Все повече българки не искат да са майки

Причината: посвещаване на кариерата или липса на подходящ партньор
Обновена: 7 ное 2010 04:29 | 6 ное 2010 18:44,
862
Все повече българки не искат да са майки
Снимка: БГНЕС

Трябва да се коригира обществената нагласа, че държавата е длъжна да се грижи за децата. Ролята на държавата е да контролира родителската отговорност, смята проф. Марта Сугарева от Института за населението и човека към БАН. 

Тя изнесе доклад, посветен на семейството, на научната конференция "Семейството като ценност в глобализиращия се свят", организирана от единственото двуезично списание на турски и български език у нас "Юмит" ("Семейството"). 

Пред участниците в конференцията в НДК проф. Сугарева заяви, че структурата на семейството в България се е променила заради масовата трудова миграция през последните 20 години. 

Емигрантите оставят своите деца, които се отглеждат от бабите и дядовците им. Те не могат духовно и емоционално да възпитат внуците си и обществото трябва да оказва по-голяма подкрепа на тези деца, смята проф. Сугарева. 

Ниската раждаемост се дължи не само на застаряващото население, а и на еманципацията на жените, както и на ефективната контрацепция, посочи проф. Сугарева. Така постиндустриалният период също е променил облика на семейството. 

Проф. Сугарева отбеляза и появата на феномена отказ от родителство, който все повече жени у нас заявяват заради посвещаване на кариерата си или липса на подходящ партньор. 

Българките се еманципират много по-рано от жените в Западна Европа, отчете професорът. 

Модерното семейство изживява криза, подчерта д-р Мухарем Атлъг от фондация "Журналисти и писатели". 

По думите му, все по притеснително е, че всеки втори брак завършва с развод, а децата се отглеждат от един родител. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


862
Още по темата: майки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
815
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След като не искат да стават майки, тогава да си умират бездетни, след като това им е мечтата.Според мен не е вярно, че българките не искат да раждат заради кариерата.Според мен не искат заради "морални" причини, т. е. искат да си останат девствени за цял живот, защото ако искат да родят деца, трябва да правят секс, а те не искат, защото за тях това е нещо срамно.Българките не искат да раждат също, защото сега така е "модерно" да умират девствени без поколение.Писна ми от девствени и *** жени
814
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След като не искат да стават майки, тогава да умират бездетни, след като това им е мечтата.Според мен не е вярно, че българките не искат да стават майки заради кариерата.Според мен те не искат да стават по "морални" причини,т. е. искат да си останат девствени за цял живот, защото ако искат деца трябва да правят секс, а те не искат, защото за тях това е нещо срамно.В днешно време е "модерно" жените да не раждат деца.Българките не раждат, защото сега така е "модерно" да умират девствени и нещастни
813
0
 
1
 
! Отговори
123 преди 13 години
иска ли някоя да ми роди дете-сериозен съм
812
0
 
0
 
! Отговори
жоро преди 13 години
а китайките защо раждат-да не би там ориза да е без пари...само оправдания :)
811
0
 
0
 
! Отговори
жоро преди 13 години
наистина е така но парите не са всичко макар да са много важна част от живота...затова на човек с повече от едно дете му казвам че е богат дори да няма и стотинка в себе си.винаги е по добре с повече деца...то и на мен не ми е минало времето макар да съм на 41 :)
810
0
 
1
 
! Отговори
жена преди 13 години
Ами аз напоследък си мисля, че по-бедните мъже са по-свестни, такива са ми впечатленията. Лошото е, че мъжете се комплексират,ако нямат пари, а пък тези, които имат, забравят другите по-важни неща в живота. Съгласна съм,че ги има и свестните мъже,така е.
809
0
 
1
 
! Отговори
жоро преди 13 години
има много свестни мъже за семейство и любов,никой не отрича но вече никой не се обвързва,гледате преди всичко финансова сигурност и тогава друго и никой не ви упреква...една позната ми каза"ще родя но бащата на детето трябва да ИЗКАРВА ПОВЕЧЕ ОТ МЕН И ДА МЕ КАРА ДА СЪМ СИГУРНА" това какво е????
808
0
 
1
 
! Отговори
жоро преди 13 години
и какво като си на 36? има и на 46 които раждат.....не е оправдание годините-май желание НЯМА...
807
2
 
8
 
! Отговори
Ади преди 13 години
Не посвещаване на кариерата, а на работата. Кариера успяват да направят малко хора, а на повечето ни се налага просто да работим. Все повече жени разбират, че като няма подходящ партньор, няма и да могат сами да си отгледат деца. /И под подходящ нямам предвид богат а свестен./ Трагедията е, че "не искат", защото "не могат". Нямат начин. Не стигат силите и да работиш, и деца да гледаш, и да се правиш на *** в името на семейното патриархално спокойствие.
806
0
 
5
 
! Отговори
Еди преди 13 години
Какво ми пука кой каква жена ще си води? Иранка, пуерториканка, ескимоска ако ще да си доведе... Дете всеки може да си направи, но не всеки може да го изгледа, че и човек да направи от него. Не става само с ядене, трябва и акъл...
805
13
 
3
 
! Отговори
чужд анализатор преди 13 години
Мързи те да бачкаш да си подсигуриш детето, затова не щеш да раждаш, признай!Българите са *** и мързелив народ - това ясно се вижда от средата в която живеят - при всякакъв строй и време. Нямането на пари е само едно от естествените следствия! А обвиняването на държавата и "ония там горе" за собствените неудачи и мизерия е най-абсурдното и смешното в цялата работа!
804
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Омръзна ми от нелепи коментари на хора които нищо не разбират от народопсихология и правят смешни изследвания, целящи да освободят държавата от каквато и да е отговорност за народа. Ако сега трябваше да избирам дали да имам деца или не никога не бих родила в тази държава. Не става въпрос нито за кариера нито за страх от липсата на партньор. На какво обричам моите деца при царящата обстановка в страната, в една държава в която все си длъжен пък държавата все не е длъжна с нищо.
803
1
 
8
 
! Отговори
дсд преди 13 години
Ами как да искам да стана майка? Кажете ми? Как ? Да си мъкна детето по квартири, да няма какво да ядем, защото ще взимам майчинство 240 лв. , да го хвърля на бабите да го гледат, за да мога да започна да работя пак .... Ааа, не, мерси, предпочитам да изчакам ...
802
2
 
16
 
! Отговори
55 преди 13 години
Ами как няма да се развеждат! Като не са възпитани в семейните ценности, когато всеки иска да се налага над другия, не се уважават един друг.. - как да живеят заедно? С тоя манталитет - такива ще са и децата им! Просто ми е жал за тази държава, колкото и да я обичам.
801
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Що за мислене, на 36 вече е късно? В Канада, в др. страни жените раждат и на 46, само най-ниско образованите на 20, а и тук е било така преди 80год, преди соц. идеал...щом искате, родете си! А когато Господ дава дете някому, дава му и сили и средства да го отгледа, всилко друго е оправдание!
800
1
 
11
 
! Отговори
ТРАГИЧНО преди 13 години
Заглавието нещо не е в час!!! Вместо него спокойно може да се напише: "Все повече българки не искат да са БЪЛГАРКИ"!!! Най-ново историческо понятие: ГЕНОЦИД В СОБСТВЕНАТА СИ ДЪРЖАВА ОТ СОБСТВЕНОТО (дали?) СИ ПРАВИТЕЛСТВО!!!
799
3
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
polojenieto ne e 4ak tolko seryozno. za kva demogravska kriza pik govoryat tezi politici. komsiyite 6te ni pomognat. te imat golyamo naseleniye. a i sme rodnini nali......
798
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
NE Se bezpokoyte nie gi pravim vmesto vas no vie da mu mislite idva vi kraya skoro ste ste maltsinstvo
797
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кукувица! Па ти се сещай...
796
0
 
41
 
! Отговори
837.... преди 13 години
Все повече българи не искат да бъдат бащи. Искат да имат готина работа, на която да не работят, да имат лъскава кола и куп момичета на повикване... И така като че ли е по-добре... Защото деца се раждат, но не се гледат с шамари, с пачки или с мълчание.