БГ преброяването стартира в интернет

Преброяването на населението започна, до 9 февруари ще е онлайн
Обновена: 1 фев 2011 07:25 | 1 фев 2011 07:25,
237
БГ преброяването стартира в интернет
Снимка: НСИ

От днес започва преброяването на населението и жилищния фонд в България.

То ще обхване всички български граждани, които живеят постоянно в страната, или са заминали в чужбина след 31 януари 2010 г., гражданите на ЕС и чужденците, които пребивават за постоянно у нас. Преброяването ще продължи до 28 февруари.

В първите 9 дни от месеца обаче анкетьорите на Националния статистически институт няма да обикалят домовете, защото преброяването ще е онлайн.

От полунощ вече работи специалният сайт на НСИ. На него,  след регистрация, всеки може да попълни анкетна карта. След това системата генерира уникален код, който трябва да бъде продиктуван на анкетьора, когато посети адреса.

Преброяването в интернет е денонощно и може да бъде прекъсвано и довършвано, когато е удобно. Освен това един регистриран потребител може да преброи и други семейства – например възрастни роднини, които нямат интернет, стига те да му се доверят и да дадат данните си.

Анкетната карта включва въпроси за пола и възраста, за семейното положение – включително ако то е фактическо съжителство, числеността на семейството, жилището, което обитава, заетост, образование, етническа принадлежност и т.н. Хората ще бъдат преброявани по настоящ адрес, дори ако постоянната им регистрация е на друго място.

Още по темата

От НСИ уверяват, че електронната система е достатъчно сигурна – защитена е с цифров сертификат, а и всички, които ще обработват информацията са подписали клетвени декларации за опазване на личните данни.

От статистиката не очакват и проблеми, подобни на тези при старта на електронната система за записване в детските градини преди години.

На сайта могат да влязат едновременно 400 000 потребители, а информацията се съхранява на различни сървъри и ако един от тях се натовари, данните автоматично се прехвърлят към друг, уверяват от НСИ.

Часове преди старта на преброяването, имаше проблем с достъпа до сайта, но от НСИ увериха, че причината е, че се извършват последни тестове. Дали сайтът ще издържи вероятно ще стане ясно още в първите активни часове от кампанията.

Електронната система не е достъпна от страни извън България.

Това обаче не е необходимо, тъй като живеещите в чужбина българи, включително студентите, няма да бъдат включени в праброяването у нас. Те ще бъдат преброени в държавите, в които пребивават по време на съответната национална кампания.

Участието в преброяването е задължително. Глобата при отказ е 120 лева

Преброявания ще бъдат извършени в общо 200 страни до края на 2011 г., така че накрая ще е налице една демографска снимка на почти целия свят.

Критичният момент на преброяването е 00.00 ч. на 1 февруари 2011 г.

Това означава, че анкетьорите ще събират данни за броя на хората към този час. Тоест, ако в дадено семейство се роди бебе в 00.05 часа на 1 февруари, то няма да бъде „отчетено“ като част от семейството, дори ако анкетьорът посети дома по-късно.

Първите данни от преброяването в България се очаква да излязат през април.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още по темата: преброяваненси
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
току що преброих баба ми и дядо ми - нямах проблеми! :))) Отне ми 10 мин в сайта и 10 мин по телефона докато си намерят и издиктуват данните! :))))
81
3
 
4
 
! Отговори
до 75 ти !!! преди 13 години
НЕ Е ЯСНО ПАРОЛА ЛИ ЩЕ ДАДАТ СЛЕД РЕГИСТРАЦИЯ ЗА ДА ВЛЯЗА В СТРАНИЦАТА ИМ И ТЯ СЪВПАДА ЛИ СЪС УНИКАЛНИЯТ КОД, КОЙТО ЩЕ МИ БЪДЕ ПРИСВОЕН,,,!!! РЕГИСТРИРАХ СЕ И ДОСЕГА НЯМАМ НИЩО НА МЕЙЛА -ВЕЧЕ ПОЛОВИН ЧАС ,,,!!!ЯЗЪК ИМ ЗА ЗАПЛАТИТЕ, ДЕТО ГИ ВЗИМАТ -ИМЕННО ТОВА Е НАПРАВЕНО НЕЯСНО ,,,МАЙНАТА ИМ !!!
80
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
с това преброяване дали пращат парола до 9???българска работа пак!!!
79
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Деси,изчакай известно време за парола,бавят се около 15 мин.!
78
2
 
2
 
! Отговори
ВИП преди 13 години
Внимавайте когато се броите в интернет..Броите до 31.01.2011 година така че ако някой ваш роднина почина днес 01.02.2011 го броите за жив,но ако се роди дете на 01.02.2011 те го вписвате..
77
7
 
6
 
! Отговори
до 74 шапка преди 13 години
Защото се е случвало и преди! Хората помнят! Няма законово регламентирана глоба!!! Ако глобят някого, това веднага се обжалва и пада!!! Не пускайте вълците в домовете си! Не могат да ви глобят! Има и европейски съд! Те само това чакат!
76
1
 
5
 
! Отговори
ili преди 13 години
Аз се регистрирах преди 2 часа, и все още нямам паролата ????....дали да не се регистрирам пак , или да изчакам още ? Някой да каже, ако е имал или има същия проблем :)
75
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз се преброих към 8:00 часа, за около 10мин. Паролата пристигна на мейла ми веднага. Тоест нямах проблеми нито със сайта, нито с въпросите! Ако някой не разбира въпросите...без думи!
74
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Леле хора, защо си мислите, че крадците чакат информация от лелките-пребройтелки! :DАз, ако съм крадец, ще си набележа средностатистическо жилище, ще наблюдавам известно време и хоп - обирам! Няма да чакам лелки с съмнителна информация! :D
73
2
 
3
 
! Отговори
NSI преди 13 години
ne im raboti sajta .... ve4e . v BG vsi4ko se pravi i slu4va vse edno sme edna tylpa ot 6tastlivo usmihnati maloumnici: 6e napravim , 6e spestim i nakraq osirane ;-)))
72
5
 
1
 
! Отговори
тино преди 13 години
СТИГА СТЕ МРЪНКАЛИ МОЛЯ ВИ!!!Току що приключих с преброяването за точно 30 минутки с чуденето на някои въпроси.Този път всико си е наред,така че стига сте критикували от любов към спорта а влезте и се убедете сами,колко е удобно.p.s.Аз само не мога да си обясня как ще пресекат попълването на невярна информация,като например:някой който живее в София да речем,а попълва,че живее в родното си място.
71
2
 
7
 
! Отговори
хотелиер преди 13 години
В момента в България е пълна бъркотия с личните данни.Първо - никъде контролните органи не проверяват хотелите имат ли права /документи/ да изискват личните данни на клиентите, както са банките.Самите клиенти отказват да си представят пълните данни, както е по адресна карта.А там е пълен абсурд - иска се и рожденна дата, и ЕГН? А самите паспортни служби доколкото знам проверяват картите по ЕГН - за какво са тогава адреси, номера на лични карти и т.н.Докога ще е тази бъркотия ?
70
4
 
8
 
! Отговори
до 64 шапка преди 13 години
като толкова искате да знаете битието на хората, защо не пратите по домовете данъчни инспектори да правят опис, а някакви случайни лелки и потенциални крадци. да, гарантирам, че информацията ще изтече при крадците! гарантирам! всеки мошеник може да бие два шамара на лелката и да и вземе листовете. да не би да ги пазите или? гарантирайте ми даже минимална сигурност от защита на данните. чакам, гарантирайте! не можете, защото сте елементарни, защото сте некадърни и защото сте шапки до един!
69
1
 
7
 
! Отговори
400 000 в сек. преди 13 години
Сайта е "мъртъв" , от два часа опитвам и въобще не мога да вляза, нека вметна, че имам директна оптична свързаност и скорост 50 Mbps. Тия лъжливи *** да си бяха оправили сървърите, а не по всички новини да слушаме че няма проблем и ще поемат по 400 000 заявки в секунда...
68
1
 
6
 
! Отговори
Деси преди 13 години
Не получавам парола за вход в системата, някой има ли същия проблем???
67
4
 
6
 
! Отговори
do 64 преди 13 години
до 64 шапка:като не трябва да сме параноични (опитвайки се да забравим злоупотребите с лични данни, разговори, инфо... в последно време и които герб не може да гарантира по никакав начин, че няма да се случат. знаейки какви калинки и малинки седят по бюра), защо в анкетата не сте поставили само име и вазраст. освен това имате даначни декларации, егн-та и т.н. За какво ви е това преброяване, ако ли не и единствено само с користни цели? изключвам поредната далавера като вариант. сайта не ви бачка
66
3
 
5
 
! Отговори
123 преди 13 години
Аз се спънах на страницата за семейство и домакинство...ядосах се и затворих,утре дано мръдна с крачка напред..
65
4
 
2
 
! Отговори
momakat.net преди 13 години
Толкова е по-удобно по интернет. Може да разгледаш всички въпроси, а има и разяснителна бланка, която обяснява всеки един върпос:
64
6
 
7
 
! Отговори
ха ха преди 13 години
За всички, които ги тресе параноя - разгледайте анкетната карта, не хапе и не, не иска да знае колко телевизора имате! И имате право да не допускате преброител у дома, а само до входната врата.
63
3
 
7
 
! Отговори
до 24 преди 13 години
благодаря ти,защото мислех,че трябва първо и-мейл и парола,и тогава регистрация. както ти ме посъветва-първо се регистрирах,те ми дадоха тяхна парола...и 30 минути стигнаха някяк си. оправих се,само не схванах,защо веднъж живея сама и съм си глава на семейство,а по-надолу ...нямало семейство от 1 човек ?????????? това с домакинство и семейство си беше каша.ама-дреме ми. нали отървах 120 лв от глоба за непреброил се. вече съм ПРЕБРОИЛ СЕ !