Не бюджет, а гавра!, изригнаха от БАН

Около 1500 учени протестираха пред парламента
Обновена: 10 ное 2010 15:18 | 10 ное 2010 12:50,
327
Не бюджет, а гавра!, изригнаха от БАН
Снимка: Булфото

Стотици учени от БАН отново се събраха на протест пред сградата на парламента с искане за повече средства.

"Бюджетът, който е определен за БАН за 2011 г., е гавра с науката в България. Това е финансово задушаване, и то умишлено, на една от най-добрите научни организации у нас", каза председателят на академията акад. Никола Съботинов.

Учените настояват за бюджет от 111 млн. лева за следващата година, както и за възстановяване на съкратените 10 млн. лева от бюджета на академията за тази година, необходими за изплащане на възнагражденията и обезщетенията по сключените трудови договори.

"БАН винаги е била стожер на българщината и всички разумни държавници са й помагали. Учените трябва да бъдат защитавани и поддържани, а не да протестират", подчерта акад. Съботинов.

"Всички наши колеги по света са учудени от това, което става в България, каза още председателят на академията. Не трябва да допускаме ликвидирането и унищожаването на БАН, това е национална ценност и гордост за България" категоричен беше той.

Още по темата

"Искаме си заплатите, парите за парно, ток и инфраструктура", обяви на свой ред проф. Владимир Димитров, научен секретар на БАН по химическите науки.

По думите му нито едно от обещанията на правителството на ГЕРБ не е изпълнено до момента.

Учените отново се възмутиха, че през тази година парите за БАН са били орязани от 84 млн. лева до "срамните" 59 милиона.

"Заплатите на служителите в академията са паднали с 30%. Доцентите, които досега взимаха 600 лв., колкото една чистачка в банка, сега взимат 400 лв. 

Възнагражденията на младите учени пък са намалели от 380-450 лв. на 200 лв. Колкото и да сме образовани, още не сме открили начин да живеем, без да се храним.

Колкото и да сме умни, още не сме открили начин да работим на 8 градуса, без да се разболеем", каза проф. Бойко Георгиев от БАН.

"Donations – one way ticket for Djankov", "Money+Djankov= total system failure", "Народността угасва, където знанието линей", "Създаваме апаратури космически за заплати трагикомически" и "Дринов и Дякона БАН откриха, Дянков и Игнатов я затриха", бяха само някои от надписите на плакатите на протестиращите.

"$250 млн. за Дянков камък" пишеше над снимка на сградата на БАН, придружена с цитата от интервю на Симеон Дянков, дадено още преди да стане министър – през декември 2008 г.

В него Дянков предлага вариант за реформа, като се затворят повечето лаборатории и научни центрове в БАН и на тяхно място се учреди фонд "Наука".

Учените заплашиха, че ще заведат граждански иск срещу правителството за нарушаване на основни конституционни права, каквото е правото на труд. Искът щял да е за 60 милиона лева.

Протесното шествие завърши пред Министерския съвет, където учените скандираха "Оставка" под прозорците на премиера Бойко Борисов. И този път обаче той не ги прие.

Образователният министър Сергей Игнатов, за чиято оставка и тази на Дянков те настояват, ги увери, че този бюджет на БАН е най-добрият по време на криза. Игнатов обеща да съдейства и за лична среща с Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


327
Още по темата: протестБАН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
0
 
3
 
! Отговори
Георги преди 13 години
Да, тези "факти" не са ми известни. До момента, в който вие не дадете аргументи, това е просто ваше предложение и нищо повече. Факт значи нещо малко по-различно от предположение и слух. Един от фактите, които аз виждам е, че Дянков реже от образование и наука. Това наричам аз некадърно управление.
212
3
 
2
 
! Отговори
Юлия преди 13 години
Какви факти не са Ви известни? Че управлението на БАН е некадърно ли? Че БАН няма никаква стратегия за маркетингово и пазарно развитие? Че БАН не умее да печели пари от така великите си открития, посочени на сайта? Че търгува с имотите си, което щеше да е добре, стига да влагаше парите в невероятното научно значение, което има и за което така настървено претендира? Че си присвоява държавната субсидия за докторанти, която би трябвало да е отделно перо в бюджета й?...............
211
0
 
1
 
! Отговори
Цецко преди 13 години
#248, не, купуват си недвижими имоти :)))
210
0
 
5
 
! Отговори
Георги преди 13 години
Юлия, моля посочете фактите. На мен лично не са ми известни подобни факти. Особено, когато отворя сайта на БАН и тръгна да разглеждам патентованите им открития. Види ми се, че хората вършат нещо... е, не като един шофьор на градски транспорт примерно, но това, че масата от хора не разбират какво работи е добре. Ако беше обратното то щеше да бъде факт, че сме цяла нация висшисти. А това далеч не е така ...
209
1
 
1
 
! Отговори
Юлия преди 13 години
Ако четете внимателно какво съм написала, ще видите, че твърдя, че именно при парите няма автономия. И слава Богу.......
208
3
 
1
 
! Отговори
Цецко преди 13 години
до #243, която и да е бг фирма, ако наеме екип от БАН, ще си плати за услугата. От това не следват абсолютни никакви данъци! Цената на тази услуга ще намали печалбата, а от там и данъка. На сегашното положение проблема е че никой не се обръща към БАН за консултации, а предимно към по изтъкнати консултанти.
207
4
 
5
 
! Отговори
Юлия преди 13 години
Аз всъщност не споря с никого - фактите и резултатите от паразитизма на БАН са налице, не е нужен спор за уточняването им. Дори истински работещите в БАН са толкова малко, че са безсилни да неутрализират ефекта от действията или бездействията на масата ***, които ги заобикалят...
206
2
 
6
 
! Отговори
Георги преди 13 години
Последният коментар е прекрасен! Ако *** от науката, даваме на глупостта. Някой иска ли да живее в държава на тираджии, ченгета и мутри? Без интелигентни хора? Ако иска, нека подкрепя Дянков и издевателствата му над културата и науката.
205
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
САЩ имат 21 големи национални лаборатории + още неизвестен брой щатски, градски (издържа ги градската власт), университетски пак с пари от държавата или от спонсори (на които се приспада данък за това - за разлика от в България) и т.н.Дори Ватикана си има академия - Ватиканската академия на науките. Знаете ли колко % се признават например за научно развойна дейност на компаниите в България? 5 % не повече! Дори да искате да наемете някой екип учени от БАН или цял институт например ще се наложи да платите за това данък! Нещо което отдавна е решено в Германия където има дори ТНТМ та в основните училища спонсорирани от фирми от ранга на БМВ, Bayer, както и от много други.От лекарствата и антибиотици (някой от тях създадени и в БАН), до ваксини срещу бяс и лекарства за СПИН, всичко това е продукт на държавна наука, а после ползвано от частния бизнес. Защото бизнесът рядко има възможности да разработи нещо малко по-сложно от Кока-Кола. При него се работи за печалба и то скоро. В близките няколко години. Интернет, GPS, компютри, мобилни телефони, микровълнови печки, СD, телевизия, неща които заобикалят пилешките глави всеки ден ги има само защото някоя държава е дала пари за наука. Американски модели, капитализъм, ала-бала! Аз съм капиталист, не съм *** (поне не се смятам за такъв) и на всеки малко по умен това му е ясно бил той капиталист, комунист или какъвто и да е стига невроните му в мозъка му да работят САЩ като държава дава много по-голям % от БВП за наука отколкото България. Държавна... Отделно частните компании като е Германия имат стимул да наливат пари в наука! А знаете ли, че не САЩ, само град като Ню Йорк има институция подобна на БАН. Парите идват от кметството. Или те са ***?! Лошите, глупави американци, а?! Гадни, американски феодални старчета комунисти. След "компетентните" изказвания на анти БАН-аджиите, просто няма какво да се допълни. Закрийте БАН и се успокойте. Излезете на улицата и подкрепете Дянков да довърши хунските си набези върху българската култура и наука и да направи в имотите на БАН молове. Лесно се руши и се уволняват хора. Трудно се създават специалисти и мотивация за работа. Последното се нарича управление, а за него се иска можене. В момента тече наказателна процедура от страна на ЕС срещу България точно защото не са осигурени парите за наука и образование. Но какво да се говори на пилешки глави?! Не са писали за това във вестниците ли? Ами в кои и чии вестници да го напишат? Разбира се вие ще плащате глобите, няма да е Дянков я.
204
2
 
4
 
! Отговори
киулке преди 13 години
От твоя труд може да има нещо не налице, а на г*з, затова ти плащат заплата. И въобще - защо се опитваш да разбереш нещо, дето явно ти е пряко сили? Я кажи, умнико, какъв е резултатът от работата на базата ни в Антарктида. И нея ли да затрием? А еколозите каква я вършат, като само пари искат? - закривай! Ами Колайдерът в Швейцария? (слава Богу, че не е в България, че досега бачкаторите да са го изяли заедно с протоните)
203
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нямало било институти като БАН на запад? Дали? А ползвате ли Интернет, или и това не умеете? Ако да, напишете в Гугъла "Държавен институт", "Държавна лаборатория" и т.н. на който искате език - от китайски до френски и английски и вижте какво ще излезе.В Германия има цели групи от научни институти обединени в дружества (асоциации или общества) на имената на Лайбниц, Хелмхолц, Макс Планк и Фрауенхофер. Всичките са на издръжка на федералния бюджет в основната си част с изключение на Дружеството за приложна наука Фрауенхофер в което само 1/3 от постъпленията са държавни. Отделно имат два големи държавни института по стандартизация PTB и BAM. Франция има CNRS - също система от научни институти из цялата страна.
202
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
БАН е по-стар от Третата българска държава бееейййй, цървулиии!!!!
201
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако разгледате малко документацията в европейските сайтове на ЕС за наука, ще видите, че за да бъде отпусната сума за научни изследвания, тя трябва да е одобрена от местното правителство (в частност финансовото министерство). За каква автономия при парите говорим тогава?
200
3
 
4
 
! Отговори
Цецко преди 13 години
Дянков си изпълнява съвестно задачите с които е натоварен!
199
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Неграмотните пубери, съставляващи 95% от посетителите на този сайт, не могат, дори и да искат да разберат какво е БАН, какви са функциите и постиженията му.
198
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вместо да отреже туморните образования в държавната администрация, държавата ни реже жизнено необходимите такива - Наука, научно развойна дейност, образование (за образование тук се отделят само 3,3 % от БВП) и здравеопазване (3.7 % от българския БВП) което ще доведе и до още по-голям отлива на чужди инвестиции, защото никой трезвомислещ дългосрочен инвеститор не би влагал пари в население което от година на година е все по-зле образовано, научните му кадри се разбягват. Във Великобритания, чиновническия апарат е съкратен с 30 %, като към това е добавено и 25 % намаление на заплатите. Там текат най-големите съкращения и рязане на бюджетни разходи от Втората световна война насам, като единствените пера които не се пипат въпреки това са; Здравеопазване - 15% от БВП на Великобритания, образование 8,2 % от БВП и наука - което ще позволи на кралството да остане все така привлекателно място за високи технологии, научно развойна дейност и финанси.Тук в България, се превръщаме бавно в страната на пиячката, евтините *** (да ме извинят от Инвестор за думата) и ***. Другото, остава все по-малко.
197
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Никой от управляващите дори не споменава, че БАН печели над 1/3 от финансирането си от международни проекти. По успеваемост БАН се нарежда далеч пред земеделското министерство и още много други агенции и организации, които не могат да привлекат и 1лв в страната!
196
3
 
1
 
! Отговори
Юлия преди 13 години
Вие не е нужно да говорите за лошо управление, то просто си е такова. И какво общо имат минитрите с управлението на БАН. То се избира от БАН самостоятелно, на академията никой не може да й се бърка за тези неща, затова и по-долу говорих за автономията на БАН. А че голяма част от кадрите на академията са тотално неспособни, не е тайна за никого. Как да има пари за качествена дейност тогава?
195
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да те питам, какво показват на България и света армията, която имаме? Освен няколкото контингета, останалите 90% от армията какво прави? От кого ни пази? От милионната армия на Турция ли, от армиите на останалите съседни нам държави? Май не е много ясно? Но всяка година Министерството на отбраната получава доста по-голям бюджет, за да гръмнат 5 снаряда пред поредния управник.
194
0
 
3
 
! Отговори
Чичо преди 13 години
Виж сега, то чиновниците в България също са интересна тема;) Ако почнем да метем и там, бая работа ще падне!..Как мислиш, откъде у мен толкоз време да вися по форумите! хахахахахаха...*** , ако ни изметат и нас, за себе си съм спокоен, имам алтернатива, гладен няма да остана:)