БГ преброяването стартира в интернет

Преброяването на населението започна, до 9 февруари ще е онлайн
Обновена: 1 фев 2011 07:25 | 1 фев 2011 07:25,
237
БГ преброяването стартира в интернет
Снимка: НСИ

От днес започва преброяването на населението и жилищния фонд в България.

То ще обхване всички български граждани, които живеят постоянно в страната, или са заминали в чужбина след 31 януари 2010 г., гражданите на ЕС и чужденците, които пребивават за постоянно у нас. Преброяването ще продължи до 28 февруари.

В първите 9 дни от месеца обаче анкетьорите на Националния статистически институт няма да обикалят домовете, защото преброяването ще е онлайн.

От полунощ вече работи специалният сайт на НСИ. На него,  след регистрация, всеки може да попълни анкетна карта. След това системата генерира уникален код, който трябва да бъде продиктуван на анкетьора, когато посети адреса.

Преброяването в интернет е денонощно и може да бъде прекъсвано и довършвано, когато е удобно. Освен това един регистриран потребител може да преброи и други семейства – например възрастни роднини, които нямат интернет, стига те да му се доверят и да дадат данните си.

Анкетната карта включва въпроси за пола и възраста, за семейното положение – включително ако то е фактическо съжителство, числеността на семейството, жилището, което обитава, заетост, образование, етническа принадлежност и т.н. Хората ще бъдат преброявани по настоящ адрес, дори ако постоянната им регистрация е на друго място.

Още по темата

От НСИ уверяват, че електронната система е достатъчно сигурна – защитена е с цифров сертификат, а и всички, които ще обработват информацията са подписали клетвени декларации за опазване на личните данни.

От статистиката не очакват и проблеми, подобни на тези при старта на електронната система за записване в детските градини преди години.

На сайта могат да влязат едновременно 400 000 потребители, а информацията се съхранява на различни сървъри и ако един от тях се натовари, данните автоматично се прехвърлят към друг, уверяват от НСИ.

Часове преди старта на преброяването, имаше проблем с достъпа до сайта, но от НСИ увериха, че причината е, че се извършват последни тестове. Дали сайтът ще издържи вероятно ще стане ясно още в първите активни часове от кампанията.

Електронната система не е достъпна от страни извън България.

Това обаче не е необходимо, тъй като живеещите в чужбина българи, включително студентите, няма да бъдат включени в праброяването у нас. Те ще бъдат преброени в държавите, в които пребивават по време на съответната национална кампания.

Участието в преброяването е задължително. Глобата при отказ е 120 лева

Преброявания ще бъдат извършени в общо 200 страни до края на 2011 г., така че накрая ще е налице една демографска снимка на почти целия свят.

Критичният момент на преброяването е 00.00 ч. на 1 февруари 2011 г.

Това означава, че анкетьорите ще събират данни за броя на хората към този час. Тоест, ако в дадено семейство се роди бебе в 00.05 часа на 1 февруари, то няма да бъде „отчетено“ като част от семейството, дори ако анкетьорът посети дома по-късно.

Първите данни от преброяването в България се очаква да излязат през април.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още по темата: преброяванеНСИ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 21:Да, за всеки попълних отделно - ЕГН, държава, гражданство, адрес(ако съвпада има отметка "съвпада с начално вписаното", месторабота(или последна такава), образование, религия, домашните уреди, ТЕЛК(да или не), площ на жилището.... и не помня какво друго.Не е нужно да сме 100% честни. Аз на дом.уреди отметнах само ТВ, хладилник и печка, макар да имам всичките изброени. :)))Реших да не правя информационен списък за евентуални кражби!
21
10
 
7
 
! Отговори
harakiri преди 13 години
този сайт, както и всичко останало, създадено от герб, се провали още с тръгването. то какво ли не се струпа на главите на хората през тези почти две години! предполагам, че за групи като наглите не е интересно електронното преброяване, а хартиеното. то те вероятно плащат за него. да знаят точно от къде, какво и колко... да стои преброителят до вратата! отваряте и толкоз! никакво вътре! да са си оправили сайта кратуните! бей, че некадърници!
20
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ама тук някой просто си слага минуси,ей така...питах,преброителя ще ходи ли с рулетка да ми мери жилището. какво ненормално има във въпроса ми? тогава ще питам така : на РОМИТЕ в листа какво ще пише - тоалетна- 2 декара в полето,до всеки храст...
19
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 20!Ако заплатата ми е голяма имам ли право да се преброя? :)))Отне ми 10 мин да го направя и не ми пречи по никакъв начин - нито спечелих, нито загубих нещо... Преброяването е със статистическа цел.Ако ти не желаеш да бъдеш преброяван - недей да се преброяваш! Просто е! :)
18
2
 
8
 
! Отговори
до 16 преди 13 години
ама и такива въпроси ли има? колко квадрата ми е кухнята,коридора,мазето ? че от къде да ги знам. а като дойде преброител,ще ми ги мери ли? нали си знам квадратурата на апартамента,защо са нужни подробности?
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ами този сайт не ме ще. не ми била валидна ел.поща. а аз я ползвам почти всеки ден. тогава от какъв зор ще си обявявам ЕГН-то тук,дето всеки бърка? като дойдат,ще висят на стълбището,и там да си попълват.на мен тяхната статистика не ми е нужна,няма да ми вдигне пенсията.
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Преброител, благодаря!
15
7
 
28
 
! Отговори
А преди 13 години
Принципно няма да те глобяват, ако не си си у вас, а, ако им отвориш и откажеш да се преброиш. Да не говорим това преброяване колко е безсмислено, защото никога няма да ни кажат колко на брой са ***, например. Поредните стотици милиони, хвърлени на вятъра. Браво Дянков, доказваш се с всеки изминал ден като ***!
14
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Айде преброих се!За площ на жилището какви глупости съм писала не е истина... "Колко квадрата ви е кухнята, колко банята, колко коридора...." Как ли пък няма да тръгна да меря с рулетката точно сега! :)))))
13
5
 
30
 
! Отговори
СПЛД преди 13 години
И как ще ме накарат да му отворя вратата :) а лично няма да пусна някой шебек вкъщи "да ме брои"... да си направят справка по егн дали съм жив и ХОПППА +1 :) ако не -1 :) а какво имам и какъв съм си е лично моя работа...
12
4
 
10
 
! Отговори
sis преди 13 години
Очаквано сайта не работи. Итересно дали ще удължат срока.
11
4
 
3
 
! Отговори
Преброител преди 13 години
Може да се направят много регистрации с един E-mail но с различни лица и ЕГН
10
4
 
10
 
! Отговори
shrek преди 13 години
Простотията не работи. Не може да се регистрираш.
9
3
 
14
 
! Отговори
Калин преди 13 години
Интересно ми е колко ли на брой ще изкарат ***!? Също така дали не е малко по-удачно тези стотици милиони за тази кампания да се вложат в нещо доста по-належащо!?
8
6
 
9
 
! Отговори
xaxaxax преди 13 години
Съгласен съм... По- добре в нета на спокойствие отколкото да те занимава някакъв непознат...
7
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пфу! Това няма попълване. Май трябват поне 2 висши образвования за успешно попълване. То домакинства,семейства,почнах да се замислям къде съм аз....
6
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е, добре де, кой *** сложо (-) на баба Яга и защо?Може ли да се направят няколко регистрации, за родители, роднини напр., но с един и същи е-майл?
5
4
 
12
 
! Отговори
Бобо преди 13 години
Страницата е блокирана немога да се регистрирам
4
21
 
20
 
! Отговори
Баба Яга преди 13 години
Днес още в 0.00 часа веднага се включих и се преброих.Съветвам всички, които имат интернет да го направят.Става много бързо.Така ще си спестите поне 2 часа от досадното посещение и разпитване на преброителя.Може да преброите приятели,роднини, комшии ако ви помолят.Само им откривате е-майл адрес.Не забравяйте да си запишете 10 цифрения код, който да дадете на преброителя когато ви посети.Желая ви успешно преброяване.
3
5
 
36
 
! Отговори
r преди 13 години
Те на Бойко Борисов личните данни не могат да опазят, а мен карат да си дам личните данни! :) Е сега, веднага!