Агресирам и афтърпарти в новия речник на думите в BG

В 515 страници учените от БАН са включили 5000 нови думи
27 сеп 2010 07:07,
126
Агресирам и афтърпарти в новия речник на думите в BG
Снимка: Булфото

Аутлет, шопинг, стайлинг, фешън, лайф, килър, дилър и трилър - тези думи са събрани в новия речник на новите думи в българския език.

В 515-страничното издание на Института за български език на БАН са включени 5000 нови думи, съчетания и значения.

За да попадне думата в речника, било необходимо да е утвърдена. Условието било да се срещне поне в 3 различни печатни издания. Обхванат е периодът от 90-те години досега, пише в. "24 часа".

"Някои чуждици са отбелязани със звездичка и надпис “нежелателно”, което означава, че употребата им не е препоръчителна, защото има български съответствия", обясни езиковедът доц. д-р Сия Колковска, една от авторките на речника.

Сред тях например е афтърпарти - “празненство, което се организира за участниците в проява след нейното завършване”.

Агресирам пък означава, че се отнасям агресивно към някого или към нещо.

Огромна част от новите изрази били свързани с компютърните технологии - акаунт, имейл, чат, браузер, атачмънт.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още по темата: БАНбългарски език
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
8
 
8
 
! Отговори
Българист преди 13 години
Педлагам да си си поставиш за цел на живота да накараш децата да ползват прикрепен файл/обект, вместо атачмънт! Успех! В голямото си въудушевение може да се опиташ да ги научиш и да ползват понятието електронно изчислителна машина, вместо компютър!
57
0
 
15
 
! Отговори
Дедо Гаджа преди 13 години
"Агресирам"? Дума, най-вероятно измислена от някой "вишист" от Свободния Университет на Горно нанадолнище. Препоръчвам му да си гресира дипломата, а на г-жа Сия Колковска да изхвърли подобни понятия.
56
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е за това не трябва да им дават субсидии.
55
1
 
11
 
! Отговори
до л преди 13 години
И като пишете с много английски думи да не би да сте нещо повече? ***.
54
2
 
3
 
! Отговори
rhinswind преди 13 години
ако сикаш ползвай "забава" ;)
53
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Брей, старчетата от БАН голЕма работа свършиха отново.Оправдаха си заплатите от по 5000 лв.
52
0
 
15
 
! Отговори
Breach преди 13 години
Броят на чуждиците без пряк български еквивалент е минимален - не бива БАН да допуска официализацията на атачмънт при положение, че на български думата е приложение или прикрепен файл/обект. Колкото и да ми е като втори език английския е срамно да си даряваме така езика...
51
3
 
4
 
! Отговори
Българист преди 13 години
Ходенето на гости след мероприятие не е афтерпарти!!! В смисъла който се използва днес, това е също организирано събитие на публично място, но в малко по свободен формат от основното събитие.Наградата ми от 1000 лева за наложило се българско съответсвие на афтерпарти все още е валидна!
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
A "пролонгиране"-то на Гоце има ли го в речника? И ако да - със звездичка ли е?
49
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
След или пред, самото парти си е чиста проба чуждица! :)))) Така че, колкото и предствки да му слагаме, пак си остава такава!
48
3
 
2
 
! Отговори
rhinswind преди 13 години
малко несъответстващ ник си си избрал...до преди 20 години,питай и ваште ако искаш,защото не знам на какви години си,че хората си ходеха на гости дори без да правят уговорка за афтърпарти...а то само се случваше.Иначе на въпроса ти българското съответствие на афтър парти е:след парти
47
4
 
2
 
! Отговори
аре таймаут! преди 13 години
млогу сте изкрейзили, тъй шъ знайти... вулви симплекс хипнотики сте сичкити!
46
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Още в първите класове се учи за заемки и чуждици, кое какво е и каква е разликата между двата случая. Не мисля, че публикуването на някоя идиотщина в три издания я прави българска дума! Правилата са повече от ясни! Ако има български еквивалент, думата е чуждица и не бива да влиза в какъвто и да е речник на българския език, ако няма, тогава разбира се е заемка, трябва да влезе в речника! Това е истината! Затова, да приравняваш българския език до идиотското "модерно" писане и говорене на журналистите е пълна глупост! Журналистическият език, особено в последните години, пък и преди това, е абсолютно далеч от книжовния български език, затова смятам, че е смешно той да бъде показател, за каквото и да е в езика! Най простия пример, да си припомним, как звучаха вестникарските статии в Работническо дело само преди двайсет години. Бяха пълни с "осторожни", "обязателно" "громящи" "сказки", за капиталистическия враг и хвалебствени "донесения" за високия "уровен" на нашето социалистическо "хазяйство", което "немедлено" щеше да ни заведе до комунизма, "начиная" от днес..... Сега звучи идиотско, но тогава си беше официален стил на писане и говорене! Предполагам, след още двайсет години по същия начин ще звучат всички хепънинги и пърформанси, докато имейл ще остане, защото просто намя българска дума за това.
45
0
 
15
 
! Отговори
??? преди 13 години
През последните години масово по телевизионните екрани и на страниците на печатните издания се изявяват не особено грамотни хора, които за съжаление налагат и съответния полуграмотен изказ. Всеки път, когато чета някой вестник или новинарски сайт, се удивлявам на неграмотността струяща от статиите, но три пъти употребена неграмотност, според правилото цитирано в статията, ставало всеобща задължителна неграмотност!!!
44
2
 
2
 
! Отговори
k преди 13 години
Az ne znam koi tochno e idiota!
43
5
 
2
 
! Отговори
Рт преди 13 години
Истината, защо ползваш английската чуждицата компютър? Искаш да блеснеш или не знаш български?
42
8
 
1
 
! Отговори
Yadada преди 13 години
ti v koe selO jiveesh, 4e ne si 4uval za afterparty? :)))
41
4
 
2
 
! Отговори
Българист преди 13 години
Ти на кой свят живееш? Не бил чувал афтерпарти!!!! Ако ми кажеш българско съответствие на афтерпарти, което е добило популярност в поне 3 печатни издания ще ти дам 1000 лева!До преди 20 години понятието афтерпарти беше непознато, защото режима не обичаше хората да се събират много!
40
2
 
13
 
! Отговори
Истината преди 13 години
Проблемът е, че мпо-малдото поколение не си знае езика, а колкото до компютрите, много от по-възрастните са на светлинни години в знанието за компютрите от мислещите се за всезнайковци по-млади. Разликата идва от друго - по-възрастните имат достойнство и уважават себе си и езика си, докато по-младите не знаят добре българския и си мислят, че като използват английската дума ще "блеснат" сред себеподобните си неграмотници.
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сега 90 % от журналята, както ги наричаш са такива пъпчиви тийнеджери и както каза един непъпчив журналист, те стават само за стойки на микрофони и на камери.Това е проблем - подложени сме на постоянна атака от полуграмотни журналисти, които се опитват да го докарат от някакъв измислен начин на изказ.Забележете, масово по медиите казват " на КОЙ е това", а не на "КОГО" или "ЧИЕ".Просто някои се срамуват от българския език.