БГ преброяването стартира в интернет

Преброяването на населението започна, до 9 февруари ще е онлайн
Обновена: 1 фев 2011 07:25 | 1 фев 2011 07:25,
237
БГ преброяването стартира в интернет
Снимка: НСИ

От днес започва преброяването на населението и жилищния фонд в България.

То ще обхване всички български граждани, които живеят постоянно в страната, или са заминали в чужбина след 31 януари 2010 г., гражданите на ЕС и чужденците, които пребивават за постоянно у нас. Преброяването ще продължи до 28 февруари.

В първите 9 дни от месеца обаче анкетьорите на Националния статистически институт няма да обикалят домовете, защото преброяването ще е онлайн.

От полунощ вече работи специалният сайт на НСИ. На него,  след регистрация, всеки може да попълни анкетна карта. След това системата генерира уникален код, който трябва да бъде продиктуван на анкетьора, когато посети адреса.

Преброяването в интернет е денонощно и може да бъде прекъсвано и довършвано, когато е удобно. Освен това един регистриран потребител може да преброи и други семейства – например възрастни роднини, които нямат интернет, стига те да му се доверят и да дадат данните си.

Анкетната карта включва въпроси за пола и възраста, за семейното положение – включително ако то е фактическо съжителство, числеността на семейството, жилището, което обитава, заетост, образование, етническа принадлежност и т.н. Хората ще бъдат преброявани по настоящ адрес, дори ако постоянната им регистрация е на друго място.

Още по темата

От НСИ уверяват, че електронната система е достатъчно сигурна – защитена е с цифров сертификат, а и всички, които ще обработват информацията са подписали клетвени декларации за опазване на личните данни.

От статистиката не очакват и проблеми, подобни на тези при старта на електронната система за записване в детските градини преди години.

На сайта могат да влязат едновременно 400 000 потребители, а информацията се съхранява на различни сървъри и ако един от тях се натовари, данните автоматично се прехвърлят към друг, уверяват от НСИ.

Часове преди старта на преброяването, имаше проблем с достъпа до сайта, но от НСИ увериха, че причината е, че се извършват последни тестове. Дали сайтът ще издържи вероятно ще стане ясно още в първите активни часове от кампанията.

Електронната система не е достъпна от страни извън България.

Това обаче не е необходимо, тъй като живеещите в чужбина българи, включително студентите, няма да бъдат включени в праброяването у нас. Те ще бъдат преброени в държавите, в които пребивават по време на съответната национална кампания.

Участието в преброяването е задължително. Глобата при отказ е 120 лева

Преброявания ще бъдат извършени в общо 200 страни до края на 2011 г., така че накрая ще е налице една демографска снимка на почти целия свят.

Критичният момент на преброяването е 00.00 ч. на 1 февруари 2011 г.

Това означава, че анкетьорите ще събират данни за броя на хората към този час. Тоест, ако в дадено семейство се роди бебе в 00.05 часа на 1 февруари, то няма да бъде „отчетено“ като част от семейството, дори ако анкетьорът посети дома по-късно.

Първите данни от преброяването в България се очаква да излязат през април.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още по темата: преброяванеНСИ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
202
1
 
3
 
! Отговори
Димитров преди 13 години
Чаках 5 часа,за да получа код ,с който да вляза в електронното преброяване.Има сериозно разминаване между въпросите при обикновенното преброяване/с преброител/ и електронния вариант.Интересно ми е в този случай как ще прави обобщение и анализ статистиката.
201
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Като че ли Калинки пърхат из въпросите на анкетната карта...
200
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И като съберат всички с "поне един час" работа за една седмица, голяма работа ще се получи! А това "поне" направо ме убива! Поети са работили тук, таланти, и то не само 1 час!
199
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Значи сега като живея от една година в Дъблин, да не се броя, така ли?
198
2
 
10
 
! Отговори
главата преди 13 години
Сега разбрах, че понеже неомъжената ми дъщеря получава с 50 лв по-голяма заплата от мен, тя била ГЛАВА на семейството, а не баща й! Май ще трябва да събираме бисерите от тази кампания?
197
1
 
4
 
! Отговори
Оле! преди 13 години
мен пък всичките тия въпроси за професията и работата ми се струват съмнителни. Май се опитват с тях да установят и сивата икономика.
196
2
 
7
 
! Отговори
Работяга преди 13 години
Много е смешен този въпрос " За периода 24 януари 2011 - 31 януари 2011 имали ли сте поне един час, в който сте работил?". Аз работя, но точно в тези дни нямам нито един час работа. Почивах. Е, докато не написах, че съм работил този час, не ме пускаха нататък. Добре бе, работил съм - все нещо! Има и други бисери...
195
2
 
5
 
! Отговори
noone преди 13 години
"Връзката със сървъра беше прекъсната по време на зареждане на страницата." По български "Всяко чудо за няколко часа" Пак не са помислили че може да им се срине системата но пък са усвоили милионите :)
194
1
 
9
 
! Отговори
MP42 преди 13 години
Мен пък ми е чудно,че искат данни на последната ти месторабота независимо,че преди това си отговрил,че си безработен..
193
1
 
3
 
! Отговори
ime преди 13 години
Според системата обаче аз съм глава на домакинството, въпреки че нямам никакви доходи :)))
192
1
 
5
 
! Отговори
MP42 преди 13 години
Може да вие смешно но на обучението ни казаха,че глава на домакинство е този чийто доходи са по-големи от останалите членове в домакинството..И не е задължително това да е най-възрастния мъж в семейството..
191
1
 
3
 
! Отговори
мики преди 13 години
как ще преброяваме синове или дъщери който са разведени и живеят в апартаментите на родителите си?кои е глава на домакинството?
190
1
 
2
 
! Отговори
MP42 преди 13 години
до 192 пишете,че сте отделно домакинство,ако не се от едно семейство..вие сам сте си домакинство,в едно жилище което споделяте с други ...
189
1
 
0
 
! Отговори
haha преди 13 години
Имам въпрос... Ако живея в домакинство, в което не е моето семейство, какво пиша за семейство? Защото не ми дава да не пиша нищо... Какво да си пиша примерно... неженен син на глава на семейството? Защото едновременно пише 1 човек не прави семейство, пък в следващия момент няма как да е празно?
188
1
 
2
 
! Отговори
MP42 преди 13 години
ДО 189 това ще го напише преброителя..той отговаря за това и не е необходимо Вие да отговаряте на този въпрос..независимо дали сте се преброили по интернет има неща които там не са написани
187
1
 
2
 
! Отговори
MP42 преди 13 години
Това го знае само преброителя..и не е необходимо вие да ходите...
186
1
 
1
 
! Отговори
до МР42 преди 13 години
Има въпрос за броя на апартаментите в жилищната сграда?! Откъде да знам? Живея в 9 етажен блок с 6 входа!!! Някои входове са с по 2 апартамента на етаж, други с по 3, трети с по.. знам ли ги... да не би да трябва да обиколя блока и да преброя апартаментите в него?
185
2
 
2
 
! Отговори
един преди 13 години
пак взети много пари за калпав софтуер! а уж сме били големи гении в софтуера, грънци! поне деситина около мен чакат пароли от пет-шест часа и всуе.щом още на портата са така ,ясно какво им дереджето навътре в системата. затова- да си ивдват да ме броят,ще ги държа на вратата, както позволява наредбата.какво ли можем да свършим качествено? с личните карти беше същото,ама тогава набедихме,както най-обичаме,че друг ни е виновен. сега коя чужда сила ни е виновна,бюрократи проклети??????
184
1
 
3
 
! Отговори
Бай Ристо преди 13 години
Добре де, аз се преброих ама не разбирам какъв е смисъла от въпроса "За периода 24 януари- 31 януари 2011 година, имали ли сте поне един час в който сте работил"? То и другите въпроси не бяха много смислени, но този ме разби....
183
1
 
0
 
! Отговори
Оле! преди 13 години
Смарт, *** на страницата на НСИ и разгледай инструкцията за попълване на анкетната карта - там се говори за "обичайното местопребиваване".ето го адреса без ввв-тата, дано системата не го изтрие:nsi.bg/census2011/PDOCS2/karta_Census2011_Instrukcia.pdf