото нашите правеха та я докарахме до ръба на пропастта! Не съм русснак, но уважавам Руссия, народа ви и вашите ръководители. А ние бяхме предадени, от свои, та сме в упадък.
12
3
 
3
 
! Отговори
Петран преди 14 години
Не бъди сигурен! Само смъртта и фактите са неизбежни. След 1 година, може да не съм жив. А това означавна, че стана ли нечовек, и Шамбалла ще изпищи на умряло, а камо ли нейните варвари. От мен и създателя на вселената се страхува като нечовек, затова ме измами да се окова в матрицата. Та сега страдам и от наши и от *** и всякакви. Но след 20 години, не се знае какво ще е. Пукна ли, земята ще се разтресе. Да не говори маз мангетата. ще им секнат кючеците за 10 секунди. Що злини са сторили?
11
2
 
1
 
! Отговори
ДЕДОТО преди 14 години
Другаря Кадиев е НАШАТА ПАРТИЯ ДНЕС ЕДИНСТВО НА СЪЩНОСТ, ЦЕННОСТИ, ЦЕЛИ И ПОЛИТИКА !!!Възпитан от партията в Демократичният социализъм, един нов интернационализъм, непримиримост към европейските модели съобразно българските условия и икономическа система на тотално централизирано планиране, която потисна и прекомерно одържави частната собственост !!
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Сега ние се дразним, от циганорите, но след 20 години те ще се дразнят от нашето присъствие. Какъв ти 1 Май, кви ти 5 лева? Тоз народ вече празнува ако има някаква работа, те ни карат да празнуваме за нещо, което одавна сме загубили.
9
0
 
15
 
! Отговори
лили преди 14 години
и на мене снимката много ми допада. Нека днес да видя поне един усмихнат млад човек, защото на младите хич не им е лесно. А много от тях дори5 нямат спомен за спокоен и безгрижен живот

Спонсорирани публикации