Не бюджет, а гавра!, изригнаха от БАН

Около 1500 учени протестираха пред парламента
Обновена: 10 ное 2010 15:18 | 10 ное 2010 12:50,
327
Не бюджет, а гавра!, изригнаха от БАН
Снимка: Булфото

Стотици учени от БАН отново се събраха на протест пред сградата на парламента с искане за повече средства.

"Бюджетът, който е определен за БАН за 2011 г., е гавра с науката в България. Това е финансово задушаване, и то умишлено, на една от най-добрите научни организации у нас", каза председателят на академията акад. Никола Съботинов.

Учените настояват за бюджет от 111 млн. лева за следващата година, както и за възстановяване на съкратените 10 млн. лева от бюджета на академията за тази година, необходими за изплащане на възнагражденията и обезщетенията по сключените трудови договори.

"БАН винаги е била стожер на българщината и всички разумни държавници са й помагали. Учените трябва да бъдат защитавани и поддържани, а не да протестират", подчерта акад. Съботинов.

"Всички наши колеги по света са учудени от това, което става в България, каза още председателят на академията. Не трябва да допускаме ликвидирането и унищожаването на БАН, това е национална ценност и гордост за България" категоричен беше той.

Още по темата

"Искаме си заплатите, парите за парно, ток и инфраструктура", обяви на свой ред проф. Владимир Димитров, научен секретар на БАН по химическите науки.

По думите му нито едно от обещанията на правителството на ГЕРБ не е изпълнено до момента.

Учените отново се възмутиха, че през тази година парите за БАН са били орязани от 84 млн. лева до "срамните" 59 милиона.

"Заплатите на служителите в академията са паднали с 30%. Доцентите, които досега взимаха 600 лв., колкото една чистачка в банка, сега взимат 400 лв. 

Възнагражденията на младите учени пък са намалели от 380-450 лв. на 200 лв. Колкото и да сме образовани, още не сме открили начин да живеем, без да се храним.

Колкото и да сме умни, още не сме открили начин да работим на 8 градуса, без да се разболеем", каза проф. Бойко Георгиев от БАН.

"Donations – one way ticket for Djankov", "Money+Djankov= total system failure", "Народността угасва, където знанието линей", "Създаваме апаратури космически за заплати трагикомически" и "Дринов и Дякона БАН откриха, Дянков и Игнатов я затриха", бяха само някои от надписите на плакатите на протестиращите.

"$250 млн. за Дянков камък" пишеше над снимка на сградата на БАН, придружена с цитата от интервю на Симеон Дянков, дадено още преди да стане министър – през декември 2008 г.

В него Дянков предлага вариант за реформа, като се затворят повечето лаборатории и научни центрове в БАН и на тяхно място се учреди фонд "Наука".

Учените заплашиха, че ще заведат граждански иск срещу правителството за нарушаване на основни конституционни права, каквото е правото на труд. Искът щял да е за 60 милиона лева.

Протесното шествие завърши пред Министерския съвет, където учените скандираха "Оставка" под прозорците на премиера Бойко Борисов. И този път обаче той не ги прие.

Образователният министър Сергей Игнатов, за чиято оставка и тази на Дянков те настояват, ги увери, че този бюджет на БАН е най-добрият по време на криза. Игнатов обеща да съдейства и за лична среща с Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


327
Още по темата: протестБАН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
9
 
! Отговори
NVM преди 13 години
Свят като този в който само ти си живееш ли?
12
23
 
21
 
! Отговори
СВЯТ преди 13 години
ТЕЗИ ХОРА НАРЕЧЕНИ УЧЕНИ ВЗИМАТ ЗАПЛАТИ ОТ ДЪРЖАВАТА И ДОСТА ПО ВИСОКИ ,,,,,ОТ РАБОТЕЩИТЕ ХОРА ЩОМ НЕ ХАРЕСВАТ ДА ОТИДАТ В ЧАСТНИЯ СЕКТОР ДАВИДИМ КОЛКО ОТ ТЯХ ЩЕСИ НАМЕРЯТ РАБОТА КАТО НАУЧЕН РАБОТНИК.............БРАВО НА БОРИСОВ .
11
6
 
11
 
! Отговори
NVM преди 13 години
Ми да полиция лекари и образование не ти трябват
10
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами мутро-милиционерите ненавиждат науката и културата. Може би защото са прочели само една книга през живота си. Да не забравяме, че именно те управляват в момента.
9
17
 
13
 
! Отговори
RM преди 13 години
"Доцентите, които досега взимаха 600 лв., колкото една чистачка в банка, сега взимат 400 лв"Ами ето ви го проблема - само вземате! Защо никой не казва "РАБОТЕХМЕ за 600 лв, а сега РАБОТИМ за 400"
8
17
 
22
 
! Отговори
обикновен анонимко преди 13 години
На някой направи ли му впечетление кой стачкува в момента? това са университети+БАН, полицаи и лекари - според мен това са трите най-корумпирани гилдии в България
7
6
 
35
 
! Отговори
Подстрекател преди 13 години
Абе, като сте толкова учени, измислете как да ги разкараме тия от правителството и парламента .
6
15
 
13
 
! Отговори
Цербер преди 13 години
"Тези учени искам да знам какво са измислили до сега? в пресата да напишат за научните си открития!!!!. "Я по добре ми кажи простите какво са измислили.
5
6
 
18
 
! Отговори
paco преди 13 години
ago gi niamashe teia ycheni,niama da znaesh ytre shte vali li,kakvo stava v slunchevata sistema,i *** dr raboti:)
4
9
 
19
 
! Отговори
капитан преди 13 години
няма ли неправителствени организации и инициативи да подкрепят БАН .защо чакат всичко на бюджета.да го духат.нищо няма да им дадат на тия ***.до ден днешен не съм чул едно NGO да е дало и лев за наука.май следващата акция на Ц.Ц. трябва да е перачниците
3
12
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какво беше казал Боце... една стачка да имало и той си заминавал. Еми ето ти една стачка, Боце. Що не си замина? Е, не, не ми се оправдавай, нема нужда. Аз само да ти напомня, че тогава пак празни приказки си приказвал и много ти знаела устата, вместо да направиш нещо полезно.
2
31
 
28
 
! Отговори
ученик преди 13 години
Тези учени искам да знам какво са измислили до сега? в пресата да напишат за научните си открития!!!!.
1
9
 
14
 
! Отговори
paco преди 13 години
prochetete za planut za ynishtojenieto na bulgaria,vsichko triabva da zamre v taia darjava.planut se kazva ranut,i ne se chydete:(