"Белене" ще издържа падането на 400-тонен самолет

За централата били предвидени уникални системи за безопасност
Обновена: 16 мар 2011 12:46 | 16 мар 2011 12:11,
128
"Белене" ще издържа падането на 400-тонен самолет
Възникването на цунами на територията на АЕЦ "Белене" било невъзможно. Снимка: Булфото

40 процента от цената на АЕЦ "Белене" се формират от системите за безопасност, съобщи Кирил Комаров от Росатом на форум в София.

По думите му за АЕЦ "Белене" са предвидени уникални системи за безопасност.

Централата е проектирана така, че да издържи падането на 400-тонен самолет и температурни колебания от минус 57 до плюс 60 градуса по Целзий, добави Комаров.

Според него за България не е подходящо да се отказва от собствените си АЕЦ и да зависи от други държави.

Комаров допълни, че около 30 на сто от дейностите за изграждане на централата ще бъдат за български фирми, като вероятно това ще струва около 2 милиарда евро. В строителството на централата трябва да се включат 5000 души.

По повод събитията в японската атомна електроцентрала "Фукушима" представителите на "Росатом" коментираха, че възникването на цунами на територията на АЕЦ "Белене" е невъзможно.

Торнадо може да се появи веднъж на 100 000 години, срещу което обаче проектът е защитен, отбелязаха специалистите.

Още по темата

Те припомниха, че в петкилометровата зона около предвидената централа няма активни разломи, а площадката й е одобрена за атомна електроцентрала от Агенцията за ядрено регулиране.

Във вторник еврокомисарят за енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че проектът за строителството на АЕЦ "Белене" в България трябва да бъде преразгледан, за да  бъдат поставени въпросите за техническата и геоложката безопасност.

Европейският съюз пък обяви, че ще направи тестове за сигурността и рисковете на всички 143 атомни електроцентрали на територията на съюза. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още по темата: АЕЦ БеленеРосатом
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Колко трябва да е изпростял и чалганизиран този народ, за да не вижда проблем в това, че всичко се закрива и разпродава, но да скача като куче срещу идеята да се строи каквото и да е...Заслужаваме си съдбата, на следващото преброяване няма да има българи!
84
1
 
5
 
! Отговори
Любомирчо преди 13 години
Само да спомена че АЕЦ Козлодуй е една от най-проверяваните АЕЦ-и в света за изминалите 20 години незнам колко проверки минаха и след всяка изявленията на независимите специалисти беше че е в много добро състояние.
83
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
То па все едно тия 7 млрд. евро не ги плащаме като издръжка за ***...
82
1
 
6
 
! Отговори
Ентусиасти преди 13 години
Кой е готов да плати 7 000 000 000 Euro ?Нека ги покаже.
81
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Румънските реактори в Черна вода са същите като в Чернобил, просто са произведени в Канада...където са спрени от експлоатация през 1997 година...Българските реактори в Козлодуй са много по-безопасни, но въпреки това бяха спрени! Какво излиза - българскитеуправници са едни дупедавци, а румънските такива гледат първо интереса на страната си!
80
1
 
6
 
! Отговори
400 Tона преди 13 години
Според мен не е ясно дали самолета от 400 тона е зареден с пътници или с TNT, защото при втория вариянт ми позволете много се съмнявам да издържи. Както се случи с кулите близначи когато не успяха да паднат от самолетите се наложи FBI да помогне малкичко с няколко взрива на стоманата кострукция че все пак някой трябва да я свърши тая работа
79
1
 
9
 
! Отговори
Беленеец преди 13 години
Интересни коментари , всеки иска или неиска , а кой ще плаща, няма си и понятие.Ако руснаците са готови да платят и след това да ни рекетират както сега с горивата, не ми трябва скапания АЕЦ Белене.
78
3
 
1
 
! Отговори
до 74 преди 13 години
ти си бил голям специалист по CANDU реакторите :)
77
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"да издържи падането на 400-тонен самолет"БУАХАХахахахахахахаха... тия вярват ли си бе :)))))))))))))))))))))))
76
2
 
16
 
! Отговори
льохМАН преди 13 години
74 Заслепени и невежи "еколози".И Черна вода е по-близо до Вранча от Белене.И там е единствения реактор с тежка вода в Европа,но кой да знае...Важно е папагалски да се повтяря,че няма нужда от АЕЦ.
75
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Епа той си е в Румъния какво да го мислим
74
4
 
12
 
! Отговори
ха преди 13 години
всички *** говорят за Козлодуй и Белене, които са проектирани и работят по най-съвременните методи, а забряваят за канадския амортизиран *** в АЕЦ Черна вода в Румъния само на 20 км от границата с България!
73
1
 
1
 
! Отговори
Doktorcheto преди 13 години
Не казвам, че ще е лесно. Просто споделих проектите, върху които се работи в момента от няколко Западни компании. Споедлих ви алтернатива, пък вие се навхърлихте. Нека тогава строят АЕЦ-ове в неусвяст, пък да видим какво ще стане...
72
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Dano go zatvorat i Kozludui,a Belene veche e iasno-impossible mission!
71
1
 
0
 
! Отговори
льохМАН преди 13 години
ОЛЕ Всяка такава централа има зона забранена за полети.Съответно има и планове за ПВО.И забрави да питаш дали пилотът е ял боб.щото о боба е опасен.
70
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ИСКАМЕ ДА СПРЕТЕ ОПАСНИТЕ ЦЕНТРАЛИ МИЛ НИ Е ЖИВОТА!!!!
69
0
 
7
 
! Отговори
1111 преди 13 години
тя ще издържи на този удар ама ние как ще издържим на 6,6 млрд за построяването й.да не свети на ***.
68
1
 
2
 
! Отговори
blabla преди 13 години
"Европейският съюз пък обяви, че ще направи тестове за сигурността и рисковете на всички 143 атомни електроцентрали на територията на съюза. "Май ще спрат Козлодуй изцяло...
67
0
 
3
 
! Отговори
Иван преди 13 години
Не знам какво си правил, но производство на електроенергия от геотермален източник практически е осъществимо при температури на водата над 90С. в Б-я има само няколко източника с такава температура, за разлика от Исландия, където гайзерите са много (температурата е над 100С заради налягането). Така че в България трябва да се прави сондаж поне 3000 метра.
66
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какво значение има на каква степен ще издържи АЕЦ Белене, при положение че 7ма степен ни е достатъчна за да не остане и един жив човек под развалините на сградите...