Проклятието да си питбул в България

В страната масово се изоставят кучета от тази порода
Обновена: 4 фев 2011 10:49 | 4 фев 2011 08:30,
255
Снимка: Dnes.bg

 

Масово изоставяне на питбули се наблюдава през последните седмици в цялата страна. Само за последния половин месец и само в София са захвърлени над 10 питбула. По един има в Пловдив, Варна, Бургас и Враца.

Кучетата са на различна възраст. Те се намират и лекуват от доброволци към организацията „Приятели на животните”.

„Кучетата попадат при нас травмирани, преживели системно пребиване и често са им необходими месеци за възстановяване”, каза пред Dnes.bg Нели Динева, която е доброволец в организацията.

От няколко години тя се занимава с лечение на изоставени питбули на улицата или в изолаторите, след което им търси постоянен дом. Момичето отделя собствени средства, за да излекува кучетата.

„Основният проблем при спасяването точно на тази порода е погрешното схващане, че питбулите са опасни кучета. Те могат да бъдат превърнати в опасни, ако собственикът им прилага силови методи и ги възпита неподходящо”, споделя доброволката.

Голям проблем са незаконните битки, които собствениците на питбули организират между четириногите си.

„Много от хората си взимат питбул, за да го пускат в битки, но като видят, че кучето им не е бойно, го захвърлят на улицата”, твърдят защитниците на животните.

Лечението на един питбул струва между 100 и 1000 лева. После той се дава за осиновяване, като кандидат-осиновителите трябва да отговарят на няколко условия:

• да отделят достатъчно време за игра с кучето
• да не търсят питбул с цел пускане в незаконни битки с други кучета
• да имат финансовата възможност за изграждане на голяма ограда и стабилна колиба, ако го гледат на двора
• да не го взимат за куче пазач

„Питбулите са добри кучета, които обичат да изпълняват команди и на моменти са доста лигави, но в България много хора не ги обичат заради отделните представители на породата, които са превърнати в машини за боеве”, разказа още доброволката Нели Динева. 
Сега защитниците на животните търсят дом на няколко питбула. Един от най-сладките се казва Макс (снимки 4-8). Той е на 1 годинка. Все още се плаши от резки жестове, защото дълго време е бил малтретиран, но никога не е проявявал агресия към човек.

Макс се дава за осиновяване само за домашен любимец на отговорни и търпеливи хора. Има направени всички необходими изследвания. Той е кастриран, ваксиниран и обезпаразитен. Всеки, който иска да си осинови питбул, нека пише на мейл адреса на Dnes.bg и ние ще го свържем с доброволците.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още по темата: питбул
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
9
 
5
 
! Отговори
заинтересован преди 13 години
А тоя дакел само да посегне да ме хапе дали няма да му счупя тиквицата от бой?
42
3
 
6
 
! Отговори
Аз преди 13 години
до 41 Прав си човече, имахме дакел и това беше най-големия звяр, който съм виждал. Убиваше всичко живо, което можеше да убие, докато не си намери майстора.
41
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дакелите може да са малки, но ново изследване установи, че те са най-агресивните кучета, съобщи в. "Сънди телеграф".Всеки пети от обхванатите в изследването дакели е хапал или се опитвал да ухапе човек.Същият процент са нападали други кучета, а всеки 12-и е хапал собственика си. Затова те оглавяват класацията на 33 породи, оценени за тяхната агресивност. На второ място е още по-малка от дакелите порода - чихуахуа. Трети е друг миниатюрен любимец - териерът Джак Ръсел.Джеймс Серпел - един от учените, участвали в изследването на университета на Пенсилвания, каза, че най-малките породи може да са по-предразположени генетично към враждебност от големите кучета."Отчетените нива на агресия в някои случаи са обезпокояващи - каза той. Ухапванията или опитите за ухапване при тях достига 20 процента към непознати хора и 30 процента към чужди кучета".Породите, които проявяват най-малко агресивност, са басетите, златистите ритривъри, лабрадорите, сибирските хъски и хрътките.Кучетата с най-лоша слава - ротвайлерите, питбулите и родезийския риджбек са със средна или дори по-ниска агресивност към непознати.Досега изследванията на кучешката агресия са се съсредоточавали главно върху статистиката на ухапванията.Учените от университета на Пенсилвания обаче мислят, че тя може да е подвеждаща, защото много инциденти не се съобщават. Големите кучета пък имат лоша слава, защото техните ухапвания по-често изискват медицинска намеса.
40
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
САМО *** ЖИВЕЯТ ДОБРЕ ТУК!!! *** ДА СИ, НЕ РАБОТИШ, НЕ ПЛАЩАШ НИЩО, САМО ВЗИМАШ И ИМАШ ПРЕТЕНЦИИ
39
2
 
28
 
! Отговори
Динко преди 13 години
Да обичаш животни означава да не обичаш само своето, а всички, и не само кучета, а всякакви животинки. Те са по-чисти от нас хората. За да се гледа животно, особено куче, човек трябва да има отговорност. Иначе изобщо да не взема.
38
3
 
17
 
! Отговори
poohy преди 13 години
Милите, дано си намерят човешки стопани. Най-най-най-ителигентната порода е източноевропейската овчарка!
37
6
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз съм виждала болонка да хапе човек, както и питбул да се разтапя като види такъв... Няма опасни и безопасни породи, всичко до възпитание, както при хората. Човекът е най-големия човекомразец.
36
11
 
18
 
! Отговори
Nasty преди 13 години
Имам чувството, че на тези кучета още от раждането им е в кръвта заложено да се бият...може би съм повлиян от това, че главно затова ги гледат.
35
2
 
2
 
! Отговори
Бичкия преди 13 години
Много си прав.Определено, някой (пра)родител, е кривнал от правия път.
34
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Я съм мале питбул - териер...
33
11
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това е порода, специално създавана да бъде опасна. Кучетата от нея са изключително невъзприемчиви към обучение и склонни към агресия. Не е изключено добър и настоятелен стопанин, да неутрализира характерните негативи на породата, но... хайде да бъдем честни. Кои взимат кучета от бойни породи? Не особено интелигентни комплексари, за които създаващото страх куче е патерица на самочуствието или още по-зле - ***, за които всяка разкъсана от кучето им болонка е повод за кръчмарски хвалби...
32
1
 
42
 
! Отговори
AZ преди 13 години
*** ПРИЛИЧАЩ НА ПИТБУЛ ИЛИ ПИТБУЛ ИМА ЛИ РАЗЛИКА КАКВО ИЗХВЪРЛЯШ? ПРОСТО В БЪЛГАРИЯ ИМА МНОГО КОМПЛЕКСАРИ КОИТО СИ ВЗЕМАТ ТАКАВА ПОРОДА ИЛИ ПРИЛИЧАЩА НА ТАКАВА ЗА ДА МОГАТ ДА ГИ ВОДЯТ НА БОЕВЕ И ДА ПРАВЯТ ПАРИ!!! В БЪЛГАРИЯ Е ПЪЛНО С КОМПЛЕКСАРИ И *** И ТОВА СИ ЛИЧИ ОТ ВСЕКИ ЪГЪЛ НА УЛИЧКА В ТАЯ ДЪРЖАВА.ЗАЩО ИМА ТОЛКОВА БЕЗДОМНИ КУЧЕТА И КОТКИ А НЕ СЪМ ВИЖДАЛ КРАВИ И ПРАСЕТА(И ТЕ СЕ ВОДЯТ ДОМАШНИ) КОФТИ Е ДА СИ ЖИВОТНО В ДЪРЖАВА НА ЗВЕРОВЕ
31
3
 
21
 
! Отговори
poohy преди 13 години
до 18 - ти явно нямаш куче и затова редовно изпращаш пари на сирачетата.
30
28
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Що не дават пари за лечение на деца ами ги дават за кучета.
29
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
To tova daje ne e istinska poroda...pumiar niakakvy koito ne viarva da proveri :)
28
1
 
38
 
! Отговори
САКИ преди 13 години
ИЗКЛЮЧИТЕЛНА ПОРОДА НО МНОГО ИЗМЪЧЕНА ЗАРАДИ *** КОМПЛЕКСАРИ,МНОГО СА ПРИВЪРЗАНИ КЪМ ХОРАТА
27
29
 
14
 
! Отговори
ined преди 13 години
Тея може и да са Приятели на жевотните ама не са приятели на хората, такива питбули трябва да бъдат приспивани, а най-добре изобщо да се забрани породата за отглеждане в България.
26
2
 
19
 
! Отговори
*** преди 13 години
:) това на снимките от 4-8 мнооого прилича на далматинец.........май някой е заождал на някъде хихи
25
0
 
23
 
! Отговори
е преди 13 години
Тц, тц, тц- някои хора рано сутрин направо са за намордници!
24
22
 
25
 
! Отговори
Пинчер преди 13 години
абе каквото й да говорят...тази порода си е ОПАСНА!