Не бюджет, а гавра!, изригнаха от БАН

Около 1500 учени протестираха пред парламента
Обновена: 10 ное 2010 15:18 | 10 ное 2010 12:50,
327
Не бюджет, а гавра!, изригнаха от БАН
Снимка: Булфото

Стотици учени от БАН отново се събраха на протест пред сградата на парламента с искане за повече средства.

"Бюджетът, който е определен за БАН за 2011 г., е гавра с науката в България. Това е финансово задушаване, и то умишлено, на една от най-добрите научни организации у нас", каза председателят на академията акад. Никола Съботинов.

Учените настояват за бюджет от 111 млн. лева за следващата година, както и за възстановяване на съкратените 10 млн. лева от бюджета на академията за тази година, необходими за изплащане на възнагражденията и обезщетенията по сключените трудови договори.

"БАН винаги е била стожер на българщината и всички разумни държавници са й помагали. Учените трябва да бъдат защитавани и поддържани, а не да протестират", подчерта акад. Съботинов.

"Всички наши колеги по света са учудени от това, което става в България, каза още председателят на академията. Не трябва да допускаме ликвидирането и унищожаването на БАН, това е национална ценност и гордост за България" категоричен беше той.

Още по темата

"Искаме си заплатите, парите за парно, ток и инфраструктура", обяви на свой ред проф. Владимир Димитров, научен секретар на БАН по химическите науки.

По думите му нито едно от обещанията на правителството на ГЕРБ не е изпълнено до момента.

Учените отново се възмутиха, че през тази година парите за БАН са били орязани от 84 млн. лева до "срамните" 59 милиона.

"Заплатите на служителите в академията са паднали с 30%. Доцентите, които досега взимаха 600 лв., колкото една чистачка в банка, сега взимат 400 лв. 

Възнагражденията на младите учени пък са намалели от 380-450 лв. на 200 лв. Колкото и да сме образовани, още не сме открили начин да живеем, без да се храним.

Колкото и да сме умни, още не сме открили начин да работим на 8 градуса, без да се разболеем", каза проф. Бойко Георгиев от БАН.

"Donations – one way ticket for Djankov", "Money+Djankov= total system failure", "Народността угасва, където знанието линей", "Създаваме апаратури космически за заплати трагикомически" и "Дринов и Дякона БАН откриха, Дянков и Игнатов я затриха", бяха само някои от надписите на плакатите на протестиращите.

"$250 млн. за Дянков камък" пишеше над снимка на сградата на БАН, придружена с цитата от интервю на Симеон Дянков, дадено още преди да стане министър – през декември 2008 г.

В него Дянков предлага вариант за реформа, като се затворят повечето лаборатории и научни центрове в БАН и на тяхно място се учреди фонд "Наука".

Учените заплашиха, че ще заведат граждански иск срещу правителството за нарушаване на основни конституционни права, каквото е правото на труд. Искът щял да е за 60 милиона лева.

Протесното шествие завърши пред Министерския съвет, където учените скандираха "Оставка" под прозорците на премиера Бойко Борисов. И този път обаче той не ги прие.

Образователният министър Сергей Игнатов, за чиято оставка и тази на Дянков те настояват, ги увери, че този бюджет на БАН е най-добрият по време на криза. Игнатов обеща да съдейства и за лична среща с Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


327
Още по темата: протестБАН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
2
 
6
 
! Отговори
Бягайте! преди 13 години
Ако все още има млади учени (в БАН и университетите) в България или умни деца спечелили олимпиади и т.н., напуснете държавата незабавно. Тук в която и да е западна държава или в САЩ ще бъдете най-уважаваните хора. Това в което се инвестира най-много е науката и умните хора. Как е възможно в 21 век малди учени да живеят в *** и да си дават знанията и възможностите на тези гнусни комунистически ***. Вие сте бъдещето на човечеството. Вие сте технологичния и духовен прогрес. Давайте тези знания и възможности на Западния свят. Нека това племе се затрие само от лицето на Земята. Ако имате възможност, веднага заминавйте за САЩ или Западна Европа. Тия глупости "България над всичко", България за българите" и прочее са абсолютно безсмислени. България е такава мизерна страна, която за нищо не става. Всеки УМЕН в България направи така и сега там са останали само Комунисти, *** и заблудени "Патриоти", на които им харесва да живеят в такава мизерна Държава като България, в която Управлява МАФИЯТА, чрез поставени политически партии!
192
4
 
2
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 13 години
Аз може да не съм образован обаче от моя труд има нещо налице и затова шефовете ни плащат заплати на бачкаторите. А какъв е резултата от работата на БАН не е ясно, може и да има но да покажат на света и на бг обществото ей ние постигнахме това и това, конкретно и ясно! За да имат очи да искат пари от държавата, ясно ли се изразих?
191
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Къде ме Видяхте да говоря за лошо управление, нека БАН има добро и правилно управление, но това което министрите готвят на БАН определено не е добро управление. Така и не се изнесе информация, за всички проекти на БАН, които чакат едното просто одобрение от финансовото министерство, парите по които идват от ЕС и не са от бюджета.
190
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Така е трябва всички хрантутници да се изметат, нали? Да почнем от площад Народно Събрание 1... през Дондуков и т.н. кметове, областни, и всички по шуробаджанашка линия (за които всички знаем, но си траем, че да не "изстине" местенцето). Да минем през министерствата (как ли е щата там, много интересно), митниците и т.н. Защо да спираме само с БАН, нека целокупния български народ да е на улицата, така поне всичко ще е ясно, пък и пари ще има.
189
1
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 13 години
Питай шефовете на БАН. Аз съм бил просто служител на заплата и като теб съм си изпълнявал задълженията и съм получавал заплата за свършена работа, а не за черните си очи.
188
0
 
2
 
! Отговори
киулке преди 13 години
Баце, проблемът ти не е, че си работник, проблемът ти е, че си необразован и ***. Аз ти соча гората, ти ми казваш, че не виждаш дървото. Ами, баце, замисли се, че проблемът може да не е в гората, ами в зрението или възприятието ти!
187
3
 
7
 
! Отговори
Гошо преди 13 години
Аз не съм против БАН. Против съм сегашното ръководство и източването на БАН. Вместо да протестират пред правителството, да протестират пред собственото си ръководство, че ги докара до там. Да направят чиста и да почнем да имаме един истинска академия на науките, а не сегашното НЕЩО. Има полезни институти вътре, но има и паразитни. Съкратете паразитните и ще има достатъчно пари. Нека видим истинска реформа вътре, а не само протести. Публичност ви трябва на вас, а не да ми викате "марш от тука".
186
6
 
10
 
! Отговори
Чичо преди 13 години
Самият факт, че наричате г-н Дянков Смърдянков, показва че бръкнал дълбоко в охранените ви ***, *** такива. Пожелавам му да продължава в същия дух. Ние Българите, не се нудаем от хрантутеници. Стига! СоциализЪма трябва окончателно да бъде изринат на сметището, където му е мястото.:)
185
1
 
4
 
! Отговори
:) преди 13 години
Тоя "стожер" колко научни открития е направил за последните 50 г., освен Чушкопекът, че така реве за пари ?!?
184
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Като толкова ви пречи БАН, що не го закриете? Направо закрийте и БДЖ и БНТ, че и те са само на загуба - по-голяма от тази на БАН. От релсите и ретранслаторите колко пара ще падне.
183
2
 
2
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 13 години
Работил съм аз необразования *** работник с руски(допотопни)металорежещи машини, с германски и американски(доста добре развити) технологии и машини и да ти кажа с шедьовър на БАН като технология не съм имал честта да се срещна.Бих се радвал като българин на българска технология обаче уви няма!!
182
4
 
3
 
! Отговори
Абе я стига преди 13 години
Едни и същи повтарят заучени фрази - т.нар. бачкатор, който си клати краката и пише глупости, една Юлия, която отвреме-навреме става София, сега някакъв чичи - тоя сега изникна, но е от сбирщината около Игнатов.Игнатов - ти не заслужаваш титла професор! Тя най-вероятно ще ти бъде отнета поради липса на каквито и да било научни приноси. Така стана и в Румъния - такива дето стават чиновници и после професори - скалъпена работа. Махнаха ги, не знаеш ли?
181
0
 
7
 
! Отговори
Юлия преди 13 години
Каква частна корпорация Ви гони пък Вас?? Това, че е държавна институция означава автоматично, че трябва да има некадърно управление ли? Или, за да има добро управление, трябва непременно да е частна корпорация? Не разбирам какво искате да кажете. А май е добре да се позамислите, че БАН има много широка автономия за всичко останало, но не и когато става въпрос за пари. За това всеки им е длъжен, а иначе са автономни - с други думи правят си каквото си щат!
180
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Българска Академия на Неуките=БАН ....НАСА е друго нещо
179
0
 
5
 
! Отговори
Юлия преди 13 години
Всъщност не съм била съкратена, а намеренията ми са да градя кариера там, колкото и смешно и същевременно тъжно това да звучи. Засега намеренията ми са на точката на замръзването.... В тази институция няма оправия....
178
1
 
8
 
! Отговори
Гошо преди 13 години
Млади учене от БАН. Аз пък съм бил служител на БАН. Ползвали сме помещения на БАН и знам, че има хора дето точат БАН и ползват сградите му за собствени нужди. Работа там не съм виждал. И докато не ги разкарате тези *** от организацията си не съм съгласен да ви се увеличава бюджета в сегашната криза. Искам да направите една комисия. Да почистите двора си. Да изнесете публичен отчет и предаване по телевизията и после да имаме един истински БАН където се твори наука, а не се точат пари.
177
2
 
6
 
! Отговори
киулке преди 13 години
Ако някой не знае какво означава абревиатурата БАН, да му кажа - Българска академия на науките. Науката, за съжаления на мнозина, ракия и салата не вади - само казва как някой може да ги направи. Защото бачкатори много, ама като няма технология, какво ще произведат - ще преливат от пусто в празно. БАН има нужда от реформа - трябва голяма част от номенклатурните "професори" от комунизма да си отидат. Но лекуването на болестта не трябва да стане чрез рязане на главата. БАН има нужда от финансиране
176
5
 
9
 
! Отговори
Мери преди 13 години
Повтарям, за да разберат всички - БСПто активизира последните си останали бастиони - БАН, СУ и ВАК. Съгласни са на всичко, за да запазят още малко ВАК и това е единственото им прадложение за промяна на ЗРАС. Обаче забравят, че тези около 2 хиляди човека, които са си техния контингент съвсем не са всички в БАН и всички в СУ. Жалко, че омаскаряват двете институции
175
3
 
6
 
! Отговори
norm преди 13 години
"Колкото и да сме умни, още не сме открили начин да работим на 8 градуса, без да се разболеем", каза проф. Бойко Георгиев от БАН."Не сте умни,тарикати сте,които се опитват да продължават да възсядат данъкоплатците.Онзи ден се разбра за одит,според който през периода 2008-2009 год.в БАН са наляти 215 милиона,а от научни разработки и патенти в касата на Академията са постъпили цифром и словом 39 хиляди лева.Де Киро на кирия,казва в такъв случай народът.
174
4
 
5
 
! Отговори
Сорри! преди 13 години
Юлия,съжалявам че си била съкратена от БАН. Много хора бяха освободени, една част поради некадърност, други обаче не можахме да задържим поради хронично недофинансиране.Ако си се надявала, че постъпваш в санаториум, правилно си била освободена. Жалко, че нямаш работа и изливаш скръбта си във форума на Днес.БАН ЩЕ УСПЕЕ, ще оцелеем напук на дървените глави, България един ден ще има свестни управляващи - имаме толкова способни хора - и в БАН - и в Университета, и финансисти (без Смърдянков).