Агресирам и афтърпарти в новия речник на думите в BG

В 515 страници учените от БАН са включили 5000 нови думи
27 сеп 2010 07:07,
126
Агресирам и афтърпарти в новия речник на думите в BG
Снимка: Булфото

Аутлет, шопинг, стайлинг, фешън, лайф, килър, дилър и трилър - тези думи са събрани в новия речник на новите думи в българския език.

В 515-страничното издание на Института за български език на БАН са включени 5000 нови думи, съчетания и значения.

За да попадне думата в речника, било необходимо да е утвърдена. Условието било да се срещне поне в 3 различни печатни издания. Обхванат е периодът от 90-те години досега, пише в. "24 часа".

"Някои чуждици са отбелязани със звездичка и надпис “нежелателно”, което означава, че употребата им не е препоръчителна, защото има български съответствия", обясни езиковедът доц. д-р Сия Колковска, една от авторките на речника.

Сред тях например е афтърпарти - “празненство, което се организира за участниците в проява след нейното завършване”.

Агресирам пък означава, че се отнасям агресивно към някого или към нещо.

Огромна част от новите изрази били свързани с компютърните технологии - акаунт, имейл, чат, браузер, атачмънт.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още по темата: БАНбългарски език
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
0
 
! Отговори
Тълмач преди 13 години
"Агресирам" означава "адресирам агресия"...
77
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е то и 'файл' и 'обект' не са български думи...Но както каза някой в един коментар - приели сме един куп чуждици, особено турски и руски, срещу които обаче не мрънкаме. А сега в един момент на някои хора им стана много притеснително защо се използвали толкова чуждици, което общо взето ще рече английски думи.
76
1
 
3
 
! Отговори
Аз до 23 преди 13 години
"Ако чуеш някой да говори на старобългарски, едва ли ще можеш лесно да го разбереш, защото от тогава езикът ни се е променил коренно!"Така е, но това не означава, че така трябва да бъде. По време на турско робство и малко след него са се използвали и гръцки, сръбски и френски думи, които са останали в езика. Някой оправдано, не са имали българско съответствие, но други за заменили българска дума, която вече се е изгубила с времето. Това, че нещо се е случило, не означава, че е правилно.
75
0
 
7
 
! Отговори
Факт преди 13 години
Не знам дали забелязахте какво всъщност означава, че "За да попадне думата в речника, било необходимо да е утвърдена. Условието било да се срещне поне в 3 различни печатни издания." За да се използва в печатно издание, трябва някой *** да употребява думи, които ги няма в речника, т.е. използващия ги е за незабавно уволнение. С други думи по това правило никога не би могло да се появят нови думи, освен когато журналистите са неграмотни и никой не проверява техния български език.
74
0
 
7
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Институтът по български език към БАН не прави общественото си проучване където трябва. Взима за основа медиите, а неграмотните журналисти се чудят по цял ден каква английска дума да използват, за да изглеждат по-интелигентни - комплекс на повечето прости хора. Във Франция се налага глоба за журналис, който използва чуждица в статия или интервю. Глобата е за всяка използвана дума. Но още Вазов е казал: "Език прекрасен, кой те не руга и кой те пощади от хули гадки?..."
73
0
 
1
 
! Отговори
Азъ преди 13 години
По белите земи има официална част и афтърпарти.Примерно бал-танцува се,но НЕ се пие до безпаметност.След това се отива на дискотека,където атмосферата ме е официална.
72
0
 
3
 
! Отговори
??? преди 13 години
"Агресирам" какво означавало? А кой го ползва? Интересно е и кои са тези печатни изднания, които са използвали тази "дума"?
71
4
 
0
 
! Отговори
Българист преди 13 години
72, напълно естесвено е по големите нации да имат по малко чуждици, защото чужденците учат техните езици, а не обратното плюс повечето от новостите идват от големите нации.Вместо да търсим българска дума за даунлодване, по практично е да се научим да даунлоудваме! Болшинството от хората, които са проротив тази дума не могат да ползват компютър и си мислят, че като някой им го каже на български ще им стане по ясно за какво става дума...
70
1
 
3
 
! Отговори
??? преди 13 години
Интересно "after party" и "afterparty" ги няма в Cambridge Advanced Dictionaries. Обяснението дадена в статията за значението на думата, не е достатъчно смислено. Някой знае ли какво точно значение има това "афтърпарти"?
69
2
 
4
 
! Отговори
Посткупон преди 13 години
3/4 от пишещите тук хал-хабер си нямат какво е това животно афтърпарти и какви са кулинарните му предпочитания. :)Както и да е, намирам включването на "атачмънт" и "агресирам" за (меко казано) малоумно. Докато например така дискутираното афтърпарти наистина е понятие, на което не може да бъде намерен еквивалент в нашия език. Дедетата от *** пак са се поомазали.
68
1
 
3
 
! Отговори
Bibi преди 13 години
Да, съгласна съм! Dnes.bg поправете си заглавието, моля! Ако вие живеете в BG, аз живея в България!
67
3
 
4
 
! Отговори
Anika преди 13 години
Афтърпарти = сутрешна забава :)))Така става ли? Печеля ли 1000 лв?
66
1
 
8
 
! Отговори
анонимна преди 13 години
А ти знаеш ли, че във френския си имат собствена дума за компютър - ordinateur? В турския също вместо да ползват чуждици, си имат собствени. Но ние винаги като най-големите г***лизци продаваме собствения си език, мислейки, че като говорим с чуждици, сме голямата работа! А всъщност сме смешни!
65
7
 
3
 
! Отговори
Дидо преди 13 години
Глобализацията е неизбежна! Това е част от естествен процес, който искате или не, ще настъпи. Ако щете го приемете като вид еволюция, все тая...Английският език ще замести българския, като в течение на годините ще стане световен и единствен. Приемете този факт, не се косете и ядосвайте :)Аз лично, не виждам нищо лошо и притеснително в това :)
64
0
 
5
 
! Отговори
??? преди 13 години
Езиковед,това твоето "квошъпраимся", често се среща в статиите посветени на КАТ, т.е. сртеща се в повече от три различни печатни издания. Учените от БАН май са забравили тази "дума" ...
63
0
 
3
 
! Отговори
Езиковед преди 13 години
Сега е момента на "доцента" от МОН да направи стандарт на българския език! И да включи важни думи, като "квошъпраимся" и др. подобни.
62
3
 
4
 
! Отговори
Българист преди 13 години
Сори (извинявай), но "хаид да ходим да си ДОПИЕМ", не съответства на дефиницията на афтерпарти, която описах!Много смешно ми е, когато има голям отпорт срещу новите чуждици, а старите чуждици, като кибрит, чаршаф, трамвай, тролей, компютър, автобус, университет, академия и т.н. всеки ги приема за нормални!Не е ли по добре първо да измислим българско наименование на Българската АКАДЕМИЯ на НАУКАТА, преди плюм по новите чуждици!
61
1
 
2
 
! Отговори
get BiG преди 13 години
west coast story taaaaaaaaaaaa kvo bilo??????????
60
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А бе, и аз използвам парти, ама чак пък афтърпарти...?!?! Какво е тва животно! Такива продължения, от едно място на друго, след основната част, по малките часове на денонощието са си чиста проба осиране.... :)))))))
59
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ще ти дам пример:вместо "хай да ходим на афтърпарти", аз ще ти кажа на чист български "хаид да ходим да си ДОПИЕМ". Чакам 1000 лв.