У нас се подслушвало в пъти повече отколкото в САЩ

Годишно се прилагали по 10 хил. СРС-та, а в САЩ - 2370
15 май 2010 20:00,
355
У нас се подслушвало в пъти повече отколкото в САЩ
Шефът на ВКС Лазар Груев. Снимка: БГНЕС

"В България се подслушва многократно повече отколкото в САЩ", обяви председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев.

По думите му СРС-тата се използвали, за да се компенсира невъзможността да се направят експертизи, както и заради тенденцията на намаляване на гражданите, които се наемат да свидетелстват.

"Тези случаи са най-чести, когато се разследват организирани престъпни групи"”, поясни той.

Груев посочи, че в България специалните разузнавателни средства, които се използват като доказателства в съда, са от порядъка на 10 000 годишно, докато според доклад на САЩ от 2008 г. в целите Съединени щати са използвани само 2370 СРС-та.

Председателят на ВКС цитира още и решение на Европейският съд по правата на човека в Страсбург, където се подчертава, че в България се използват прекалено много бръмбари. 

"Мен лично ме притеснява хипотезата на използване на СРС, разпоредени от ръководителите на специалните служби и висши служители в тях, които са извънпроцесуални фигури и това е твърде проблематично, защото тогава не може да се провери и гарантира достоверността им", коментира заместникът на Груев - Гроздан Илиев.

Големият въпрос според двамата шефове на Върховния касационен съд обаче е липсата на лаборатории, които да изследват достоверността на този вид доказателства, придобити от СРС-та, и да правят всички други експертизи по един процес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


355
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
210
1
 
3
 
! Отговори
До 271 преди 13 години
Въпросът не е, че крадат ВСИЧКИТЕ пари от винетните такси. А че прибират една сериозна част от тях, при това напълно законно. Значи според теб едни частници могат да прибират парите на данъкоплатците, а други - не могат. Какви са критериите, по които да избираме кой да източва данъкоплатеца ? Или те са чисто времеви. Тази година нашата фирма, догодина вашата ??? Старши, не са за тебе тия неща. Не ги разбираш. Оди си марширувай по плаца и не бъркай ума на хората, и без това са объркани достатъчно
209
0
 
3
 
! Отговори
До 271 преди 13 години
Имах си хас, таксите да отиват за Цирк Балкански. Нали затова са винетни такси, за да отиват за пътищата. Тебе кефят ли те пътищата ? Въпросът е, че Държавната Пощенска Банка беше предложила ПО-НИСКА КОМИСИОННА! Но поради любов към ПО-ВИСОКАТА КОМИСИОННА бе избрана ЧАСТНАТА банка. Това е все едно да ме псуваш, че съм ***, като казвам, че ЕРП-тата, частните електроразпределители все пак пускат ток, а не го спират изцяло на населението. Нали и ББ каза, че договорите с тях били неизгодни. Старши.
208
0
 
3
 
! Отговори
за 272 преди 13 години
Абе защо спряхте да плюете по Доган заповед от централата, или вече не ви е интересен :)
207
1
 
7
 
! Отговори
бг преди 13 години
Другарите са във ГЕРБ !!!! Запомни го веднъж завинаги !! Само че и Бойко си промени речника, и вече не го ползва сакън да не се издаде че е червен кадър !!!
206
2
 
3
 
! Отговори
за 270 преди 13 години
Червено-модифицираните организми (ЧМО) са на изчезване............. диалектика, така са ме учили по научен комунизъм, сори другари
205
1
 
6
 
! Отговори
за 262 преди 13 години
таксите отиват за пътищата, а има малка комисионна, която остава за банката..........не се учудвам че сме толкова бедна страна, с тоз *** народ
204
3
 
8
 
! Отговори
bg преди 13 години
Догодина мисля, че ще сме забравили за Геномодифцирания пороект ГЕРБ народа ще ги изгони със камъни тези некадърници както е тръгнало !!!
203
0
 
1
 
! Отговори
за 265 преди 13 години
хабер си нямаш как функционира бюджета, не съм тук да ограмотявам....лека
202
4
 
2
 
! Отговори
Nick преди 13 години
Така или иначе и в САЩ и в Европа и България от край време се подслушва, а ако на някой не му харесва - значи или не му е чиста работата или не е разбрал в кой век живее! А съдията Груев да се замисли преди да изтърси огромната глупост че тук се подслушвало повече от САЩ! Това просто е невъзможно - нито имаме толкова агенции по сигурността като САЩ, нито толкова хора които работят в тях, нито толкова милиарди долари с които разполагат те! Аз лично се изненадах малко като разбрах че интернета в САЩ се следи денонощно, даже имат закон който задължава мобилните и други оператори да инсталират устройства и техника които да следят както телефоните, така и интернета и програми като Skype!
201
1
 
4
 
! Отговори
До 258 преди 13 години
Разликата е, че преди е имало пране на пари, а сега парите направо се отклоняват в частни банки. СИБанк какво е? Нали е частна банка? Защо тогава в нея отиват всичките ни данъци? Това, ако не е отклоняване на държавни средства в частен джоб, здраве му кажи!
200
2
 
1
 
! Отговори
за 256 преди 13 години
Отговор: БСП е партия на едрия капитал, като такава няма шанс в една бедна страна..........ГЕРБ е дясно правителство, в смисъл че провежда рестриктивна политика в условията на световна криза - арестите нямат нищо общо, да не искаш поради кризата да се обяви амнистия на крадците :))..........Гоце прави лява партия за да запълни лявото...моето скромно мнение
199
0
 
2
 
! Отговори
До 255 преди 13 години
СИбанк е частна банка, нали? Спечели търг за емисия на държавни такси (винетки), нали? С по-скъпа оферта от Пощенска банка, нали? Казваш, че СИБанк била на белгийци. Значи българските такси за пътищата (винетките) отиват в Белгия, а? Или греша. Щото белгийците много ги боли за българските пътища, нали? Не може само с наизустени отговори от партийната централа. Трябва и малко акъл, госин старшинка. Цъкайте си нета и СРСтата, а на гласоподавателя оставете да прецени кой е демагог и кой не.
198
0
 
3
 
! Отговори
bg преди 13 години
Ами да започват със Бойко :)
197
0
 
2
 
! Отговори
за 257 преди 13 години
сигурно св..ир..ка мишко :)) и не съм Факти
196
2
 
2
 
! Отговори
за 254 преди 13 години
20 години *** управляват, като е имало пране на пари има закони срещу това, да бяха ги закопчали вместо да крадат и пикаят в шадраваните............сори Майкъл, палачинката се обърна..........кой крал крал, оттук нататък крадците в на пода :))
195
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Фактите,Не можеш да си представиш какво ще ти направя ако те пипна!
194
1
 
3
 
! Отговори
До 249 преди 13 години
И още нещо ще те питам, понеже си фен на ГЕРБ. Въпрос с повишена трудност. Това правителство дясно ли е, центристко ли е или ляво ? Каква според теб е цялостната икономическа политика на Борисовото правителство? Ако признаеш, че е арестантско-полицейска, значи смяташ, че полицията е основен двигател на икономиката...Значи, си ченгенце!
193
3
 
0
 
! Отговори
за 253 преди 13 години
Аха сега захвана правителството понеже сбанката нищо не стана................отегчаваш ме...понякога намирам някой демагог, който е предизвилателство за мен :)) ти не си ...нищо лично:))...лека
192
1
 
2
 
! Отговори
за 249 преди 13 години
Не е престъпление да притежаваш Банка или част от нея... Престъпление е да си переш парите там.... А това Бойко го прави успешно !!! И как Цветелинчето изведнъж изпъкна със такива пари след като Бойко стана кмет .... Цветелина БориславоваОсновател и председател на Фондация Tipping point, учредена през 2005 г.
191
0
 
1
 
! Отговори
До 249 преди 13 години
По същата логика мога да те питам защо не се изплатиха парите на фирмите, които работиха по държавни поръчки??? Причината, която това правителство изтъква, е че били "неправилни" фирми, на хора на Тройната коалиция. Какво значение има? Щом според теб капиталът може да си прелива от едно в друго...Що държавата не се разплати с фирмите, с които е сключвала договори? Това ми кажи само, като си с такива либерални разбирания.