КАТ: Вдигаме глобите – няма да сме рай за нарушителите

Двойно ще скочат санкциите за превишена скорост
30 сеп 2010 07:37,
296
КАТ: Вдигаме глобите – няма да сме рай за нарушителите
Снимка: Булфото

Глобите в България са едни от най-ниските в Европа. Добре е да бъдат вдигнати, за да не стане България дестинация за шофьори, които идват тук, за да вършат нарушения, каза Алекси Стратиев, зам.-шеф на Охранителна полиция, пише Труд.

За превишена скорост глобите ще скочат двойно, предвижда готов проект за промени в Закона за движение по пътищата. За превишение до 10 км/ч над разрешените санкцията от 10 лв. ще стане 20 лв. За превишение над 50 км/ч вместо досегашните 250 лв. нарушителите ще плащат 450 лв. плюс 50 лв. за всеки 5 км/ч отгоре.

Например, ако се мине покрай знак за ограничение 40 км/ч със 100 км/ч, санкцията ще е 550 лв. Сумата, която се плаща за същото нарушение в Гърция и Румъния, е трикратно по-висока.

“От година и половина в ЕС е подготвен проект на директива. Един от проблемите в нея е по кое законодателство да се санкционират нарушителите. Например колко трябва да плати румънски гражданин, заснет от радар в България и получил съобщение в родината си”, поясни Стратиев.

Катаджии от цяла България пристигат в София. В петък от 16 до 18 ч по столичните улиците ще излязат едновременно 27 патрула вместо обичайните 12. Пътните ченгета, освен да глобяват, ще имат за задача да отпушват кръстовищата. Два екипа ще бъдат пратени при тапата край село Драгичево.

Спецакцията е част от състезанието “Пътен полицай на 2010 година”. То ще приключи в събота след надпревара с патрулки и мотори на столичния площад “Александър Батенберг”.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
6
 
! Отговори
Сталин преди 13 години
пак ще си остане само с КАЗАНО-типично за милата ни родина кадето умират толкова много по пътищата
15
3
 
19
 
! Отговори
sis преди 13 години
Пак ще има хора дето не спазват ограниченията. КАТ пак ще глобява дребните риби, а тия с мощните лимузини и джипове ще си летят по пътищата.И друго, КАТ освен да санкционират бива и да помагат на движението. Лятото ми се случи да попадна в задръстване след концерт, а полицаите вместо да помогнат, отидоха да вардят малко по-надолу за прежишена скорост.
14
3
 
16
 
! Отговори
КАТ са идиоти преди 13 години
КАТ са абсолютни ***...от колко време съществуват като организация и още не могат да разберат, че тяхната основна функция не е да глобяват хората. То Стратиев освен да го уволниш, какво друго да направиш, щом не може да си изясни картинката каква трябва да им е ролята...а шофьорите нека се нервират на организацията по пътищата, и без това от тях никой не се интересува от тях като шофьори, само като платци...ай сиктир...
13
2
 
24
 
! Отговори
highpower преди 13 години
Това добре, обаче да се махнат стотиците безмислени ограничителни знаци-"хранилки", да се оправи навсякъде маркировката и да се даде някакво определение на неопределимото понятие"несъобразена скорост".В крайна сметка неможе само да искаш-предложи европейски условия за каране, па дери народа колкото искаш ( по европейски) като не спазва ограниченията.
12
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
От кво си възмутен бре ! От това, че всеки *** с кола иска да бъде ниско прелитащ самолет ли ?
11
8
 
7
 
! Отговори
ГЕРБ преди 13 години
БРАВОООООООООООООООО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
10
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аве минзухар, пътищата ли са причината джигитите да карат с по 120-140 км/ч при разрешени 70 км/ч ?! Пфу !
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Nie SME rai za narushitelite, kyde drugade mojesh da ubiesh nqkoi na pytia idokato karash s biasna skorost i da se razminesh s 1 godina probacia?
8
10
 
42
 
! Отговори
Възмутен преди 13 години
Глобите в една държава трябва да са съобразени с доходите на хората. България стана най-полицейската държава, в която освен да плащаш глоби, актове, данъци, такси, винетки-м.инетки ... нямаш никакви други права !Искахте милиционери да ви управляват - плащайте сега !
7
6
 
40
 
! Отговори
Saiman преди 13 години
Глобите в България са едни от най-ниските в Европа....To i zaplatite sa ni edni ot nai niskite!!!
6
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Глобите трябва да са процент от стойността на колата!!!! Знайно е кои карат с превишена скорост и не зачитат нищо. Нека да ги одрусат яко,та да не им останат пари за нова кола,да видим ще газят ли всички по пътя си!Защото навсякъде хората са еднакви,но някои ще се замислят едва,когато им бръкнат много дълбоко.Не може стара Лада и нов Мерседес да струват еднакво в нито едно отношение.Така че,събирайте си ги от богатите - едно нарушение,половината му кола заминава:)
5
2
 
28
 
! Отговори
Куцият охлюв преди 13 години
Държавата както винаги се мъчи да си реши проблемите с административни мерки - т.е. нещо което се определя от бюрократите в кабинетите им. А трябват практически мерки, които обаче искат пари и труд, а хрантутниците зад бюрата хич не знаят как да направят такова нещо. Трябват по-добри пътища, по-хубави маркировки и знаци, полицаите да патрулират навсякъде, камери на всички невралгични точки. А всичко това иска пари и работа. А те се мъчат просто да вземат пари без да правят нищо.
4
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Само че трябва да сложат камери и в полицейските коли - да се вижда какво точно правят полицатите. Иначе те ще имат двойно по силни аргументи като казват на заловения шофьор: "Гражданино, кво ша прайм ся!".
3
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е , така ще вдигнат и джобните на шумкаджиите. Наказанията да са като в Румъния - според нарушението- толкова дни да правят пътищата
2
2
 
21
 
! Отговори
tredimus преди 13 години
HUBAVO DA VDIGNAT GLOBITE PRIMERNO NA PROTSEN OT ZAPLATA KAKTO E V EVROPA ,,, TOGAVA DA VIDIM KIDE SA NISKI , ILI VISOKI GLOBIDE A NE DA SE PRAVQT NA MAIMUNU......
1
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тройно ги вдигнете, тяхната м*амица джигитска и книжки да се отнемат ! По пътищата е като в Ирак!