Мюсюлманките искат да се снимат забулени за паспорт

Мюфтии предлагат промени в правилника за новите документи
29 юни 2010 13:45,
980
Мюсюлманките искат да се снимат забулени за паспорт
Снимка: Булфото

На новите документи за самоличност да се разреши на жените мюсюлманки да се фотографират, без да се показва част от косата.

За това настояват от Районното мюфтийство в Смолян в молба до Областната дирекция на МВР, съобщи районният мюфтия Неджми Дъбов.

Според мюфтии от региона изискванията за снимките с биометрични данни противоречат на ислямския канон, че жената мюсюлманка не бива да открива на показ други части на тялото си освен лицето и ръцете до китките.

В дирекцията са постъпили писма с такива искания от мюфтийството в Смолян и от мюсюлманското настоятелство в Мадан, потвърди комисар Кирил Хаджихристев, директор на ОДМВР.

Според него исканията на мюсюлманските духовни водачи не могат да бъдат изпълнени, тъй като съгласно правилника за издаване на личните документи на снимките трябва да са видими лицето, ушите и поне 1 см от косата.

Спазвайки тези изисквания, при фотографирането на забулени жени трябва да се вдига частично забрадката, за да открият ушите и част от косата, обясняват от полицията.

От Районното мюфтийство твърдят, че мюсюлманки от региона постоянно звънят с питания дали да нарушат религиозното предписание и да се снимат по изискванията за биометричните данни.

Представители на мюсюлманското настоятелство в Смолян ще отправят исканията си към парламента, за да се променят самите текстове в правилника.

"Това не противоречи на българското законодателство и може да бъде разрешено, може да се направи подобен компромис", твърди Неджми Дъбов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


980
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
737
3
 
3
 
! Отговори
Захарий Стоянов преди 13 години
До: г*Абре как може да не знаеш как е хляб на турски бе? Па що не питаш като не знаеш?Екмек е хляб на турски - толкова ли е трудно да го научиш?
736
2
 
3
 
! Отговори
гол гъз преди 13 години
Затова като българин призовавам всички българи да не допускат в България някой да има дискриминационни искания спрямо нас! Ние крепим държавата и носим отговорност към реда в нея ! А другите да знаят ,че няма да им мине номера да разрушат демократичният ред в страната! ТРЯБВА ДА СМЕ БЕЗКОМПРОМИСНИ СПРЯМО ВСЕКИ КОЙТО ИСКА ДА НАРУШИ БАЛАНСЪТ В СТРАНАТА! И АКО ОПРЕДЕЛИ ГРУПИ НАСТОЙЧИВО ИСКАТ ДА НАРУШАТ ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ПРАВА НА ДРУГИТЕ СЪС СВОИТЕ ИСКАНИЯ ДА БЪДАТ ЛИШАВАНИ ОТ БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО !
735
0
 
2
 
! Отговори
Очевидец преди 13 години
Сега значи, много ми стана интересно - кой ми сложи минусче на предишното изказване. Аз не правя коментар, не изказвам мнение, просто споделям преживяни истории и факти. Който както иска - така да си ги тълкува. Какво не ми харесаха не можах да разбера? Нито казвам нещо птротив мюсюлмани, нито против тези които са против мюсюлмани. Както и да е - да сте живи и здрави всички и лека ви нощ!
734
0
 
5
 
! Отговори
Очевидец преди 13 години
Друг един случай - понеже видях че имаше тук въпрос - като ходят на доктор не се ли събличат. Не бях в България, а в Ливан през 1994 година. В Бейрут трябваше да ми направят една малка операция на крака. Влизам аз, ама не знам в коя операционна зала и без да искам, нахълтвам в съседната зала. А там една - забулена такава, ляга, вдига полата, разголва се, главата и не се вижда, ама надолу - всичко съблича! Малей, умрях от срам - викам "sorry, sorry!" ...Е, нищо не ми казаха де.
733
1
 
2
 
! Отговори
гол гъз преди 13 години
Всичко комплексари които не се припознават като българи и пишат глупости за нас го правят зашото са слеби излобни и ни завиждат за благородството,че сме им дали човешки права каквито имаме ние самите! А когато един човек обича ДЯВОЛА повече от БОГА всяко благородство го дразни и обижда и вбесява и искат балансът да бъде нарушен и да надмогне над благородните !Точно това иска част от исляма в цяла Европа! Но аз съм българин и нося отговорност към човечноста и не мога да им позволя да я нарушат!
732
5
 
4
 
! Отговори
Очевидец преди 13 години
Леле майкооооооо! Като гледам колко коментари, кой номер по ред съм!!!Много актуална тема явно!Сега да кажа лични наблюдения - Като ходих да си подам документи за лична карта (в София), в районното беше влязла една такава - забулена - и така си излезе - забулена. Сега - дали беше българка, не знам, как са я снимали - не съм гледал. Ама беше голямо шоу!
731
2
 
2
 
! Отговори
ввв преди 13 години
леле колко съм неграмотен човек пише се ЗАБРАДКИ а не така както съм го написал
730
1
 
2
 
! Отговори
ввв преди 13 години
това са ПИНГВИНЧЕТАТА колко са смешни с тези плисирани поли над панталонитеи шарените забратки ,нямат ли огледала тия хора
729
3
 
5
 
! Отговори
гол гъз преди 13 години
Ако на мене ми се случи нещо подобно в Кържали ще ги направя луди и ще ги осъдя за дискриминация и като видят българин ще се посират от страх! Аз нямам проблем да си говорят на турски или на *** по между си , но някой да иска от мен да знам турски за да си купя хляб при положение ,че те го правят точно защото знаят, че не знам турски и искат да ме унижат,което е опит за дискриминация ще им го изкарам през носа! Като ми платят някоя хилядарка за дискриминация ще знаят! Аз съм българин !
728
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Май много искат ааа? Като искат да са забулени да си ходят в анадола. Тия помаци се турчеят повече от турците бе!
727
1
 
5
 
! Отговори
гол гъз преди 13 години
Ха!Ха!ха! Драги sss това е български информационен сайт и изобщо не ми пука какво мислиш ти! Дали си българин, турчин, *** или евреин! Аз като бълагин решавам кое е правилно и нямам нищо против да ти осигуря права като моите и да ти ги отнема когато ти не можеш да се примириш с осигуреното от мене равенство! Ако искаш посещавай чужди такива сайтове където можеш да покажеш познанията си по чужди езици! Мене това не ме касае! Даже си толкова жалък ,че не можеш да ме обидиш! Аз съм българин!
726
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ислямският канон да си го прилагат в ислямските държави.Щом ще посещават европейски страни,да спазват европейскитв закони.Аз като съм в тяхна държава ходя с дълъг ръкав и панталон и не им мрънкам че видите ли "противоречало" на разбиранията ми.*** това е документ за самоличност а не конкурс по праведност пред алаха.Към 779: Да,чиста истина си е,че в Кърджали българският език е рядкост и не е тайна,че да те вземат за една обикновена продавачка в магазин искат задължително да говориш турски.
725
1
 
8
 
! Отговори
преди 13 години
Но за документите за самоличност не може да има компромиси по религиозен признак ! Това се нарича дискриминация и трябва администрацията да бъде осъдена на секундата ако го разреши!А мюсулманите които са поискали това също на секундата трябвва да бъдат осъдени за активни дискриминационни действия и насайдане на религиона вражда! Всички религии в България трябва да бъдат равни и не може някоя от тях да има "права" повече от другите. Всяко подобно искане трябва да бъде наказвано от закона веднага
724
1
 
7
 
! Отговори
гол гъз преди 13 години
Алоо модераторааа! Шо не вземете да триете тия писма дето са на латиница?? Явно има хора които не уважават нас българите, нещо което не можем да променим явно ,но поне да ги принудим да ползват езика ни по разбираем за нас начин! Като искат да им четем обидите поне да сме сигурни кой и с какво точно ни обижда! Ние знаем да си правим изводи! Аз нямам проблем с това дали мюсулманките ще ходят със забрадки, щом като мъжете им много ги е страх да не им направим нещо "взаимно"
723
0
 
3
 
! Отговори
. преди 13 години
mnogo iskat, da hodqt v turciq!
722
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мнго ми се иска да среща някои мюфтия и да му прасна един в ченето..като са недовол кво правят тук....нещастници само заблуждавате хора да вярват в нищото.
721
1
 
9
 
! Отговори
Немо преди 13 години
Просто вече се чудят как да се правят на интересни. Турция иска да влезе в ЕС, а мюфтиите дърпат живота на жените назад към XIX век. Къде е свободата, демокрацията, изравняването на половете, обединението и интелигентността в тези призиви? Моралът и етиката започват да се дистанцират от религията, но тези две понятия са в основата на човечеството.
720
2
 
9
 
! Отговори
MUSULMANKA преди 13 години
A be tiya hodji i imami do koga ste vzemat reseniya na svoya glava - ELHAM DLULAHI MUSLUMANIM - ama vaobste namam namerenie da se zabulvam...Varata v boga e vatre v men, a ne vav vansnosta mi.
719
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
nemojeli da se snimat taka otvud bulgarskite granici
718
5
 
9
 
! Отговори
Зуй Паша преди 13 години
Като не искат да си показват лицата на снимка да свалят гащите и да им снимат задниците и без това са живи ануси...