Честваме Петровден

Честит имен ден на Петър, Павел, Камен и на всички, които празнуват днес
29 юни 2010 06:58,
56
Честваме Петровден
Снимка: Булфото

На 29 юни празнуваме Петровден. Православната църква чества едновременно паметта на великите апостоли Петър и Павел, ученици на Христос.

Най-важните обстоятелства от техния живот са описани в книгата "Деяния на апостолите" (Нов завет), а за апостол Петър четем и в евангелията.

Петър се наричал отначало Симон и бил син на рибар от Витсаида Галилейска. Брат му Андрей пръв станал ученик на Христос и довел Симон при Исус. Спасителят го нарекъл "Кифа" ( на еврейски) или Петър (на гръцки), което значи "камък".

Името на апостол Петър се споменава постоянно в Евангелието. Той бил един от любимите ученици на Христос. Когато повели Исус на съд, само Петър и един от учениците вървели след него. В двора на първосвещеника обаче, обхванат от малодушие, той три пъти се отрекъл от Христа.

Когато пропял петелът, той си спомнил предсказанието на Спасителя: "Казвам ти, Петре, не ще пропее днес петел, преди ти три пъти да се отречеш, че Ме познаваш. (Лука 22:31-34), и горко се разкаял.

След възкресението Христос се явил най-напред пред Петър, за да възстанови неговото апостолство. Традиционно се смята, че Петър е учител на юдеите, а Павел - на езичниците.

Петър проповядвал в Юдея, Галилея, Самария, Кесария, Йерусалим, Сирия, Антиохия. Стигнал и до Египет. Пътувал до Британия, Гърция, бил в Коринт. Около 67 г. пристигнал в Рим. Там император Нерон предприел гонения срещу християните.

Петър бил затворен в тъмница и на 29 юни предаден на смърт. Осъдили го на кръстна смърт. Петър обаче помолил да го разпънат с главата надолу, като не считал себе си достоен за еднаква смърт със Спасителя.

Празникът e в чест на светците Петър и Павел и за предпазване от огън, пожар, гръмотевици и град. В някои краища Павловден се празнува отделно на 30 юни и се нарича Пальовден (от глагола паля).

В народния календар Петровден се предшества от Петровите заговезни, които започват с първата седмица след Петдесетница. В този ден завършва постът и се отговява с младо петровско пиле.

Празникът съвпада с времето на жътвата и на него се работи, обикновено през първата половина на деня. В някои райони на Петровден се правят сборове. Месят се обредни хлябове и се ядат ранни ябълки – петровки.

В много селища на този ден се правят сборове, колят курбани за светиите и се слага обща трапеза с песни и хора.

Според статистика на НСИ, публикувана в началото на януари месец тази година, в класацията за най-разпространени лични имена сред мъжете Петър заема пето място, като 2,22% от мъжете в България носят това име.

Честит имен ден на Петър, Петрана, Петя, Павел, Павлин, Павлина, Пoлина, Пенка, Пенчо, Камен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
О подяволите, защо все още продължавате да пишете името Петрана следкато никой не се казва така, а е прието името Петранка.
34
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тези, които празнуват днес са комунисти.
33
1
 
10
 
! Отговори
Лили преди 13 години
Ако искаш и Коледа на 7.01 ? Абе поводи за празник да има , пък ти ако искаш с липриконите празнувай :)Честито на всички именници ! Да им е живо и здраво името и те покрай него ! Наздраве!!
32
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Днес не е Петров ден. Нещо сте се объркали.Целият Православен свят празнува на 12 юли.Комунистите здраво са промили мозъка на горките хора, щом са ги накарали да вярват някакъв измислен нов календар.Значи до 1968 г. хората в България са птазнували по православният календар. А след това комунистите налагат със сила нов календар.Русия, Беларус, Украйна, 1/5 от Гърция, голяма част от България и Румъния, Йерусалим, Света гора празнуват по православният календар.Ще си честитим на 12 юли.
31
0
 
8
 
! Отговори
розов делфин преди 13 години
Защо не вземеш да се вземеш и да отидеш на Цирк отдавана не си го правил, а само занимаваш форумците си с тъпите си изказвания *** Балкански?! Докога ще притесняваш хората във форума?!***, забелязвайте ги тези неща разни ***, развалят празниците и делниците на хората! Честити празника на имениците не да говориш неща извън темата!
30
5
 
1
 
! Отговори
сатаната преди 13 години
ЧЕСТИТО СВЕТИ ПЕТРЕ
29
1
 
2
 
! Отговори
lol преди 13 години
***, Анонимния 26 и 23 има Огромен проблем защо не го Разрешите?!
28
2
 
0
 
! Отговори
приятел в нужда преди 13 години
на именниците - повече приятели, от които могат да съберат пари, та като стане нужда те да помогнат да отговорят: не те знам коя си...
27
3
 
1
 
! Отговори
ANONIMI преди 13 години
Ха- ха- ха , OЩЕ МАЛКО ДА ВИ Е ЧИСТИТА НОВАТА ГОДИНА ЕЙ *** ОТ ЦИРКА НА ТРОБАДУР НА КЛОУН!!!!
26
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какво е то гъзарски хотел ,който се намира в гората от хотели?Приятно прекарване в бетона ЛОЛ!
25
0
 
1
 
! Отговори
името преди 13 години
За българите празниците са какво ще ядем и какво ще пием.--------------Не те знам коя си...
24
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да ви е честит 8-ми март!Тази година завод за полупроводници ,а догодина за цели......Хахахахаха....
23
6
 
2
 
! Отговори
LOl преди 13 години
Защо тия анкети имат толкова *** отговори?Моят отговор-Ще почивам в гъзарски хотел за 80лв стаята на Слънчев Бряг .Честито на всички именяци
22
1
 
13
 
! Отговори
Д преди 13 години
Честит имен ден на всички именници! Пожелавам Ви много здраве, щастие, късмет,любов и да не забравите купонясването тази вечер... :)
21
2
 
29
 
! Отговори
бай Петко преди 13 години
Днес че ми отиде една туба от най харната ракия и да са ми живи и здрави приятелите с които че я гаврътнем
20
1
 
19
 
! Отговори
!?!?! преди 13 години
Честит празник на всички именици!
19
1
 
19
 
! Отговори
)))))) преди 13 години
Честит празник! Честит празник и на всички с името Павлина!
18
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Комунистите въведоха "новият стил". Как да празнувам по него?
17
2
 
10
 
! Отговори
до 10 ти преди 13 години
Затвори си устата НЕВЕРНИК !!!ТЕПЪРВА ЩЕ СЕ КАЕШ ...!!!Честит празник !!!
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да, на 12 юли се чества Петровден, но по стар стил. Вкъщи си имам двама Петровци :-) да са ми живи и здрави! По семейна традиция вкъщи празнуваме на 12-ти.

Спонсорирани публикации