Голямото БГ преброяване

Участието в него е задължително; ако откажем - 120 лева глоба
Обновена: 15 яну 2011 12:07 | 14 яну 2011 22:10,
81
 Голямото БГ преброяване
Снимка: НСИ

Колко точно сме българите, живеещи в страната, към кои градове са мигрирали най-много хора, какъв е броят на двойките във фактическо съжителство? 

Точните отговори на тези въпроси ще бъдат ясни, след като приключи преброяването на населението и жилищния фонд в страната ни.

До старта остава по-малко от месец – преброяването ще започне на 1-ви и ще продължи до 28 февруари.

В първите 9 дни обаче преброяването ще се извършва само по интернет, а из страната няма да обикалят анкетьори. Така че ако между 1 и 9 февруари някой се представя за такъв, той очевидно лъже.

„Апелът ни е хората да реагират моментално, въобще да не влизат в контакт с тези лица и да сигнализират за тези случаи“, каза Финка Денкова, директор на дирекция „Демографска и социална статистика“ в НСИ. 

Още по темата
22 юни 2010 20:43
24

На 10 февруари преброителите вече ще тръгнат по домовете. Те ще посещават къщите между 8.00 и 20.00 часа. Трябва да се представят по име и да носят карта, с която да се идентифицират.

Всяка карта има уникален номер, така че ако имате съмнения в човека, може да позвъните на телефон 0700 16 310 (на цената на един градски разговор), да продиктувате номера и да разберете дали срещу вас стои анкетьор на НСИ. 

На този телефон, както и на още три мобилни телефона - може да задавате въпроси, ако имате затруднения с попълването на анкетните карти в интернет.

Взети са мерки срещу евентуални злоупотреби с лична информация от страна на преброителите, контрольорите и всички служители, които обработват данните от преброяването. 

Те са подписали клетвени декларации, а санкциите за злоупотреба с информацията са от 2000 до 6000 лева, като е предвидена и наказателна отговорност.

Полицаи, военни, служители на митническите и данъчните служби не могат да бъдат преброители. От НСИ гарантират, че сред анкетьорите няма и лица срещу които са постановявани наказателни мерки, влезли в сила със съдебно решение.

От назначените на граждански договори преброители не е изисквано да предоставят свидетелства за съдимост, но от националната статистика увериха, че е извършена проверка, без да бъдат нарушавани правата на хората.

Не сте длъжни да пускате анкетьорите в домовете си, напомнят от НСИ. Преброяването може да бъде извършено, например, на площадката пред апартамента.

Участието в него обаче е задължително. При отказ е предвидена глоба от 120 лева.

Все пак в анкетната карта има въпроси, на които може да се отговори по желание. Това са въпросите за етническа принадлежност, майчин език, религиозност и вероизповедание. Пожелателен е и въпросът за здравния статус.

Преброяването по интернет – лесно и удобно 

За първи път тази година преброяването може да бъде извършено в интернет – между 1 и 9 февруари включително. За целта трябва само да имате електронна поща и да влезете на страницата на Националното преброяване. Регистрирате се с три имена, ЕГН, номер на лична карта и електронна поща и получавате парола за достъп.

Анкетната карта в електронен вариант не се различава от хартиената, а попълването й отнема средно 10-15 минути. След като приключите с отговорите на въпросите, се генерира уникален код, който трябва да запишете и да продиктувате на преброителя, когато почука на вратата ви.

Онлайн анкетната карта може да бъде попълвана само от територията на страната. Потребители, живеещи в чужбина, няма да имат достъп до нея.

Електронното преброяване е изключително удобно, защото може да се извършва по всяко време на денонощието.

Електронното преброяване обаче ще бъде обезмислено, ако в анкетната карта не са описани всички хора, живеещи в даденото жилище. В противен случай, когато домът бъде посетен от преброител, ще трябва отново да се попълват анкетни карти.

Веднъж получил парола за електронно преброяване, човек може да преброи не само собственото си домакинство. Така например може да преброим нашите баби и дядовци, или познати, които нямат интернет, стига те да ни се доверят. 

Достатъчно е просто да направим нова регистрация с личните данни на едно от лицата, чието домакинство ще се брои.

Ако по време на попълването на online анкетата възникнат въпроси, те могат да бъдат задавани на единния телефонен номер 0700 16 310. Операторите там работят между 8:00 и 20:00 часа, но през останалото време могат да бъдат оставяни гласови съобщения и телефон за обратна връзка. 

Броим се първи в ЕС 

През тази година ще се извършат преброявания на населението в цяла Европа. В България то ще започне преди преброяванията в останалите страни-членки на Европейския съюз.

За първи път тази година преброяването у нас се извършва по единните за общността критерии.

У нас ще се преброяват всички български граждани, които живеят постоянно в страната, или са заминали в чужбина след 31 януари 2010 г., гражданите на ЕС и чужденците, които пребивават за постоянно в страната.

Българите, които живеят в други държави за период от над 1 година, ще бъдат преброявани там. Това важи и за студентите – те ще бъдат включени в преброяването на населението на държавата, в която учат. 

Ще се регистрират жилища и жилищни сгради, независимо дали са обитаеми, като анкетьорите няма да искат информация от хората за броя на жилищата, които притежават, а само за дома, в който живеят в момента.

Това е 17-ото поред преброяване, което се извършва в страната ни. Обикновено преброявания на населението се правят през 10 години.

Статистиката сочи, че населението в България е било най-многобройно през 1985 г., когато са достигнати почти 9 милиона души. От тогава до 2001 г., от когато е и последното преброяване, страната е загубила 680 хиляди души заради интензивните миграционни процеси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още по темата: статистикапреброяване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
0
 
! Отговори
boza преди 13 години
"Prebrojavane na divite zaici "---tova ste stane v Bulgaria,nai -nakraja vsichko ste svurshi pod durvoto---na moabet,ste ima pak --"Hubav kray ,hubavi hora ,shiroka slavjanska dusha " .
77
0
 
0
 
! Отговори
huiran преди 13 години
az shte se prebroya no na sledvashtoto CI-ko prebroyavane zashtoto mene vinagi me imat za ***,i zaradi tova az nyama da uchastvam vuv BG prebroyavaneto
76
0
 
0
 
! Отговори
Студент в Австрия преди 13 години
За сажаление , сайта не е достъпен извън България .Опитах и вчера и днес и двата пъти не се получи .
75
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
abe nekadarnizi takiva pone si opravete linka kato go davate horata da vlizat v nego
74
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това между другото е и моята религия - съвсем сериозно.
73
0
 
1
 
! Отговори
kleopatra преди 13 години
do:stefanNe sum izkazala mnenie nito polojitelno, nito otricatelno otnosno prebroqvaneto.Otbelqzvam samo, 4e vuv finansovata kriza v koqto se namirame,6te ostav!ame vse po malko i po malko v BULGARIQ, koeto e mnogo jalko!Imam si sobstvenno mnenie po temata, taka , 4e komentarut ti za kom6ii i rakiii ne me vulnyva-neymesten e.
72
2
 
1
 
! Отговори
стефан преди 13 години
Като чета коментарите,все повече се убеждавам,че по големи мрънкалници от нас българите може и да няма.Защо всички гракнахте ,че щели да ви преброяват ,ами това се прави по целия бял свят.Ама не ,ние трябва да сме недоволни от всичко ей така.Големи герои ще излезете като не се преброите,особенно в очите на комшията след трета ракия.
71
0
 
5
 
! Отговори
kleopatra преди 13 години
Tova predstoq6to 17 po red prebroqvane za stranata ni , moje i da e posledno.6tom vsqko sledva6to se pravi prez 10 godini!S tova tempo na yveli4enie na cenite, i s tova zastoporqvane na ZALPLATITE, EDVA LI 6TE E OSTANAL BULGARIN V STRANATA NI!
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сами ще се преброим...роднина-милиционер, роднина-ушев...
69
0
 
5
 
! Отговори
bai ganio преди 13 години
za prebroqvaneto taq darjava se 4udi kwo da pravi za kakvo 6te prebroqvat da vidqt kolko xora sa umorili........
68
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не ми е за климатика бе гений!Не искам да се знае дали съм излизал и кога в чужбина или къде съм работил или работя.Имам си моите причини за това.Не че не могат да разберат и без това,но така ще им е много по-лесно!Ако тези въпроси са с пожелателен характер е OK,но не е така.Нали се иска и нформация за това с кого живееш и т.н.Ами ако не искам да казвам? Кръчмар и то много *** си ти,не ние!
67
1
 
2
 
! Отговори
rono2 преди 13 години
българи юнацииии много сме силни сме оле!!
66
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
elate elate broite kolkoto si iskate az proletta zaminavam!!!
65
9
 
6
 
! Отговори
n.e.s.t.i.n.a.r преди 13 години
Я се стегнете малко и спрете да си самонавивате врели и некипели конспирации. Тези "лични въпроси" имат за цел да се определи относително какъв е житейския стандарт в едно българско семейство, качеството ви на живот. С какво МВР ще ви "държи на една ръка разстояние"? Ще ви сочи с пръст и обвинява, че имате климатик ли? Започнете да бъдете малко повече граждани и по-малко кръчмарски празнодумци.
64
0
 
0
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 13 години
до Диана Цветкова - благодаря за корекцията , така звучи убедително ! :)
63
3
 
18
 
! Отговори
Бачкатор преди 13 години
Сутрин излизам в 6:30. Ако се прибера в 21:00 е късмет. Къде точно ще ме преброите бе мунчовци ?! Не отказвам, но пък няма и да се съобразявам с малоумията ви.
62
0
 
8
 
! Отговори
? преди 13 години
Ами аз не мога да намеря тази страница, а искам да видя въпросите.
61
3
 
14
 
! Отговори
Бъдещ преброен преди 13 години
Етнос - ЕскимосРелигия - Джедай /абсолютно съществуваща е/Майчин език - коренния на Папуа Нова ГвинеяСилно се надявам да не ме глобяват за тези отговори. В края на краищата, това са вътрешните ми усещания.
60
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
преброяването не е толкова за хората (от личните карти МВР го знаят)а е за СГРАДИТЕи подробности за живота на хората!
59
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
сега прочетох въпросите от образеца. Потресен съм от някои от въпросите. Аз лично смятам да отговоря само на тези, които не ми се струват прекалено лични... пък нека ме глобят... ама няма да има за какво - не съм отказал да участвам в преброяването все пак.