Проклятието да си питбул в България

В страната масово се изоставят кучета от тази порода
Обновена: 4 фев 2011 10:49 | 4 фев 2011 08:30,
255
Снимка: Dnes.bg

 

Масово изоставяне на питбули се наблюдава през последните седмици в цялата страна. Само за последния половин месец и само в София са захвърлени над 10 питбула. По един има в Пловдив, Варна, Бургас и Враца.

Кучетата са на различна възраст. Те се намират и лекуват от доброволци към организацията „Приятели на животните”.

„Кучетата попадат при нас травмирани, преживели системно пребиване и често са им необходими месеци за възстановяване”, каза пред Dnes.bg Нели Динева, която е доброволец в организацията.

От няколко години тя се занимава с лечение на изоставени питбули на улицата или в изолаторите, след което им търси постоянен дом. Момичето отделя собствени средства, за да излекува кучетата.

„Основният проблем при спасяването точно на тази порода е погрешното схващане, че питбулите са опасни кучета. Те могат да бъдат превърнати в опасни, ако собственикът им прилага силови методи и ги възпита неподходящо”, споделя доброволката.

Голям проблем са незаконните битки, които собствениците на питбули организират между четириногите си.

„Много от хората си взимат питбул, за да го пускат в битки, но като видят, че кучето им не е бойно, го захвърлят на улицата”, твърдят защитниците на животните.

Лечението на един питбул струва между 100 и 1000 лева. После той се дава за осиновяване, като кандидат-осиновителите трябва да отговарят на няколко условия:

• да отделят достатъчно време за игра с кучето
• да не търсят питбул с цел пускане в незаконни битки с други кучета
• да имат финансовата възможност за изграждане на голяма ограда и стабилна колиба, ако го гледат на двора
• да не го взимат за куче пазач

„Питбулите са добри кучета, които обичат да изпълняват команди и на моменти са доста лигави, но в България много хора не ги обичат заради отделните представители на породата, които са превърнати в машини за боеве”, разказа още доброволката Нели Динева. 
Сега защитниците на животните търсят дом на няколко питбула. Един от най-сладките се казва Макс (снимки 4-8). Той е на 1 годинка. Все още се плаши от резки жестове, защото дълго време е бил малтретиран, но никога не е проявявал агресия към човек.

Макс се дава за осиновяване само за домашен любимец на отговорни и търпеливи хора. Има направени всички необходими изследвания. Той е кастриран, ваксиниран и обезпаразитен. Всеки, който иска да си осинови питбул, нека пише на мейл адреса на Dnes.bg и ние ще го свържем с доброволците.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още по темата: питбул
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
243
0
 
1
 
! Отговори
valq krasteva преди 12 години
az sam imala pitbul no pochina i sas udovolstvie ako se oshte se dava maks za osinovqvane shte go priema v nashiq dom 0877557549 tova mie tela za kontakt nie sme ot dolna mitropoliq i si tarsim pitbul ne za bitki a za domashen lubimec majami obojava taz poroda
242
6
 
5
 
! Отговори
някой преди 13 години
Хайде да не се правим на кучелюбители, а?Една кратка справка в Уикипедия ми показа, че в много държави по света (защо България е изключение?) притежаването на питбул е забранено от закона, а където е разрешено - кучето задължително трябва да бъде с намордник и нашийник!!!Така нареченото Breed-specific legislation в една Германия, където съм сигурен че много повече от нас обичат кучетата, притежателите на питбул се наказват със глоба и до две години затвор!!!
241
5
 
11
 
! Отговори
devin преди 13 години
няма опасна порода кучета. има опасно възпитание на отделното куче - зависи при какъв собственик е попаднало. то е все едно да кажеш, че монголоидната раса хора са по опасни от европеидната....това е различна порода на един и същи вид
240
1
 
11
 
! Отговори
mappa преди 13 години
tva ne e istina ve4e,nqkvi si hora si vzimat ku4e,i po -spezialno pitbul ,ei taka zaradi guzariqta ,bez vuob6te da znaqt kak se gleda tva ku4e ,posle go izhvurlqt na ulizata i ve4e ku4eto stava golqm problem.Problema si e v super bezotgovornite hora.Kvo obvinqvate ku4etata ,mi i vie da ste gladni ,maltretirani i vie 6te stanete opasni .
239
12
 
7
 
! Отговори
ПИТБУЛ ? преди 13 години
Питбул е опасна порода кучета. Преди 4 месеца полицай, който имал у дома питбул става свидетел как кучето скача и удушава новороденото му бебе на 6 месеца. Случая беше много скандален тук, в страната където съм.
238
1
 
1
 
! Отговори
справедлив преди 13 години
Е 237, от една известна поговорка до какъв глупав извод стигна.Явно четенето не е за теб.Ако прочетеш "скочи от прозореца", какво ще правиш?
237
2
 
15
 
! Отговори
ДЕВИН преди 13 години
"Кучето е най- добрия приятел на човека". може да си мислите каквото и да е за бездомните кучета, но хората са виновни те да са бездомни,гладни и понякога да нападат. Но тук става въпрос за кучета, които се отглеждат да убиват или да бъдат убити. Времето на античния Рим е отминало, и такива гладиатор неа са нужни. Кучето е живо същество - предано на стопанина си... Никой няма право да печели от страданието на друго същество!Замислете се и не пишете глупости!!!
236
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Който се захласва по кучета, мястото му е в приюта!
235
5
 
20
 
! Отговори
7 преди 13 години
Който е жесток към животните е жесток и към хората.Всяко животно може да се дресира и характерът му изцяло зависи и се изгражда от неговият стопанин.Българинът обаче няма никаква култура,не може да се грижи и възпитава за децата си,камо ли за животните които отглежда,поне булшинството българи.Питбулите не се различават от другите породи кучета.Безчувствени ***,лакоми за пари се възползват от тях и затова би трябвало да бъдат вкарвани в затвор.Що за смешни глоби има в момента!?!
234
3
 
11
 
! Отговори
VP преди 13 години
tezi koito sa palni sas zloba kam ku4encata i jivotnite kato cqlo nqmat mqsto na tozi svqt...samo v Bulgariqta ima tolkova zloba kam jivotnite 4e et taka ot kef obi4at horata da se gavrqt s tqh i da si izkarvat problemite i natrupanat zloba na tqh...v nikoq civilizovana darjava nqma takova ma4eni nad jivotnite...vmesto da znaete samo kak mnogo da govorite i da hokate vzemete da pravite ne6to smisleni kato tazi jena i viski koito sa namerili smisal v tozi jivot da pomagat a ne da hokat da revat
233
1
 
7
 
! Отговори
She преди 13 години
кви глупости пак се пишат не е реално. Като всяко едно същество и кучетата имат нужда от възпитание.Тъй като едно бездомно куче е непрекъснато малтретирано от мелтално увредени хора, то няма как да бъде "добро кученце".Пример подобен има и с хората- малко деца, които са расли без родители, отритвани и подмятани от дом на дом съумяват да се спряват сами с живота по един достоен начин. Проблемът е, че ние сме "Мислещите и Разумните"...просто ми е жал :(Lasciate ogni speranza voi ch'entrate!!!
232
11
 
5
 
! Отговори
не на герб преди 13 години
сбъркали сте заглавието би трябвало да е -проклятието да не си ром или турчин в демократична мутренска българия,а да си българин-значи *** който хрантути *** ,турци,македонци,бесарабски българи,или всички тия лежняци дето се сетиха да си вадят бг паспорти след като влезнахме в европа и им дават свободно емигриране,боли ме дедовия за питбулите и авторката да се замисли кои първи вкараха тия екзотични породи в бг и кои ги използват за бизнес
231
17
 
5
 
! Отговори
ico преди 13 години
tezi zverove trebva da se prebiyat
230
16
 
5
 
! Отговори
До 234 преди 13 години
И честно да ти кажа,ама през онази работа ми е какво е казал Ганди!!!Аз пък ще ти кажа една стара поговорка която не е измислена без причина"Храни куче да те лае" Сещаш се нали?:)
229
6
 
6
 
! Отговори
До 234 преди 13 години
Аз не напразно съм променил заглавието на статията и по този начин виня държавата,защото именно тя трябва да отпуска пари за въпросните ви толкова мили кучета.А друг е въпроса,че като толкова много искаш да имаш куче ще си плащаш и то не малко пари ще грижиш за него и то както трябва и където трябва.Така се прави в белите държави приятелю,но аз исках да кажа,че нека оправим първо хората,пък после да мислим за животните.Разбирам всичко да ни е наред нищо против,ама....НЕ Е :)
228
2
 
5
 
! Отговори
VAS8ILISQNISEVROPA преди 13 години
ХОРА СМЕ А ЖИВОТЪТ НИ КУЧЕШКИ.....
227
6
 
14
 
! Отговори
rumawalker преди 13 години
До Осъзнайте се - не знам що за ЧОВЕК би говорил подобни глупости, но ще ти посоча само, че преди доста години Ганди е казал: " За величието и моралния напредък на едно общество може да се съди по това как то се отнася към животните." В този ред на мисли статията е правилна крачка в посоката на осъзнаване, а за глупостите, които си написал ти можеш да виниш държавата ни, а не морала на другите!!
226
5
 
11
 
! Отговори
ева преди 13 години
Имам две кучета от тази порода и никога не съм имала проблем с тях, нито пък съседите ми или други хора. Вероятно една от причините е, че разполагам с двор, където могат да играят спокойно и не са нервни.За мен по-често хората правят кучетата агресивни, защото самите те са такива или пък имат комплекси за избиване.Не на последно място смятам, че отглеждането на по-големи кучета в апартамент не е подходящо нито за животните, нито за хората.
225
23
 
17
 
! Отговори
Осъзнайте се преди 13 години
Бих казал,проклятието да си гражданин в България!!!Какво занимавате хората с глупости!Изхвърлили 10 *** на улицатаи кой знае какво станало..По улиците вече има повече бездомни хора,те тръгнали за кучетата да се притесняват....Баси обществото объркано...
224
2
 
11
 
! Отговори
дора преди 13 години
Аз обичам животните, но някои кучета са си наистина страшни. Преди време четири кучета ме нападнаха в една улица в Стрелбище, в София. Едва се спасих. Успях да се покатеря на покрива на една кола, а те се наредиха отдолу и продилжиха да ме лаят. Скоро след това се отказаха и се разотидоха, но вярвайте ми, оттогава много ме е страх от кучета. Освен това с нищо не ги бях провокирала, че да ме нападнат. Това се случи по тъмно, през зимата.