КАТ: Вдигаме глобите – няма да сме рай за нарушителите

Двойно ще скочат санкциите за превишена скорост
30 сеп 2010 07:37,
296
КАТ: Вдигаме глобите – няма да сме рай за нарушителите
Снимка: Булфото

Глобите в България са едни от най-ниските в Европа. Добре е да бъдат вдигнати, за да не стане България дестинация за шофьори, които идват тук, за да вършат нарушения, каза Алекси Стратиев, зам.-шеф на Охранителна полиция, пише Труд.

За превишена скорост глобите ще скочат двойно, предвижда готов проект за промени в Закона за движение по пътищата. За превишение до 10 км/ч над разрешените санкцията от 10 лв. ще стане 20 лв. За превишение над 50 км/ч вместо досегашните 250 лв. нарушителите ще плащат 450 лв. плюс 50 лв. за всеки 5 км/ч отгоре.

Например, ако се мине покрай знак за ограничение 40 км/ч със 100 км/ч, санкцията ще е 550 лв. Сумата, която се плаща за същото нарушение в Гърция и Румъния, е трикратно по-висока.

“От година и половина в ЕС е подготвен проект на директива. Един от проблемите в нея е по кое законодателство да се санкционират нарушителите. Например колко трябва да плати румънски гражданин, заснет от радар в България и получил съобщение в родината си”, поясни Стратиев.

Катаджии от цяла България пристигат в София. В петък от 16 до 18 ч по столичните улиците ще излязат едновременно 27 патрула вместо обичайните 12. Пътните ченгета, освен да глобяват, ще имат за задача да отпушват кръстовищата. Два екипа ще бъдат пратени при тапата край село Драгичево.

Спецакцията е част от състезанието “Пътен полицай на 2010 година”. То ще приключи в събота след надпревара с патрулки и мотори на столичния площад “Александър Батенберг”.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
7
 
! Отговори
ТТ преди 13 години
Това че вдигате глобите изобщо не означава че ще намалеят нарушенията ... сами сме свидетели ... просто ще взимате повече пари за това което винаги се е случвало и което ще продължи да се случва. Защо не започнахте със стягане на контрола по взимането на свидетелства за правоуправление ... сега всеки взима книжка ... може не може да кара ... взима ... па че нямал никакъв усет към ситуациите и към машината ... кво толкоз ... нали си плаща
55
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
явно много са закъсали катаджиите по провинцията, в петък ще си оправят бюджета
54
11
 
3
 
! Отговори
do 35 преди 13 години
Ако караш по правилата за теб няма да има значение какви са глобите.Щом си против вдигането на глобите,значи не искаш ти да плащаш повече, т.е караш с превишена скорост. Явно имаш предвид това че пътищата са скапани, но въпреки това караш с превишена скорост и обвиняваш другите.Най-лошото в този случай е че толкова много хора те подкрепят.Според мен не трябва да има глоба по-малко от 100лв. Като си плащат хората високите глоби(и като няма корумпирани служители на КАТ) хората ще внимават повече
53
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
те глобите са ниски ама и заплатите са ниски защо първо не кажете смотани управници че в българия са най ниските заплати в европа и дайте да ги вдигнем а каквото видите от там автоматически го поставяте тук но не и заплатите смотани управници крадци и хрантутници живеете на гърба на българския народ дерибействате оправихте си внуците и правнуците а искате ние да ви плащаме но няма да стане
52
0
 
10
 
! Отговори
Абонат на КАТ преди 13 години
А ти, като имаш книжка дали си прочел в закона за движение по пътищата, че полицията трябва да дава предписания за състоянието на пътищата?
51
0
 
24
 
! Отговори
Различаващ преди 13 години
Правим разлика драги, правим. Когато един знак `ограничение 40` поради ремонт на пътя обаче седи там, въпреки че ремонта е приключил преди 3 години, псуваме катаджиите. Защото торбите, вместо да информират знаково стопанство или пътна инфаструктура за забравения знак, до един се скупчват около забравения знак.
50
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
когато се вдигат глоби за други глупости,това са глупости. но ,когато е за превишена скорост- да ги вдигнат и на 1 000 лв. не виждате ли,че се изпотрепахме по шосетата,бе,хора?
49
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Глобите били най ниски, данаците били наи ниски, таксите били наи ниски...А доходите ни какви са бе да ви *** маиката ***!!!А като си пръснеш гумата в някоя 30 сантиметрова дупка и доидат катаджиите вместо да ти съставят протокол за застрахователя ти пишат глоба за шофиране с несъобразена скорост!
48
1
 
3
 
! Отговори
yonko преди 13 години
pravyat se puti6ta 6ofyor. gluposti pi6e6. vyarvam si izlizal/a v 4UJBINATA deto vikat. nemoje v toya dinami4en jivot da pytuva6 s 40 kade go ima tova . trygni ot sofia do varna i spazvai znacite , za sy6toto vreme 6te syM v berlin .
47
1
 
9
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 13 години
Колко ли ще струва тогава едно работно място в КАТ ?!?!?!Като се знае ,че исега е едно от най - скъпите. От доста време насаме е доста по- доходно да си Катаджия отколкото митничар примерно.
46
1
 
10
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 13 години
Какво се учудвате на глупавите им доводи? Изобщо цялото им управление е основано на рекет и изнудване, харч на поразия и яко бъркане в джоба на българине под предтекст на някакви си ей такива глупави обяснения и причини. Сегашното управление е напълно античовешко и досега не знам да сме имали друго такова правителство!
45
2
 
7
 
! Отговори
поипои преди 13 години
Абе вие правите ли разлика между КАТ и Агенция "Пътна инфраструктура"? Нещо май ги мешате тези понятия, а след като имате книжки не би трябвало да е така.
44
1
 
11
 
! Отговори
айде бе преди 13 години
Сложете си ръка на сърцето и кажете по колко пъти на ден нарушавате закона, като карате с превишена скорост. Последната катастрофа, която видях, ме накара да си обърна червата и да върна ***.И сто пъти да дигнат глобите, не намалим ли сами скорост спасение няма.
43
0
 
6
 
! Отговори
az преди 13 години
"Добре е да бъдат вдигнати, за да не стане България дестинация за шофьори, които идват тук, за да вършат нарушения,"-пълни глупости.Може да дойде някой западноевропейски джигит да си изпробва Ферарито.;) Нали цяло лято говорят как не спират чужденците защото докато обработят информацията същите са напуснали страната.Просто си подгответе по големи рушвети.
42
0
 
1
 
! Отговори
LM преди 13 години
31 и 32 казаха всичко най-точно
41
1
 
7
 
! Отговори
селянин преди 13 години
Дигат на бати *** селския.От тях ако чакам да вдигат пази боже от такива законотворци с униформи и неграмотни ***.
40
2
 
13
 
! Отговори
Абонат на КАТ преди 13 години
Пред всеки светофар дърво, липса на маркировка, на всяка керемида знак 40 - шофьорите виновни.Абе айдеее.........
39
4
 
19
 
! Отговори
! преди 13 години
Например, ако се мине покрай ограничение 40 със 100, то най-вероятно ограничението е напълно излишно, и КАТ би трябвало да го махнат, а не да стоят след него с радара.
38
1
 
8
 
! Отговори
LM преди 13 години
стратиев е най-големият *** тои бърка движението с простотията си тои мисли всички тези идиотщини
37
1
 
41
 
! Отговори
Наградата преди 13 години
Давам месечната си заплата срещу показан акт, съставен на пътен полицай за:- Шофиране с превишена скорост, или без колан, или без винетка, или без гражданска, или след употреба на алкохол.Хайде бе. От една година съм нагласил парите. Никой не ги иска. Що така ?!