Честваме Петровден

Честит имен ден на Петър, Павел, Камен и на всички, които празнуват днес
29 юни 2010 06:58,
56
Честваме Петровден
Снимка: Булфото

На 29 юни празнуваме Петровден. Православната църква чества едновременно паметта на великите апостоли Петър и Павел, ученици на Христос.

Най-важните обстоятелства от техния живот са описани в книгата "Деяния на апостолите" (Нов завет), а за апостол Петър четем и в евангелията.

Петър се наричал отначало Симон и бил син на рибар от Витсаида Галилейска. Брат му Андрей пръв станал ученик на Христос и довел Симон при Исус. Спасителят го нарекъл "Кифа" ( на еврейски) или Петър (на гръцки), което значи "камък".

Името на апостол Петър се споменава постоянно в Евангелието. Той бил един от любимите ученици на Христос. Когато повели Исус на съд, само Петър и един от учениците вървели след него. В двора на първосвещеника обаче, обхванат от малодушие, той три пъти се отрекъл от Христа.

Когато пропял петелът, той си спомнил предсказанието на Спасителя: "Казвам ти, Петре, не ще пропее днес петел, преди ти три пъти да се отречеш, че Ме познаваш. (Лука 22:31-34), и горко се разкаял.

След възкресението Христос се явил най-напред пред Петър, за да възстанови неговото апостолство. Традиционно се смята, че Петър е учител на юдеите, а Павел - на езичниците.

Петър проповядвал в Юдея, Галилея, Самария, Кесария, Йерусалим, Сирия, Антиохия. Стигнал и до Египет. Пътувал до Британия, Гърция, бил в Коринт. Около 67 г. пристигнал в Рим. Там император Нерон предприел гонения срещу християните.

Петър бил затворен в тъмница и на 29 юни предаден на смърт. Осъдили го на кръстна смърт. Петър обаче помолил да го разпънат с главата надолу, като не считал себе си достоен за еднаква смърт със Спасителя.

Празникът e в чест на светците Петър и Павел и за предпазване от огън, пожар, гръмотевици и град. В някои краища Павловден се празнува отделно на 30 юни и се нарича Пальовден (от глагола паля).

В народния календар Петровден се предшества от Петровите заговезни, които започват с първата седмица след Петдесетница. В този ден завършва постът и се отговява с младо петровско пиле.

Празникът съвпада с времето на жътвата и на него се работи, обикновено през първата половина на деня. В някои райони на Петровден се правят сборове. Месят се обредни хлябове и се ядат ранни ябълки – петровки.

В много селища на този ден се правят сборове, колят курбани за светиите и се слага обща трапеза с песни и хора.

Според статистика на НСИ, публикувана в началото на януари месец тази година, в класацията за най-разпространени лични имена сред мъжете Петър заема пето място, като 2,22% от мъжете в България носят това име.

Честит имен ден на Петър, Петрана, Петя, Павел, Павлин, Павлина, Пoлина, Пенка, Пенчо, Камен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да са живи и здрави всички именници!!! Със здраве да си носят името и да им носи късмет и сили!!!
14
30
 
5
 
! Отговори
ГЕРБ преди 13 години
Да живее САЩ и Американското правителство! Благодарение на САЩ света съществува! САЩ съдържа в себе си цялата история и потенциал на човечеството!Най-великата Държава в момента в Света - Империята наречена САЩ.Тези които наричат американците *** погледнете се каква безмозъчна и долнопробна балканско-ориенталска *** сте!ЗАПОМНЕТЕ ЧЕ ОТСЕГА НАТАТЪК БЪЛГАРИЯ СКЪСВА ВСЯКАКВИ ОТНОШЕНИЯ С *** РУСИЯ И ВИНАГИ ЩЕ БЪДЕ СЪС САЩ!
13
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В Русия, Сърбия, Македония, Йерусалим, Света гора не чествуват днес Петров ден, а след 13 дни.Така че какъв Петров ден?
12
1
 
14
 
! Отговори
кравар преди 13 години
аз Петър лош човек не познавам..айде честито на всички живи,здрави и щастливи.
11
0
 
18
 
! Отговори
Петър Атанасов преди 13 години
Благодарим и ние Имениците :) Радвам се, че днес научих малко повече за моя имен ден , благодаря също и на екипа на ДНЕС>БГ
10
30
 
6
 
! Отговори
атеист преди 13 години
Какво празнуваме ве?!?!. Не сме християнска република! Нищо не честваме! Как няма да има напрежение като сме религиозни егоисти! Религията разделя хората! И аз съм кръстен но с погнуса отхвърлям религията наложена ми от родителите ми! Не вярвам във въображаеми приятели! Благодаря на всички които НЕ замърсяват съзнанието ми с религиозни глупости!Пожелавам на ВСИЧКИ да сте живи и здрави!
9
0
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Честито на всички именяци,да сте живи и здрави и много, много късмет.
8
0
 
31
 
! Отговори
sas преди 13 години
Да си жив и здрав, Петре! Да са живи и здрави и хората, които обичаш! Пожелавам ви много късмет!
7
0
 
41
 
! Отговори
Петър преди 13 години
Честито на съименниците и всички готини хорица! Понеже сме виртуално в нета, пращам на всички по една хубава студена халба и наздраве!
6
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Честит празник на всички именици! Много здраве и радост!
5
0
 
34
 
! Отговори
Вал преди 13 години
Да са живи и здрави имениците и нека да почерпят!
4
0
 
37
 
! Отговори
sas преди 13 години
Абе и тия на Титаник имали здраве и живот, ама късмет нямали.На всички именици и православни християни - КЪСМЕТ !!!!
3
0
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Честито на всички именици !!! Бъдете живи, здрави и корави !!!
2
0
 
45
 
! Отговори
българин преди 13 години
Честит празник на всички именници и на всички православни християни.
1
0
 
47
 
! Отговори
Радованов преди 13 години
Да им е честит празника на всички,които празнуват.Бъде живи,здрави и най-вече щастливи :)

Спонсорирани публикации