Руснаци: Бедността при българите е в главите им

В България искат само пари, без да работят, пише летувал у нас руснак
8 сеп 2010 15:49, Елка Василева
829
Руснаци: Бедността при българите е в главите им
Снимка: БГНЕС

"Току-що се върнахме от България. Почивахме там цялото семейство (децата са на 16 и 6 г.) от 16 август до 30 август 2010 г.". Така започва писмо на руски гражданин, представил се с инициали Denis G., до изданието Газета.ru.

"На аерогара Варна повече от 1 час (!) разтоварваха багажа ни. Самото летище е строено още по времето на СССР и е много старо. Общото усещане от България е ужасяващо. Бедност и боклуци навсякъде – по пътя от Варна до Златни пясъци, на плажа в Златни пясъци, във Варна, навсякъде! Имаш чувството, че в България боклукът никога не се събира.

Общото отношение на българите към руснаците е много добро и дружелюбно! Те помнят нашата помощ в Руско-турската освободителна война.

Бяхме настанени в 4-звезден хотел. Това е сграда на 300 метра от морето, на 8-10 минути максимум. До морето се върви надолу по стълби (47 стъпала, не ни напрягаше).

Там само закусвахме, от гледна точка на икономиите това се оказа правилното решение.

Сравняваме хотела, в който бяхме, с добрите хотели с 4 звезди в Турция и Египет.
 
Самата сграда на хотела е нова, но в хотела мениджмънтът не е добър.

В стаята, в която ни настаниха за първата нощ, имаше плесен на тавана, миришеше на мухъл (сменихме стаята, след като отнесохме проблема до мениджъра на хотела).

В повечето стаи (а ние огледахме 4 при смяната на първата) централният климатик работи лошо, при силна слънчева светлина там не може да се диша през лятото.

Ако прозорците на стаята гледат към басейна, е проблем да ги отвориш заради силната музика.

Музиката в бара на басейна работеше до 2,30 ч. през нощта, а след това започваше отново на сутринта от 7 ч.

Отнесохме този проблем до мениджъра на хотела и въпреки това всяка вечер трябваше да се обаждаме в 12 ч. на рецепцията и да припомняме да изключат музиката.

Под ваната на пода постоянно се процеждаше вода. Епизодично по наша молба поправяха това няколко пъти.

При напускането на хотела в сметката ни бяха включили 20 лева за напитки, които не сме консумирали (отнесохме проблема да мениджъра на хотела и накрая не трябваше да плащаме). Чистеха не кой знае колко добре.

Всички проблеми отнасяхме до мениджъра на хотела и те повече или по-малко се решаваха.

Закуските в хотела се ядат, но са безвкусни. Имах и стомашни проблеми, задължително трябва да си носиш ентерофурил и активен въглен.

Стигнахме до извода, че нашият хотел беше по-лош от добрите 4-звездни в Турция, Египет, по-лош от 3-звездните в Ница и по-лош от 2-3-звездните в САЩ.

За плажа: в България плажовете са отдадени на концесионери, които плътно са поставили чадъри, шезлонги. Цената за чадър е 7 лева, за шезлонг – 7 лева, за матрак – 3 лева.

Зоната, в която можеш да се настаниш безплатно, е далеч от водата и там има много хора.
 
В същото време в платената зона няма много хора. При нашия опит да сложим хавлиите си и да забием нашия чадър в платената зона при нас дойдоха двама служители на компанията концесионер на въпросната зона, които безцеремонно изхвърлиха чадъра ни. 

Предложихме им те самите да извикат полиция и да покажат съответните документи за право върху този плаж, но те не направиха това.
 
  Така ние разбрахме, че тази концесия е полукриминален бизнес.

Казахме на тези двама души, че позорят страната си, в отговор на което те ни казаха, че такива почиващи не им трябват. Курортът Златни пясъци представлява голяма пешеходна зона, на която има изключително много хора, много различни атракциони за децата, много търговци/фотографи/художници и редовно мирише на канализация. 

Там продават и варена царевица, пуканки, предлагат ти да се снимаш със змии и децата да пояздят пони – изобщо, пълен набор от удоволствия!

Плодовете в Златни пясъци са 1,5 пъти по-скъпи от тези в магазините в Москва. 

На връщане на летище Варна след преминаването на проверката всички туристи бяхме вкарани в малко помещение, където имаше много малко места да седнем с децата, като в същото време големи площи от залата за излитане мениджмънтът на аерогарата е отдал на арендатори – кафене и duty free. 

Зададохме на мениджъра на летището въпроса защо е направено това. Отговор: „Това не е мой проблем“.

Стремежът да се спечели някоя и друга стотинка за сметка на удобството на пътниците и равнодушието към всичко останало впечатляват!

На английски има дума carelessness и тя отлично описва отношението на хората в сферата на услугите в България.

Бяхме в България за първи път, тръгнахме в добро настроение, но повече никога няма да отидем там.
 
За съжаление равнодушието на служителите в хотела, на мениджъра на летището ни наведе на извода, че бедността при хората в България е в главите им.

Ценим дружелюбното отношение на българите, това са много обикновени и добри хора.

Но за разлика от турците, египтяните, които се трудят упорито, за да направят страните си по-добри и отработват парите, които туристите са донесли в тяхната страна за почивката си, в България има само желание да получиш пари, но няма желание да се работи интензивно, така че на гостите да се предостави нормално качество на почивка. За две седмици похарчихме 136 000 рубли (6800 лева). 

Не сме живели в лукс, хранехме се в кафенета средна ръка. 

 Това е може би по-малко, отколкото щяхме да похарчим в Турция, но почивката там абсолютно не ни хареса. Не препоръчваме", заключава Denis G.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


829
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
756
3
 
2
 
! Отговори
Криста преди 13 години
"Да бяхте се напънали да прочетете коментарите под оригинала на статията в Газета.Ру"Напълно подкрепям този призив - не ставайте смешни да пишете само негативи по повод едно писмо,което даже руснаците не подкрепят!Как да не се съглася с Божидар Димитров...........
755
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Руснаците са едни от най-лоялните туристи. Много добре знаят какво искат и са доста пресметливи, относно цените. Извинявайте господа, противници на руското съсловие, но и аз да дам почти 7000 лв. за тоя наш мизерен туризъм, и аз бих се изказала така. Да не говорим,че в Турция и Египет се грижат и държат на туристите. Ако тук в 4 звезден хотел слагат на шведската маса само черни маслини, в хотел в турция ще има поне още 3 вида и т.н. НАистина бедността е в главите на нашите хотелиери.
754
0
 
5
 
! Отговори
гост преди 13 години
Много е прав братушката, като изключим, че се е държал, като проверяващ ревизор. По нашето море се търси бързо забогатяване, а че не се работи не е само там. Пословичната "работливост" на българина остана в миналото. А за концесионерите и мениджърите, какво да говорим? Навсякъде е просто мафия. Нито нужното образование, нито нужния опит. За съжаление в България нещата са така в повечето случаи.
753
0
 
0
 
! Отговори
ghost преди 13 години
ne6to pismoto ne mi se vijda istinsko.toku 6to se varnal ot bg,a na kogo go pi6e?
752
0
 
15
 
! Отговори
бг преди 13 години
Навсякъде по света на туристите се предлагат качествени услуги, а в България - качествени измами. А какво друго сте очаквали от собственици мутри и престъпници...
751
6
 
4
 
! Отговори
сами м преди 13 години
Смях,смях - руснак да ми говори за тъмен бизнес. Баш в Русия е най-най-тъмно, от най-горе до най-долу. Да си стои там тогава. Тръгнал хърбел да учи щърбел...
750
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
каква анти реклама бе.ти въобще ходил ли си по други държави да видиш .чалга-матр нещо си което не го разбирам е в българия защото най-големите тарикати -крадци и мързеливци са в туризма в нашата красива българия която същите *** опропастиха
749
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
бяхме в приморско преди 4 год.платихме 120 лв. на вечер в семеен хотел предварително.спахме 1 вечер и си поискахме да ни върнат парите и си тръгнахме от българското черноморие завинаги.стаята беше голяма но с матраци които миришеха на урина.нямаше къде да паркираме.нямаше къде да вечеряме защото спря тока.тръгнахме да се разхождаме и пияна чужда туристка имаща разтройство се ......на самата главна улица.с прости думи тези от приморско ни белязаха за цял живот да не стъпваме на българското черном
748
0
 
4
 
! Отговори
redordead преди 13 години
аз пък слонен да вярвам на пвечето неща, и аз съм бил по скъпи хотели на морето и съм видял, че климатиците са има най-евтините,както и тв-тата и хладилниците - тип - елит. тази техника бързо се скапва. за качеството на стритлеството мисля, че няма какво да обсъждаме. а отноасно мръстояиата и простотията по плажа мисля, че няма какво да се спори...
747
5
 
6
 
! Отговори
Magi преди 13 години
Това е твърде пресилено!!!Не вярвам на всичко написано!Не зная къде точно е почивал този чужденец, но ми се струва , че има голяма доза измислица - 4- ри звезден хотел, толкова пари похарчил и всичко да е толкова мизерно, както го описва.Вярно е , че има какво още да се желае от нашето обслужване.Тук по - скоро е засегната тезата - в БГ желанието да получат пари е много по - голямо , отколкото желанието да работят упорито, за да ги заслужат тези пари, за което съм съгласна!!!
746
6
 
9
 
! Отговори
До Иван преди 13 години
Ти явно си някакъв супер ***, шом ти е било скъпо в Приморско. Хотела ни беше уникален за 35лв на вечер. Храната не беше скъпа - 2л80ст за порция пиле с ориз, 3лв за мусака...във всеки ресторант имаше обедно меню с цени по евтини от нашия град. Море за 5 дни със 100лв не става. Не пишете глупости, ходете си по Турция---нека там ви хранят с евтин ориз и броколи, и увехнали плодове. Хаха. Много добре занм как остатъка от закуската там се превръщаше във "вкусен" обяд. ***
745
1
 
4
 
! Отговори
redordead преди 13 години
иначе, на мен най-забавни са ми псевдо партиотарите - всички знаем в каква колака е превърнато черноморието ни и знаем, че всичко, което е напсиал е вярно - и за мръстоията, и за немариловто обслужване, и за простотията по лажовете от стран ана комисонерите, че дори човекае поспестил много от нещата, ама понеже някой плюл по *** и дай да го нападаме...
744
2
 
3
 
! Отговори
redordead преди 13 години
парите не са много, някой спомена, че е платил 300 евро за седмица, за 1 човек, тези са били 4 - за 2 седмици - да кажем, че са платили по 250 евро на човек - ето ти 2000 евра, които са 4000 лева - остават още 2800 - ако от тх приспаднем и път - да кажем, че е позлвал някви евтини чартъри и е платил 100 ера на човек за отиване и връщане - стават още 400 евро - сметката стана 4800 лева - той е изгхарчил 6800, ми за 2 седмици със семесйтво е нормално да удариш 2 бона....
743
3
 
0
 
! Отговори
клоун преди 13 години
пеняви, леб и вино без любов, не съм го канил а фирма, като е недоволен иска неустойка, не му щем оценка българите какви сме у главите, мене все са ме питали по светът как ги мислим, гаче съм тръгнал за оценки и акъл
742
5
 
7
 
! Отговори
xaxo преди 13 години
Да бяхте се напънали да прочетете коментарите под оригинала на статията в Газета.РуНито един руснак не се е хванал на тая въдица, за разлика от вас, чалга-матр'яла.Всички до един подозиран, че това е платена от египтяните или турците антиреклама. Всички са супер доволни от почивките си в БГ, най-вече заради ниските цени.И всички се чудят - тоя ахмак как е изхарчил толкова много пари?!Иначе - някои от упреците му са основателни
741
3
 
21
 
! Отговори
Иван преди 13 години
Не разбирам защо някои хора тук се пенявят. Руснакът е абсолютно прав. Тази година за пръв път от 2005 година отидох на нашето черноморие - на Приморско, за 5 дни. нищо не се е променило, все същите лъжци, все същата млъсотия и миризми, скъпотия и простотия. Въобще не си починах. След това ходих в Турция за 7 дни. За последен път си казвам, че на море в България няма да ходя. Дали някой от собствениците и мениджърите на хотели в БГ е ходил в странско да види как обслужват хората.
740
1
 
16
 
! Отговори
perdahko преди 13 години
"Морските" са редки ***!Руснака е 100% прав!
739
24
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
Въшкарници - с претенции...
738
5
 
30
 
! Отговори
CA преди 13 години
Много, много е прав братушката, няма значение руснак ли бил какъв бил, това,което е видял той го вижда и всеки един турист. Не разбрах дали това е публикация в руски вестник, но не е единственна. Чел съм такива и в английйски вестници и то далеч не толкова сдържани.Това море може да стане някога пак море ако минат булдозерите и разринат всичко що стърчи поне на 500 метра от плажа, всички чадъри и шезлонги барабар с концесионерите
737
3
 
28
 
! Отговори
Ана преди 13 години
Тъжно,но вярно за съжаление !