Надомният труд вече ще се зачита за трудов стаж

Около 500 хил. души у нас работят от вкъщи
Обновена: 24 ное 2010 13:40 | 24 ное 2010 13:40,
26
Надомният труд вече ще се зачита за трудов стаж
Снимка: БГНЕС

Работещите надомна работа ще бъдат с трудови договори, ще плащат осигуровки и ще им се зачита трудов стаж, предвиждат 2 споразумения за дистанционна и надомна работа, подписани от бизнеса и синдикатите.

Те бяха сключени в присъствието на премиера Бойко Борисов и на социалния министър Тотю Младенов.

Не съществува статистика за работещите надомна или дистанционна работа. Въпреки това според различни критерии те са между 300 000 и 500 000 души.

Само 2,8% от анкетираните работят на трудов договор, макар и на непълно работно време, показва аналитичен доклад за състоянието и проблемите на надомните работници в България на КНСБ.

Трудът на надомниците не е осигурен и защитен от правни норми. От тях има хора, които работят по този начин 10-12 години и са над 50 години, отбелязват от синдиката. 

Често надомниците са принудени от обстоятелствата да работят срещу ниско заплащане, без наличие на договор и осигуровки. Те трябва сами да покриват основните производствени разходи, сблъскват се и с ограничен достъп на подходящите пазари, показва още проучването.

В подписаните обаче споразумения вече е дадена ясна дефиниция за надомна и дистанционна работа. Определено е и какво трябва да получи надомният работник, за да е защитен.

Предвижда се дори по домовете да тръгнат и трудови инспектори, които ще проверяват договорите и условията за работа.

Премиерът Борисов увери участниците в церемонията, че текстовете на споразуменията, подписани днес, ще получат законна форма. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: надомна работа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
лусифер преди 13 години
брачният договор го позволява
25
0
 
3
 
! Отговори
Дени преди 13 години
Аааа-маха, време е всички домакини и подобни да започнат да си плащат осигуровките и данъците! На какво прилича това? То готвенето, чистенето и прането, гладенето и т.н. да не би да не е работа? В КСО и сега пише, че всеки който полага труд трябва да се осигурява, дааа, така пише! И без това здравните за всички са задължителни, я да вземат и другите осигуровки да си плащат, а пък като станат на 80 г. ще вземат пенсия :)Само за данъците как ще им ги вземат? - трябва някой да им плаща???
24
0
 
0
 
! Отговори
Коментарче преди 13 години
Интересна е разликата между домакиня и безработна.
23
0
 
0
 
! Отговори
Коментарче преди 13 години
Интересна е разликата между домакиня и безработна.
22
0
 
1
 
! Отговори
до фен - Слънчице преди 13 години
Тези хора са на трудови договори, само че изпълняват задълженията си в къщи. Това зависи от естеството на работата и фирманата стратегия. Естествено и от заплащането и коректността на работодателите.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Румене, видях, че си забелязал това-онова и си започнал да мислиш, но... ограничавай се бе, човек! Ясно е, че от пенсионната система нищо не разбираш, поне по нея не вземай отношение. И не цитирай Конституцията - нея също не си разбрал както трябва.А за надомния труд... От следващото преброяване ще стане интересно. Посочилите професия "домакиня" може да бъдат посетени от БТ, да се обяви скрит трудов договор - съответно глоба, осигуровки, данъци... Естествено това не се отнася до ***.
20
3
 
10
 
! Отговори
rumen преди 13 години
Приятели,Всичко опира да вноските за пенсии и здраве Пари и за пенсии има, но!1. Дори и най-развитите държави не могат да поддържат по Четири пенсионни системи, както е у нас, Солидарна, Капиталова лична (но защо частна), Професионална и Капиталова обща (държавен Сребърн фонд) 2. Пак от гражданите и то Противоконституционно, се събира данък Обществено осигуряване, с който се плаща Конституционното бюджетно зъдължение на Държавата Социалното осигуряване (Чл.51 от К-ята)! Парите за пенсии и здраве са достатъчни, но само ако Държавата и Гражданина си плащат Конституционните задължения, като:1.Премине се изцяло на чиста Солидарна пенсионна система, плащана от работещия и работодателя му и отчитаща трудовия стаж, личния принос и времето за самоосигуряване, подпомагана от Общата капитарова система, с индивидуални партиди2. Държавата поема изцяло, чрез бюджета, Конституционните си Социалните задължения - Днес:1. Парите за "втора" пенсия и "професионалните", се крадат от олигархията, собственик на тези фондове, която ги налива в собствените си предприятия, което превръща останалите фирми в Сива икономика, неплащаща социалните си задължения (ето това се нарича Параграф 22)2. Чрез Противоконституционния на Чл.60 "Таван" на осигуровките, годишно от задължителните социални системи се крият над 1 милиард лева, а от Девидентите и доходите от наеми, се пестят още толкова...3. Любимите на чиновниците и бизнесмените Квази пари, като ваучери, "безплатни дрехи", пътувания и т.н., също не се облагат "пенсионно" и здраво, а на всичко отгоре се приспадат и от данък печалба.4. Почти 1 милиард Социални осигуровки и помощи, също не се облагат пенсионно и здраво, макар че получаващите ги се лекуват и получават пенсии Защо?И накрая: - Това, че някой днес има големи доходи, утре може да ги загуби..., та нали фалиралите фирми са мършата, която храни оцелелите, до следващата криза.По Конституция ужким всички сме равни, но както и при Комунизма, явно богатите са По-равни
19
5
 
3
 
! Отговори
бакал преди 13 години
Откъде накъде аз ще плащам данъци, а лелчето, което бачка у дома си, няма???По-долна категория човек ли съм? Балък някакъв, за който е нормално да плаща данъци, докато въпросното лелче си заработва парички и хич не я брига за НАП...?Ай сиктир.
18
7
 
8
 
! Отговори
СВЯТ преди 13 години
БРАВО НА ПАРТИЯ ГЕРБ ....НЯМА НИКАКВА МИЛОСТ ВСЕКИ ТРЯБВА ДА ПЛАЩА ...НАРОДА ИМА ПАРИ ...САМО ТРЯБВА ДАСЕ РАЗКЛАЩА
17
6
 
8
 
! Отговори
с. преди 13 години
Абсолютно си прав и съм напълно съгласен с теб!Аз и преди малко написах,че тия нещастници се огледаха и на мизерните левчета на работещите надомно!Хванала се някоя женица да шие там нещо за да върже месеца и те и тия хорица гледат да доят!Пак повтарям,че от ГЕРБ освен натиск за все повече и повече пари друго не видях!Бюджета имал дефицит!А как се оправят хората значение няма!Жалка история!
16
1
 
7
 
! Отговори
VAS8ILISQNISEVROPA преди 13 години
АКО ПРИЗНАЯТ ВИСЕНЕТО ПО ФОРУМИТЕ...ЗА РАБОТА..СЪГЛАСЕН СЪМ ДАПЛАЩАМ ДАНЪЦИ...
15
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
можешше по-скоро да включиш " крадец на релси и шахти"
14
2
 
8
 
! Отговори
Shark преди 13 години
От статията звучи някаква трогателна загриженост за хората които работят надомно, трудът им не бил защитен и т.н. глупости. А идеята е мнооого прозрачна. Просто тези хора никой и по никакъв начин не може да ги хване да плащат данъци. Това е болката на държавата-обирджийка, не толкова загрижеността за труда на хората. И интересно как ще тръгнат инспектори по домовете, ще тропат от врата на врата и ще питат "Извинете случайно да работите надомно"Имаше една песничка за подобен случай-Тръгнал кос...
13
1
 
5
 
! Отговори
продължение на 12. преди 13 години
... прекрасна възможност за справяне с кризата....Служителите общуват с колегите си (също у дома си или в офиса) чрез интернет, телефон, факс... .... Особено атрактивна е надомната работа за жените, които си гледат и домакинската работа и наглеждат децата си. Гъвкавост... служителите да изместват работното си време в рамките на деня, работа изцяло от вкъщи ... под 1/3 от американците работят по този начин. ...
12
0
 
9
 
! Отговори
фен преди 13 години
Световните тенденции са такива. Вместо един преводач например да губи време и нерви с градския транспорт, може спокойно да си превежда в къщи. Цитати от една статия във "вести.бг" :Работата от вкъщи - решение за компаниите във време на криза30.01.2009 .. с интернет може да се работи отвсякъде. ... в криза ...работа от вкъщи става все по-актуална. Освен за служителите, предимство има и за работодателите - спестяването на огромни средства и консумативи за поддържането на офиса.
11
2
 
9
 
! Отговори
Митко преди 13 години
Каква ще да е надомната работа на *** и какви са тези понятия "бизнес" и синдикати? Самозвани перачи на пари и бивши комсомолци, самоназначили се за синдикални лидери .
10
0
 
10
 
! Отговори
бакал преди 13 години
Програмист
9
1
 
8
 
! Отговори
Надомна работа преди 13 години
Те такова животно в България нема!Не, сериозно ако някой знае за легитимна подобна работа ще ми бъде много интересно да сподели.
8
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
20%+8%+16%+10%=54%Малко е. Имаме най-ниските данъци в Йевропата. Ама разбирате ли, най-ниските! Не може така. Виждате, *** работа. С тия ниски данъци, затова ни е такава държавата!
7
2
 
25
 
! Отговори
Дянков преди 13 години
Ще ти го зачетем за трудов стаж,ако платиш ДДС 20% - двата Бута от прасето.За Здравната осигуровка 8% - врата с Главата.За пенсия 16% - двете плешки.За Плоския данък 10% - останалото месо.За теб остава всичко останало ,като се приспаднат данъците.

Спонсорирани публикации