У нас се подслушвало в пъти повече отколкото в САЩ

Годишно се прилагали по 10 хил. СРС-та, а в САЩ - 2370
15 май 2010 20:00,
355
У нас се подслушвало в пъти повече отколкото в САЩ
Шефът на ВКС Лазар Груев. Снимка: БГНЕС

"В България се подслушва многократно повече отколкото в САЩ", обяви председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев.

По думите му СРС-тата се използвали, за да се компенсира невъзможността да се направят експертизи, както и заради тенденцията на намаляване на гражданите, които се наемат да свидетелстват.

"Тези случаи са най-чести, когато се разследват организирани престъпни групи"”, поясни той.

Груев посочи, че в България специалните разузнавателни средства, които се използват като доказателства в съда, са от порядъка на 10 000 годишно, докато според доклад на САЩ от 2008 г. в целите Съединени щати са използвани само 2370 СРС-та.

Председателят на ВКС цитира още и решение на Европейският съд по правата на човека в Страсбург, където се подчертава, че в България се използват прекалено много бръмбари. 

"Мен лично ме притеснява хипотезата на използване на СРС, разпоредени от ръководителите на специалните служби и висши служители в тях, които са извънпроцесуални фигури и това е твърде проблематично, защото тогава не може да се провери и гарантира достоверността им", коментира заместникът на Груев - Гроздан Илиев.

Големият въпрос според двамата шефове на Върховния касационен съд обаче е липсата на лаборатории, които да изследват достоверността на този вид доказателства, придобити от СРС-та, и да правят всички други експертизи по един процес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


355
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
270
0
 
0
 
! Отговори
съдия преди 13 години
Ако всичко около вас и семейството е наред,защо се страхувате от СРС? Не гледате ли какво става с горите в ловешко,а и къде ли не.Вижте какво става в Булгартабак.
269
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И кво от туй.Само жената да не разбере.
268
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какво да очакваме от банда пребоядисани комунисти, начело с мутра-комунист-охранител?!СРС, полицейщини и мизерия!Скоро ще си имаме нов Уго Чавес - ще е Вожда Борисов
267
4
 
0
 
! Отговори
??? преди 13 години
' Прокуратурата иска Специализиран съдВ САЩ са шест, ние спорим за единИма нужда от Специализиран съд, позволява го и Конституцията, каза зам. главният прокурор Валери Първанов пред БНР.Очевидно е, че и обществото и европейските институции не дават добра оценка на ефективността на правоохранителните и правозащитните органи в борбата с този род престъпления, посочи Първанов.Той даде за пример САЩ, където има 6 специализирани съдилища, а ние спорим за един.Зам.главният прокурор каза още, че в момента гледат необезпечените договори на предишното правителство и ако има замесени хора, които сега са депутати, ще им се иска имунитетът. 'Лазар Груйов може ли да чете ? Ако може, нека си извади извидите и по - малко да приказва, защото е ясно, че той и Гоце са съпричастни към октопода у нас !
266
0
 
0
 
! Отговори
Антон преди 13 години
Стига със смешните коментари и още по-смешните статии, под които са оставени. В България се използват повече срс отколкото в САЩ, ама на 30ти Февруари...
265
1
 
3
 
! Отговори
БОЙКОВИСТ преди 13 години
Типичен пример за онази народна поговорка "Дай на простия малко власт, па му гледай сеира." Само, че коментирайки тази статистика следваше да сравним и едни други данни - колко е населението на САЩ, и колко са тежките престъпления в САЩ за година - тогава ще излезе, че ние имаме десетки пъти по - малка необходимост, а използваме 5 пъти повече СРС - та. "ВОАЙОРСТВОТО на една власт" - така наричам аз тенденцияата.
264
0
 
2
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 13 години
Вива Дуче!Спавка в тълкувателно решение на ВКС-*** не е обида а диагноза!Ако четеш.Дуче ще разбереш зад трите какво се крие във възприемане на заобикалящата ни действителност и оценъчната възможност на даден индивид.Та това за възпитанието.елементарното!Ти пак си обичай,Бобчо.За любовта и някои други неща граници няма.Сега срещу народа се води информационно-психологическа война.Спомни си Дуче и ти я водеше срещу италианският народ и къде свърши увиснал.
263
1
 
4
 
! Отговори
Мусолини преди 13 години
т.е., ако аз ти кажа, че си ***, *** и ***, ти не трябва да ми се обиждаш, защото ти поставям медицинска диагноза, въпреки че не съм медицинско лице! чувал ли си фразата "елементарно възпитание"?
262
1
 
3
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 13 години
Прав си брато!Току що свалиха моят коментар.За сведение на ЦЕНЗОРИТЕ,ако не знаете да научите,че ***,ембицил,*** са мед.диагнози а не обида.Трийте на воля,така идва новият ФАШИЗЪМ!
261
2
 
4
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 13 години
Кой го издигнаха за кмет на София да замете следите на фрабежа на столицата 20г.?Които са гласували за ГЕРБ и сега се правят,че не виждат задаващата се диктатура на ционисткомасонските еничари на новият световен ред-новият фашизъм на световният промишленофинансов капитал!
260
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
и цензурата по българските форуми е със сигурност в пъти повече...
259
1
 
2
 
! Отговори
САМО МОГИЛИ ИМА преди 13 години
бе каде зарад мафията хаха мафията е собственост на бкп 65 години КПСС по скоро е заради народъ нали трябва да се знае кои са десидентите сред народи и кои маси от него как приемат режима ии псевдо прехода също зарад това 4е конците на нашите политици се дърпан отвън а балканските народи не веднъж са смазвали опитите на световната ламя за власт и са проваляли много системи затова от наи богат и стратеги4ески регион балканите са превърнати в ад за народите тук които са бели с 70% тракииски гени!
258
4
 
2
 
! Отговори
неразбиращ преди 13 години
председателят на Върховния касационен съд и неговият заместник на Гроздан Илиев приказват пълни глупости. би било добре да изучат какво в САЩ и в РБългария се крие под СРС преди да плямпат всякакви тъпотии. друг е въпроса, че доста магистрати са се попритиснили, поради факта, че връзките им с престъпността е доста ТОПЛА и има вероятност да лъсне като *** на месечина!!! до кога ще търпим подобни *** на ръководни постове?
257
3
 
5
 
! Отговори
мафията в съдът преди 13 години
Епа притесняват го бръмбарите , щом ТРАКТОРА изчуеуликал в килията на затвора , че във ВИШИЯТ СЪДЕБЕН СЪВЕТ има четрима съдйи на ОКТОПОДА ! :) :) :) Дали и Груев не е един от тях ???!!! ;)
256
2
 
2
 
! Отговори
ДАНСинга преди 13 години
Така ли изглежда руски агент в българска институция ?!
255
2
 
2
 
! Отговори
БКП(БСП)-КГБ Е МАФИЯ преди 13 години
ТОВА ЛИ Е ЧОВЕКА КОЙТО ДИКТУВА ЛЕКИТЕ ПРИСЪДИ НА ТЕЖКИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ???!!!
254
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
След като няма полза държавата от тези подслушвания - или поне няма такава видна - колко престъпни групировки са "разбити" в 2008?? . то тогава изводът , че ползата от подслушванията е персонална, а не държавна.Що не си ги казвате нещата с истинските им имена, ами само театър ни се разиграва. Прав е колегата за театъра, но освен зрители сме и потърпевши.
253
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
e mnogo qsno 4e se podslu6va osobenno v na6ta jalka dyrjava kydeto kydeto za edno ubiistvo ne fkarvat v zatvor pak kamoli da ti tyrsqt otgovornost deto si podslu6val :D:D:Dvseki i korumpiran i lyji.. dori i obiknovennite grajdani... zatova sme v tova polojenie !!i 100%sym sigoren 4e i zatova sme bili pet stotinnnnnnn godini pod turskorobstvo :D:D pak zaradi sy6tite prostutii s kakvito sme sviknali i dnes...
252
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нека.....така трябва, защото у нас хаоса е пълен и далаверите са навсякъде. И да не се сравняваме със Щатите, моля. Там царят истински закони и правила.
251
0
 
6
 
! Отговори
Павел преди 13 години
Театър, брат ми, театър ... затова е уж сърденето на Бойко