Руснаци: Бедността при българите е в главите им

В България искат само пари, без да работят, пише летувал у нас руснак
8 сеп 2010 15:49, Елка Василева
829
Руснаци: Бедността при българите е в главите им
Снимка: БГНЕС

"Току-що се върнахме от България. Почивахме там цялото семейство (децата са на 16 и 6 г.) от 16 август до 30 август 2010 г.". Така започва писмо на руски гражданин, представил се с инициали Denis G., до изданието Газета.ru.

"На аерогара Варна повече от 1 час (!) разтоварваха багажа ни. Самото летище е строено още по времето на СССР и е много старо. Общото усещане от България е ужасяващо. Бедност и боклуци навсякъде – по пътя от Варна до Златни пясъци, на плажа в Златни пясъци, във Варна, навсякъде! Имаш чувството, че в България боклукът никога не се събира.

Общото отношение на българите към руснаците е много добро и дружелюбно! Те помнят нашата помощ в Руско-турската освободителна война.

Бяхме настанени в 4-звезден хотел. Това е сграда на 300 метра от морето, на 8-10 минути максимум. До морето се върви надолу по стълби (47 стъпала, не ни напрягаше).

Там само закусвахме, от гледна точка на икономиите това се оказа правилното решение.

Сравняваме хотела, в който бяхме, с добрите хотели с 4 звезди в Турция и Египет.
 
Самата сграда на хотела е нова, но в хотела мениджмънтът не е добър.

В стаята, в която ни настаниха за първата нощ, имаше плесен на тавана, миришеше на мухъл (сменихме стаята, след като отнесохме проблема до мениджъра на хотела).

В повечето стаи (а ние огледахме 4 при смяната на първата) централният климатик работи лошо, при силна слънчева светлина там не може да се диша през лятото.

Ако прозорците на стаята гледат към басейна, е проблем да ги отвориш заради силната музика.

Музиката в бара на басейна работеше до 2,30 ч. през нощта, а след това започваше отново на сутринта от 7 ч.

Отнесохме този проблем до мениджъра на хотела и въпреки това всяка вечер трябваше да се обаждаме в 12 ч. на рецепцията и да припомняме да изключат музиката.

Под ваната на пода постоянно се процеждаше вода. Епизодично по наша молба поправяха това няколко пъти.

При напускането на хотела в сметката ни бяха включили 20 лева за напитки, които не сме консумирали (отнесохме проблема да мениджъра на хотела и накрая не трябваше да плащаме). Чистеха не кой знае колко добре.

Всички проблеми отнасяхме до мениджъра на хотела и те повече или по-малко се решаваха.

Закуските в хотела се ядат, но са безвкусни. Имах и стомашни проблеми, задължително трябва да си носиш ентерофурил и активен въглен.

Стигнахме до извода, че нашият хотел беше по-лош от добрите 4-звездни в Турция, Египет, по-лош от 3-звездните в Ница и по-лош от 2-3-звездните в САЩ.

За плажа: в България плажовете са отдадени на концесионери, които плътно са поставили чадъри, шезлонги. Цената за чадър е 7 лева, за шезлонг – 7 лева, за матрак – 3 лева.

Зоната, в която можеш да се настаниш безплатно, е далеч от водата и там има много хора.
 
В същото време в платената зона няма много хора. При нашия опит да сложим хавлиите си и да забием нашия чадър в платената зона при нас дойдоха двама служители на компанията концесионер на въпросната зона, които безцеремонно изхвърлиха чадъра ни. 

Предложихме им те самите да извикат полиция и да покажат съответните документи за право върху този плаж, но те не направиха това.
 
  Така ние разбрахме, че тази концесия е полукриминален бизнес.

Казахме на тези двама души, че позорят страната си, в отговор на което те ни казаха, че такива почиващи не им трябват. Курортът Златни пясъци представлява голяма пешеходна зона, на която има изключително много хора, много различни атракциони за децата, много търговци/фотографи/художници и редовно мирише на канализация. 

Там продават и варена царевица, пуканки, предлагат ти да се снимаш със змии и децата да пояздят пони – изобщо, пълен набор от удоволствия!

Плодовете в Златни пясъци са 1,5 пъти по-скъпи от тези в магазините в Москва. 

На връщане на летище Варна след преминаването на проверката всички туристи бяхме вкарани в малко помещение, където имаше много малко места да седнем с децата, като в същото време големи площи от залата за излитане мениджмънтът на аерогарата е отдал на арендатори – кафене и duty free. 

Зададохме на мениджъра на летището въпроса защо е направено това. Отговор: „Това не е мой проблем“.

Стремежът да се спечели някоя и друга стотинка за сметка на удобството на пътниците и равнодушието към всичко останало впечатляват!

На английски има дума carelessness и тя отлично описва отношението на хората в сферата на услугите в България.

Бяхме в България за първи път, тръгнахме в добро настроение, но повече никога няма да отидем там.
 
За съжаление равнодушието на служителите в хотела, на мениджъра на летището ни наведе на извода, че бедността при хората в България е в главите им.

Ценим дружелюбното отношение на българите, това са много обикновени и добри хора.

Но за разлика от турците, египтяните, които се трудят упорито, за да направят страните си по-добри и отработват парите, които туристите са донесли в тяхната страна за почивката си, в България има само желание да получиш пари, но няма желание да се работи интензивно, така че на гостите да се предостави нормално качество на почивка. За две седмици похарчихме 136 000 рубли (6800 лева). 

Не сме живели в лукс, хранехме се в кафенета средна ръка. 

 Това е може би по-малко, отколкото щяхме да похарчим в Турция, но почивката там абсолютно не ни хареса. Не препоръчваме", заключава Denis G.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


829
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
776
19
 
5
 
! Отговори
Абрамович преди 13 години
Това са Антитуристи. Не са нужни на България, аз съм Туроператор работещ в Русия и изпращаш редовно туристи.Омръзнало ми е от такива мърморковци. С трици маймуни не се ловят. Иска хубаво ще плаща.Що не си е платил 5 * ? Като ходи на Златни значи да се настройва на московски цени. Не мога да си обясня какъв *** трябва да си, за да помъкнеш чадър от Москва...Всичките руснаци, с които работя плащат като попове и са си купили недвижимост от мен на Зл.пясъци и Свети Влас за общо над 3 млн.евра!?
775
3
 
11
 
! Отговори
Honorik преди 13 години
4ovekat si e napalno prav!To4no poradi tezi pri4ini-lo6oto obslujvane,higiena na plajovete i silnata muzika izbqgvam da po4ivam na na6eto 4ernomorie.Po-dobre e letovnicite da se orientirat kam Turciq-v po4ivkata im tam sa vklu4eni mnogo pove4e ne6ta i pri tova za po-malko pari.Nie imame prekrasna strana,oba4e ne si pazim 4isti plajovete i prirodata.Turcite pe4elqt miliardi godi6no ot turizam.Sega sklu4iha i dogovor za miliardi s Rusiq,a nie o6te lapame muhi za AEC Belene.
774
11
 
7
 
! Отговори
А преди 13 години
Да бе, за това е пълно с руснаци всяка година, айде моля! 7000 лева, ако включват и самолетните билети и покупките, които са си направили, кожените палтенца и кичозните дрешки на рускините...хахаах....хотела и храната им е била не повече от 3000 лева, на 100%.Абсолютно платена статия, баси ***.....
773
1
 
0
 
! Отговори
Maraba преди 13 години
до 773Мисля,че щеше много цветисто да псуваш,а не културно да анализираш:-)
772
6
 
5
 
! Отговори
Иван преди 13 години
казали: "не съм толкова богат за да купувам евтини неща !". При това руско семейство е станало точно така-опитали са се да минат тънко в чужда държава на непознато място.Въпреки, че за да бъда честен трябва да кажа,че наистина има и такива българи,които не им е мястото в туристическия бранш.За информация аз и жена ми бяхме на море в България (Албена) прекарахме чудесно и за 9 дни платихме около 600 лева.А руснака го съветвам другият път когато идва в България,да не се стиска при резервирането
771
12
 
5
 
! Отговори
Иван преди 13 години
Това си е чиста злонамерена пропаганда поръчана и платена от конуренцията.Имам чувсвото че този руснак не е дошъл да почива тук, а да търси кусури.Първо е гледал да мине тънко, като си е платил за хотел който е на осма линия и е само със закуска. Логично са му садирали кожата за другите хранения. Плюс това за първи път чувам за чужденец, който да си разпъва чадъра в свободната зона-което потвърждава основната ми версия. Нации които са минали по пътя по който ние и руснаците сега вървим са
770
1
 
6
 
! Отговори
Anonimka преди 13 години
I men taka me "ujili" edno taksi v Plovdiv. Ne oburnah vnimanie na stikera s zena 5 lv. i posle mi vze 30 leva za 6 km. Dobre, 4e imah pari u sebe si. A kogato se obadih do avtogarata da gi pitam za razpisanieto na edin bus, slujitelkata mi se razkrestja i zatvori slu6alkata. No predi tova i az ja skrastrih de:))))) Lo6i hora, sme nie, lo6i, a posle vse njakoj drug ni e kriv.
769
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен 784 преди 13 години
до ИстинатаВъобще не бъркам, ако ни болеше колкото ни мързеше, щяхме да умрем.Щом си избрал да си в туристическия бизнес ще работиш като за 5000лв и ще се надяваш някои да го оцени и да ти даде т.нар. бакшиш.И в Египет заплатата им е $80 месечно, но като ти пренесе куфарите ти се усмихва и ако му дадеш $1 - жив и здрав да си, ако не му дадеш - приятен ден(а вкъщи го чакат 4 деца). Явно руснака не се дразни от цените, а от отношението. Като си на почивка и си даваш парите,искаш някой да го оцени
768
4
 
4
 
! Отговори
Антон преди 13 години
Генерално си прав, но и ти бъркаш донякъде. Българина не иска да работи за по-малко от 5000 лв и ако е възможно тази работа да е свързана със седене по цял ден(примерно пред компютъра). Туризма не е отрасъл, в който много хора могат да получават големи заплати(отделен е въпроса, че и простия персонал работи за жълти стотинки), а всички си мислят че когато отидат да работят на морето ще станат богати за едно лято - тогава идва разочарованието и следват такива писма като на този руснак.
767
2
 
10
 
! Отговори
Антон преди 13 години
Статията е абсолютна истина и отразява напълно манталитета на бизнеса унас, който реве срещу държавата, в същото време мисли как да я преебе и как да изстиска още повече пари и от нея и от народа. Да, има и няколко изключения по черноморите, където можеш да починеш добре, да хапнеш приятна храна и да се попечеш хубаво, но те са прекалено малко и определено не са в Златни пясъци или в Слънчев бряг.
766
3
 
11
 
! Отговори
Истината преди 13 години
Анонимен 784, бъркаш. В България не ни мързи да работим, а не искаме да работим работа за 5000 лева, а да ни плащат 300 лева заплата. Простичко е, но дебеловратите собственици никога няма да го схванат и вс еще мрънкат - мързи ви да работите. Каквото заплащането, такава и работата. Даже в България се работи повече, отколкото се плаща.
765
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Извода-в БГ яко ни мързи да работим и от нища да изкараме нещо.Била съм в Египет-не мога да се кача на самолета,защото повръщах до последно закуската,плодовете-цени х5.Била съм в Турция-да ядеш навън-скъпо,в хотела-много салати,маслини и сладкиши,но нищо наистина съществено.Била съм и в САЩ, 2-3 звездните им хотели са пълен ад.Те дори не се казват хотели,а мотели.Звездите сами говорят какво да очакваш вътре.Просто в чужбина персонала ти се усмихва и е любезен (пак те псува), но е загрижен.
764
3
 
15
 
! Отговори
Сметкаджия преди 13 години
Реших да направя груба Бай Ганьовска сметка.значи според статията 4 членно семейство за 2 седмици изхарчило 6800 лева6800 / 4 / 14дни = 120 лева на денспоред статистиката България е посещавана от 4 милиона туристи годишно4 милиона * 120 лева на ден = 485 милиона лева на ден активния туристически сезон лятото го приемам 4 месеца485 милиона на ден * 4 месеца * 30 дни = 58 МИЛИАРДА ЛЕВА за сезонили близо 30 МИЛИАРДА ЕВРО !!!! Уааауууу !!! Дянков ако успее 20% данък да събере....ай ай аййй!
763
2
 
6
 
! Отговори
Коце Маца преди 13 години
да. проблема е в мутро-собствениците. от тяхната некадърност следва и мързеливия персонал и вс. останало.това лято не почивах на нашето море. миналото също. на адриатика е доста по-добре. по-скъпо но много по хубаво
762
2
 
3
 
! Отговори
работещ преди 13 години
Блажени са вярващите. От рибна супа, да стане аквариум. Вече 21 г. баем, червените хвърлят всякакви *** в супата, но не ще да се превърне обратно в аквариум. Сега и червените руснаци вече не я щат. Чудно.
761
1
 
3
 
! Отговори
Факт преди 13 години
Докато икономиката в България, вкл. и туристическия бзинес, се ръководи от дебеловрати бизнесмени-демократи, ще бъдем все така зле. Колкото до чуждите туристи в България те са два вида. Едните са от бившите соц.държави и са обикновено повече или по-малко позабогатяли демократи точно както нашите мутри-демократи, а останалите туристи са от по-бедничките, които за същите пари могат да си прекарат много по-добре някъде другаде, а не в България, но се подлъгват по лъскави картинки и реклами.
760
3
 
8
 
! Отговори
77777 преди 13 години
Още имало балами, които отиват на почивка на Мутроморието, а после пишат подобни писма! Нещо като "След дъжд качулка". Има само един начин да се оправим в случая - пълен бойкот на Мутроморието, докато пак стане Черноморие.
759
5
 
4
 
! Отговори
работещ преди 13 години
Цялата наша "туристическа индустрия" разчита главно на руснаци, украинци, сърби, македонци, араби и западни алкохолици, от невръстни - до старци. Изградена е и се експлоатира от всякакъв вид и род червени *** и пазвантите им. Оттам - отношението и "обслужването".Сега обаче, един "постсъветски" парвеню, типичен новозабогатял комунист, който не си брои парите (пак прочетете, колко е изхарчил и за какво) много правилно и точно е оценил и нивото, и практиката, и принципите, и намеренията на нашата "туристическа индустрия", а и насадения от неговите бивши любими "братя" и "другари" у българите манталитет. КАКВОТО ПОВИКАЛО, ТАКОВА СЕ ОБАДИЛО! Но си е по-абсурдно и от виденията на Кафка. Хем е смешно, как руснаци-комунисти ни оценяват, хем е тъжно - особено сравнението с турските *** и египетските ***.
758
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Целият туризъм в БГ се управлява от мениджъри-чобани, които дават жълти стотинки на персонала и зорко следят да не ги окрадат. Персоналът пък гледа как да компенсира ниската заплата и влага цялата си енергия да търси начин как и от къде да открадне нещо. Шефът слага камера и плаща 500 лв на човек да я гледа, персоналът му плаща 1000 лв да не я гледа. Къде е туристът? На заден план и никой не го е6ава за нищо.
757
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Иванчо, хайде сега моето момче, ела в София-та и да ми обясниш къде точно тук, когато си поръчам пържени картофи например, ще ми ги изпържат веднага, аняма само да ми ги затоплят. Говориш глупости, защото и в нашата *** страна се правят тия неща. Да не ти казвам и какви още "вкусотии" предлагат и как ги приготвят. Така че затваряй тоя плювалник и ходи да поработиш.