Проклятието да си питбул в България

В страната масово се изоставят кучета от тази порода
Обновена: 4 фев 2011 10:49 | 4 фев 2011 08:30,
255
Снимка: Dnes.bg

 

Масово изоставяне на питбули се наблюдава през последните седмици в цялата страна. Само за последния половин месец и само в София са захвърлени над 10 питбула. По един има в Пловдив, Варна, Бургас и Враца.

Кучетата са на различна възраст. Те се намират и лекуват от доброволци към организацията „Приятели на животните”.

„Кучетата попадат при нас травмирани, преживели системно пребиване и често са им необходими месеци за възстановяване”, каза пред Dnes.bg Нели Динева, която е доброволец в организацията.

От няколко години тя се занимава с лечение на изоставени питбули на улицата или в изолаторите, след което им търси постоянен дом. Момичето отделя собствени средства, за да излекува кучетата.

„Основният проблем при спасяването точно на тази порода е погрешното схващане, че питбулите са опасни кучета. Те могат да бъдат превърнати в опасни, ако собственикът им прилага силови методи и ги възпита неподходящо”, споделя доброволката.

Голям проблем са незаконните битки, които собствениците на питбули организират между четириногите си.

„Много от хората си взимат питбул, за да го пускат в битки, но като видят, че кучето им не е бойно, го захвърлят на улицата”, твърдят защитниците на животните.

Лечението на един питбул струва между 100 и 1000 лева. После той се дава за осиновяване, като кандидат-осиновителите трябва да отговарят на няколко условия:

• да отделят достатъчно време за игра с кучето
• да не търсят питбул с цел пускане в незаконни битки с други кучета
• да имат финансовата възможност за изграждане на голяма ограда и стабилна колиба, ако го гледат на двора
• да не го взимат за куче пазач

„Питбулите са добри кучета, които обичат да изпълняват команди и на моменти са доста лигави, но в България много хора не ги обичат заради отделните представители на породата, които са превърнати в машини за боеве”, разказа още доброволката Нели Динева. 
Сега защитниците на животните търсят дом на няколко питбула. Един от най-сладките се казва Макс (снимки 4-8). Той е на 1 годинка. Все още се плаши от резки жестове, защото дълго време е бил малтретиран, но никога не е проявявал агресия към човек.

Макс се дава за осиновяване само за домашен любимец на отговорни и търпеливи хора. Има направени всички необходими изследвания. Той е кастриран, ваксиниран и обезпаразитен. Всеки, който иска да си осинови питбул, нека пише на мейл адреса на Dnes.bg и ние ще го свържем с доброволците.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още по темата: питбул
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
5
 
25
 
! Отговори
... преди 13 години
Мда- питбул и българин си е проклятие в Бг; виж- *** и пумиар си е чиста благословия!
22
40
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Колко са грозни тези злобни ***!
21
4
 
23
 
! Отговори
xph преди 13 години
до 18: А хора като теб са виновни за съществуването на бездомни кучета! А това че си с тежки психически отклонения, да определено се вижда! Лекувай се имаш нужда!
20
43
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
*** ДА СЕ ИЗБИВАТ!
19
13
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
не знам много за проклятието да си питбул в България, но знам какво е проклятието да си ухапан от куче в България
18
43
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Та кучкарите СА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ЧОВЕКОМРАЗЦИ и КОМПЛЕКСАРИ С ПСИХИЧЕСКИ ОТКЛОНЕНИЯ -ОТДАААВНА СЪМ СЕ УБЕДИЛ...!! ВИЖТЕ САМО КАКВИ ПАРИ СЕ ДАВАТ ЗА МАСТИИТЕ ,ВМЕСТО ДА ОТИДАТ ЗА ДЕЦАТА ИЗ ДОМОВЕТЕ ...!!!
17
11
 
7
 
! Отговори
GOSHO преди 13 години
ДОБЕРМАНЪТ Е НАЙ-УМНОТО И ИНТЕЛИГЕНТНО КУЧЕ.КОЙТО НЕ Е ИМАЛ ДОБЕРМАН НЕ ЗНАЕ КАКВО Е КУЧЕ !
16
2
 
45
 
! Отговори
момичето преди 13 години
аз също имам питбул които е с доказан произход майка и баща шампиони по бой с кучета не се гордея с това. и даже не е аграсивен,според мен е довъазпитание,аз го водя в парка до нас и всички деца го познават тои си играе с тях и те с него.имам приятелка с пинчер нейното тормози мойто :) хапего гониго а Тара не му обраща внимание.всеки като си вземе такова куче го вазпитава да напада и после като стане белята го изхварлят.помислете за това преди да го възпитате
15
0
 
57
 
! Отговори
Елена преди 13 години
Навремето бях прибрала едно безпородно кутре-беше някъде около 3 месеца;отгледах го и живя до 17 годишна възраст-сега едното от кучетата ми носи неговото име,защото явно носи късмет.Та безпородното ми куче беше най- хитрото и умно същество,което съм виждала в живота-хората ми викаха, че песа ми е с три висши образования.Има статистики кои породи се водят най- умните,но аз мисля,че точно тези-безпородните,събират в себе си съвокупност на добрите качества от другите породи плюс умение да оцеляват.
14
40
 
12
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
добре че не съм лигав състрадалец, всички тия бездомни кучета, бездомни пенсионери, гладуващи негърчета, как не откачат състрадалниците просто не знам. а кучетата трябва да се забранят генерално за отглеждане, твърде много проблеми отварят, на всички. тези които обичат кучета им е гадно заради изоставените бездомни кучета бидейки газени, убивани или просто гладуващи, а тези които не обичат им е гадно заради самите кучета. никой не е на кяр, всички губят
13
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
То ние сме се превърнали вече в по-големи животни от животните. Даже и тези животни, които смятат за бойци и те не са толкова свирепи - така излиза, а човекът е по-голям звяр и насилник. Деградира съвсем човешката раса, вижда му се края...
12
11
 
5
 
! Отговори
doberman преди 13 години
I kyde e dokazano? Ya dai link?
11
63
 
20
 
! Отговори
ИВо преди 13 години
Всички питбули на пържоли !
10
3
 
25
 
! Отговори
doberman преди 13 години
Podobna beshe istoriqta s dobermanite predi vreme. Az lichno imah takyv, koito pochina na 17 godishna vyzrast i nikoga ne beshe hapal chovek!No v syshtoto vreme ne davashe ryka da se vdigne sreshtu men..
9
4
 
84
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да малтретираш някой по слаб от теб- кутре, дете, жена, възрастен човек, това е сигурен признак че нещо не ти е наред в главата.Или *** ти е малка или мозъка....Най често и двете, тези дебеловратите мутанти проблема им е че са порастнали на мускули от химикали и анаболи, но *** им си остават малки и това ги побърква.
8
25
 
33
 
! Отговори
Хер Геро преди 13 години
ми най умното и доказано куче е Немскат Овчарка.
7
5
 
37
 
! Отговори
доги преди 13 години
Мамин убавец е тоя белия!
6
31
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На снимка номер 4,какъв е тоя комбинезон,дето се е наметнал песът?Да не е изял някоя жертва преди това?
5
38
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нормално! Кои хора си вземат питбул за домашен любимец? ***, кухи кратуни - псевдо мутри и комплексари - садисти.
4
2
 
12
 
! Отговори
Алекс преди 13 години
Приятели на жевотните. ????Що за правопис